1. voorbeelden
  2. Software ontwikkelaar
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Software ontwikkelaar

Gebruik deze Software ontwikkelaar voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Software ontwikkelaar functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.3
Gemiddelde beoordeling
30 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Software ontwikkelaar
Bewerk deze sollicitatiebrief

De vraag naar software ontwikkelaars is al jaren groot, een leuke vacature vinden is dan ook geen probleem. Om een interessante baan te scoren, heb je een cv en sollicitatiebrief nodig. In deze handleiding sollicitatiebrief schrijven speciaal voor software ontwikkelaars, laten we je zien hoe je een overtuigende brief opstelt. 

Want als software ontwikkelaar ben je een expert in het schrijven van code. Maar als je een nieuwe baan wilt, zal je iets anders moeten schrijven: een overtuigende sollicitatiebrief voor software ontwikkelaars.

Overigens, laat je tijdens je banenjacht niet verwarren door de functietitels die je in vacatures ziet staan. De termen software programmeur, software developer en softwareontwikkelaar worden namelijk vaak door elkaar gebruikt en ook andere benamingen zijn niet ongebruikelijk. Kijk vooral naar de taakinhoud: computersoftware ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden. Dat vertelt je waarschijnlijk meer dan de functienaam die de werkgever gebruikt. 

Deze handleiding sollicitatiebrief schrijven helpt je - samen met een software ontwikkelaar voorbeeld sollicitatiebrief  – stap voor stap naar een goede brief voor je sollicitatie. Een brief die de aandacht trekt en recruiters zal prikkelen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. 

Hoe structureer je een sollicitatiebrief?

Hoewel het minder in het oog springt dan bij een cv, kent ook een sollicitatiebrief een vaste structuur. Elke sollicitatiebrief volgt een logische opbouw met vaste elementen die structuur geven aan je brief. Daarnaast geeft zo’n vaste opbouw jou de nodige houvast bij het schrijven. 

Een goede sollicitatiebrief is opgebouwd uit deze 5 onderdelen:

  • De kop van de sollicitatiebrief
  • De begroeting / aanhef
  • De introductie van je sollicitatiebrief
  • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
  • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)

De koptekst van je sollicitatiebrief

De koptekst van je sollicitatiebrief heeft twee functies:

  • je naam, functietitel, e-mailadres en telefoonnummer makkelijk vindbaar maken.
  • een opvallend design meegeven aan je brief.

Vroeger noemden we een koptekst een briefhoofd: een gedrukte kop op een verder blanco vel papier met de naam van de afzender en contactgegevens. En ja, dat papiertje rolden we vervolgens in de typemachine om vervolgens een ​​zakelijke brief te tikken. De technologie is veranderd, maar het doel van de kop is hetzelfde gebleven: de lezer snel te laten weten wie je bent en hoe ze je kunnen bereiken. 

Aan jou de taak een aantrekkelijke koptekst te maken. Eentje met een opvallend lettertype en misschien ook gekleurde letters of lijnen voor wat extra uitstraling. De rest van je brief zal zwart-wit zijn, dus de kop mag best wat persoonlijkheid bevatten. 

Twijfel je hoe creatief je je koptekst kunt opmaken? Bekijk dan hoe formeel of informeel de organisatie zich online en offline presenteert en pas je keuze daarop aan.

Vermeld in ieder geval je naam, telefoonnummer en e-mailadres. Voeg ook de functietitel uit de vacature toe. Dan ziet de recruiter meteen op welke functie je solliciteert. 

Een passende aanhef boven je sollicitatiebrief

De aanhef of begroeting boven je sollicitatiebrief is eenvoudig: “Beste + naam” of “Geachte + naam”. 

Wanneer je de naam niet weet, probeer dan de naam van de juiste persoon te achterhalen. Meestal is dat de (corporate) recruiter, HR manager of directeur. Lukt dat niet, begin je brief dan met: “Geachte mevrouw of heer,”. 

Overigens is in de meeste gevallen 'Beste' een prima aanhef. Vooral bij een sollicitatiebrief per e-mail.

Meestal weet je wel of je met een man of een vrouw te maken hebt. Schrijf dan 'Beste mevrouw De Vries'. Als je niet zeker weet wat het geslacht van de ontvanger is, gok dan niet en kies voor een genderneutrale aanhef met de volledige naam: 'Beste A. de Vries'. 

Start met een opvallende introductie 

Je eerste alinea moet een prikkelende opening zijn. Eentje die duidelijk maakt op welke functie je solliciteert en een inkijkje geeft in je kwalificaties. 

Schrijf in energieke, levendige taal waaruit je passie voor programmeren blijkt. Idealiter zou de lezer moeten denken: "Hé, deze persoon kan leuk schrijven." 

Je wilt je onderscheiden van de andere sollicitanten. Een gedurfde uitspraak, een relevant statistisch inzicht of een interessante anekdote kunnen je allemaal helpen om de selecteur nieuwsgierig te maken naar de rest van je sollicitatiebrief. 

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief software ontwikkelaar

Kleding maakt de man, en ik maak webshops waarin die kleding te koop is. De afgelopen acht jaar werkte ik als software ontwikkelaar in e-commerceactiviteiten van twee toonaangevende online modewinkels (gemiddeld 11 miljoen+ maandelijkse bezoeken). Nu hoop ik mijn vaardigheden op het gebied van webontwikkeling en systeemarchitectuur in te zetten bij Vinted.

Gekopieerd!

Het doel van deze sectie: de aandacht van de lezer trekken en hem meenemen naar de hoofdtekst van je brief.

Hoofdtekst sollicitatiebrief - bewijs je geschiktheid 

Nu je met je intro de aandacht hebt getrokken, is het tijd om te leveren. De twee of drie alinea's in de hoofdtekst van je brief moeten aantonen dat je een goede kandidaat bent voor de baan. Dit is de plek om je werkervaring, je prestaties op het werk en je kwalificaties in het veld te benoemen. 

Een goede manier om de selecteur inzicht te geven in jouw kwaliteiten, is met een anekdote die je vertelt volgens de STAR-methode. Benoem een Situatie, de vereiste Taak, jouw Actie en het positieve Resultaat van jouw handelen. Wees specifiek bij het beschrijven van prestaties en gebruik waar mogelijk feiten en cijfers. 

Je kunt ook aangeven hoe je denkt dat jouw unieke vaardigheden de werkgever zullen helpen bij het oplossen van zijn problemen. Illustreer hoe hij kan profiteren van jouw kennis en vaardigheden als ervaren, oplossingsgerichte software ontwikkelaar. 

Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief software ontwikkelaar

Het grootste deel van mijn carrière heb ik besteed aan het onderhouden van integratieoplossingen (ESB en API). Ook zorgde ik voor een soepele werking van de e-commerce back-end. Ik ben in staat snel de behoeften van het bedrijf te begrijpen, de klantervaring voorop te houden en daarbij het beschikbare budget scherp in het oog te houden. Na het opnieuw activeren van het  leveranciersbestand in 2020, bespaarden we 13% op de jaarlijkse kosten en terwijl we tegelijkertijd website-bugs en codeerfouten met 35% verminderden.

Mijn favoriete project was het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van de architectuur van een bekroonde virtuele winkel die het mogelijk maakte voor klanten om hun eigen afbeeldingen op onze producten te plaatsen. Ik beheerde alle aspecten van het project: het pakket van eisen opstellen, het concept ontwerp, coderen, testen en uitrollen. De applicatie verhoogde de verkoop met 18%.

Voorafgaand aan mijn ervaring in de detailhandel, heb ik tien jaar bij een softwareadviesbureau gewerkt, dus mijn technische ervaring is breder dan alleen e-commerce. Ik ben bedreven in Windows, Unix en Linux-platforms en vloeiend in 9 programmeertalen (inclusief C, C++, PhP, Java, Python en SQL).

Mijn studie informatica aan de Universiteit Utrecht vormde de basis van mijn carrière, maar ik heb sindsdien elke gelegenheid aangegrepen om bij te leren en inmiddels meer dan 60 online cursussen gevolgd. Je zou kunnen zeggen dat ik enigszins verslaafd ben aan verbeteren mijn software kennis en vaardigheden.

Gekopieerd!

Het doel van deze sectie: vertellen over je prestaties en vaardigheden en de werkgever een voorproefje geven van hoe je deze zou toepassen in je nieuwe functie als software ontwikkelaar. 

Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief Software ontwikkelaar

De laatste alinea van je sollicitatiebrief moet zowel een samenvatting als een oproep tot actie zijn. Je wilt je verhaal zelfverzekerd en positief afsluiten en aangeven dat je uitkijkt naar een kennismakingsgesprek

Doel van de afsluiting van de begeleidende brief: Eindig met een zelfverzekerde noot met een oproep tot actie die een enthousiaste reactie van de personeelsmanager aanmoedigt.

Sluit je brief af met een eenvoudige "Met vriendelijke groet", gevolgd door een enter en je getypte naam. Het kan geen kwaad om je handtekening te scannen en in te voegen, maar het is geen vereiste bij een sollicitatiebrief per e-mail

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief software ontwikkelaar

Ik kijk ernaar uit om te horen over uw ontwikkelingsplannen en zou graag in een persoonlijk gesprek toelichten hoe mijn vaardigheden daaraan kunnen bijdragen.

Met vriendelijke groet,

Betül Tuncal

Gekopieerd!
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.745 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
450.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
290.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
250.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
63.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
53.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
57.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.900 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
36.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
94.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
46.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
30.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
20.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
110.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren