1. voorbeelden
 2. Carrièreswitch
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Carrièreswitch

Wil jij een nieuw carrièrepad bewandelen? Deze voorbeeld sollicitatiebrief en schrijfgids leggen stap voor stap uit hoe je een motivatiebrief voor een carrièreswitch schrijft.
4.7
Gemiddelde beoordeling
80 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Carrièreswitch
Bewerk deze sollicitatiebrief

Je bent geschiedenisleraar, maar je besluit dat er geen toekomst in zit. Of je hebt een prima baan, maar ziet ergens anders grotere carrièrekansen. Als je overweegt om van carrière te veranderen, kies je ervoor om het roer in eigen hand te nemen. Het is een dappere stap, en hoewel het een lastige overgang kan zijn, zou dit weleens de beste beslissing ooit kunnen zijn. Wat heb je in ieder geval nodig? Een uitzonderlijke sollicitatiebrief voor een carrièreswitch!

CVster.nl is hier om je te helpen met deskundig advies over, en ondersteuning bij elke stap in de voorbereiding op je sollicitatiebrief. Onze website omvat een brede collectie beroepsspecifieke schrijfgidsen en gratis voorbeeld sollicitatiebrieven.   

Wat we in deze gids voor het schrijven van een succesvolle sollicitatiebrief voor een carrièreswitch zullen bespreken:

 • De vooruitzichten voor iedereen die van carrière verandert.
 • Waarom een sollicitatiebrief cruciaal is als je van carrière verandert.
 • Hoe een sollicitatiebrief is gestructureerd en georganiseerd.
 • Hoe je overtuigend schrijft om de resultaten te krijgen die je wilt in elk sollicitatiebrief onderdeel: header, begroeting, introductie, hoofdtekst en conclusie.
 • Psychologie achter het schrijven van een sollicitatiebrief.
 • Valkuilen om te vermijden bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Vooruitzichten bij het veranderen van carrière  

De wereldwijde Coronapandemie heeft een ongekend aantal werknemers gedwongen om na te denken over een ander werkveld. Duizenden niet-essentiële bedrijven waren gedwongen hun deuren te sluiten, en hun heropening werd belemmerd door nieuwe social distancing richtlijnen.   

Restaurants bijvoorbeeld kunnen maandenlang gesloten zijn geweest, waardoor eigenaren, koks, obers, barkeepers en schoonmakers werkloos werden. Volkomen begrijpelijk dat werknemers op zoek zijn gegaan naar een uitwegstrategie.   

Veel banen kunnen op afstand worden gedaan vanuit de veiligheid en het comfort van je eigen huis, maar in andere gevallen is dit simpelweg onmogelijk. En dus is het logisch om enige migratie te zien van banen die face-to-face interactie vereisen naar banen die op afstand kunnen worden gedaan.   

Natuurlijk veranderen niet alle mensen van carrière vanwege Corona. Soms realiseren mensen zich dat ze een beroep hebben gekozen dat ze gewoon niet leuk vinden. Of omdat ze ergens anders betere kansen zien. 

Wat jouw persoonlijke situatie ook is, jouw ticket naar een nieuwe baan is een uitstekende cv en sollicitatiebrief, en daar kan CVster.nl bij helpen. We hebben al een gids geschreven over hoe je een cv kunt opstellen als je van carrière verandert. Maar je hebt ook een uitstekende sollicitatiebrief nodig - vooral als je huidige cv weinig tot geen ervaring weerspiegelt in het werkveld waarin je terecht wilt komen.  

Voor meer algemeen advies over het schrijven van sollicitatiebrieven, bekijk onze uitgebreide sollicitatiebriefgids.  

Waarom heb ik een sollicitatiebrief nodig?  

Als je op zoek bent naar een baan als accountant en alle ervaring op je huidige cv is als hondentrimmer, dan zou de ontvanger kunnen denken dat je je cv naar het verkeerde mailadres hebt gestuurd.   

Bij elke sollicitatie is het het beste om een sollicitatiebrief met je cv mee te sturen, tenzij je specifiek wordt gevraagd dit niet te doen. Maar het is onmisbaar als je van carrière verandert, want je hebt immers wat uit te leggen. Een cv heeft een strakke opbouw met de verzameling van je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Het bevat een samenvatting of profiel dat je functiedoelstelling vermeldt, wat een opening biedt om op te merken dat je op zoek bent naar een carrièreswitch.   

Een sollicitatiebrief daarentegen is je persoonlijke introductie aan iemand die je een baan kan bieden. Het is de openingszet in wat een persoonlijk gesprek kan worden. En het geeft je een veel betere gelegenheid om jouw redenen voor het switchen van carrière te bespreken én de ontvanger ervan te overtuigen dat je gekwalificeerd bent om in een werkveld te werken waarin je weinig tot geen ervaring hebt.  

Een sollicitatiebrief moet bijna altijd één pagina beslaan - 200 tot 400 woorden - en dit zijn je doelstellingen bij het schrijven ervan:  

 • Jezelf voorstellen aan een recruiter, je functiedoelstelling vermelden en een persoonlijk beroep doen om in aanmerking te komen voor de baan.
 • Je werkervaring, opleiding, certificering, vaardigheden en andere kwalificaties vermelden die van jou de juiste persoon maken voor deze baan.
 • Afsluiten met een call to action waarin je om een vervolg vraagt en die je kansen op het krijgen van de baan zal vergroten.

Sommige werkgevers willen om de een of andere reden geen sollicitatiebrieven ontvangen, of hun sollicitatiesystemen staan je niet toe er één te uploaden. Je moet uiteraard altijd de richtlijnen van een werkgever volgen voor het solliciteren naar een baan. Maar als je de gelegenheid hebt, neem dan altijd een sollicitatiebrief op.

Beste opmaak voor een sollicitatiebrief voor carrièreswitch  

Sollicitatiebrieven hoeven niet zo strikt ingedeeld te zijn als cv's, maar vergis je niet: er is wel degelijk een structuur! Bijna alle sollicitatiebrieven moeten dezelfde basiscomponenten bevatten:   

 • De koptekst van de sollicitatiebrief
 • De begroeting
 • De introductie
 • De brief
 • De conclusie
 • De handtekening

Laten we elk van hen bekijken.   

Koptekst sollicitatiebrief carrièreswitch  

Het bovenste deel van je sollicitatiebrief moet je naam, telefoonnummer en e-mailadres bevatten, gepresenteerd in een aantrekkelijk ontworpen koptekst (wat mensen vroeger een briefhoofd noemden). Dit is om verschillende redenen van cruciaal belang:  

 • Je wilt geen twijfels laten bestaan over wie je bent of hoe je te bereiken bent.
 • Je wilt niet dat je sollicitatiebrief een "naamloos" vel papier wordt dat verloren gaat in een stapel papier op iemands bureau.
 • De kopregel is je beste kans om enkele aantrekkelijke ontwerpelementen te bieden in een brief die anders alleen uit blokken zwarte tekst zou bestaan.
Expert tip

Documentstijlen op één lijn 

Belangrijk! Je moet dezelfde lettertypes, lettergroottes en opmaakstijlen gebruiken in je cv en sollicitatiebrief. Je moet ze een "visueel merk" geven, een bijpassende stijl, zodat als iemand jouw cv en sollicitatiebrief naast elkaar vasthoudt, het duidelijk is dat ze van dezelfde persoon afkomstig zijn.   

Wat lettertypen betreft, hebben schreefloze lettertypen (Calibri of Arial, bijvoorbeeld) over het algemeen de voorkeur vanwege het leesgemak, net als lettergrootte 10 tot 12. 

Doel van de koptekst van de sollicitatiebrief: jezelf visueel onderscheiden en direct je contactgegevens kenbaar maken. 

Begroeting sollicitatiebrief carrièreswitch 

"Hi allemaal" is misschien je standaard begroeting wanneer je aan familie of vrienden schrijft, maar dat gaat het niet worden in een formele zakelijke brief. "Geachte dhr. (of mevr.) xxx:" is de beste keuze voor het schrijven van de begroeting (ook wel aanhef) van je sollicitatiebrief.   

Bestudeer de stijl van het bedrijf dat je op het oog hebt, en probeer die stijl over te nemen in je brief. 

Expert tip

Richt je brief aan een echt persoon 

In de meeste gevallen is het het beste om je brief aan een specifiek persoon te richten. Hier zijn veel redenen voor:  

 • Mensen lezen graag hun eigen naam, en als je de juiste ontvanger hebt gevonden en zijn/haar naam goed hebt gespeld, is dat een geweldig begin.
 • Een generiek "Geachte heer of mevrouw" kan het vermoeden wekken dat je de brief naar 50 werkgevers stuurt.
 • Je doel in een sollicitatiebrief is om persoonlijk contact te leggen met iemand die de bevoegdheid heeft om je een baan te bieden.

Als in een vacature de naam van de recruiter niet wordt vermeld, kan het de moeite waard zijn het bedrijf te bellen om te vragen wie die juiste persoon is.   

Maar er zijn uitzonderingen op deze regel - sommige recruiters willen bijvoorbeeld hun naam niet kenbaar maken. Als dat het geval is, respecteer dan hun wens tot privacy en richt je brief aan de hele onderneming of de personeelsafdeling.  

Doel van de begroeting van de sollicitatiebrief: Begin op professionele wijze terwijl je een persoonlijke connectie maakt met de recruiter die jouw brief leest.

Aanpasbaar voorbeeld van een sollicitatiebrief begroeting

Geachte heer Groen,

Gekopieerd!

Inleiding sollicitatiebrief carrièreswitch 

Het is tijd om je pitch te gaan schrijven. De introductie van je sollicitatiebrief moet uit één of twee zinnen bestaan die het volgende bewerkstelligen:  

 • Vermeld duidelijk het soort baan dat je zoekt.
 • Laat je ervaring en kwalificaties zien voor deze baan.
 • Maak je lezer nieuwsgierig om verder te lezen.

Je introductie moet een aandachttrekkende, goed geschreven alinea zijn die krachtige en zelfverzekerde taal bevat om jouw wens om jezelf opnieuw uit te vinden in een nieuw carrièrepad uit te drukken.  

Doel van de inleiding van de sollicitatiebrief: onderscheid je onmiddellijk van andere sollicitanten door je belangrijkste motivaties voor het veranderen van carrière uit te leggen.   

Aanpasbaar voorbeeld van een sollicitatiebrief introductie

Nadat ik drie jaar geleden mijn marketingdiploma behaalde aan de Erasmus Universiteit, is mijn carrière zich gaan richten op een langgekoesterde rol in evenementenmanagement voor technologiebedrijven. Ik heb mijn sociale vaardigheden ontwikkeld als conciërge in de hospitality sector en heb mijn passie voor technologie kunnen botvieren als parttime technisch adviseur bij de Apple Store in Den Haag.

Gekopieerd!

Middelste gedeelte sollicitatiebrief (hoofdtekst)  

Het centrale deel van je brief, meestal twee tot drie alinea's, is waar je je primaire zaak moet bepleiten. Normaal gesproken zou het je werkervaring binnen je vakgebied benadrukken, maar als je van carrière verandert, heb je een creatievere aanpak nodig. Hoe heeft jouw ervaring in andere gebieden je voorbereid op dit werk? Wat zijn de vaardigheden die je in het ene beroep hebt opgedaan die je zullen helpen om deze baan goed uit te voeren?  

Hier moet je je relevante werkervaring, kwalificaties en vaardigheden voor de baan die je zoekt, benadrukken. Misschien heb je een nieuwe universitaire graad, certificering of andere training behaald. Mogelijk heb je je gerealiseerd dat je passies en talenten meer geschikt zijn in een nieuw werkgebied. Misschien wilde je altijd piloot worden, maar werkte je als monteur totdat je de tijd en het geld had om je pilotenopleiding te voltooien.  

Jij kent jouw persoonlijke situatie en je moet deze presenteren op een manier die je geschiktheid benadrukt om van de ene baan naar de andere over te stappen.  

Doel van de hoofdtekst van de sollicitatiebrief: al je sterke punten voor deze positie tonen door relevante verbanden te leggen met je achtergrond in een ander beroep.  

Aanpasbaar voorbeeld van een sollicitatiebrief hoofdtekst

Voor velen zou dat een droombaan zijn, maar mijn ambities reiken verder. Ik wil graag het laatste nieuws over technologie verspreiden. In een wereld van online virtuele verkenning is er niets zo leuk als het demonstreren van de nieuwste snufjes aan iemand die niet wist dat zoiets bestond.

Mijn ervaring in hospitality en retail biedt de ideale basis om een carrière in evenementen te starten. Daarnaast heb ik geleerd om over technologie te praten (en schrijven) in alledaagse taal - iets dat essentieel is voor het publiek van de meeste evenementen.

Mijn eerdere werkervaring heeft me geleerd om voor elke klant aanwezig te zijn, zorgvuldig te luisteren naar hun verborgen behoeften en oplossingen te bieden die hun verwachtingen overtreffen. Mensen die evenementen bezoeken verwachten een ongeëvenaarde ervaring - het bijwonen van een evenement gaat immers vaak ten koste van andere activiteiten. Geweldige evenementen moeten deelnemers het gevoel geven dat het de moeite waard was.

Door mijn passie voor techniek heb ik 100+ conferenties en productlanceringen bijgewoond en heb ik het beste en slechtste van de sector meegemaakt. Ik weet dat jullie werknemertraining fantastisch is, en ik ben ervan overtuigd dat ik de persoonlijke kwaliteiten heb die nodig zijn om succesvol te zijn - organisatorische en communicatieve vaardigheden in combinatie met een passie voor het product.

Gekopieerd!

Conclusie sollicitatiebrief carrièreswitch

De laatste alinea van je brief moet zowel een samenvatting van wat je eerder hebt gezegd bevatten als een call to action. Het moet zowel een bevredigende afronding als een volgende stap voorwaarts zijn.  

Doel van de conclusie van de sollicitatiebrief: eindig met een zelfverzekerde noot met een waardepropositie die de recruiter moeilijk naast zich neer kan leggen zonder een ​​gesprek aan te bieden.  

Aanpasbaar voorbeeld van een sollicitatiebrief conclusie

De overstap maken naar de evenementenindustrie is een logische volgende stap en ik hoop tijdens een gesprek mijn sollicitatie verder toe te kunnen lichten.

Gekopieerd!

Handtekening sollicitatiebrief  

Je kunt niets verkeerd doen met een simpel "Met vriendelijke groet," gevolgd door je getypte naam. Het is niet nodig om daadwerkelijk je handtekening te zetten, tenzij je een gedrukte sollicitatiebrief opstuurt.  

Aanpasbaar voorbeeld van een sollicitatiebrief handtekening

Met vriendelijke groet,

Mark van Oever

Gekopieerd!

De psychologie van het schrijven van een sollicitatiebrief  

Vergeet nooit dat je sollicitatiebrief gericht is aan een mens, en dat je doel is om een ​​persoonlijk gesprek te voeren met iemand die de bevoegdheid heeft om je een baan te bieden. Verplaats jezelf in de schoenen van de persoon aan wie je je brief adresseert, en probeer je voor te stellen hoe hij/zij op je brief zou reageren. Besteed veel aandacht aan je toon, rekening houdend met de werkgever voor wie je wilt werken en je positie ten opzichte van het bedrijf. Bestudeer het bedrijf en leer welk soort taal het gebruikt om zijn klanten aan te spreken.   

Bedenk ook of je solliciteert naar een functie op instapniveau, een creatieve designfunctie of een hogere managementfunctie. Elk van deze vergt een andere aanpak en een andere toon. Welke prestaties, kwalificaties of vaardigheden moet je benadrukken? Hoe zullen deze worden waargenomen door de persoon tot wie je je richt? Als je in die schoenen stond, zou deze brief dan een overtuigende pitch zijn?  

Wees specifiek over je prestaties in vorige banen, met feiten, cijfers en anekdotes. Overweeg de STAR-methode om onderstaande te benadrukken:  

 1. Situatie: een uitdaging of probleem waarmee je in een vorige baan werd geconfronteerd.
 2. Taak: wat jij moest doen om het op te lossen.
 3. Actie: de actie die je ondernam om het aan te pakken.
 4. Resultaat: het positieve resultaat dat je hebt bereikt.

Vergeet nooit dat het doel van een sollicitatiebrief niet is om iemand ervan te overtuigen dat je een baan verdient. Het is om je gesprekspartner ervan te overtuigen dat jij de problemen van dit bedrijf kunt helpen oplossen door jouw unieke ervaring, vaardigheden en drive.  

Fouten die je moet vermijden in een sollicitatiebrief voor carrièreswitch  

Dit zijn enkele van de ergste fouten die je kunt maken bij het schrijven van een sollicitatiebrief voor een carrièreswitch:  

 • Het niet benoemen van de mismatch tussen je eerdere ervaring en je nieuwe functiedoelstelling. Je moet volledig transparant zijn over het feit dat je op zoek bent naar een carrièreswitch en je zou je beweegredenen moeten uitleggen.
 • Een generieke sollicitatiebrief schrijven die je naar iedereen stuurt. Elke sollicitatiebrief moet specifiek worden opgesteld voor een specifiek bedrijf en een specifieke baan.
 • Taal- en tikfouten. De makkelijkste manier om een potentiële werkgever in een sollicitatiebrief af te schrikken, is met slordige fouten in spelling, grammatica of interpunctie. Als schrijven niet je expertise is, zoek dan een vriend of familielid om je brief te controleren en corrigeren.
 • Clichés, jargon en flauwekul. Er zijn bepaalde clichés die zo ingesleten zijn in sollicitatiebrieven en cv's dat ze je brief niet ten goede komen. Gebruik frisse, originele taal - bij voorkeur iets dat je nergens eerder hebt gelezen.
 • Opmaakfouten, vreemde lettertypen en slechte bestandstypen. Het leven zou gemakkelijker zijn als iedereen hetzelfde type computer, tekstverwerkingsprogramma en bestandsformaat zou gebruiken, maar dat is niet het geval. Je kunt een sollicitatiebrief maken in je favoriete teksteditor op je oude Mac die op een moderne pc volledig onleesbaar is. Je wilt voorkomen dat je tekst verspringt en delen ervan onleesbaar worden. Dit is waarom CVster.nl altijd aanbeveelt om vertrouwde lettertypen te gebruiken en je bestand op te slaan als PDF, zodat je opmaak behouden blijft en er op elke computer hetzelfde uitziet.
Expert tip

Gebruik een professioneel sollicitatiebrief sjabloon  

Als je leeuwentemmer wilt worden, ga ervoor! Wij bij CVster.nl hebben dan wel geen enkele ervaring met het steken van ons hoofd in leeuwenmuilen, maar we zijn wél experts in het opstellen van professionele sollicitatiebrieven voor elk beroep.   

CVster.nl biedt honderden in het veld geteste sollicitatiebrief templates, terwijl onze krachtige builder je kan helpen om fouten in opmaak, lettertypen of bestandstypen te omzeilen. We zijn ook toonaangevend in het bieden van deskundig advies over hoe elk onderdeel van deze documenten kan worden ingevuld.  

De beste manier om potentieel fatale schrijf- of opmaakfouten in een sollicitatiebrief of cv te voorkomen, is door te werken met een sjabloon waarvan is aangetoond dat het succesvol is.  

Belangrijkste punten voor een sollicitatiebrief voor een carrièreswitch  

 1. Als je op zoek bent naar een carrièreswitch, heb je een uitstekende sollicitatiebrief nodig waarin je uitlegt waarom je van carrièrepad wisselt.
 2. Je sollicitatiebrief moet jouw persoonlijke uitleg zijn aan een ander mens over waarom je een baan zoekt waarvoor je cv weinig of geen ervaring kan aantonen.
 3. Je moet de structuur en inhoud van een sollicitatiebrief begrijpen en de richtlijnen volgen voor hoe je elk onderdeel ervan moet schrijven.
 4. Je moet veelvoorkomende schrijf- en opmaakfouten vermijden bij het schrijven van deze brief. De beste manier om dat te doen is door gebruik te maken van in het veld geteste templates en de professionele begeleiding van CVster.nl.

Veel succes met je nieuwe avontuur!

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.745 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
450.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
290.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
250.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
63.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
53.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
57.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.900 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
36.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
94.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
46.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
30.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
20.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
110.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren