1. voorbeelden
  2. Architect
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Architect

Gebruik deze Architect voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Architect functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.5
Gemiddelde beoordeling
64 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Architect
Bewerk deze sollicitatiebrief

Voorbeeld sollicitatiebrief architect

In deze handleiding sollicitatiebrief Architect helpen we je met je sollicitatie als architect. Met een sollicitatiebrief laat je zien waarom je een geschikte kandidaat bent en welke persoonlijke eigenschappen kenmerkend zijn voor jou. 

Architecten hebben een veelzijdig beroep

Architecten ontwerpen de gebouwen waarin we wonen, werken, winkelen, studeren en ontspannen. Ze gaan in gesprek met de opdrachtgever en ontwerpen de mooiste gebouwen op basis van de financiële, functionele en esthetische eisen en wensen. 

Met vorm, indeling, constructie, kleuren en materiaalkeuze kan een architect aan elke gebouw zijn eigen draai geven. Architecten hebben met veel partijen te maken en hebben daarom naast creatieve kwaliteiten ook leiderschapsvaardigheden nodig. 

Sollicitatiebrief architect schrijven

Als architect weet je hoe je met de juiste bouwstenen een meesterwerk neerzet. Maar ben je ook bekend met de basiscomponenten van een goede sollicitatiebrief? Dit zijn ze:

  • De kop van de sollicitatiebrief
  • De begroeting / aanhef
  • De sollicitatiebrief intro
  • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
  • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)

Ons uitgebreide stappenplan sollicitatiebrieven schrijven neemt je stap voor stap mee in het schrijfproces en staat vol algemene adviezen voor je motivatiebrief. Handig om even door te nemen! 

De handleiding hieronder spitsen we toe op een sollicitatiebrief schrijven voor architecten. Het is een aanvulling op de algemene handleiding en geeft je specifieke tips voor jouw situatie als (startend of ervaren) architect. Pas de tips toe en schuif jezelf in één A4’tje van ongeveer 400 woorden naar voren als ideale kandidaat.

De kop van je sollicitatiebrief

Het doel van de kop (of header) van je sollicitatiebrief is simpel: je wilt je naam en contactgegevens aantrekkelijk en overzichtelijk presenteren. Vooral je naam mag eruit springen, zet die dus gerust in een extra groot lettertype en eventueel in een opvallende kleur. Dan heeft de werkgever in een stapel brieven snel jouw naam gevonden. 

Met een beetje creativiteit maak je van de kop een echte eye-catcher, maar zorg ervoor dat het geen kermis wordt: een sollicitatiebrief is en blijft een zakelijke brief en daar hoort een professionele uitstraling bij.

Je eigen adres opnemen als retouradres is in het digitale tijdperk niet meer nodig. Het mag wel, maar het hoeft niet. Vermeld in ieder geval je e-mailadres en telefoonnummer zodat ze je kunnen bereiken om een sollicitatiegesprek in te plannen. 

Een passende aanhef boven je sollicitatiebrief

De gebruikelijke aanhef in een zakelijke brief is “Geachte heer X” of “Geachte mevrouw Y”. Met deze aanhef zit je altijd goed. 

Wil je iets minder formeel van start gaan? Dat kan tegenwoordig prima. Kies bijvoorbeeld voor “Hallo mevrouw X” of “Beste meneer Y”. 

Verdiep je in de toon en stijl van je toekomstig werkgever (bekijk de website en social media posts) zodat je kunt inschatten of je beter voor de formele of informele aanhef kunt kiezen. Bij twijfel kies je voor ‘Geachte’. 

Aanpasbaar voorbeeld aanhef sollicitatiebrief architect

Geachte heer Koning,

Gekopieerd!

De aanhef moet ook passen bij de toon van de rest van de brief. Bij een wat informelere brief kies je voor ‘Hallo’ of ‘Beste’ en bij een formele brief begin je met ‘Geachte’. Probeer je sollicitatiebrief aan een specifiek persoon te richten. Mensen lezen graag hun eigen naam. Let uiteraard goed op de juiste spelling van de naam, anders verspeel je je bonuspunten meteen weer. 

Een introductie die staat als een huis

Je eerste alinea moet opvallen en staan als een huis. Een introductie die duidelijk maakt op welke functie je solliciteert en een inkijkje geeft in jouw kwalificaties voor de baan. Gebruik zelfverzekerde, levendige taal waaruit enthousiasme en professionaliteit blijkt. Voorkom dat je arrogant of te amicaal overkomt. 

Je doel is de werkgever meteen duidelijk te maken dat je een goede kandidaat bent en de nieuwsgierigheid te wekken. Nieuwsgierigheid nodigt uit tot aandachtig verder lezen en dat is wat je wilt bereiken met dit stukje tekst.

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief architect

Na vier leerzame jaren in Amerika, wil ik in Nederland aan de slag bij een toonaangevend architectenbureau. Eco-structure heeft een aantal fantastische projecten gerealiseerd en ik wil mijn expertise op het vlak van duurzaamheid graag inzetten voor toekomstige commerciële en residentiële vastgoedprojecten.

Gekopieerd!

De hoofdtekst van je sollicitatiebrief bewijst je geschiktheid 

In de middelste twee of drie alinea's van je sollicitatiebrief moet je je punt maken. Beschrijf je werkervaring, eerdere prestaties als architect en andere kwalificaties die je geschikt maken voor de baan. Wees specifiek in het beschrijven van je taken en verantwoordelijkheden in eerdere rollen. Gebruik waar mogelijk feiten en cijfers, bijvoorbeeld het aantal gebouwen dat je hebt ontworpen en de totale waarde van projecten die je deed. Heb je ontwerpprijzen gewonnen? Of media aandacht gekregen met de origineel uitgewerkte herbestemming van een oud schoolgebouw? Dit is de plek om erover te vertellen.

Een sollicitatiebrief is een mooie plek voor een korte anekdote waarin je een specifieke uitdaging beschrijft waarmee je in het verleden als architect te maken had. Beschrijf de situatie, hoe je deze hebt opgelost en wat de resultaten waren. Je kunt ermee laten zien hoe je met klanten samenwerkt om een succesvol project te realiseren binnen tijd en budget.

Heb je nog geen werkervaring opgedaan als architect? Gebruik de hoofdtekst van je brief dan om je opleiding, stages en eventuele speciale certificeringen te beschrijven. Of sta stil bij je interesse in het bedrijf. Waarom wil je juist bij deze organisatie als architect aan de slag? Leg daarbij wel meteen de link naar wat je komt brengen c.q. wat je denkt toe te voegen in het bedrijf. Vergeet echter niet dat je ook nog een cv meestuurt. Natuurlijk neem je bepaalde informatie in beide documenten op, maar probeer de waardevolle ruimte in je brief te gebruiken om iets te zeggen wat je cv niet vertelt.

Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief architect

Ik heb mijn opleiding gedaan aan de TU-Delft en aan de University of Texas de Master of Advanced Architectural Design gevolgd. Vervolgens heb ik in Austin Texas bij Steinbomer Architects meegewerkt aan meer dan 15 commerciële projecten waaronder het Caldwell County Justice Center en de New Braunfels City Hall. Een leerzame tijd waarin ik onder hoge tijdsdruk heb leren werken en zeer bedreven ben geraakt in Rhino 3D, Autodesk Revit, ArchiCAD en SketchUp.

Na een leidende rol te hebben gespeeld in het winnen van de MENA Green Building Award voor multiplexconstructies, heb ik whitepapers geschreven over levenscyclusanalyses, energiemodellering en koolstofadministratie. Ook heb ik regelmatig over duurzaamheid gesproken op MENA-conferenties. Naast de commerciële projecten heb ik met particuliere opdrachtgevers gewerkt aan meer dan 35 residentiële projecten. Vooral de renovaties en woninguitbreidingen hebben mijn gevoel voor wat mogelijk is aangescherpt. 

Wanneer ik naar uw lopende projecten kijk, kunnen ook deze prestaties van pas komen:

  • Een bekroonde duurzaamheidsindex gemaakt voor residentiële en gemengde projecten.
  • € 27 miljoen aan kosten bespaard met mitigatietechnieken en onderhandelingsvaardigheden.
  • De planningstijd met 22% verminderd met een organisatiebrede communicatiematrix.

In mijn portfolio zijn de tekeningen #6 en #12 bijzonder relevant voor de duurzaamheidsagenda van Eco-structure. Ik verwacht dat mijn internationale ervaring met projectmanagement een aanwinst is voor uw bedrijf, aangezien u wereldwijd projecten heeft lopen en met internationale projectteams werkt.

Gekopieerd!

Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief architect

Je laatste alinea moet zowel een korte samenvatting van je sollicitatiebrief zijn als een enthousiaste call-to-action. Wat actie is wat je wilt, het liefste natuurlijk een uitnodiging om te komen praten en anders in ieder geval een reactie op je sollicitatie. 

Wil je aan zet blijven, geef dan aan dat je over een week even contact opneemt. Daarmee laat je zien dat je een serieuze kandidaat bent en ook zo behandeld wilt worden. Als de werkgever weet dat je volgende week aan de telefoon hangt, zal hij je brief met extra aandacht lezen. 

Je ondertekening kan je eenvoudig houden. Schrijf “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een spatie en je voor- en achternaam. Je kunt ook nog een gescande handtekening invoegen, maar bij digitale sollicitaties is dat zeker geen vereiste. Onder een papieren versie van je sollicitatiebrief hoort uiteraard wel je handtekening voor een persoonlijke touch.

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief architect

Ik zou graag de kans krijgen om tijdens een kennismakingsgesprek mijn projecten te bespreken en te horen over uw toekomstplannen. Want bij Eco-structure voortbouwen op mijn kennis en kunde in duurzaamheid is een perfecte carrièrestap!

Ik zie uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Jasper Smits

Gekopieerd!
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
440.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
280.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
56.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
51.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren