1. Home
  2. Blog
  3. Zo schrijf je een sollicitatiebrief met ChatGPT (Stappenplan, tips en prompts)
Geschreven door Paul DruryPaul Drury

Zo schrijf je een sollicitatiebrief met ChatGPT (Stappenplan, tips en prompts)

13 minuten leestijd
Zo schrijf je een sollicitatiebrief met ChatGPT (Stappenplan, tips en prompts)
Kunstmatige intelligentie kan ons op talloze manieren helpen. Niet gek dus, dat steeds meer werkzoekenden zich afvragen hoe ze ChatGPT kunnen inzetten bij het schrijven van hun sollicitatiebrief. In dit artikel verkennen we de grenzen en mogelijkheden van de samenwerking tussen mensen en AI, en leer je hoe je zelf met de razendpopulaire chatbot aan de slag kunt.

Er is geen magische manier om je droombaan binnen te slepen. Je kans van slagen hangt tenslotte niet alleen af van je vaardigheden en werkervaring, maar ook van de tijd en moeite die je stopt in je sollicitatiedocumenten. Voor elke sollicitatie dien je deze opnieuw af te stemmen op de betreffende functie, wil je je kans van slagen vergroten. Wanneer je op veel vacatures reageert, kan het lastig zijn de nodige kwaliteit te behouden. Op zulke momenten kan ChatGPT uitkomst bieden en je als copiloot helpen je sollicitatiebrief piekfijn in orde te brengen.

Artificial Intelligence (AI) kan werkzoekenden op talloze manieren helpen hun schrijfwerk te perfectioneren. En eerlijk, waarom zou je zo’n gratis assistent niet een kans willen geven? Je kunt er in ieder geval zeker van zijn dat veel van je medewerkzoekenden hetzelfde doen.

In dit blog verkennen we aan de hand van de volgende hoofdstukken hoe je ChatGPT kunt inzetten bij het schrijven van je sollicitatiebrief:

  • Wat is ChatGPT?
  • De voordelen van AI bij het schrijven van je sollicitatiebrief
  • ChatGPT gebruiken voor je sollicitatiebrief: 4 stappen
  • Zo schrijf je goede prompts
  • Risico's van een ChatGPT-sollicitatiebrief

Wanneer je een capabele en geïnformeerde assistent achter je scherm hebt zitten, zal de output je positief kunnen verrassen. ChatGPT zou zomaar eens de ontbrekende schakel in je zoektocht naar een baan kunnen blijken. En vallen de resultaten tegen? Dan kun je de suggesties gewoon negeren.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is een geavanceerd AI-taalmodel gebaseerd op zogenaamde Generative Pre-trained Transformer data. Ontworpen om mensachtige tekst te begrijpen en genereren, blinkt ChatGPT uit in het uitvoeren van uiteenlopende taken zoals het beantwoorden van vragen, bedenken van ideeën en het voeren van informele gesprekken.

ChatGPT wordt ‘gevoerd’ door een gigantische hoeveelheid aan internetteksten en kan daardoor over een breed scala aan onderwerpen meepraten. Inmiddels wordt ChatGPT wijdverbreid gebruikt voor verschillende doeleinden. Denk aan het automatiseren van klantenservice, om informatie te vinden voor schoolprojecten en om content te creëren. Een kracht van de tool is dat deze de context van gesprekken behoudt, wat de relevantie van de output verbetert.

Het is belangrijk om ook de beperkingen van de chatbot goed in beeld te hebben. Zo kan de output onnauwkeurigheden bevatten of gebaseerd zijn op vooroordelen. Daarnaast mist ChatGPT realtime gegevens, wat betekent dat je vaak zelf nog andere bronnen zult moeten aanboren. Ook begrijpt de chatbot niet alle instructies even goed en kunnen teksten robotisch overkomen (het is en blijft tenslotte een robot). Wie om creatieve content vraagt, krijgt vaak teksten vol clichés terug. ChatGPT mist dus nog altijd die persoonlijke menselijke touch. 

Ondanks deze beperkingen, zijn de voordelen aanzienlijk. Generatieve AI zoals ChatGPT excelleert in ideevormingsprocessen, wat een baanbrekende oplossing kan zijn om mensen door de recruitment jungle te navigeren. 

De voordelen van AI bij het schrijven van je sollicitatiebrief

Als je nog niet eerder met AI hebt gewerkt, voel je je misschien wat sceptisch over het idee om tijd te investeren in iets wat nu niet per se de beste reputatie heeft in het leveren van authentiek schrijfwerk. Toch verzekeren we je dat als je de tips in dit artikel omarmt, kunstmatige intelligentie een ware game-changer kan zijn in je zoektocht naar die droombaan. Enkele voordelen:

  • Versnelt het schrijfproces: Als je bij meerdere werkgevers solliciteert, zul je je sollicitatiebrief steeds opnieuw moeten afstemmen op de betreffende functie. Omdat dat een tijdrovende klus is, kies je er misschien voor om op minder functies te solliciteren. Zonde natuurlijk! ChatGPT kan helpen je brief binnen no-time aan te passen of zelfs opnieuw te schrijven.
  • Helpt je verhaal vorm te geven: Hoe beschrijf je je talloze ervaringen, vaardigheden, karaktereigenschappen en ambities in een goedlopend verhaal van maximaal één A4’tje? ChatGPT kan je helpen structuur aan te brengen en je loopbaanverhaal op papier over te brengen. Bevalt de output je niet? Dan vraag je gewoon om wat alternatieven.
  • Speelt eenvoudig met formats: ChatGPT leert van de talloze sollicitatiebrieven die er op internet te vinden zijn. Je kunt de chatbot dus gerust vragen om een paar verschillende formats uit te proberen en uiteindelijk een structuur kiezen die het beste voor je werkt. Moet de brief worden ingekort of wil je bepaalde secties omwisselen? Je digitale assistent zal er niet over klagen je taken met liefde uitvoeren.

ChatGPT gebruiken voor je sollicitatiebrief: 4 stappen

Als je dit artikel leest heb je waarschijnlijk al enige voorkennis van ChatGPT, dus laten we direct de diepte induiken. Kan ChatGPT echt een persoonlijke sollicitatiebrief schrijven die op zowel de kandidaat als de specifieke functie is afgestemd? Als je de volgende stappen volgt, kun je een heel eind komen:

1. Optimaliseer je bronmateriaal

Je kunt de chatbot van de nodige denkstof voorzien door de functieomschrijving en je hele cv eenvoudig in ChatGPT kopiëren, maar dat zal waarschijnlijk wel resulteren in een hoop irrelevante output. Het is daarom slim om alleen de belangrijkste onderdelen van je cv en de functieomschrijving in te voeren. Doe je dat niet? Dan zal ChatGPT misschien een heel verhaal schrijven over dat ene horecabaantje van toen je 15 was of opsommen hoe sociaal je bent, terwijl bijvoorbeeld analytisch vermogen voor de functie veel belangrijker is. Hoe specifieker en persoonlijker, hoe beter.

Expert tip

Er zijn nog veel meer manieren om ChatGPT in te zetten bij je banenjacht. Zo kun je de chatbot onder andere vragen om je te helpen bij het schrijven van je begeleidende brief of om organisaties te benoemen die mogelijk passende vacatures hebben. Verdiep je daarnaast ook eens in hoe je je cv met ChatGPT kunt schrijven en perfectioneren.

2. Geef ChatGPT een kader

ChatGPT houdt ervan om precies te horen wat het moet doen, dus geef zo gedetailleerd mogelijke parameters, ofwel instructies. Om goede begeleiding te kunnen bieden aan je chatbot, is het verstandig om eerst zelf te onderzoeken waar een goede brief aan voldoet en bedenkt wat je wil qua bijvoorbeeld aantal woorden, tone of voice en structuur. Instrueer de chatbot ook om elke alinea een ander onderdeel van je loopbaanverhaal te belichten. ChatGPT is over het algemeen goed in het schrijven van beknopte teksten.

3. Vraag om alternatieven

Als je het gevoel hebt dat een bepaalde zin niet goed klinkt, vraag ChatGPT dan om meer opties aan te leveren. Geef ook input over andere onderdelen van de tekst. Misschien wil je een vlottere tone of voice, een andere call-to-action of is er een inhoudelijke error te corrigeren. Geef desnoods een voorbeeld van iets wat je eerder zelf hebt geschreven als referentiepunt.

Expert tip

De zogenaamde temperatuurparameter bepaalt hoe willekeurig de output wordt. Een hogere waarde zorgt voor meer variatie en kan leiden tot creatievere resultaten, terwijl een lagere waarde de output meer gestructureerd en voorspelbaar maakt. Instrueer ChatGPT eens om bij een temperatuur van 0,7 te schrijven en vervolgens bij een temperatuur van 0,9. Je zult een verschil zien.

4. Zet de puntjes op de i

Als een wervingsmanager je sollicitatiebrief leest, moet deze voelen dat je perfect in het team zou passen. Gebruik ChatGPT daarom om bedrijfsinhoud te scannen van bijvoorbeeld websites, social mediaposts en marketingmaterialen, en vraag het om het taalgebruik op te pikken. Sommige woorden of zinnen worden mogelijk vaak gebruikt. Als dat zo is, heb je waarschijnlijk belangrijke cv keywords te pakken. Het is heel verstandig om ChatGPT te vragen een paar van die woorden of zinnen in je sollicitatiebrief op te nemen.

Zo schrijf je goede prompts

Met ChatGPT loop je het risico dat je sollicitatiebrief iets te ‘perfect’ (lees robotisch en standaard) zal klinken. Als je wilt dat je brief echt opvalt tussen de menigte, zul je met doordachte prompts moeten komen.

Het proces van prompt schrijven lijkt op de creatieve reis die je brein onderneemt wanneer het een perfecte zin moet bedenken. Als je ergens aan denkt, geef je je brein onbewust de ingrediënten om het werk te doen. Met prompt schrijven geef je ChatGPT alles wat het nodig heeft om het gewenste resultaat te produceren. Dit kan een aanzienlijke hoeveelheid trial-and-error vereisen.

Hieronder lees je een paar prompts die tot iets spectaculairs kunnen leiden:

  • ‘Schrijf een alinea van 50 woorden waarin mijn geschiktheid voor de functie wordt benadrukt vanuit het oogpunt van mijn branchekennis. Gebruik de prestaties uit de functie X in mijn cv.’
  • ‘Maak vier opsommingstekens die mijn belangrijkste werkprestaties benadrukken. Gebruik de functieomschrijving om de relevantste vaardigheden voor de functie te vinden. Zorg ervoor dat je alleen prestaties kiest die meetbaar zijn.’
  • ‘Leg in maximaal twee zinnen waarom ik van baan wil wisselen. Baseer je output op de informatie uit mijn cv-samenvatting en je kennis van de betreffende sectoren.’

Bij het schrijven van prompts is het belangrijk om limieten te stellen aan het aantal woorden en zinnen. Generatieve AI heeft namelijk de neiging lang van stof te zijn, wat niet wenselijk is in een sollicitatiebrief. Je krijgt slechts één kans om je sollicitatiebrief in te dienen, dus speel met de taal tot je tevreden bent. ChatGPT reageert ongelooflijk goed op creatieve prompts.

Je cv optimaliseren voor ATS
Gerelateerde artikelen
Je cv optimaliseren voor ATS

De beste ATS-check voor je cv: volg onze handleiding en scoor hoog in het Applicant Tracking System.

Risico's van een ChatGPT-sollicitatiebrief

Werkgevers halen sollicitatiebrieven doorgaans niet door AI-detectors (dat is een ding), maar toch is het belangrijk dat je je door ChatGPT geschreven sollicitatiebrief op het einde zelf nog de nodige menselijke touch geeft. Als de sollicitatiebrief niet als jou klinkt wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek begint te praten, gaan er alarmbellen rinkelen. ChatGPT kan dan helpen met ideeën en taalkeuzes, maar is niet in staat jouw unieke karakter foutloos en authentiek over te brengen. Dus wil je opvallen in de massa? Dan zul je zelf toch nog even in de pen moeten klimmen.

Er bestaat een klein risico dat er feitelijke fouten in de sollicitatiebrief sluipen. ChatGPT is mogelijk niet zo goed geïnformeerd als jij over de ins en outs binnen je branche, dus wees op je hoede voor inhoud die net niet helemaal klopt. Controleer ook streng op zinsstructuren en woordkeuzes: de chatbot is taalkundig sterk, maar zeker niet perfect.

Belangrijkste punten

ChatGPT kan van grote meerwaarde zijn bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Een goede samenwerking tussen mens en AI verhoogt zowel de productiviteit als kwaliteit. De chatbot stelt je in staat je inhoud te optimaliseren, te experimenteren met verschillende formats en je taalgebruik te verbeteren.

Kies zorgvuldig welke informatie je invoert bij ChatGPT. Het is belangrijk dat je een goede selectie aan relevante bronmaterialen aanlevert en de chatbot een duidelijk raamwerk geeft. Geef dus specifieke richtlijnen voor bijvoorbeeld de structuur en inhoud, je digitale assistent doet de rest. Wees creatief bij het formuleren van je instructies. Unieke en boeiende prompts helpen je om originele en persoonlijke inhoud te genereren die opvalt bij werkgevers.

Is je sollicitatiebrief klaar? Dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je deze op een mooie en professionele manier vormgeeft. Check daarom ook eens onze templates en ontdek hoe je CVster je kan helpen die droombaan binnen te slepen. Veel succes!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere17 minuten leestijd
Hoe vraag je opslag zonder afgescheept te worden?
Hoe vraag je opslag zonder afgescheept te worden?
CV10 minuten leestijd
Solliciteren via TikTok – zo pak je het aan
Solliciteren via TikTok – zo pak je het aan
Carriere13 minuten leestijd
Onderzoek: Hoe loyaal zijn jonge werknemers?
Onderzoek: Hoe loyaal zijn jonge werknemers?
Carriere8 minuten leestijd
Tips voor discreet solliciteren als je van baan wilt wisselen
Discreet solliciteren 11 tips
Alles Doorbladeren