1. voorbeelden
  2. Engineering
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Engineering

Gebruik deze Engineering voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Engineering functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.7
Gemiddelde beoordeling
60 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Engineering
Bewerk deze sollicitatiebrief

Gebruik deze Ingenieur voorbeeldbrief voor je sollicitatie naar je droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Ingenieur en Engineering functies. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.

Wat zijn de voordelen van een sollicitatiebrief?

In je sollicitatiebrief bewijs je in één pagina van maximaal 400 woorden dat jij een uitstekende kandidaat voor de functie bent. 

Natuurlijk staat alle cruciale informatie in je cv, maar in je sollicitatiebrief kan je een beetje persoonlijker worden. Het voordeel van een sollicitatiebrief is dat je daarin rustig het woord ‘ik’ kunt gebruiken en de lezer persoonlijk kunt aanspreken. 

Daarmee is de sollicitatiebrief een perfect middel om een persoonlijke band op te bouwen met de recruiter. Je kunt je persoonlijkheid, passies, ambities en vaardigheden delen, en de recruiter voelt dan wellicht al een eerste klik met jou. 

Een ander voordeel is dat je met een sollicitatiebrief veel meer in je eigen woorden kunt vertellen over je werkervaring, opleidingen, prestaties en kwalificaties. 

Hoe structureer je een ingenieur sollicitatiebrief?

Kop sollicitatiebrief Engineering

In de kop van je sollicitatiebrief komt je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Zo ziet de recruiter alle benodigde informatie om met jou in contact te komen op een logische plek staan. 

Maar je wilt natuurlijk ook opvallen. Dat doe je door je naam lekker groot en in een afwijkende kleur boven aan de pagina te zetten. Dat voelt misschien gek, maar eigenlijk is het heel vanzelfsprekend: in je sollicitatiebrief verkoop je jezelf. Het draait om jou. Dus moet je naam er duidelijk uitspringen zodat jouw naam alvast kan gaan wortelen in het hoofd van de recruiter én je brief makkelijk teruggevonden wordt in de stapel. 

Aanhef sollicitatiebrief Ingenieur

De formele begroeting die in elke zakelijke brief prima kan als aanhef, is "Geachte heer X” of “Geachte mevrouw X”. Na de aanhef volgt een komma, vervolgens een witregel en daarna begin je de eerste zin van je sollicitatiebrief met een hoofdletter. 

Het verdient de absolute voorkeur om je brief te richten aan een persoon. Dus niet het algemene “Geachte heer/mevrouw” of “Geachte lezer”. Mensen lezen graag hun eigen naam. Het voelt alsof je elkaar al een beetje kent als iemand je aanspreekt met je naam. 

Daarnaast laat het zien dat je de moeite hebt genomen om erachter te komen aan wie je de sollicitatiebrief moest richten. En mocht de naam van de recruiter al duidelijk zijn geworden in de vacaturetekst, dan is het natuurlijk wel zo netjes om die naam (foutloos!) over te nemen in je brief. 

Voorbeeld

Geachte heer Christiaans,

Gekopieerd!

Introductie sollicitatiebrief engineering

Zorg voor een energieke introductie waaruit meteen blijkt op welke functie je solliciteert en wat je ambities zijn in die rol. Schets een beknopt beeld van je werkervaring en vaardigheden die jou tot een geweldige kandidaat voor de functie maken. Gebruik actieve, enthousiaste taal en blijf weg van saaie clichés en wollig taalgebruik. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd overkomt, maar zeker niet arrogant. 

Voorbeeld

Engineering News heeft mij onlangs uitgeroepen tot een van de vijf beste werktuigbouwkundigen op het gebied van medische hulpmiddelen. Aanleiding daarvoor was mijn bijdrage aan het ontwerp en de fabricage van meer dan 35 apparaten die de afgelopen tien jaar door miljoenen patiënten zijn gebruikt. 

Gekopieerd!

Hoofdtekst ingenieur sollicitatiebrief

De middelste twee of drie alinea's van je sollicitatiebrief moeten je werkervaring en andere kwalificaties verder verduidelijken. 

Het resultaat moet in ieder geval zijn dat er weinig ruimte voor twijfel is dat jij een uitstekende kandidaat voor de baan bent. En is het beste geval pakt de recruiter meteen de telefoon om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek

Vermeld hier niet alleen waar je hebt gewerkt, maar licht ook specifieke prestaties toe. Gebruik waar mogelijk feiten en cijfers om jouw rol te benadrukken en geef voorbeelden van moeilijke technische uitdagingen die je hebt aangepakt en opgelost. 

Voorbeeld

Mijn ervaring in het samenbrengen van klinisch geavanceerde systeemarchitecturen, materialen en componenten komt voort uit een diepe passie voor onderzoek en ontwikkeling. Ontwerp- en verificatieprocessen vormen de blauwdruk voor mijn advieswerk en ik denk dat ik kan bijdragen in het verder optimaliseren van bepaalde aspecten van uw toch al geweldige werkwijze. 

Ik ben een ervaren gebruiker van Boldworks en sluit een portfolio van oplossingen bij die ik in mijn eerdere ontwerpen heb verwerkt. Ik heb een aantal patenten op mijn naam staan en mijn oplossing voor bescherming tegen binnendringen van een medisch apparaat van klasse III won de "innovatie van het jaar" prijs bij de iF Design awards.

Ik ben trots op de kwaliteit van mijn ontwerpbeoordelingsproces met 3D-weergaven, modellen en animaties van topkwaliteit die de realiteit en bruikbaarheid van het ontwerp tot leven brengen. Een opblaassysteem voor een intragastrische ballon werd binnen 18 maanden marktleider en ik heb een grondige kennis van medicijntoedieningssystemen en insulinepompoplossingen – specifieke specialisaties waar u terecht om bekend staat.

De afgelopen drie jaar heb ik op consultancybasis gewerkt (met 12 productontwerpen die een omzet van meer dan $ 15 miljoen opleverden). Nu wil ik mij graag aansluiten bij een bedrijf dat een bredere ontwikkeling van medewerkers stimuleert. Samenwerken met getalenteerde collega's, maakt dat je ontwerpen een nieuwe dimensie krijgen. 

Gekopieerd!

De afsluiting van je sollicitatiebrief

De afsluiting van je brief moet zowel een samenvatting als een oproep tot actie zijn. 

Geef een overtuigende conclusie over je geschiktheid voor de functie en stel voor om nader kennis te maken in een sollicitatiegesprek. 

Je doel is om uitgenodigd te worden voor een interview, kennismaking of op zijn minst een schriftelijk antwoord te krijgen. 

Voorbeeld

Ik kijk uit naar een kennismakingsgesprek waarin we kunnen bespreken welke projecten u in de pijplijn heeft en hoe ik een rol kan spelen in uw toekomstige succes.

Met vriendelijke groet,

Natalie Noordhoek

Gekopieerd!

En last but not least: 
Zorg voor een strak ontwerp van je sollicitatiebrief waarmee je de beste werkgevers aantrekt!

Andere voorbeelden van cv's en sollicitatiebrieven uit gerelateerde branches:

Voorbeelden van cv's:

Voorbeelden van sollicitatiebrieven:

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
440.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
280.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
56.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
51.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren