1. Cv voorbeelden
 2. Ingenieur
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Ingenieur cv- voorbeeld & schrijfgids

Ga je solliciteren als ingenieur? En heb je hulp nodig bij het maken van je ingenieur cv? Bekijk ons ingenieur cv voorbeeld en de praktische schrijfgids vol tips!
4.1
Gemiddelde beoordeling
76 mensen die het al beoordeeld hebben
Ingenieur cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Een geweldig ingenieur cv is het equivalent van een mooie formule: als het correct wordt uitgevoerd, zal het je de volgende stap in je carrière opleveren. Laat een recruiter zien over welke vaardigheden je beschikt en aan welke projecten je hebt gewerkt met een cv waarmee je opvalt.

Met de tips in deze schrijfgids en het bijbehorende ingenieur cv voorbeeld van cvster.nl heb jij alle tools in handen om een succesvolle sollicitatie te schrijven. In onze online cv-maker vind je bovendien professionele techniek cv templates.

Hoe Schrijf Je Een Ingenieur CV?

Een succesvol cv is opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Je ingenieur cv zou de volgende elementen moeten bevatten:

 • Cv koptekst
 • Cv samenvatting (ook wel samenvatting of persoonlijk profiel genoemd)
 • Werkervaring sectie
 • Vaardigheden sectie
 • Opleiding sectie.

Je ingenieur cv is dé manier om je vaardigheden te verkopen aan een toekomstig werkgever. Het is jouw taak om hen uit te leggen hoe je oplossingen voor hun problemen gaat bedenken. Dat kan natuurlijk alleen als je begrijpt wát hun problemen zijn en hoe de werkomgeving is. En dat betekent dan weer dat je de nodige research moet doen.

Een ingenieur cv die jou een nieuwe carrièrestap gaat opleveren moet deze richtlijnen volgen:

 • Laat je ingenieur cv antwoord geven op de vraag “Waarom zou ik je aannemen?”
 • Gebruik een cv template die zorgt voor een sterke visuele indruk, aangezien dit de eerste indruk zal zijn die de recruiter van je krijgt.
 • Pas je ingenieur cv aan voor elke baan, zodat je een grote kans maakt om de ATS-systemen te verslaan.
Expert tip

Je cv optimaliseren voor ATS systemen

Als ingenieur weet je wel het één en ander over computers en algoritmen. Laat me je voorstellen aan ATS. ATS staat voor Applicant Tracking Systems. Deze software scant cv’s van sollicitanten op relevante trefwoorden. Alleen de cv's met de hoogste ranking worden doorgestuurd naar de wervingsmanager. De rest wordt automatisch afgewezen.

Volg dit eenvoudige stappenplan om je kansen te vergroten:

·        Analyseer de vacaturetekst op belangrijke vaardigheden en eigenschappen die je potentiële werkgever zoekt.

·        Vergelijk de trefwoorden en zinnen met die in je cv.

·        Pas je taalgebruik aan aan het bedrijf. 

·        Voeg vereisten toe, mits op jou van toepassing. 

Hier zijn enkele woorden die goed van pas kunnen komen op jouw cv voor een ingenieur: evalueren, ontwerpen, testen, wijzigen, installeren, inspecteren, onderhouden, bouwen, toezicht houden, uitvinden, repareren, verbeteren, onderzoeken, berekenen, construeren.

De Beste CV Indeling Kiezen voor een Ingenieur

De beste keuze voor een ingenieur cv, werktuigbouwkunde cv of civiele techniek cv is het omgekeerd chronologische cv. Zet je meest recente werkervaring bovenaan en werk zo terug in de tijd. Hetzelfde doe je in de opleidingsectie.

Er zijn uitzonderingen. Ben je een specialist en werk je in een niche vakgebied? Dan kun je ook kiezen voor een vaardigheden cv, waarbij de nadruk ligt op jouw unieke vaardigheden.

Neem je contactgegevens op

De koptekst van je ingenieur cv is als een visitekaartje. Het bevat overzichtelijk je contactgegevens. Zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende gegevens opneemt:

 • Volledige naam + functietitel.
 • Een professioneel e-mailadres.
 • Je telefoonnummer.
 • Stad + land.
 • Een link naar je LinkedIn, website of portfolio met projecten.
Wel

James Horlings

Ingenieur

[email protected]

06-84651277

Amsterdam, Nederland

Niet

James Horlings

Meesterbrein civiele techniek

jameshorlings<[email protected]

06-84651277

Amsterdam, Nederland

Maak gebruik van een samenvatting of persoonlijk profiel

In de samenvatting van je ingenieur cv wil je in drie tot vier zinnen inzicht geven in wie jij bent als ingenieur. Dit gedeelte kun je helemaal vrij invullen, maar onderstaande opbouw kan dienen als inspiratie:

 • Een of twee zinnen om eerdere prestaties te benadrukken (liefst met indrukwekkende cijfers of feiten).
 • Eén zin om uit te leggen waarom je de baan wilt.
 • Eén zin om een ​​speciale vaardigheid uit te lichten en je technische stijl te beschrijven.

Het idee achter het samenvattinggedeelte is om de rest van je cv in te leiden. Geef de recruiter een houvast. Probeer iets als: "Mijn liefde voor het repareren van auto's geeft mij een uniek perspectief voor het oplossen van de problemen waarmee elektrotechnici vaak worden geconfronteerd." Deze zin vertelt iets over jou en dat jij jezelf als een afwijkende denker beschouwt.

Kun je wat inspiratie gebruiken? Bekijk het ingenieur cv voorbeeld in dit artikel, of één van deze gerelateerde cv voorbeelden:

Hieronder vind je enkele voorbeelden van cv samenvattingen:

Aanpasbare cv samenvatting/profielvoorbeeld op instapniveau

Gedreven werktuigbouwkundig ingenieur met een voorliefde voor robotsystemen. Ik ontwerp, bouw, onderzoek en test robotsystemen voor industriële toepassingen in de breedste zin van het woord. Daarnaast voer ik regelmatig reparaties uit zodat ik in mijn ontwerpen kan zorgen voor een naadloze werking van het eindproduct.

Gekopieerd!
Aanpasbare cv samenvatting/profielvoorbeeld op medior niveau

Ingenieur met een specialisatie in de luchtvaartindustrie. Ik wil luchtvaart toekomstbestendig en betaalbaar houden. Daartoe maak ik geavanceerde CAD-modellen en simulaties om ontwerpen te bestuderen en om de uiteindelijke productiekosten te verlagen. Daarnaast heb ik ruime ervaring in leidinggeven aan teams van engineers.

Gekopieerd!
Aanpasbare cv samenvatting/profielvoorbeeld op senior niveau

Gedreven senior werktuigbouwkundig ingenieur met een passie voor het ontwerpen en verbeteren van mechanische systemen en machines. Ruime ervaring in het leiden van technische projecten, van concept tot implementatie, met een focus op innovatie en efficiency. Sterke communicatieve vaardigheden en het vermogen om effectief te werken in multidisciplinaire teams.

Gekopieerd!

Schets je ingenieur werkervaring: de formule tot succes

Voor de meesten zal dit gedeelte het grootste deel van hun cv zijn, maar het mag niet louter een opsomming zijn van je taken. Begin met je meest recente functie en werk terug in de tijd.

Begin onder elke functietitel elk opsommingsteken met een krachtig actiewerkwoord, gevolgd door een beschrijving van wat je precies hebt gedaan en natuurlijk je resultaten. Vergeet niet dat je cv eigenlijk niet over jou gaat, maar over je toekomstige werkgever. Je wilt dat de boodschap is: “Kijk, ik begrijp je problemen en hier zijn voorbeelden van hoe ik soortgelijke problemen in het verleden heb opgelost. Ik kan dit en meer voor je doen!”

Aanpasbare sectie werkervaring

Senior Project Engineer, Boeing Netherlands B.V., Amsterdam 
Juni 2020 - Maart 2024 

 • Leidde een team van 8 engineers bij het ontwerp en de optimalisatie van precisiebewerkingsmachines voor de luchtvaartindustrie.
 • Ontwikkelde geavanceerde CAD-modellen en simulaties om ontwerpen te valideren en productiekosten te verlagen.
 • Implementeerde Lean Manufacturing-principes om de productiviteit te verhogen en verspilling te verminderen, wat resulteerde in een 20% vermindering van de doorlooptijd.

 

Project Engineer, NextGen Robotics GmbH, Eindhoven 
Juni 2017 - Mei 2020 

 • Verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van geautomatiseerde robotsystemen voor industriële toepassingen.
 • Coördineerde de integratie van mechatronische componenten en subsystemen, en zorgde voor een naadloze werking van het eindproduct.
 • Leidde de uitvoering van risicoanalyses en kwaliteitscontroles om te voldoen aan strenge industriële normen en voorschriften.
Gekopieerd!

Neem de belangrijkste vaardigheden op voor een ingenieur

Het onderdeel vaardigheden op je cv biedt in één oogopslag een overzicht van je eigenschappen en capaciteiten. Je moet dit gedeelte afstemmen op de vacature, wat je tevens zal helpen de ATS-strijd te winnen.

Met dit cv onderdeel geef je recruiters een snelle manier om te ontdekken of je over de eigenschappen beschikt die zij zoeken. En natuurlijk om een ​​eerste indruk te krijgen van wat volgens jou de belangrijkste vaardigheden voor de baan zijn.

Kies je top 4-7 vaardigheden en maak een afwisseling tussen harde en zachte vaardigheden. Technische vaardigheden zijn essentieel voor het uitoefenen van je beroep, maar je emotionele intelligentie is dat ook. Denk aan nieuwsgierigheid, logisch denken en redeneren, communicatie, analytisch vermogen, inzicht, creativiteit, samenwerking en meer.

Aanpasbaar cv voorbeeld vaardigheden
 • Interpersoonlijke communicatieve vaardigheden
 • Projectmanagement
 • Analytisch denken
 • Lean Manufacturing
 • Six Sigma-methodologieën
 • Simulatie- en modelleringssoftware (ANSYS, COMSOL)
Gekopieerd!

Geef een gedetailleerd overzicht van je opleidingen & relevante ingenieur certificaten

Het onderwijsgedeelte van je ingenieur cv is het minst tijdrovend om te schrijven. Je maakt simpelweg een lijst van je genoten opleidingen, cursussen en diploma’s. En zet die, net als je werkervaring, in omgekeerd chronologische volgorde.

Als ingenieur heb je minimaal een bachelordiploma. Als je een masterdiploma hebt behaald, kun je je middelbareschooldiploma schrappen. Overweeg om eventuele onderscheidingen toe te voegen die je hebt gekregen. En als je veel certificaten hebt, kun je een aparte sectie maken om deze uit te lichten.

Aanpasbare sectie opleidingen

Master of Science in Mechanical Engineering, Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven 
September 2015 - Mei 2017 


Bachelor of Engineering in Mechanical Engineering, Hogeschool Rotterdam, Rotterdam 
September 2013 - Juni 2017

Gekopieerd!

Kies de Beste CV Lay-out en een Design Geschikt voor een CV Ingenieur

Je bent ingenieur, dus je weet hoe belangrijk een strak ontwerp is. De eerste visuele indruk die een recruiter van je krijgt, is de lay-out van je cv. Wat wil je dat ze denken? Juist: "Wauw! Als deze kandidaat technische projecten ontwerpt die zo strak zijn als dit cv, willen we hem/haar graag ontmoeten!”

Hoe maak je deze indruk? Een paar tips:

 • Zorg voor een duidelijke indeling, voldoende marges en tussenkopjes. Zo maak je het de lezer makkelijk om je cv te scannen.
 • Een beetje kleurgebruik is leuk, maar overdrijf niet! Houd je cv voor ingenieurs strak en zakelijk.
 • Beperk je ingenieur cv bij voorkeur tot 1 A4’tje.
 • Laat grafieken en diagrammen achterwege.
 • Gebruik voor het mooiste resultaat een techniek cv template.

Ingenieur cv voorbeeld met alleen tekst

Volledig kopieerbaar CV voorbeeld

Profiel

Gedreven senior werktuigbouwkundig ingenieur met een passie voor het ontwerpen en verbeteren van mechanische systemen en machines. Ruime ervaring in het leiden van technische projecten, van concept tot implementatie, met een focus op innovatie en efficiency. Sterke communicatieve vaardigheden en het vermogen om effectief te werken in multidisciplinaire teams.

 

Employment history

Senior Project Engineer, Boeing Netherlands B.V., Amsterdam 
Juni 2020 - Maart 2024 

 • Leidde een team van 8 engineers bij het ontwerp en de optimalisatie van precisiebewerkingsmachines voor de luchtvaartindustrie.
 • Ontwikkelde geavanceerde CAD-modellen en simulaties om ontwerpen te valideren en productiekosten te verlagen.
 • Implementeerde Lean Manufacturing-principes om de productiviteit te verhogen en verspilling te verminderen, wat resulteerde in een 20% vermindering van de doorlooptijd.

 

Project Engineer, NextGen Robotics GmbH, Eindhoven 
Juni 2017 - Mei 2020 

 • Verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van geautomatiseerde robotsystemen voor industriële toepassingen.
 • Coördineerde de integratie van mechatronische componenten en subsystemen, en zorgde voor een naadloze werking van het eindproduct.
 • Leidde de uitvoering van risicoanalyses en kwaliteitscontroles om te voldoen aan strenge industriële normen en voorschriften.

 

Vaardigheden

 • Interpersoonlijke communicatieve vaardigheden
 • Projectmanagement
 • Analytisch denken
 • Lean Manufacturing
 • Six Sigma-methodologieën
 • Simulatie- en modelleringssoftware (ANSYS, COMSOL)

 

Opleiding

Master of Science in Mechanical Engineering, Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven 
September 2015 - Mei 2017 


Bachelor of Engineering in Mechanical Engineering, Hogeschool Rotterdam, Rotterdam 
September 2013 - Juni 2017

Gekopieerd!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vormgeven van je cv ingenieur? Maak kennis met de gratis cv sjablonen en cv-maker van cvster.nl. Hierin maak je jouw ingenieur cv in een handomdraai! Succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.1
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
3.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
730.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
720.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
580.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
57.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
550.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
510.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
350.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
930.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
70.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
31.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren