Als software ontwikkelaar ben je een expert in het schrijven van code. Maar als je een nieuwe baan wilt, is het tijd om iets anders te schrijven: een overtuigende sollicitatiebrief voor software engineers.
De vraag naar software ontwikkelaars is al jaren groot, een leuke vacature vinden is dan ook geen probleem. Laat je daarbij niet verwarren door functietitels, want de termen software programmeur, software developer en softwareontwikkelaar worden vaak door elkaar gebruikt en ook andere benamingen zijn niet ongebruikelijk. Kijk vooral naar de taakinhoud: computersoftware ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden.
Om een interessante baan te scoren, heb je een cv en sollicitatiebrief nodig. In deze handleiding sollicitatiebrief schrijven speciaal voor software ontwikkelaars, laten we je zien hoe je een overtuigende brief opstelt.
Zorg voor een mooie koptekst in je sollicitatiebrief
Vroeger noemden we een koptekst een briefhoofd - een gedrukte kop op een verder blanco vel papier met de naam van de afzender en contactgegevens. En ja, dat papiertje rolden we vervolgens in de typemachine om vervolgens een zakelijke brief te tikken. De technologie is veranderd, maar het doel van de kop is hetzelfde gebleven: de lezer snel te laten weten wie je bent en ze je kunnen bereiken.
Aan jou de taak een aantrekkelijke koptekst te maken. Eentje met een opvallend lettertype en misschien ook gekleurde letters of lijnen voor wat extra uitstraling. De rest van je brief zal zwart-wit zijn, dus de kop mag best wat persoonlijkheid bevatten.
Vermeld in ieder geval je naam, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel kun je ook je postadres en je functietitel toevoegen. Vermelden dat je ‘Software Ontwikkelaar’ bent, is vooral handig wanneer het bedrijf meerdere vacatures heeft. Dan ziet de recruiter meteen op welke functie je solliciteert.
Het doel van deze sectie: zet je naam en contactgegevens centraal en giet het in een aantrekkelijke opmaak.
Een passende aanhef boven je sollicitatiebrief
De aanhef of begroeting boven je sollicitatiebrief is eenvoudig: “Beste + naam” of “Geachte + naam”.
Wanneer je de naam niet weet, probeer deze dan te achterhalen. Lukt dat niet, begin je brief dan met: “Geachte mevrouw of heer,”.
Het doel van deze sectie: Je sollicitatiebrief vriendelijk beginnen en indien mogelijk de naam van de personeelsmanager, recruiter of werkgever gebruiken.
Een slimme Software ontwikkelaar kiest een opvallende introductie
Je eerste alinea moet een prikkelende opening zijn. Eentje die duidelijk maakt op welke functie je solliciteert en een inkijkje geeft in je kwalificaties. Schrijf in energieke, levendige taal waaruit je passie voor programmeren blijkt. Idealiter zou de lezer moeten denken: "Hé, deze persoon kan schrijven."
Kleding maakt de man, en ik maak webshops waarin die kleding te koop is. De afgelopen acht jaar werkte ik als software ontwikkelaar in e-commerceactiviteiten van twee toonaangevende online modewinkels (gemiddeld 11 miljoen+ maandelijkse bezoeken). Nu hoop ik mijn vaardigheden op het gebied van webontwikkeling en systeemarchitectuur in te zetten bij Vinted.
Het doel van deze sectie: de aandacht van de lezer trekken en hem meenemen naar de hoofdtekst van je brief.
De hoofdtekst van je sollicitatiebrief bewijst je geschiktheid
Nu je met je intro de aandacht hebt getrokken, is het tijd om te leveren. De twee of drie alinea's in de hoofdtekst van je brief moeten aantonen dat je een goede kandidaat bent voor de baan. Dit is de plek om je werkervaring, je prestaties op het werk en je kwalificaties in het veld te benoemen.
Een goede manier om de selecteur inzicht te geven in jouw kwaliteiten, is met een anekdote die je vertelt volgens de STAR-methode. Benoem een Situatie, de vereiste Taak, jouw Actie en het positieve Resultaat van jouw handelen. Wees specifiek bij het beschrijven van prestaties en gebruik waar mogelijk feiten en cijfers.
Je kunt ook aangeven hoe je denkt dat jouw unieke vaardigheden de werkgever zullen helpen bij het oplossen van zijn problemen. Illustreer hoe hij kan profiteren van jouw kennis en vaardigheden als ervaren, oplossingsgerichte software ontwikkelaar.
Het grootste deel van mijn carrière heb ik besteed aan het onderhouden van integratieoplossingen (ESB en API). Ook zorgde ik voor een soepele werking van de e-commerce back-end. Ik ben in staat snel de behoeften van het bedrijf te begrijpen, de klantervaring voorop te houden en daarbij het beschikbare budget scherp in het oog te houden. Na het opnieuw activeren van het leveranciersbestand in 2020, bespaarden we 13% op de jaarlijkse kosten en terwijl we tegelijkertijd website-bugs en codeerfouten met 35% verminderden.
Mijn favoriete project was het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van de architectuur van een bekroonde virtuele winkel die het mogelijk maakte voor klanten om hun eigen afbeeldingen op onze producten te plaatsen. Ik beheerde alle aspecten van het project: het pakket van eisen opstellen, het concept ontwerp, coderen, testen en uitrollen. De applicatie verhoogde de verkoop met 18%.
Voorafgaand aan mijn ervaring in de detailhandel, heb ik tien jaar bij een softwareadviesbureau gewerkt, dus mijn technische ervaring is breder dan alleen e-commerce. Ik ben bedreven in Windows, Unix en Linux-platforms en vloeiend in 9 programmeertalen (inclusief C, C++, PhP, Java, Python en SQL).
Mijn studie informatica aan de Universiteit Utrecht vormde de basis van mijn carrière, maar ik heb sindsdien elke gelegenheid aangegrepen om bij te leren en inmiddels meer dan 60 online cursussen gevolgd. Je zou kunnen zeggen dat ik enigszins verslaafd ben aan verbeteren mijn software kennis en vaardigheden.
Het doel van deze sectie: vertellen over je prestaties en vaardigheden en de werkgever een voorproefje geven van hoe je deze zou toepassen in je nieuwe functie als software ontwikkelaar.
Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief Software ontwikkelaar
De laatste alinea van je sollicitatiebrief moet zowel een samenvatting als een oproep tot actie zijn. Je wilt je verhaal zelfverzekerd en positief afsluiten en aangeven dat je uitkijkt naar een kennismakingsgesprek.
Doel van de afsluiting van de begeleidende brief: Eindig met een zelfverzekerde noot met een oproep tot actie die een enthousiaste reactie van de personeelsmanager aanmoedigt.
Sluit je brief af met een eenvoudige "Met vriendelijke groet", gevolgd door een enter en je getypte naam. Het kan geen kwaad om je handtekening te scannen en in te voegen, maar het is geen vereiste bij een sollicitatiebrief per e-mail.
Ik kijk ernaar uit om te horen over uw ontwikkelingsplannen en zou graag in een persoonlijk gesprek toelichten hoe mijn vaardigheden daaraan kunnen bijdragen.
Met vriendelijke groet,
Betül Tuncal