1. voorbeelden
  2. Consultant
Geschreven door Paul DruryPaul Drury

Voorbeeld sollicitatiebrief Consultant

Gebruik deze Consultant voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Consultant functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.3
Gemiddelde beoordeling
36 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Consultant
Bewerk deze sollicitatiebrief

Zo kan je je Consultant sollicitatiebrief structureren

  • De kop van de sollicitatiebrief
  • De begroeting / aanhef
  • De introductie van je sollicitatiebrief
  • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
  • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)

Zorg voor een foutloze koptekst in je sollicitatiebrief

Consultants zitten aan tafel bij het management en beïnvloeden organisaties op hoog niveau. Er is dan weinig tolerantie op fouten, dus als consultant wil je een misser maken in de koptekst van je sollicitatiebrief. 

Zorg ervoor dat je contactgegevens boven aan de brief staan. Foutloos, in een duidelijk lettertype en op een logische plek. In onze huidige tijd van sociale media en online vindbaarheid lijkt dat misschien overbodig, maar niet iedereen is vergroeid met zijn LinkedIn-profiel. Maak het de recruiter daarom gemakkelijk om met je in contact te komen en bespaar hem een paar minuten googelen.

Afhankelijk van de branche cultiveren sommige consultants een sterk persoonlijk merk mét een eigen website waarop zij hun prestaties etaleren. Neem zo’n persoonlijke website alleen in je contactgegevens op als je er zeker van bent dat daar relevante informatie te vinden is voor je toekomstige werkgever of opdrachtgever.

Een passende aanhef boven je sollicitatiebrief

Bepaalde dingen moet je gewoon goed doen bij het zoeken naar een baan: kom op tijd voor het sollicitatiegesprek, noem de recruiter bij de juiste naam, gebruik geen emoji’s in je e-mails, verdiep je in het bedrijf en bereid het sollicitatiegesprek goed voor... De lijst is lang en grotendeels overduidelijk.

Als consultant maak je een goede eerste indruk als je laat zien dat je de bedrijfscultuur begrijpt. Want hoewel de aanhef "Geachte heer/mevrouw + achternaam" waarschijnlijk de meest voorkomende optie is, kan "Hallo + voornaam" soms beter bij het bedrijf passen. Dit gezegd hebbende, voorkom dat je de popiejopie uithangt en kies bij de geringste vorm van twijfel voor een formele aanhef. Daarmee zit je altijd goed.

Voorbeeld

Geachte mevrouw Vissers,

Gekopieerd!

Een slimme consultant kiest een opvallende introductie 

Consultants kunnen op verschillende vlakken resultaten boeken en voordelen behalen voor hun klanten. Vaak hebben hun projecten impact op allerlei onderdelen en werkprocessen binnen het bedrijf en is hun nalatenschap nog voelbaar lang nadat ze zijn vertrokken.

Daarom is het voor (de meeste) consultants moeilijk om een ​​pittige oneliner of korte alinea te bedenken waarmee ze hun sollicitatiebrief kunnen inleiden. Het is uiterst lastig om tot de kern van hun toegevoegde waarde te komen en die ook nog eens te vertalen naar een aansprekende, aandachttrekkende eerste alinea. Maar een slimme consultant neemt er de tijd voor en bedenkt een opvallende introductie voor zijn brief. 

Voorbeeld

Wanneer je voor een klant € 2,3 miljoen bespaart op een uitgave van € 30 miljoen, heeft dat een grote impact. En dat is precies wat ik deed bij Van Beek BV. Ik optimaliseerde hun routes, centraliseerde de inkoop en verbeterde hun leveranciersbestand. Dat maakte dat de medewerkers op een andere manier gingen werken en de strategie van Van Beek BV een nieuwe dimensie kreeg. 

Gekopieerd!

De hoofdtekst van je sollicitatiebrief bewijst je geschiktheid 

De inhoud van een normale sollicitatiebrief moet de recruiter door de ervaring van de kandidaat leiden, laten zien hoe zijn persoonlijkheid past bij de cultuur en aantonen dat hij de algemene eisen van de functie in de vingers heeft.

Voor een consultant is dat anders. Omdat adviseurs binnenkomen om een ​​specifieke klus te klaren, moet een krachtige sollicitatiebrief zich richten op de specifieke projecten die ze in het verleden hebben gedaan en die relevant zijn voor de huidige sollicitatie. 

Uiteraard moet je in het middenstuk ook je persoonlijkheid en jouw fit met de bedrijfscultuur beschrijven, maar dat is ondergeschikt aan het aantonen dat je in staat bent om het werk te doen. Het middenstuk van je sollicitatiebrief moet onomstotelijk je geschiktheid bewijzen. 

Voorbeeld

Elk bedrijfsonderdeel profiteert van een goed doordacht inkoopbeleid. Ondoordachte kostenbesparingen kunnen ertoe leiden dat betrouwbare leveranciers aan de kant worden gezet en efficiënte processen worden afgedankt. Ruim 16 jaar ervaring in logistiek advies heeft mij geleerd dat de botte bijl methode alleen maar vertraging en verwarring veroorzaakt. Goede logistieke processen zijn altijd het gevolg van een grondige analyse, want kwaliteit vraagt tijd. 

Ik heb audits uitgevoerd, RFP-processen beheerd, behoeften geanalyseerd, leveranciers beoordeeld en kosten verlaagd voor enkele van de grootste namen in de toeleveringsketen. Logistiek is een traditionele industrie in termen van het handhaven van de status-quo van leveranciers en processen, maar moderne technologie heeft het potentieel voor optimalisatie getransformeerd. Ik heb kennis van de wijze waarop uw bedrijf is gestructureerd en ik weet dat er minstens drie projecten zijn die een verschil kunnen maken voor uw winstgevendheid.

Bij eerdere werkgevers behaalde ik onderstaande successen. Mijn bewezen aanpak in deze cases zou ik graag doorvertalen naar de bedrijfsvoering van Rutges Cargo:

• Een geoptimaliseerde routeplanning waarmee we 8% op doorlooptijden en 12% op de totale transportkosten bespaarden.

• Een audit van de uitgaven van een logistieke dienstverlener met een jaaromzet van € 22 miljoen leidde tot kostenbesparingen van € 1,5 miljoen op vijf gebieden.

• Tijdens mijn carrière onderhandelde ik met 180+ wereldwijde leveranciers over service level agreements.

Gekopieerd!
Geef krediet waar het toekomt
Geef krediet waar het toekomt

Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief consultant

De afsluiting van een sollicitatiebrief moet zich – zeker voor consultants – concentreren op het achterlaten van een goede laatste indruk. Verwerk er ook een call-to-action in waarin je de recruiter prikkelt om met je in gesprek te gaan over een mogelijke samenwerking. 

Elke consultant kan een bedrijf binnenkomen, een flinke smak geld ontvangen en vertrekken zonder substantiële bijdrage te leveren (of zelfs een puinhoop achterlaten). Maar de beste consultants maken een impact die voortduurt lang nadat de receptioniste zijn naam is vergeten. Met die gedachte wil je je brief eindigen: als ze jou aannemen, investeren ze jarenlang in de toekomst van hun bedrijf. 

Voorbeeld

Elk bedrijfsonderdeel betrekken bij verandertrajecten is essentieel om het maximale potentieel uit een optimalisatieslag te halen. Of je nu een presentatie geeft aan het bestuur of een praatje maakt met de jongens in het magazijn, elk onderdeel van de machine is even belangrijk. Ik zou graag in een kennismakingsgesprek bepreken hoe mijn inkoopaanpak Rutges Cargo vooruit kan helpen. 

Met vriendelijke groet, 

Evi Wolf

Gekopieerd!

Andere voorbeelden van cv's en sollicitatiebrieven uit gerelateerde branches:

Voorbeelden van cv's:

Voorbeelden van sollicitatiebrieven:

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren