1. voorbeelden
 2. Dierenarts
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Dierenarts

Solliciteren als dierenarts? Deze handleiding legt beknopt uit hoe je een succesvolle sollicitatiebrief voor een dierenarts schrijft. Incl. voorbeeldbrief!
4.7
Gemiddelde beoordeling
67 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Dierenarts
Bewerk deze sollicitatiebrief

Hoewel huisdieren en baasjes soms terughoudend zijn om ze te bezoeken, houden dierenartsen onze honden, katten en andere dieren gezond, gevaccineerd en gesteriliseerd of gecastreerd. Als dit jouw vakgebied is, is het schrijven van een opvallende sollicitatiebrief voor een dierenarts een belangrijke stap om je volgende droombaan te bemachtigen.  

De adviezen in deze schrijfgids gaan gepaard met een voorbeeld sollicitatiebrief voor een dierenarts die je naar eigen wens kunt aanpassen. Wat we zullen behandelen:

 • Het juiste format voor een sollicitatiebrief voor een dierenarts.
 • Overtuigende tips voor elk onderdeel van je sollicitatiebrief voor een dierenarts: koptekst, begroeting, introductie, hoofdtekst en conclusie.
 • Veelvoorkomende fouten in een sollicitatiebrief die je wilt vermijden.

Beste format voor een sollicitatiebrief voor een dierenarts  

Om een succesvolle sollicitatiebrief voor een dierenarts te kunnen schrijven, moet deze bestaan uit de volgende onderdelen: 

 • Kop
 • Begroeting
 • Introductie
 • Hoofdtekst
 • Conclusie
 • Ondertekening en handtekening

In een dierenkliniek is het altijd druk. Daarom zullen recruiters het waarderen als je je houdt aan deze basisregels voor een sollicitatiebrief.

 • Op maat gemaakt. Elke sollicitatiebrief moet passen bij de specifieke behoeften van de werkgever. Een massabrief werkt dus niet!
 • Minder is meer. Een krachtige sollicitatiebrief is kort. Nooit meer dan 400 woorden op één pagina.
 • Besteed veel aandacht aan het ontwerp en de lay-out van je sollicitatiebrief voor een dierenarts, en zorg ervoor dat deze er professioneel en aantrekkelijk uitziet met een passend gebruik van lettertypen, marges en witruimtes. Gebruik geen minuscule lettergrootte om meer tekst op één pagina te proppen.
 • Streef naar een evenwichtige uitstraling, vermijd een pagina-indeling die bovenaan vol staat met tekst en onderaan leeg is. Houd je alinea's ongeveer even lang, en vermijd grote blokken ononderbroken tekst.

Onze schrijftips voor elk onderdeel van je sollicitatiebrief zullen verwijzen naar het onderstaande voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een dierenarts, die je naar eigen inzicht kunt aanpassen.

Aanpasbaar sollicitatiebriefvoorbeeld

Beste mevrouw Goedegebuure,

Als dierenarts met zes jaar ervaring en een specialisatie in de verzorging van reptielen, geloof ik dat mijn kennis en kunde kunnen bijdragen aan de uitstekende reputatie van Dierenkliniek Leerdam.

In mijn carrière als dierenarts heb ik ervaring opgedaan in het diagnosticeren, behandelen en opereren van allerlei soorten huisdieren. Het grootste deel van mijn ervaring is met honden, katten en konijnen, hoewel ik een bijzondere voorliefde heb voor slangen en reptielen. Uw hypermoderne reptielenafdeling is een belangrijke reden voor mijn interesse in uw vacature.

De afgelopen zes jaar heb ik mijn zomers vrijwillig doorgebracht in de reptielenzoo Iguana om het diergeneeskundig team te helpen bij enkele van de moeilijkste gevallen. Of de problemen nu werden veroorzaakt door verwaarlozing, vitamine tekort of ademhalingsproblemen: ik besteed graag tijd aan voorlichting en behandeling.

Hoewel chirurgie bij reptielen zeldzaam is, heb ik gemiddeld 8 ingrepen per maand uitgevoerd bij verschillende dieren en ben ik expert op het gebied van de nieuwste chirurgische technieken. Mijn succespercentage van 96 procent was hoger dan het landelijk gemiddelde van 84 procent. Ik probeer altijd vóór een operatie contact te leggen met de eigenaren van het dier om uit te leggen waarom we een ingreep doen en geduldig al hun vragen te beantwoorden. Ik merk dat wanneer eigenaren hun huisdieren beter begrijpen, zij veel minder vaak hoeven terugkomen met veelvoorkomende problemen.

Met enkele vooraanstaande referenties die getuigen van mijn deskundigheid, ervaring en passie voor het beroep van dierenarts, hoop ik op de gelegenheid uw kliniek te bezoeken om samen met u te bespreken hoe mijn vaardigheden zouden kunnen bijdragen aan uw vakkundige team van reptielendierenartsen.

Met vriendelijke groet, 

Robert Hanssen

Gekopieerd!

Kop sollicitatiebrief: hoe jij te bereiken bent  

Een opvallende kop onderscheidt jouw sollicitatiebrief visueel van die van andere sollicitanten. De kop toont op prominente wijze je contactgegevens in een aangename presentatie: je naam, beroep, telefoonnummer en e-mailadres. Voeg een link toe naar je LinkedIn-profiel, website en andere relevante online informatie.

Expert tip

Heb je YouTube-video's gemaakt of ben je te zien geweest als deskundige over dierverzorging? Heb je blogs geschreven? Zorg er dan voor dat je een link naar een online portfolio opneemt in de kop van je sollicitatiebrief.

Een goed ontworpen kop zal je sollicitatiebrief er automatisch professioneler en uitnodigender uit laten zien. Verdubbel dat effect met matchende koppen op zowel je cv als sollicitatiebrief. Dan is het duidelijk dat beide documenten van jou zijn, en kunnen enthousiaste recruiters je contactgegevens later makkelijk terugvinden om je uit te nodigen voor een gesprek.

Doel van de sollicitatiebriefkop: Het fungeert als ‘branding’ element om een onvergetelijke eerste indruk te maken. Ook maakt het de recruiters makkelijk om contact met je op te nemen. 

Begroeting sollicitatiebrief  

De begroeting van de sollicitatiebrief begint meestal met het woord “Geachte", gevolgd door “dhr.”, “mevr.” of “dr.” en de achternaam van de wervingsmanager.

Probeer altijd de echte naam te achterhalen van de persoon die de sollicitaties voor dierenartsposities behandelt. In de meeste gevallen zal dat niet moeilijk zijn als het om een baan in een dierenartsenpraktijk gaat. Het kan enig speurwerk vergen als de wervende organisatie groot is - bijvoorbeeld een overheidsafdeling of faculteit - of als je solliciteert via een wervingsbureau.  

Als het ondanks je speurwerk toch onmogelijk blijkt om in je sollicitatiebrief een individu bij naam aan te spreken, gebruik dan een algemenere begroeting zoals “Beste Blije Hond Dierenartsenpraktijk” of “Beste dierenarts wervingsteam”.

Doel van de sollicitatiebrief begroeting: Het aanspreken van de ontvanger bij naam zet de juiste professionele en persoonlijke toon om een directe verbinding te creëren met de lezer.

Introductie sollicitatiebrief  

Hier maak je de connectie die je net in de begroeting bent begonnen. De introductie van je sollicitatiebrief moet de aandacht van de lezer grijpen en niet meer loslaten.

Expert tip

Om je introductie extra aantrekkelijk en herkenbaar te maken, noem dan de naam van de wervende organisatie en geef commentaar op iets wat je indrukwekkend of intrigerend vindt.

Beperk de introductie van je sollicitatiebrief tot een paar boeiende anekdotes, te beginnen met je meest indrukwekkende ervaring. Of dat nu je jarenlange ervaring in het vak is, je opleiding of iets anders. Noem talenten, interesses, motivatie en prestaties die overeenkomen met wat deze werkgever nodig heeft. "Dit is wat ik voor je kan doen" zou de basis moeten zijn van elke sollicitatiebrief. 

Doel van de sollicitatiebrief introductie: Doe een beroep op de behoeften van de werkgever door de nadruk te leggen op de overeenkomsten met jouw sterke punten en doelen als dierenarts.

Hieronder vind je de begroeting en introductie uit ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een dierenarts.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief introductie

Beste mevrouw Goedegebuure,

Als dierenarts met zes jaar ervaring en een specialisatie in de verzorging van reptielen, geloof ik dat mijn kennis en kunde kunnen bijdragen aan de uitstekende reputatie van Dierenkliniek Leerdam.

Gekopieerd!

Hoofdtekst sollicitatiebrief  

Het centrale deel van je sollicitatiebrief, bekend als de hoofdtekst, zou het hoofdgerecht van je betoog moeten zijn. Het is de beloning voor de recruiter voor het lezen voorbij de introductie en het zou je kunnen helpen aan een sollicitatiegesprek. Deze sectie richt zich meestal op werkervaring, hoewel opleiding en speciale vaardigheden ook vermeld kunnen worden!

Probeer te vermelden waarom je specifiek voor deze werkgever wilt werken, zodat het duidelijk is dat je niet dezelfde sollicitatiebrief naar meerdere werkgevers stuurt.  

Laat zien dat je grondig bekend bent met de vereisten voor de beoogde baan door relevante voorbeelden van je succesverhalen als dierenarts op te nemen. Laat ook feiten en cijfers zien om die te onderbouwen. Bijvoorbeeld: hoeveel gespecialiseerde procedures heb je per week (of maand) uitgevoerd, met welke technieken of apparatuur, om welk percentage succes te behalen? Is er een bijzonder moeilijk geval dat je als voorbeeld zou kunnen noemen?

Doel van de sollicitatiebrief hoofdtekst: Win het vertrouwen van de recruiter en laat zien dat jij in staat bent uitstekende diergeneeskundige zorg te verlenen.  

Bekijk de hoofdtekst uit ons sollicitatiebrief voorbeeld voor een dierenarts hieronder.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief hoofdtekst

In mijn carrière als dierenarts heb ik ervaring opgedaan in het diagnosticeren, behandelen en opereren van allerlei soorten huisdieren. Het grootste deel van mijn ervaring is met honden, katten en konijnen, hoewel ik een bijzondere voorliefde heb voor slangen en reptielen. Uw hypermoderne reptielenafdeling is een belangrijke reden voor mijn interesse in uw vacature.

De afgelopen zes jaar heb ik mijn zomers vrijwillig doorgebracht in de reptielenzoo Iguana om het diergeneeskundig team te helpen bij enkele van de moeilijkste gevallen. Of de problemen nu werden veroorzaakt door verwaarlozing, vitamine tekort of ademhalingsproblemen: ik besteed graag tijd aan voorlichting en behandeling.

Hoewel chirurgie bij reptielen zeldzaam is, heb ik gemiddeld 8 ingrepen per maand uitgevoerd bij verschillende dieren en ben ik expert op het gebied van de nieuwste chirurgische technieken. Mijn succespercentage van 96 procent was hoger dan het landelijk gemiddelde van 84 procent. Ik probeer altijd vóór een operatie contact te leggen met de eigenaren van het dier om uit te leggen waarom we een ingreep doen en geduldig al hun vragen te beantwoorden. Ik merk dat wanneer eigenaren hun huisdieren beter begrijpen, zij veel minder vaak hoeven terugkomen met veelvoorkomende problemen.

Gekopieerd!

Hoe een sollicitatiebrief voor een dierenarts af te sluiten: conclusie en ondertekening  

De conclusie van je sollicitatiebrief – de laatste alinea – is waar je je interesse in de functie van dierenarts herhaalt en kort benadrukt waarom jij de ideale match bent. Het moet een call to action bevatten waarin je de wervingsmanager meedeelt dat je uitkijkt naar een reactie. Zorg ervoor dat je toon niet veeleisend of arrogant is, maar geef wel duidelijk aan dat je het op prijs zou stellen om een gesprek te krijgen.

Sluit af met ‘Met vriendelijk groet,” of “Hoogachtend,”, voeg een enter toe en type je volledige naam.

Doel van de sollicitatiebrief afsluiting: Eindig op een zelfverzekerde en opgewekte manier mét een call to action die impliceert dat je enige reactie van het wervingsteam verwacht.

Zie onderstaand de conclusie van ons sollicitatiebriefvoorbeeld voor een dierenarts.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief conclusie en ondertekening

Met enkele vooraanstaande referenties die getuigen van mijn deskundigheid, ervaring en passie voor het beroep van dierenarts, hoop ik op de gelegenheid uw kliniek te bezoeken om samen met u te bespreken hoe mijn vaardigheden zouden kunnen bijdragen aan uw vakkundige team van reptielendierenartsen.

Met vriendelijke groet, 

Robert Hanssen

Gekopieerd!

Veelvoorkomende fouten in een sollicitatiebrief vermijden  

Omdat je in een beroep werkt waar het op leven of dood aankomt, weet je als geen ander hoe belangrijk het is om fouten te vermijden. Dit geldt dus ook voor je sollicitatiedocumenten. Met name in je sollicitatiebrief, die recruiters waarschijnlijk het eerst zullen bekijken, kan één onzorgvuldige fout een dealbreaker zijn.  

Dit zijn enkele van de meest voorkomende fouten in een sollicitatiebrief.  

 • Typefouten, spelfouten, grammaticale flaters en andere schrijffouten zijn onaanvaardbaar in een sollicitatiebrief. Vertrouw niet alleen op spellingscontrole, maar schakel minstens één proeflezer in die in staat is fouten te ontdekken.
 • Het versturen van dezelfde algemene sollicitatiebrief naar allerlei potentiële werkgevers geeft het signaal af dat je hun baankans niet serieus genoeg neemt om je sollicitatie op maat te maken.
 • Vanwege de beperkte paginaruimte is het essentieel om informatie zoals irrelevante hobby's en interesses weg te laten.
 • Een onaantrekkelijke, slecht opgemaakte lay-out en vormgeving kan de lezer meteen afschrikken, waardoor je sollicitatiebrief direct afgeschreven is.

Belangrijkste tips voor een sollicitatiebrief voor een dierenarts  

 1. Zie je sollicitatiebrief voor een dierenarts als een geschreven handdruk (of pootafdruk). Hij stelt je in staat een directe en persoonlijke verbinding te maken met de wervingsmanager.
 2. Elk onderdeel van je sollicitatiebrief heeft zijn eigen doel om je verhaal te versterken. Volg de juiste sollicitatiebriefstructuur om er zeker van te zijn dat je alle noodzakelijke punten hebt behandeld.
 3. Probeer de prestaties die je in de hoofdtekst van je sollicitatiebrief aanhaalt te onderbouwen met feiten en cijfers.
 4. Neem elke maatregel om fouten te voorkomen, inclusief een zorgvuldige controle door meer dan één persoon die in staat is om tekstuele flaters op te merken.

Veel succes met solliciteren!

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
440.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
280.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
56.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
51.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren