1. Home
  2. Blog
  3. Sollicitatiegesprek
  4. Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken

12 minuten leestijd
Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken
Voor een online sollicitatie via Teams is een goede voorbereiding het halve werk. Met deze tips voor jouw Teams sollicitatie voer jij professioneel en zelfverzekerd een online sollicitatiegesprek.

Steeds meer organisaties voeren sollicitatiegesprekken via Teams, Zoom, Skype of een ander online platform. Zeker voor een eerste kennismaking scheelt dat werkgever en kandidaat flink wat tijd. Een fysiek sollicitatiegesprek volgt dan indien de sollicitatie via Teams een succes was.

Maar hoe maak je een succes van een online sollicitatie via Teams? Met onderstaande 12 tips voor jouw Teams-sollicitatie vink je alle belangrijke stappen in je voorbereiding af.

Sollicitatie via Teams: 12 tips voor een online sollicitatiegesprek

Solliciteren via Teams is net zo spannend als een sollicitatiegesprek bij je toekomstige werkgever op kantoor. Waar je voor een fysiek gesprek misschien wat stress hebt over ov-verbindingen, files en parkeerplekken, heb je bij het online solliciteren weer andere zorgen. Denk aan een haperende internetverbinding, lawaaierige huisgenoten en je matige kennis van Microsoft Teams. 

Zoals altijd geldt: een goede voorbereiding geeft rust. Dus ga er even lekker voor zitten en lees onze 12 tips voor een sollicitatiegesprek via Teams. Dan zit je straks zelfverzekerd aan de online gesprekstafel. En natuurlijk kun je deze tips ook loslaten op online sollicitatiegesprekken via Zoom, Skype of een andere tool.

1. Leer hoe Microsoft Teams werkt

Neem de tijd om Microsoft Teams te leren kennen. Wanneer je je vertrouwd voelt met het programma, ga je met een gerust hart het sollicitatiegesprek in. 

2. Kies een gunstig tijdstip voor de online sollicitatie

Mocht je inspraak hebben in de datum en tijd voor je Teams-sollicitatie komen, kies dan een gunstig tijdstip. Dat wil zeggen, een moment dat je ongestoord kunt videobellen en het rustig is in je huis of plek van waaruit je gaat inbellen. 

3. Richt een comfortabele werkplek in

Solliciteren is spannend. Verlaag de stress door een comfortabele werkplek in te richten. Zorg voor een opgeruimd bureau of keukentafel en een stoel waarop je moeiteloos een uur kunt zitten. Comfortabel is ook een prettig binnenklimaat. Je wilt niet gaar stoven aan de keukentafel met de zon op je rug en ook niet koukleumen op een iets te frisse zolderkamer. Voorwaarde is uiteraard ook dat je er toegang hebt tot stabiel internet.

4. Zorg voor een stabiele internetverbinding

Smartphones en tablets hebben vaak een minder stabiele internetverbinding, dus zoek een plek op met een stabiele WiFi-omgeving. Hoe dichter je bij de router zit, hoe beter de WiFi zal zijn. 

Wil je geen gedonder tijdens je online sollicitatiegesprek, gebruik dan een laptop of desktop en regel de internetverbinding met een ethernetkabel. Dat verhoogt de snelheid en stabiliteit aanzienlijk.

Zorg er ook voor dat je huisgenoten niet nét tijdens jouw sollicitatie een pittig beroep doen op de internetcapaciteit. Dus online gamen en films downloaden moet even wachten tot jij het sollicitatiegesprek hebt afgerond. 

Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek

Hoe overtuig je de recruiter ervan dat jij de ideale kandidaat bent voor de functie? Wij geven je 5 tips waarmee je jezelf kunt verkopen in een sollicitatiegesprek.

5. Controleer je audio en webcam

Check ook even de audiokwaliteit van de microfoon en verhoog eventueel het volume via de geluidsinstellingen van je computer. Controleer daarnaast of de ingebouwde camera van je laptop of de losse webcam van je desktop goed werken. En kijk meteen even hoe je erbij zit. Ben je goed in beeld? Zit je niet te dichtbij of juist te ver weg? Laat de camera je mooi recht van voren zien, of kijk je straks neer op de interviewer (en kijkt die je neus in)? Schuif met je camera totdat je helemaal in beeld bent en recht vooruit in de camera kunt kijken.

6. Kies een rustige achtergrond

Tijdens het controleren van je webcam heb je wellicht al een blik op de achtergrond geworpen. Zo niet, check eens wat er allemaal in beeld komt wanneer de camera aangaat. Alles wat zichtbaar is, zal met aandacht worden bekeken. De recruiter wil immers meer over jou te weten komen. 

Zorg daarom voor een opgeruimde achtergrond en ga niet bij een raam zitten waar steeds mensen voorbij lopen of auto’s langsrijden. Beweging leidt af. Een neutrale achtergrond heeft de voorkeur, bijvoorbeeld een muur in een rustige kleur zonder schilderijen, plankjes of kasten in beeld.

Alternatief is dat je in Teams de achtergrond wijzigt. Je kunt de achtergrond vervagen, een eigen afbeelding als achtergrond toevoegen of een achtergrondsjabloon uit de collectie van Teams gebruiken. Maar dan zal de interviewer zich onbewust toch afvragen waar je zit en waarom je ervoor gekozen hebt je achtergrond buiten beeld te houden. Laat dus bij voorkeur je (opgeruimde en bewust gekozen) achtergrond gewoon zien. 

7. Check de belichting

Een goede belichting laat je gezicht beter uitkomen. Licht dat van achteren komt, maakt dat de interviewer jou moeilijker kan zien. En ook voor jezelf is het niet prettig: licht op je beeldscherm zorgt ervoor dat je zelf ook minder goed zicht op je scherm hebt. 

Een lamp vol op je gezicht zetten is ook geen aanrader. Dat geeft al gauw vreemde schaduwen, een glanzend voorhoofd of zorgt voor weerkaatsende brillenglazen. De beste plek is met je gericht naar het raam in een kamer aan de noordkant zodat er geen zonlicht direct naar binnen valt. 

8. Zorg voor rust en stilte

Een sollicitatiegesprek voeren vergt je volledige aandacht. Daarnaast wil je niet gestoord worden in een goed gesprek. Zorg er daarom voor dat huisdieren, kinderen en huisgenoten geen onbedoelde stoorzenders kunnen worden. Doe de ramen dicht om verkeersgeluiden te weren en zet je telefoon op stil. Check ook even je apparatuur in huis (centrifugerende wasmachines, piepende vaatwassers).

Tip: Je kunt met de functie ruisonderdrukking de achtergrondgeluiden dempen. 

9. Zorg voor een ‘schone’ computer: 

Sluit alle tabbladen, vensters, apps en programma’s die je niet nodig hebt tijdens je Teams-sollicitatie en schakel meldingen uit. Zo kan er nooit per ongeluk iets in beeld komen of een storend geluid maken.

Check ook even of je computer geen automatische updates op stapel heeft staan. Je kunt dat controleren via ‘Windows Update’ in de instellingen van je computer. Twijfel je, dan kan je via ‘geavanceerde opties’ de functie uitschakelen dat je computer uit zichzelf updates installeert.

10. Kleed je netjes aan in professionele sollicitatiekleding

Voor een sollicitatie via Teams trek je uiteraard dezelfde kleding aan als voor een fysiek sollicitatiegesprek. Verdiep je in de organisatie zodat je weet of je outfit formeel of semi-formeel moet zijn. Ook hiervoor geldt: liever te netjes dan te casual gekleed. 

Bij je kledingkeuze speelt mee dat je voor de camera zit:

  • Drukke prints en felle kleuren leiden af en de kleuren wit, zwart en rood zijn vaak lastig op camera.
  • Vermijd fijne patronen met ruitjes, visgraat, streepjes of een pied-de-poule patroon. Dat veroorzaakt het moiré-effect: dansende lijnen door interferentie.
  • Let ook op met accessoires: kletterende armbanden, zwiepende oorbellen en blingbling kettingen werken eerder storend dan ondersteunend.
  • Houd make-up rustig en pas op met lipgloss omdat dat bij een verkeerde belichting heel vreemd kan uitpakken.
  • Kies bedekte kleding: geen decolleté, borstharen, blote schouders of blote bovenarmen.
  • Pas op met colbertjes: als je zit en je armen op tafel legt, kan het lijken alsof je met opgetrokken schouders tegen je oren zit.

11. Houd je cv en sollicitatiebrief bij de hand

Het is handig om ter referentie je cv en sollicitatiebrief bij de hand te houden. Dat kan door de digitale versies open te zetten op je laptop (of tweede beeldscherm). Maar vaak is het handiger de printversies op je bureau te leggen. 

Leg er ook meteen een notitieblokje en pen bij. En een lijstje vragen die je zelf aan de interviewer wilt stellen.

12. Houd je lichaamstaal professioneel

In je eigen vertrouwde omgeving gedraag je je al snel als op een luie zondagmiddag. Onderuitgezakt zitten is echter geen aanrader voor je online sollicitatiegesprek. 

Let daarom op je lichaamstaal en houd die professioneel: zit rechtop (liefst iets naar de camera toe gebogen), gebruik handgebaren en gezichtsuitdrukkingen om je verhaal te illustreren, glimlach en maak oogcontact. 

Een stevige handdruk is bij een sollicitatie via Teams geen optie, maar je kunt wel je hand opsteken bij de begroeting en de afronding.

Meestgestelde vragen sollicitatie - sollicitatievragen + antwoorden
Gerelateerde artikelen
Meestgestelde vragen sollicitatie - sollicitatievragen + antwoorden

In veel sollicitatiegesprekken komen dezelfde vragen voorbij. Hier vind je de meestgestelde sollicitatievragen en hoe je ze goed kan beantwoorden.

Bereid je inhoudelijk voor met ons stappenplan sollicitatiegesprek voorbereiden

Bij een sollicitatie via Teams draait een belangrijk deel van je voorbereiding om de techniek: computer, internetverbinding, Microsoft Teams. 

Maar als dat allemaal als een zonnetje draait, blijft de inhoud over. Zorg er daarom voor dat je ook inhoudelijk tot in de puntjes bent voorbereid. Neem ons stappenplan sollicitatiegesprek voorbereiden door zodat je zelfverzekerd aan je sollicitatie via Teams begint. Succes!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek17 minuten leestijd
Bedankmail na sollicitatiegesprek, met voorbeelden
Bedankmail na sollicitatiegesprek, met voorbeelden
Carriere9 minuten leestijd
Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists
Nieuwe baan? Maak een goede start met deze tips en checklists
Carriere8 minuten leestijd
Tips voor discreet solliciteren als je van baan wilt wisselen
Discreet solliciteren 11 tips
CV15 minuten leestijd
Wat is een LaTeX cv?
Wat is een LaTeX cv?
Alles Doorbladeren