1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Motivatiebrief schrijven – structuur, voorbeelden en tips
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Motivatiebrief schrijven – structuur, voorbeelden en tips

19 minuten leestijd
Motivatiebrief schrijven
Kunstwerk door:Alexandra Shevchenko
Vraagt jouw toekomstige werkgever om een motivatiebrief? Of moet je een korte motivatiebrief schrijven voor je opleiding of stageplaats? Wij laten je zien welke opbouw en inhoud nodig is voor een overtuigende toelichting op jouw motivatie en geven je voorbeeld motivatiebrieven ter inspiratie.

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Een motivatiebrief lijkt sterk op een sollicitatiebrief, maar ze zijn niet hetzelfde. In dit artikel gaan wij ervan uit dat je een motivatiebrief nodig hebt voor bij je cv én wilt leren hoe je een goede motivatiebrief moet schrijven. 

Zo niet (of als het onderscheid je nog niet helemaal duidelijk is), klik dan even door voor meer info over de verschillen tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief of voor de handleiding sollicitatiebrief schrijven .

Bezint eer ge begint

Goed, hoe schrijf je nu een motivatiebrief? Belangrijk is dat je niet meteen begint te tikken. Pak eerst even pen en papier (of vooruit, een nieuw Word-document) en noteer jouw antwoorden op onderstaande vragen. Die helpen je om de match tussen jou en de functie boven water te krijgen.

 1. Welke competenties zijn nodig om deze functie goed uit te voeren? (analyseer de functiebeschrijving!)
 2. Welke vaardigheden heb ik die perfect passen bij deze baan, stageplaats of opleiding?
 3. Waarom wil ik juist bij dit bedrijf werken of met deze opleiding starten?
 4. Heb ik persoonlijk ervaring met producten en/of diensten van het bedrijf?
 5. Ken ik mensen die bij het bedrijf werken c.q. ken ik mensen die de opleiding doen of hebben gedaan?
 6. Wat is mijn intrinsieke motivatie voor deze baan, stageplaats of opleiding?
 7. Wat is mijn extrinsieke motivatie voor deze baan, stageplaats of opleiding?
 8. Wat zijn mijn ambities en hoe verwacht ik die te kunnen verwezenlijken via deze baan, stage of studie?
 9. Wat maakt jou de perfecte werknemer voor deze functie, de ideale stagiair voor deze stageplaats of de droomstudent voor deze opleiding?

Je hebt nu een schat aan informatie verzameld die je kunt gebruiken voor je motivatiebrief. Daarnaast heb je met deze denkoefening alvast je focus in de juiste versnelling gezet. Je hebt nu scherp op je netvlies wie je bent, wat je wilt, wat je te bieden hebt en waarom dat allemaal zou moeten samenkomen in je nieuwe baan, stageplaats of opleiding. 

Tijd om je motivatiebrief te schrijven!

Expert tip

Het kan aanvoelen als een tijdrovend klusje om eerst eens goed na te denken over bovenstaande 9 vragen. Maar je zal merken dat het je in de juiste stand zet. Daardoor gaat je motivatiebrief schrijven ineens een stuk sneller. 

Motivatiebrief voorbeeld

Het is misschien verleidelijk om het internet af te speuren naar een goed voorbeeld van een motivatiebrief. Een voorbeeld dat je eenvoudig kunt omtoveren naar jouw eigen situatie. 

Uiteraard hebben wij hieronder ook een aantal voorbeelden van motivatiebrieven opgenomen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe baan, een stageplaats en een interne sollicitatie.  

Laat je vooral inspireren door deze voorbeelden, maar voorkom dat je lappen tekst gaat overschrijven. Een werkgever wil namelijk jou leren kennen. Hij wil weten waarom jij zo goed past bij zijn bedrijf. Compleet met voorbeelden uit jouw koffer vol ervaringen.  

Hieronder lees je hoe je jouw motivatiebrief zelf kunt schrijven. Dikke kans dat je met die informatie op zak gelijk aan de slag kunt en geen inspiratie meer hoeft te halen uit een voorbeeld motivatiebrief.

Expert tip

Gebruik voorbeelden van een motivatiebrief alleen ter inspiratie, schrijf ze niet over. Een motivatiebrief is zó persoonlijk, dat je echt even de moeite wilt nemen om zélf een goede motivatiebrief te schrijven.

Opbouw en inhoud motivatiebrief

De structuur van een motivatiebrief volgt de gebruikelijke opbouw van een zakelijke brief. Die basisstructuur vul je aan met teksten over jouw persoonlijke drijfveren en ambities, je klik met het bedrijf en de manier waarop jouw vaardigheden aansluiten op de doelen van het bedrijf.

Deze onderdelen horen in je motivatiebrief

 • Kop met je naam en contactgegevens
 • Naam, bedrijfsnaam en eventueel het postadres van de ontvanger
 • Datum
 • Onderwerp (Motivatie voor de functie van …)
 • Begroeting / aanhef (geachte of beste)
 • Openingszin: je motivatiebrief origineel inleiden
 • Eerste alinea: vertellen waarom je de organisatie interessant vindt
 • Tweede alinea: toelichten waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn
 • Derde alinea: uitleggen waarom jij goed bij de functie past
 • Afsluiting: bedanken voor de tijd/aandacht en zinspelen op een gesprek
 • Afsluitende groet
 • Je naam
Expert tip

Stuur je de motivatiebrief per mail? Dan is het niet nodig het volledige adres van de ontvanger op te nemen. Onze vuistregel is: vermeld het adres alleen wanneer het volledige adres genoemd wordt in de vacature. Staat er alleen een naam en een e-mailadres in de vacaturetekst? Bespaar jezelf dan de moeite (én het risico om het verkeerde adres te noemen) en gebruik alleen de contactgegevens die je tot je beschikking hebt. 

Pakkende openingszinnen voor je sollicitatiebrief
Gerelateerde artikelen
Pakkende openingszinnen voor je sollicitatiebrief

Hoe kickstart je jouw sollicitatiebrief? Met een pakkende openingszin natuurlijk! Hoe je zo’n aansprekende eerste zin schrijft? Check onze tips en voorbeelden en schrijf simpel en snel een onweerstaanbare openingszin voor jouw sollicitatie.

Motivatiebrief schrijven voor een baan

Een motivatiebrief voor een specifieke functie kun je heel gericht toeschrijven naar de betreffende baan. Leg jouw kwaliteiten naast de vaardigheden die worden gevraagd in de vacaturetekst en kijk waar de overlappingen zitten. Bedenk vervolgens waarom je graag bij deze organisatie wilt werken en hoe je dit pakkend verwoordt in je motivatiebrief.  

Expert tip

Soms vraagt een vacature om een korte motivatiebrief, lees hier alles over een korte motivatiebrief schrijven .

Motivatiebrief voor een baan
Motivatiebrief schrijven voor een baan

Motivatiebrief schrijven voor een interne sollicitatie

Wanneer je een interne sollicitatie doet, is het belangrijk dat je in je motivatiebrief geen schepen achter je verbrandt. Anders gezegd: je wilt duidelijk maken dat je interesse hebt in de functie, maar ook dat je huidige baan nog prima bevalt. Mocht de keuze niet op jou vallen, dan kun je in ieder geval zonder schroom en scheve gezichten verder met je werk.  

Voorbeeld motivatiebrief interne vacature

Voorbeeld motivatiebrief interne vacature
Voorbeeld motivatiebrief interne vacature

Motivatiebrief schrijven voor een stage

Heb je via je eigen netwerk of via het stagebureau van je onderwijsinstelling zicht op een stageplaats? Vaak moet je dan toch nog een motivatiebrief schrijven. Voor de meeste stagiairs geldt dat zij geen of weinig relevante werkervaring hebben. Dat komt mooi uit, want in je motivatiebrief mag je als toekomstige stagiair vooral enorm enthousiast zijn over het bedrijf en je toekomstplannen. Benadruk je keuze voor het bedrijf en waarom jij denkt dat je kunt bijdragen in je stageperiode.

Voorbeeld motivatiebrief stageplaats

Voorbeeld motivatiebrief stageplaats
Voorbeeld motivatiebrief stageplaats

Motivatiebrief schrijven voor een opleiding

Je ziet het steeds vaker: toekomstige studenten moeten een motivatiebrief schrijven voor de opleiding van hun keuze. De aanleiding daarvoor verschilt per opleiding en per onderwijsinstelling. Aan jou de taak om met een pakkende brief je motivatie voor de studie te tonen aan de toelatingscommissie.  

Deze motivatiebrief is wat minder formeel en je bent vrijer in de opbouw van je brief. Zorg ervoor dat je de lezer duidelijk uitlegt waarom je kiest voor deze opleiding en wat je verwachtingen zijn. Dat kan aan de hand van onderstaande vragen aan jezelf:

 • Waarom wil ik deze opleiding volgen?
 • Wat zijn mijn raakvlakken met deze opleiding?
 • Wat maakt dat ik nieuwsgierig ben en meer wil leren over dit onderwerp?
 • Waarom kies ik juist voor deze opleiding aan deze specifieke onderwijsinstelling?
 • Wat verwacht ik te leren tijdens de studie?
 • Welke ervaringen hoop ik op te doen tijdens de opleiding?
 • Welke inzichten zou de opleiding mij kunnen opleveren?
 • Wat wil ik gaan doen met de opleiding na het behalen van mijn diploma?
 • Wat valt er te vertellen over mij als persoon in relatie tot de opleiding?
 • Heb ik al bepaalde kennis en vaardigheden in huis die relateren aan deze opleiding?
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?
Gerelateerde artikelen
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?

Heb je een motivatiebrief nodig voor jouw sollicitatie? Voordat je begint aan je motivatiebrief is het goed om te weten waarom werkgevers op zoek zijn naar wat jou motiveert. En wat is motivatie eigenlijk precies? En hoe bereid je jouw motivatiebrief goed voor? Je leest het in dit artikel over solliciteren met een motivatiebrief.

Motivatiebrief voorbeeld aanpasbaar

Template voor jouw motivatiebrief (kopieer 'm naar je computer!)

[Jouw naam]
[Jouw adresgegevens]
[Jouw telefoonnummer]
[Jouw privé e-mailadres]

 

[Bedrijfsnaam]
[Naam afdeling, departement of dienst]
[Naam HR-manager of corporate recruiter]
[Postadres]

 

Datum: [datum van vandaag]

Onderwerp: Motivatie voor de functie van [functie]

 

Beste [naam contactpersoon],

[Jouw persoonlijke, originele, aandachttrekkende openingszin waaruit blijkt dat je solliciteert].

 

[Eerste alinea waarin je jouw interesse in de organisatie toelicht. Bijvoorbeeld:]

Dagelijks start ik mijn dag met een proteïne ontbijt van Body & Fitness. Het geeft mij de energie om te knallen in de sportschool én goed te presteren als accountmanager bij Fitness Creatives. Als groot fan van jullie producten grijp ik graag de kans om te werken voor mijn favoriete merk.  

 

[Tweede alinea waarin je uitlegt waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie. Vertel waarom jij past bij het bedrijf, in welke rol en op basis van welke vaardigheden. Bijvoorbeeld:]

Na 4 succesvolle jaren bij mijn huidige werkgever, ben ik nu op zoek naar een nieuwe omgeving om mijn vaardigheden te vergroten en nieuwe ervaringen op te doen.  

 

[Derde alinea met daarin waarom jij goed past bij de vacature. Bijvoorbeeld:]

Ik zou [naam organisatie] graag helpen bij het [verbeteren/uitbreiden/vergroten/versterken] van [relevant onderwerp] door het inzetten van mijn [een vaardigheid waar jij in uitblinkt].

 

[Afsluitende alinea met daarin jouw verzoek om de mogelijkheden te bespreken.]

Hartelijk dank dat u de tijd heeft genomen mijn motivatiebrief te lezen. Ik zou graag met u in gesprek gaan over wat ik voor [naam organisatie] kan betekenen en kijk met belangstelling uit naar uw reactie.

 

Met vriendelijke groet,

[Jouw voor- en achternaam]

Gekopieerd!

Motivatiebrief opmaak: tips voor de lay-out

De opmaak van je motivatiebrief is belangrijk. Met een mooie en consistente lay-out laat je recruiters namelijk zien dat je secuur bent en oog voor detail hebt. 

Daarnaast helpt een overzichtelijke opmaak de lezer bij het doornemen van je motivatiebrief. Een goede lay-out heeft:

 • niet te lange lappen tekst,
 • voldoende witregels, en
 • een goed leesbaar lettertype.

In het beste geval kies je voor je cv en brief dezelfde kleuren , stijl en hetzelfde lettertype . Dan sluit de opmaak van je motivatiebrief aan bij de opmaak van je cv en dat oogt rustig en professioneel. 

Het mooie is, dat je zowel je cv als je brief kunt maken in de cv-maker van CVster.nl . Kies een template , vul alle benodigde info en tekst in en in een handomdraai heb je een curriculum vitae en motivatiebrief waarmee je positief opvalt bij werkgevers.  Een motivatiebrief opstellen was nog nooit zo makkelijk!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Pakkende openingszinnen voor je sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief openingszinnen
CV13 minuten leestijd
De volgorde van onderdelen op je cv
De volgorde van onderdelen op je cv
CV18 minuten leestijd
De beste cv-makers van 2022
De beste cv-makers van 2022
Carriere9 minuten leestijd
Vind werkgeluk in de zorg, overheid en onderwijs
Vind werkgeluk in de zorg, overheid en onderwijs
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren