Trakteren op werk: gezellig of een gevalletje groepsdruk?
Het AD heeft eens onderzoek gedaan naar trakteren op het werk. En wat bleek? Bijna 60% doet het met tegenzin! Grotendeels omdat we het niet leuk vinden om in de schijnwerpers te staan, maar ook omdat we het spannend vinden om de traktatie aan te kondigen. Daarvoor vind je overigens verderop in deze blog enkele nuttige tips!
Hoewel het merendeel dus niet dol is op trakteren, blijkt uit hetzelfde onderzoek van het AD dat we wél van onze jarige collega’s verwachten dat zij trakteren. En zo houden we dus met z’n allen de traditie in leven.
Waar komt trakteren vandaan?
Waar komt trakteren eigenlijk vandaan? Bijgeloof. Op onze verjaardag zouden we de hele dag ‘gul en hartelijk’ moeten zijn voor meer voorspoed in het jaar dat gaat komen. Grappig feitje: Nederland is één van de weinige landen waar de jarige moet trakteren. In veel andere landen is het juist de jarige die getrakteerd wordt.
Wat trakteer je op je werk? 30 Traktatie ideeën!
Op de Nederlandse werkvloer wordt nogal wat getrakteerd. Natuurlijk als je jarig bent, maar ook een traktatie bij afscheid op het werk hoort erbij. En wat dacht je van jubilea, een huwelijk, geboorte, een goede prestatie of nieuwe lancering. We houden er zelfs allerlei gekke kantoor regeltjes op na zoals: ‘als je nog een keer te laat komt, moet je trakteren’!
Trakteren op werk: een voorafje
Dan nu de hamvraag: wat trakteer je op je werk? Probeer in ieder geval waar mogelijk rekening te houden met allergieën en diëten. Zo voorkom je teleurgestelde collega’s. Een inventarisatierondje kan handig zijn. Omdat met alles rekening houden soms niet te doen is, kun je altijd voor die enkele collega een aparte traktatie bereiden.
Veelvoorkomende wensen zijn: suikervrij, lactosevrij, glutenvrij, vegetarisch, vegan en halal. Lees ook altijd even de bedrijfsregels erop na. Sommige bedrijven hebben namelijk een reglement waarin staat dat je geen ongezonde dingen mag trakteren.
Is het jouw beurt om te trakteren op werk? Wij helpen je graag op weg met 30 traktatie ideeën.
Zoete traktaties op het werk
- Slagroom- of chocoladesoesjes
- Aardbeien met chocoladedip
- Snoep of chocoladerepen
- Eclairs
- Fudge
Hartige traktaties op het werk
- (Mini) broodjes van de bakker: saucijzenbrood, worstenbrood en kaasbrood
- Minisnacks met sausjes
- Pizza met diverse toppings
- Bladerdeeghapjes met cocktailworstjes en/of kaas
- Wraps met zalm of ham
- Belegde broodjes
- (Mini) quiche
- Noten
Gezonde traktatie op het werk
- Fruitspies met bijv. aardbei, banaan en druiven
- Groentenspies met komkommer, paprika en radijs
- Meloen met/zonder magere ham
- Smoothies
- Mini poke bowls
- Mini salade
- Groentenwraps
Originele traktaties aan collega’s
- Baklava
- Een donutrups
- Zeeuwse bolus
- Popcorn buffet
- Alcoholvrije cocktails
- Stroopwafels met topping
- Tapasplank met kaas, worst, paprikareepjes, olijven en selderij met dips
Kleine traktatie werk
Wat is makkelijk om te trakteren? De volgende tips doen het altijd goed én besparen je een hoop tijd.
- Koekjes of brownies
- Celebrations
- IJsjes
Waarom geen taart trakteren op je werk?
Waar denk je aan bij trakteren? Waarschijnlijk taart. En omdat we al generaties lang taart trakteren op werk, is het z’n glans inmiddels een beetje verloren. Veel mensen zoeken dan ook naar een alternatief voor taart trakteren. Niks mis met een goede punt taart natuurlijk, maar wat kun je trakteren in plaats van taart? Een worteltaart of bananenbrood zijn iets gezonder en origineel!
Traktatie op werk: de praktische kant
Jij hebt je uiterste best gedaan op een originele traktatie. Maar daar sta je dan met je doos of mand gevuld met lekkers. Wat nu? Wist je dat 25% van de werknemers het spannend vindt om zijn/haar traktatie aan te kondigen? Daarom enkele praktische tips voor trakteren op het werk!
Tip 1: Hoeveel moet je maken / meenemen?
Zorg altijd dat je ruim voldoende hebt. Het zou vervelend zijn als één collega naast grijpt, toch? Inventariseer daarom hoeveel mensen er die dag aanwezig zijn, of vraag het je leidinggevende. Werk je voor een groot bedrijf? Dan is het een duur grapje om iedereen te trakteren. Het is in dat geval heel gebruikelijk om alleen je eigen team te trakteren.
Tip 2: Hoeveel geef je uit aan trakteren op het werk?
Los van de vraag ‘wat trakteer je aan collega’s’ is de vraag ‘hoeveel geef ik eraan uit’ ook altijd een dingetje. Gemiddeld besteden werknemers zo’n 1 à 2 euro per persoon aan trakteren op het werk. Heb je een team van 10 personen, dan komt dat dus neer op een bedrag tussen de 10 en 20 euro.
Kijk vooral naar je eigen portemonnee. Heb je minder te besteden? Dan kun je ook voor een klein bedrag een prima traktatie op tafel zetten. Door kleinere porties te maken bijvoorbeeld (mini-hapjes of spiesjes) of met Celebrations of een paar dozen waterijs.
Tip 3: Hoe laat trakteren op werk?
Hoe laat je je traktatie op het werk uitdeelt, is vooral afhankelijk van het type traktatie. Zoete traktaties doen het vaak beter in de ochtend rond 10:00 à 11:00 uur. Hartige traktaties doen het goed in de koffiepauze rond 15:00 uur. Ga je rond met een schaal bitterballen of worstenbroodjes? Dan kan dat ook prima tegen 17:00 uur. Lekker voor onderweg!
Tip 4: Hoe kondig je je traktatie aan?
En dan nu datgene waar veel mensen tegenop zien: aankondigen dat je jarig bent en trakteert. Vind je trakteren helemaal niet erg of eng? Dan kun je het gerust over de afdeling roepen of langs de bureaus of collega’s op de vloer gaan. Sta je niet graag in het middelpunt van de belangstelling? Dan kun je ook prima een mailtje of appje rondsturen waarin staat dat er om 10:00 uur een traktatie klaarstaat in de kantine. Zo voorkom je dat je in een cirkel zingende collega’s belandt!
Tip 5: Hoe lang duurt trakteren op het werk?
Jouw verjaardag of bijzondere moment vieren is natuurlijk hartstikke gezellig! Maar bedenk wel dat je baas minder blij wordt van een mini-feestje van een uur. Heb je grootse plannen of een traktatie die wat voorbereiding op locatie nodig heeft? Trakteer dan bij voorkeur ná werktijd. Kondig het in dat geval wel even aan van tevoren, anders is de helft van je collega’s al naar huis.
Tip 6: Trakteren bij thuiswerken
Sinds de Coronacrisis is (deeltijd) thuiswerken populairder dan ooit. Maar hoe combineer je dat met trakteren op het werk?
- Werk je zelf thuis? Dan kun je overwegen om je collega’s iets lekkers op te sturen of te wachten tot je weer op kantoor bent.
- Ben je zelf op kantoor, maar werken bepaalde collega’s thuis? Ook dan kun je iets opsturen of je zorgt voor een traktatie die een dag later ook nog lekker is. Verpak het goed, zet het in de kantine of koelkast en je collega’s zijn je dankbaar!
Tip 7: Blijf dicht bij jezelf
Houd er rekening mee dat er altijd wel iemand is die iets vindt van jouw traktatie. Daarom is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Heb je allemaal keukenprinsen en -prinsessen op het werk, maar laat jij een diepvriespizza nog aanbranden? Begin er dan niet aan en houd het lekker simpel. Je hoeft niemand iets te bewijzen en zo voorkom je ook dat je opziet tegen het trakteren. Het is jouw verjaardag of gelegenheid. Vergeet vooral niet om er zelf van te genieten!