Met dank aan de digitaliserende samenleving is er al jaren veel vraag naar software ontwikkelaars, dus het vinden van een leuke ICT-vacature is waarschijnlijk geen enkel probleem. Maar om een interessante baan ook daadwerkelijk te bemachtigen, heb je eerst nog even een ijzersterk cv en overtuigende brief nodig waarin je jouw kwaliteiten benadrukt. In deze handleiding lees je aan de hand van een voorbeeld en tips hoe je een krachtige sollicitatiebrief voor de functie van software ontwikkelaar opstelt.
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief software ontwikkelaar
Beste mevrouw Lammertink,
Kleding maakt de man, en ik maak webshops waarin die kleding te koop is. De afgelopen acht jaar werkte ik als software ontwikkelaar in e-commerceactiviteiten van twee toonaangevende online modewinkels (gemiddeld 11 miljoen+ maandelijkse bezoeken). Nu hoop ik mijn vaardigheden op het gebied van webontwikkeling en systeemarchitectuur in te zetten bij Vinted.
Het grootste deel van mijn carrière heb ik besteed aan het onderhouden van integratieoplossingen (ESB en API). Ook zorgde ik voor een soepele werking van de e-commerce back-end. Ik ben in staat snel de behoeften van het bedrijf te begrijpen, de klantervaring voorop te houden en daarbij het beschikbare budget scherp in het oog te houden. Na het opnieuw activeren van het leveranciersbestand in 2020, bespaarden we 13% op de jaarlijkse kosten en terwijl we tegelijkertijd website-bugs en codeerfouten met 35% verminderden.
Mijn favoriete project was het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van de architectuur van een bekroonde virtuele winkel die het mogelijk maakte voor klanten om hun eigen afbeeldingen op onze producten te plaatsen. Ik beheerde alle aspecten van het project: het pakket van eisen opstellen, het concept ontwerp, coderen, testen en uitrollen. De applicatie verhoogde de verkoop met 18%.
Voorafgaand aan mijn ervaring in de detailhandel, heb ik tien jaar bij een softwareadviesbureau gewerkt, dus mijn technische ervaring is breder dan alleen e-commerce. Ik ben bedreven in Windows, Unix en Linux-platforms en vloeiend in 9 programmeertalen (inclusief C, C++, PhP, Java, Python en SQL).
Mijn studie informatica aan de Universiteit Utrecht vormde de basis van mijn carrière, maar ik heb sindsdien elke gelegenheid aangegrepen om bij te leren en inmiddels meer dan 60 online cursussen gevolgd. Je zou kunnen zeggen dat ik enigszins verslaafd ben aan verbeteren mijn software kennis en vaardigheden.
Ik kijk ernaar uit om te horen over uw ontwikkelingsplannen en zou graag in een persoonlijk gesprek toelichten hoe mijn vaardigheden daaraan kunnen bijdragen.
Met vriendelijke groet,
Betül Tuncal
Secties van een software ontwikkelaar sollicitatiebrief
Als software ontwikkelaar ben je een expert in het schrijven van code, maar voor het binnenslepen van een nieuwe baan zul je een heel ander soort tekst moeten opstellen. Toch hebben code schrijven en een sollicitatiebrief schrijven wat met elkaar gemeen; namelijk dat je op een gestructureerde manier te werk moet gaan voor een goed resultaat. Zorg dan ook voor de volgende indeling van je brief:
- Kopregel: Zet bovenaan je naam en contactgegevens, eventueel aangevuld met de precieze functie waarop je solliciteert, zoals softwareprogrammeur, software developer of software ontwikkelaar
- Aanhef: Probeer de naam van de betreffende recruiter te vinden, zodat je deze persoon persoonlijk kunt aanspreken, in plaats van het algemene ‘Geachte heer/mevrouw’.
- Introductie: Open met een korte, pakkende introductie waarmee je direct de aandacht trekt.
- Hoofdtekst: Leg uit hoe je professionele verleden en huidige competenties je hebben voorbereid op deze rol en wat je motivatie is om te solliciteren.
- Afsluiting: Rond af met een enthousiaste en vriendelijke call to action.
Zorg ervoor dat je verhaal tussen de 250 en 400 woorden bevat en op één A4’tje past. Het is belangrijk om een kort en bondig verhaal op papier te zetten waarin je belangrijkste kwaliteiten goed tot hun recht komen.
Kun je wel wat extra inspiratie gebruiken? Neem dan ook eens deze 20 tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief eens door.
Introductie van een software ontwikkelaar sollicitatiebrief
Je eerste alinea moet een prikkelende opening zijn die direct duidelijk maakt op welke functie je solliciteert en een inkijkje biedt in je kwalificaties. Gebruik energieke, levendige taal die je passie voor programmeren laat zien – idealiter denkt de lezer: “Hé, deze persoon heeft wat te vertellen.”
Beste mevrouw Lammertink,
Kleding maakt de man, en ik maak webshops waarin die kleding te koop is. De afgelopen acht jaar werkte ik als software ontwikkelaar in e-commerceactiviteiten van twee toonaangevende online modewinkels (gemiddeld 11 miljoen+ maandelijkse bezoeken). Nu hoop ik mijn vaardigheden op het gebied van webontwikkeling en systeemarchitectuur in te zetten bij Vinted.
Geachte mevrouw Lammertink,
Graag solliciteer ik op de openstaande vacature bij Vinted. Ik heb de afgelopen jaren ervaring opgedaan binnen de e-commercebranche bij twee modebedrijven en ik hoop nu mijn kennis en vaardigheden te kunnen inzetten bij uw organisatie.
Je wilt je onderscheiden van andere sollicitanten, dus overweeg een gedurfde uitspraak, een relevant statistisch inzicht of een interessante anekdote om de lezer nieuwsgierig te maken naar de rest van je sollicitatiebrief.
Software ontwikkelaar, softwareontwikkelaar (zonder spatie), Software Developer, programmeur; er zijn veel verschillende functietitels voor dit beroep. Zorg dat je de precieze functietitel gebruikt die ook in de vacature staat, want daarmee vergroot je de kans dat je door de ATS komt.
Hoofdtekst van je software ontwikkelaar sollicitatiebrief
Nu je met je introductie aandacht hebt getrokken, is het tijd om te leveren. De twee of drie alinea's in de hoofdtekst van je brief moeten aantonen dat je een goede kandidaat bent voor de baan. Dit is de plek om je werkervaring en je kwalificaties in goed daglicht te zetten en daarnaast je motivatie te benadrukken. Om dat gestructureerd aan te pakken, kun je dit gedeelte het beste opsplitsen in twee subsecties:
- Geschiktheid voor de functie: Hier ga je in op je persoonlijke kwaliteiten, kwalificaties en prestaties.
- Afstemming op de organisatie: In dit gedeelte maak je een terugkoppeling naar de organisatie: waarom wil je graag voor precies deze werkgever aan de slag?
Eerste alinea(’s) van de hoofdtekst: je geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)
Wat maakt jou die unieke professional die elke werkgever in hun personeelsbestand wil hebben? In dit gedeelte van je sollicitatiebrief ga je in op jouw meerwaarde als software ontwikkelaar. Overweeg daarbij om in ieder geval een paar van de volgende onderdelen op te nemen:
- Werkervaring: Beschrijf eerdere functies of projecten waarin je als software ontwikkelaar technische uitdagingen hebt aangepakt. Vermeld de technologieën en programmeertalen die je hebt gebruikt en hoe deze rollen je vaardigheden hebben verdiept. Zelfs zonder werkervaring kun je stages, freelance-opdrachten of eigen projecten benoemen die je hebben voorbereid op deze functie.
- Klantgerichtheid: Als software ontwikkelaar is het belangrijk om de gebruikerservaring centraal te stellen. Werkgevers waarderen ontwikkelaars die goed kunnen luisteren naar de behoeften van interne en externe stakeholders en oplossingen afstemmen op gebruikerswensen.
- Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid: In softwareontwikkeling is oog voor detail essentieel. Vermeld dat je zorgvuldig werkt en verantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van je code.
- Opleiding en cursussen: Een achtergrond in informatica, software engineering of een vergelijkbare studie is natuurlijk het vermelden waard, maar ook relevante cursussen en certificaten kunnen van toegevoegde waarde zijn in je sollicitatiebrief. Benoem zowel relevante harde als zachte vaardigheden die je tijdens opleidingen hebt ontwikkeld.
- Probleemoplossend vermogen: Softwareontwikkeling draait om het vinden van efficiënte oplossingen. Geef aan dat je goed bent in het analyseren van problemen en creatieve, technische oplossingen kunt bedenken die werken in de praktijk.
- Samenwerking en communicatie: Hoewel sommige software ontwikkelaars veel alleen werken, komen projecten zelden van de grond zonder goede teamwork. Vermeld dat je goed kunt samenwerken en in staat bent om complexe technische informatie helder uit te leggen aan collega’s zonder technische achtergrond.
- Prestaties en resultaten: Geef concrete voorbeelden van situaties waarin je impact hebt gemaakt. Gebruik de STAR-methode om situaties kort te beschrijven en laat zien hoe jouw actie leidde tot een positief resultaat, zoals hogere snelheid of betere gebruikerservaring.
Een goede manier om de recruiter inzicht te geven in jouw kwaliteiten, is met een anekdote die je vertelt volgens de STAR-methode. Benoem een Situatie, de vereiste Taak, jouw Actie en het positieve Resultaat van jouw handelen. Wees specifiek en gebruik waar mogelijk feiten en cijfers.
Zorg voor een opvallende koptekst. Kies bijvoorbeeld voor een ontwerp met een opvallend lettertype en misschien ook gekleurde letters of lijnen voor wat extra uitstraling. De rest van je brief zal zwart-wit zijn, dus de kop mag best wat persoonlijkheid bevatten. Twijfel je hoe creatief je je koptekst kunt opmaken? Bekijk dan hoe formeel of informeel de organisatie zich online en offline presenteert en pas je keuze daarop aan. Scroll ter inspiratie eens door onze sollicitatiebrief templates om een sjabloon te vinden dat bij je past.
Tweede alinea(’s) van de hoofdtekst: afstemming op de organisatie
Nu duidelijk is wat jouw kwaliteiten zijn, rest er nog één belangrijke vraag: waarom wil je die kwaliteiten bij juist dit bedrijf gaan inzetten? Werkgevers vinden het natuurlijk belangrijk om werknemers in dienst te hebben die zich daadwerkelijk verbonden voelen met de organisatie en niet elke willekeurige baan zouden aannemen. Je kunt je sollicitatie onder andere op de volgende manieren afstemmen op de organisatie:
- Misschien biedt dit bedrijf goede doorgroeimogelijkheden; als je graag wilt doorgroeien naar een rol als lead developer of uitdagende projecten wilt aanpakken, zijn dit sterke redenen om voor deze organisatie te kiezen.
- Voel je daarnaast een bepaalde binding met dit bedrijf? Ook dat is een waardevolle motivatie om te benoemen. Misschien bewonder je hun vooruitstrevende aanpak, volg je hun productontwikkeling al jaren of spreekt hun focus op duurzaamheid je aan. Dit soort binding laat zien dat je een bewuste keuze maakt.
- En als de vacature perfect aansluit op je vaardigheden, laat dat dan duidelijk blijken. Stel, je hebt in een eerdere rol uitgebreide ervaring opgedaan met front-end ontwikkeling waarbij de gebruikerservaring centraal stond. Dan is dit hét moment om te laten zien dat je die expertise wilt inzetten om juist dit bedrijf te versterken, omdat de functie precies aansluit op jouw kennis en interesses.
Het belang van een persoonlijke benadering mag niet onderschat worden. Als je bij meerdere werkgevers solliciteert, is het dus belangrijk dat je iedere sollicitatiebrief afstemt op de specifieke organisatie en goed uitlegt hoe je als software ontwikkelaar het verschil gaat maken.
Het grootste deel van mijn carrière heb ik besteed aan het onderhouden van integratieoplossingen (ESB en API). Ook zorgde ik voor een soepele werking van de e-commerce back-end. Ik ben in staat snel de behoeften van het bedrijf te begrijpen, de klantervaring voorop te houden en daarbij het beschikbare budget scherp in het oog te houden. Na het opnieuw activeren van het leveranciersbestand in 2020, bespaarden we 13% op de jaarlijkse kosten en terwijl we tegelijkertijd website-bugs en codeerfouten met 35% verminderden.
Mijn favoriete project was het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van de architectuur van een bekroonde virtuele winkel die het mogelijk maakte voor klanten om hun eigen afbeeldingen op onze producten te plaatsen. Ik beheerde alle aspecten van het project: het pakket van eisen opstellen, het concept ontwerp, coderen, testen en uitrollen. De applicatie verhoogde de verkoop met 18%.
Voorafgaand aan mijn ervaring in de detailhandel, heb ik tien jaar bij een softwareadviesbureau gewerkt, dus mijn technische ervaring is breder dan alleen e-commerce. Ik ben bedreven in Windows, Unix en Linux-platforms en vloeiend in 9 programmeertalen (inclusief C, C++, PhP, Java, Python en SQL).
Mijn studie informatica aan de Universiteit Utrecht vormde de basis van mijn carrière, maar ik heb sindsdien elke gelegenheid aangegrepen om bij te leren en inmiddels meer dan 60 online cursussen gevolgd. Je zou kunnen zeggen dat ik enigszins verslaafd ben aan verbeteren mijn software kennis en vaardigheden.
Afsluiting van je software ontwikkelaar sollicitatiebrief
De laatste alinea van je sollicitatiebrief moet zowel een conclusie als een oproep tot actie bevatten. Het doel van de afsluiting is om een enthousiaste reactie van de personeelsmanager uit te lokken, dus sluit je verhaal zelfverzekerd en positief af door aan te geven dat je uitkijkt naar een kennismakingsgesprek. Eindig vervolgens met een simpele "Met vriendelijke groet," gevolgd door een witregel en je getypte naam. Je kunt ook je handtekening scannen en invoegen, maar als je solliciteert per mail (en dus geen papieren documenten inlevert) is dit niet noodzakelijk.
Ik kijk ernaar uit om te horen over uw ontwikkelingsplannen en zou graag in een persoonlijk gesprek toelichten hoe mijn vaardigheden daaraan kunnen bijdragen.
Met vriendelijke groet,
Betül Tuncal
Belangrijkste punten
Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is cruciaal als je een interessante baan als software ontwikkelaar wil binnenslepen. Ook als je geen groot schrijftalent bent, hoeft dat gelukkig niet onmogelijk te zijn. Zorg dat je de vaste indeling gebruikt (kopregel, aanhef, introductie, hoofdtekst en afsluiting). Dat geeft namelijk houvast tijdens het schrijven en bovendien zorgt het direct voor dat je brief goed is opgezet. Zorg er verder in ieder geval voor dat je goed beargumenteert hoe jouw expertise jou de ideale kandidaat maakt en onderstreep je motivatie om voor deze specifieke werkgever aan de slag te gaan.
Klaar om aan de slag te gaan met het in orde brengen van je sollicitatiedocumenten? Maak dan ook gebruik van onze online builder voor cv’s en sollicitatiebrieven. Daarmee creëer je binnen no-time professionele documenten die je eenvoudig kunt afstemmen op verschillende soorten vacatures en bedrijven. Veel succes!