1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. 10 tips voor een goede afsluiting in je sollicitatiebrief
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

10 tips voor een goede afsluiting in je sollicitatiebrief

15 minuten leestijd
10 tips voor een goede afsluiting in je sollicitatiebrief
Voorkom veelgemaakte fouten in de afsluiting van je sollicitatiebrief. Met deze 10 tips ben jij goed voorbereid!

Een goed begin is het halve werk - maar een goed einde is minstens net zo belangrijk! Hoe sluit je een sollicitatiebrief af?

Voorkom veelgemaakte fouten bij de afsluiting van je sollicitatiebrief. Met deze 10 tips voor de perfecte slotzinnen ben jij goed voorbereid!

Hoe sluit je een sollicitatiebrief af?

Je barst vast van de goede ideeën voor je sollicitatiebrief nu je die interessante vacature voorbij hebt zien komen. Je wilt origineel zijn en de lezer aanmoedigen om je cv echt eens goed te bekijken. Een brief vol goede argumenten schrijven waarmee je de recruiter overtuigt om jou uit te nodigen voor een gesprek. Hierbij is de afsluiting van je sollicitatiebrief net zo belangrijk als de opening!

Het is niet makkelijk om in de slotzin de perfecte balans tussen de juiste toon en de juiste boodschap te vinden. Daarom geven we je in dit blog een tiental suggesties mee voor pakkende slotzinnen. Voordat we dat doen, geven we je eerst wat waarschuwingen voor hoe het in elk geval níet moet, zodat jij die fouten niet hoeft te maken. Uit die waarschuwingen volgen dan weer de tips voor slotzinnen die jouw sollicitatiebrief op een mooie en geschikte manier afsluiten. 

Goede afsluiting sollicitatiebrief: do's en don'ts

Wel
 • Kondig je afsluiting aan
 • Som je punten op
 • Hou de afsluiting origineel
 • Bedank het bedrijf
 • Eindig met een professionele groet
 • Proeflees je tekst
Niet
 • Te formele slotzinnen
 • Te informele slotzinnen
 • Geen vloeiende afronding
 • Te langdradige afsluiting
Mail afsluiten: Wat is een passende afsluiting voor een sollicitatiemail?
Gerelateerde artikelen
Mail afsluiten: Wat is een passende afsluiting voor een sollicitatiemail?

Maak indruk met een goede afsluiting van je e-mail. Schrap die standaard slotzin en schrijf een prikkelende afsluiting. Bekijk hier volop voorbeelden en tips.

4 Veelgemaakte fouten bij de afsluiting van een sollicitatiebrief

De afsluiting van je sollicitatiebrief is meer dan alleen maar een slotzin en een groet. Je rondt er jouw persoonlijke verhaal mee af en kan jezelf ermee in het geheugen van de recruiter doen blijven hangen. Hierbij slaan veel sollicitanten de plank mis. Ze grijpen de kans om echt iets concreets te zeggen niet aan, of ze doen juist veel te krampachtig hun best om formeel te zijn. We kunnen de veelgemaakte fouten in vier categorieën indelen. 

1. Te formeel 

Zakelijk en professioneel is goed, maar je wil niet als ouderwets of te formeel overkomen. Misschien heb je het wel zo geleerd op de middelbare school bij het schrijven van een zakelijke brief, maar de tijden zijn veranderd! Gebruik dus geen typische slotzin als “In afwachting van uw reactie verblijf ik”. Dat klinkt niet natuurlijk en oprecht.

2. Geen echte afsluiting 

Sommige kandidaten weten niet goed hoe ze een afsluiting moeten schrijven. Het lijkt of hun brief er plotseling mee ophoudt. Er is geen afsluitende paragraaf, maar simpelweg een groet. Dat is onwenselijk: je wil niet van je middenstuk opeens naar “Met vriendelijke groet” gaan. Probeer in je slotzin met een vloeiende beweging tot een afronding te komen.

3. Te informeel 

Het is begrijpelijk dat je ook indruk wilt maken op de persoon achter de recruiter, en je best wilt doen om te laten zien dat jij ook gewoon een mens bent. Alleen zijn er kandidaten die hierin doorschieten en zo het idee geven dat ze niet serieus kunnen zijn. Een informele groet als “doei” of “groetjes” kan natuurlijk niet bij een sollicitatiebrief, maar komt nog steeds voor.

4. Te uitbundig 

Het kan ook zijn dat een sollicitant juist te zeer zijn of haar best doet om op een pakkende manier af te sluiten. Dan gaan de slotzinnen er als slogans uitzien. Bedenk goed: het is een sollicitatiebrief, geen reclame op de tv of radio! Een soort marketingslogan als afsluiter is misschien oké bij een vacature voor een copywriter, maar niet voor de overgrote meerderheid van de functies.

Wat is een goede afsluiting voor een sollicitatiebrief? 

Nu je weet hoe het niet moet in een slotzin, blijft de vraag over hoe het dan wel moet. Hoe sluit je een sollicitatiebrief af? Wat zet je in het slot van een sollicitatiebrief? Daarom is het nu tijd om te kijken naar manieren waarop je jouw sollicitatiebrief wél op een goede manier kan afsluiten. 

1. Kondig de afsluiting van je sollicitatiebrief aan

Het is niet verstandig om van het ene op het andere moment je brief af te sluiten. In plaats daarvan kan je in één zin aangeven dat je jouw sollicitatiebrief af gaat ronden, om in de zinnen daarna de werkelijke afsluiter te schrijven. Bijvoorbeeld met “om tot een slot te komen”, of “Samenvattend…”.

Voorbeeld aankondiging afsluiting sollicitatiebrief:


“Kort samengevat: met mijn persoonlijke kwaliteiten en werkervaring in dezelfde sector, ben ik ervan overtuigd dat ik van toegevoegde waarde zal zijn voor uw bedrijf. In mijn cv kunt u meer informatie vinden over mijn kennis, ervaring en achtergrond. Graag licht ik mijn motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek”

Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld opensollicitatiebrief)
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld opensollicitatiebrief)

Wil je in 2023 aan de slag bij jouw favoriete werkgever maar is er geen vacature? Dan kun je een open sollicitatie schrijven. Maar hoe werkt zo’n open sollicitatie en hoe schrijf je een opensollicitatiebrief? In dit artikel laten we zien hoe je een goede opensollicitatiebrief schrijft en geven we je bruikbare voorbeelden die je eenvoudig kunt aanpassen voor jouw open sollicitatie.

2. Wees origineel in de afsluiting van je brief

Je mag best even nadenken over de slotzinnen van je sollicitatiebrief. Ook al is de afsluiter flink korter dan het middenstuk: het kan voorkomen dat je er net zo lang mee bezig bent om de juiste woorden te vinden. Als je het goed doet, kan je hier namelijk flink punten mee scoren. Kopieer het liefst geen voorbeeldzin van het internet, maar verzin zelf een slotzin of geef op z’n minst een flinke draai aan zo’n voorbeeld. Je wilt origineel zijn en clichés zoals "in afwachting van uw reactie verblijf ik" voorkomen! 

3. Bedank het bedrijf

Een compliment geven of dankbaarheid tonen doet het altijd goed. Door het bedrijf te bedanken voor de tijd of moeite om jouw sollicitatie te beoordelen, toon je dat je geduldig bent, en erken je het feit dat de recruiter energie heeft gestoken in het lezen van je sollicitatie. Dat kan al met een simpele zin zoals “Bedankt voor uw tijd”.

4. Vraag om actie - voeg een CTA toe aan je afsluiting

Voeg toe wat in de marketingwereld een 'call-to-action' wordt genoemd. Zo is de afsluiting van je sollicitatiebrief niet alleen passief, maar ook actief. Zeg bijvoorbeeld dat je graag wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek om je geschiktheid in het echt verder toe te lichten. Zo kom je niet alleen enthousiast, maar ook welwillend over. 

Hoe val je op bij een sollicitatie?

Vergeet niet om je persoonlijkheid te laten shinen, hierdoor valt je sollicitatiebrief nog meer op. Dit kun je eenvoudig doen door een korte anekdote te vertellen die iets over jouw persoonlijkheid laat zien.  

5. Stel de lezer centraal

Dit zouden we bijna een pro tip kunnen noemen. Kan je de recruiter centraal stellen in de afsluiting van je sollicitatiebrief? Door de lezer centraal te stellen, spreek je tot zijn of haar onderbewustzijn en een beetje persoonlijke aandacht zorgt altijd voor een positief gevoel. De kunst is om jezelf te verkopen aan de lezer.

6. Benadruk je enthousiasme

Het kan geen kwaad om je enthousiasme voor de vacature nogmaals uit te spreken in de slotzin van je sollicitatiebrief. Een voorbeeld is “Ik vertrouw erop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn geschiktheid en enthousiasme voor de functie van…” Laat zien dat je die baan écht graag wilt binnenslepen! 

7. Schrijf een professionele groet onder je afsluiter

Bij een zakelijke brief hoort een professionele groet. We hebben het dus niet over de afsluitende paragraaf, maar over de woorden die vóór de komma en boven jouw naam met handtekening staan. “Hoogachtend” is tegenwoordig meestal iets té formeel, dat raden we alleen aan voor conservatieve bedrijven, bijvoorbeeld in de financiële of juridische wereld. De veiligste afsluiter, waar je eigenlijk nooit verkeerd mee kan gaan, is nog altijd “Met vriendelijke groet” of “Hartelijke groet”.

8. Slaap er een nachtje over

Een sollicitatiebrief schrijven en op dezelfde dag versturen, is bijna vragen om problemen. Bij alle belangrijke teksten die je schrijft is het verstandig om er een nachtje over te slapen. Dat zorgt voor wat afstand en dan kan je er tijdens het proeflezen met een frisse blik naar kijken. Vaak kom je dan alsnog op die perfecte manier om iets uit te drukken.

9. Lees je afsluiting nog een keer door

Aansluitend op de vorige tip: lees voordat je echt op die verzendknop drukt alles nog een laatste keer door. Je hebt veel tijd en energie in je cv en brief gestoken. Wanneer je bij de afsluiting van je sollicitatiebrief bent beland, is de kans groot dat je concentratie is verslapt. Dat kan fouten veroorzaken. Wees daar bedacht op, en lees je brief nog eens door, maar dan in de omgekeerde volgorde: eerst de laatste alinea, dan de alinea daarboven, en zo maar door.  

Pakkende openingszin sollicitatiebrief - tips en 32 voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Pakkende openingszin sollicitatiebrief - tips en 32 voorbeelden

Hoe kickstart je jouw sollicitatiebrief? Met een pakkende openingszin natuurlijk! Hoe je zo’n aansprekende eerste zin schrijft? Check onze tips en voorbeelden en schrijf simpel en snel een onweerstaanbare openingszin voor jouw sollicitatie.

10. Laat anderen jouw afsluiting lezen

Ken je iemand die goed is met woorden? Iemand die Nederlands of communicatie heeft gestudeerd, of altijd snel wordt aangenomen? Laat diegene je sollicitatiebrief dan proeflezen en van feedback voorzien. Je moeder of partner zal al snel alles goed vinden, maar een persoon die niet bang is om opbouwende kritiek te geven kan je ongetwijfeld goede tips geven. Misschien blijkt dan zelfs dat hij of zij (dankzij al deze tips) helemaal geen kritiekpuntjes meer heeft - dan is dat ook altijd goed om te weten. 

Expert tip

Vergeet niet een begeleidende tekst te schrijven als je je sollicitatie per mail verstuurd. Lees hier hoe je een begeleidende tekst schrijft. 

Afsluiting sollicitatiebrief voorbeeld

 • Kort samengevat: met mijn persoonlijke kwaliteiten en X-jaar werkervaring, ben ik ervan overtuigd dat ik van toegevoegde waarde kan zijn voor uw bedrijf.
 • Graag licht ik mijn motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek.
 • Tot slot verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae in de bijlage.
 • Ik kijk uit naar uw reactie.
 • Vanzelfsprekend ben ik graag bereid om een en ander verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek.
 • Ik ga graag met u in gesprek over hoe ik mijn kennis en ervaring kan inzetten bij uw bedrijf.
 • Alvast bedankt voor uw reactie.
 • Hopelijk heeft deze brief u een eerste indruk gegeven van mijn kennis en enthousiasme voor de functie.
 • Ik zie een uitnodiging voor een gesprek met belangstelling tegemoet.
 • Mocht u vragen hebben, dan mag u mij uiteraard telefonisch benaderen. Ik ben benieuwd naar uw reactie.
 • Ik vertel u er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek.
 • Graag geef ik in een mondeling gesprek verdere toelichting op mijn sollicitatie.

Goede afsluiting sollicitatiebrief in het Engels

Wil je een baan in het buitenland en zoek je een goede afsluiting voor je sollicitatiebrief in het Engels? Zie hieronder een lijstje met goede en slechte voorbeelden.

Wel
 • Hou het formeel, Engelse bedrijven zijn vaak een stuk formeler dan Nederlandse.

“I look forward to learn more about your company and how I could possibly put my skills to work for X. Thank you for your consideration. You can reach me at [+31 xxxxxx], Kind Regards”

 • Benadruk nogmaals persoonlijke kwaliteiten en ervaringen en eindig met een professionele maar vrolijke groet.

“I believe my seven years of experience in X to be a perfect match for this job. I would be happy to speak to you more about my qualifications and how I believe I can contribute to X success. Greetings from Amsterdam”

Niet
 • Gebruik geen informele slotzinnen zoals

“Yours,” “Cheers,”, “Thanks”, of “Take Care”. 

 • Gebruik geen cliche’s zoals

“I’m looking forward to hearing from you, Kind regards” 

Wij sluiten af

Dit artikel heeft natuurlijk ook een goede afsluiting nodig. Gelukkig hoeft het niet zo professioneel te zijn als in jouw sollicitatiebrief. We vertrouwen erop dat je veel waarde uit onze blogposts haalt en wensen je veel succes bij je sollicitatiegesprek!

 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere19 minuten leestijd
Ontslag nemen: Dit moet je weten
Ontslag nemen: Dit moet je weten
Sollicitatiebrief12 minuten leestijd
“Geachte heer/mevrouw”: Hoe je je sollicitatiebrief niet moet starten en goede alternatieven!
“Geachte heer/mevrouw”: Hoe je je sollicitatiebrief niet moet starten en goede alternatieven!
Sollicitatiegesprek5 minuten leestijd
Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek als medewerker klantenservice
Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek als medewerker klantenservice
Sollicitatiebrief13 minuten leestijd
Hoe schrijf je een Engelse sollicitatiebrief?
Een Engelse sollicitatiebrief schrijven - voorbeelden
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren