1. Blog
 2. CV
 3. Een cv maken in Word: dit is hoe het werkt
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

Een cv maken in Word: dit is hoe het werkt

16 minuten leestijd
Een cv-sjabloon gebruiken in Word
Wil jij Word gebruiken om je cv te maken? Moderne, creatieve en degelijke cv-templates zijn gratis te downloaden en makkelijk aan te passen. Zó gebruik je een cv-template in Word.

Je cv vormt het professionele visitekaartje waarmee je kort en krachtig duidelijk maakt wie je bent. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen let op de inhoud, maar ook aandacht schenkt aan de vormgeving van dit document. Gelukkig hoeft dat niet niet lastig te zijn, want in een paar eenvoudige stappen kun je een aantrekkelijk cv maken in Word.

Een overtuigend cv opstellen is belangrijk voor je carrière en daarom een serieuze zaak. In Word staan allerlei gratis cv-sjablonen, van modern tot klassiek en van creatief tot minimalistisch. Als je goed met het programma overweg kunt, is het dus mogelijk wat voor je om hier gebruik van te maken.

In dit artikel vertellen we je alles over het maken van je cv in Word en lees je of er betere alternatieven zijn.

Hoe maak je een cv in Word?

Als je je cv gaat maken in Word, kun je het beste gebruikmaken van een sjabloon. Dat is een vooraf ingericht document en wordt ook wel een template genoemd. Je kiest er eentje, downloadt de template en vult jouw gegevens in. De belangrijke (lees: tijdrovende zaken) zijn al voor je geregeld. Denk hierbij aan vooraf ingestelde stijlen, opmaak, lay-out, marges, regelafstanden en kleuren. 

Het handige van zo’n Word-sjabloon is dat je kunt kiezen welke opmaak bij jou past en alleen nog maar je personalia, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen en vaardigheden hoeft in te vullen. Word heeft cv-sjablonen die je gratis kunt downloaden en premium sjablonen die je kunt kopen. Naast sjablonen voor cv’s en biedt Word meerdere templates voor sollicitatiebrieven.

Expert tip

Met een cv-sjabloon bespaar je tijd: de opmaak is al klaar dus je hoeft alleen nog maar je gegevens toe te voegen.

Word cv-sjablonen

Veel gebruikers van Microsoft Word weten niet dat er veel templates zijn die ze gratis kunnen gebruiken. De eerste versie waarin er sjablonen verschenen was MS Office 2010 – voor Windows 7 –  met standaard zo’n twintig Word cv-sjablonen. Met elke daaropvolgende nieuwe versie van MS Office werd het assortiment aan sjablonen uitgebreid. 

Hoe gebruik je een cv-template via Word
Hoe gebruik je een cv-template via Word

Inmiddels is er in Microsoft 365 een ruim aanbod aan premium en gratis cv-templates. Neem eens de tijd om door de sjablonen te bladeren en een geschikt cv-template uit te kiezen. Volg de onderstaande stappen om cv-sjablonen en cv-voorbeelden te zien in Microsoft Word. 

Waar vind je cv-templates in Word?

 1. Open Microsoft Word
 2. Klik linksboven op ‘Bestand’
 3. Klik in het menu aan de linkerzijde op ‘Nieuw’
 4. Klik op de voorgestelde zoekopdracht ‘Cv’s en sollicitatiebrieven’
 5. Of: vul 'cv' in als zoekopdracht en druk op Enter
 6. Kies jouw ideale sjabloon door erop te klikken
Open Microsoft Word
Open Microsoft Word

Online de cv-templates van Microsoft 365 bekijken:

 1. Ga online naar de templates van Office.
 2. Bekijk de gratis cv-sjablonen of scroll naar de premium cv-templates
 3. Kies een cv-sjabloon en klik op download
 4. Voor een premium sjabloon heb je een Microsoft 365 abonnement nodig
 5. Sla het cv-sjabloon op en open het in Word om het te bewerken.
Klik linksboven op ‘Bestand’
Klik linksboven op ‘Bestand’

Cv maken in Word: waar moet je op letten?

Ga je je cv maken met een sjabloon van Word? Pak onderstaand lijstje er dan bij. Met deze tips weet je waar je op moet letten:

 1. Overzichtelijk en scanbaar: Kies een sjabloon met een overzichtelijke indeling. Dat maakt de inhoud makkelijk scanbaar voor de recruiter. Voldoende witregels en duidelijke blokken met titels helpen daarbij.
 2. Kleurgebruik: Stem de kleuren in je cv op elkaar af. Zwart-wit is saai, maar een bonte kermis leest ook niet prettig. Kies je voor donkerblauw, blauw en lichtblauw dan komt dat rustiger over dan wanneer je kiest voor blauw, rood en geel. Daarnaast zal een boekhouder een minder fleurig cv insturen dan een interieur stylist of een kleuterjuf.
 3. Lettertype: Hetzelfde geldt voor het lettertype. Beperk je tot één lettertype waarbij je variatie inbrengt door de lettergrootte en woorden vetgedrukt of cursief te maken. Voor de koptekst kan je wel een afwijkend lettertype gebruiken.
 4. Spelling en grammatica: Kijk je cv grondig na op fouten. Print je cv en lees de tekst hardop, dan hoor je vanzelf welke zin niet lekker loopt. Geen taalknobbel? Laat je cv dan nalezen door die ene taalpurist in je kennissenkring.
 5. Opmaak: Is je cv klaar? Check dan nog één keer of de laatste correctieslag geen verspringingen heeft veroorzaakt. Vooral opsommingen, tabellen en afbeeldingen hebben er een handje van om na een enter, delete of backspace ineens in een andere opmaak te staan.
 6. Bestandsnaam: Maak het de recruiter makkelijk en geef je cv bij het opslaan jouw naam en de functietitel als bestandsnaam. Bijvoorbeeld CV M.F.Klaassen Projectontwikkelaar.pdf
 7. Van Word-bestand naar pdf-bestand: Sla je Word-document ook op als pdf-bestand. Dat is het gangbare format met als voordeel dat je opmaak niet meer kan verspringen. Check nog wel even of je cv als Word-bestand of als pdf-bestand naar de recruiter moet. Soms vragen ze specifiek om een Word-bestand.

Wat werkgevers van Office cv-templates vinden

Over het algemeen zijn de cv-sjablonen van Word praktisch en functioneel. Voor de meeste banen kun je met Word dan ook een prima cv maken. Toch kan het gebruik van een Word-sjabloon ook in je nadeel werken. Recruiters en HR-managers spitten vaak honderden cv's door en die hebben zo'n gratis cv-sjabloon uit Word op een gegeven moment wel gezien...

Wereldwijd maken meer dan een miljard mensen gebruik van Office. Dat maakt een cv op basis van een standaard cv-sjabloon van Word niet echt uniek.

Als kandidaat maak je jezelf er niet bij voorbaat interessant mee. Als je er echt uit wil springen en indruk op de recruiter wilt maken, zul je met iets mooiers moeten komen. We hebben het niet over een bont kleurenspel, maar wel over smaakvolle handmatige aanpassingen. Of beter nog, een cv-template dat niet zo veelvuldig voorkomt als een cv-sjabloon uit Word. 

Betere alternatieven

De inhoud van je cv is natuurlijk belangrijker dan de vormgeving, maar het oog wil ook wat. En de lay-out van je cv maakt dat je wat origineler kunt zijn dan andere kandidaten. 

Wist je dat zo’n 80% van de kandidaten kiest voor een heel conservatieve standaard lay-out? 

Door het net iets anders aan te pakken, val je op in de grijze massa van sollicitanten. Zo maak je het – ook al is het onbewust – leuker voor een recruiter om jouw cv te bekijken! Een originele lay-out kan jou zomaar enkele seconden langer de aandacht opleveren, en dat is belangrijk wanneer de gemiddelde tijd die door werkgevers aan een cv wordt besteed slechts 6 seconden is

Zo ging deze sollicitatie van Stan van Bokhoven bij Coolblue een paar jaar geleden viraal op LinkedIn.

Wel
 • Maak een uniek en opvallend cv.
 • Pas je cv aan voor elke vacature.
Niet
 • Een standaard Word-sjabloon gebruiken.

 

Hoe maak je een opvallend cv zonder uren bezig te zijn?

Oké, het is dus beter om je cv niet via Word te maken, maar om het anders aan te pakken. Maar wat dan wel? Gelukkig hoef je geen uren te knutselen of een grafisch vormgever in te huren: met CVster.nl kun je jouw cv helemaal op maat maken, zonder enige grafische kennis. Met onze cv-maker kun je allerlei aanpassingen maken en je cv helemaal afstemmen op jouw voorkeuren. 

Wij hebben namelijk een cv-maker ontwikkeld waarmee je snel en eenvoudig jouw perfecte cv in elkaar zet. Niet één versie, maar een onbeperkt aantal versies. 

Want wist je dat je veel meer kans maakt op een baan als je jouw cv voor elke vacature aanpast

Zo zorg je ervoor dat je altijd de juiste informatie en juiste toon gebruikt bij je potentiële nieuwe werkgever. Omdat de functie-vereisten voor elke baan anders zijn, is jouw ideale cv tenslotte ook telkens anders! 

Met onze cv-tool is het heel makkelijk om verschillende ‘edities’ van jouw curriculum vitae te maken. Je verandert met één klik van cv-template voor een totaal andere uitstraling. Of je houdt hetzelfde cv-template, maar je past de kleuren aan. Simpel, snel en stijlvol! 

Onze cv-maker heeft vele voordelen: 

 • Kiezen uit 199 soorten kleuren
 • 18 stijlvolle cv-templates
 • Download je cv als pdf of als Word-bestand
 • Versleep onderdelen om de volgorde te veranderen
 • Tekstsuggesties om je op weg te helpen
 • Spellingschecker
 • Sollicitatietracker waarmee je kunt zien of de recruiter je cv heeft gedownload.

Je kunt onze verschillende templates helemaal gratis uitproberen. Je krijgt een haarscherp voorbeeld op je scherm en je betaalt pas als je ervoor kiest om het curriculum vitae te downloaden. Met prijzen vanaf € 2,95 voor een onbeperkt aantal downloads, hoef je het daar niet om te laten! 

Als jij originaliteit net zo belangrijk vindt als de recruiters, dan is dit een no-brainer. Vul je persoonlijke details in zoals je naam, e-mailadres, en werkervaring. Kies een foto, lettertype, kleur, en voilà! Binnen een paar minuten heb jij een unieke cv en een bijpassende sollicitatiebrief! 

Solliciteren was nog nooit zo gemakkelijk. Maak nu jouw ideale cv bij CVSter.nl

De beste cv-sjablonen van 2024
Gerelateerde artikelen
De beste cv-sjablonen van 2024

Heb je een cv nodig? Maak het jezelf makkelijk en gebruik een cv sjabloon. Dan weet je zeker dat alle belangrijke zaken erin staan en zit je niet eindeloos te stoeien met de opmaak. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een sjabloon.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere8 minuten leestijd
Alles wat je moet weten over didactische vaardigheden
Alles wat je moet weten over didactische vaardigheden
CV1 minuten leestijd
Onderzoek: clichés op Belgische cv’s
Clichés in Belgische cv’s
CV23 minuten leestijd
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv + voorbeelden
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv
Sollicitatiegesprek20 minuten leestijd
Meestgestelde vragen sollicitatie - sollicitatievragen + antwoorden
Meestgestelde vragen sollicitatie – sollicitatievragen + antwoorden
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren