1. Home
  2. Blog
  3. Carriere
  4. Indruk maken: Zo schrijf je een overtuigend eerste bericht aan een personeelsmanager (met voorbeelden)
Paul DruryEva Jansen
Geschreven door Paul Drury, Eva Jansen

Indruk maken: Zo schrijf je een overtuigend eerste bericht aan een personeelsmanager (met voorbeelden)

17 minuten leestijd
Indruk maken: Zo schrijf je een overtuigend eerste bericht aan een personeelsmanager (met voorbeelden)
Het eerste contact met een recruiter kan twee kanten opgaan: je maakt direct een positieve indruk of je laat een kans liggen. Om ervoor te zorgen dat je dat cruciale sollicitatiegesprek binnensleept, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Het eerste contact met een recruiter kan twee kanten opgaan: je maakt direct een positieve indruk of je laat een kans liggen. Om ervoor te zorgen dat je dat cruciale sollicitatiegesprek binnensleept, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Of je nu reageert op een openstaande vacature of op eigen initiatief contact opneemt zonder te weten of er een functie beschikbaar is, het tonen van initiatief tijdens je zoektocht naar een baan is een waardevolle eigenschap. Recruiters waarderen een goed geformuleerd en doelgericht bericht vaak meer dan je zou verwachten.

Hoe je zorgt dat je eerste bericht direct de juiste snaar raakt en een positieve indruk maakt? Dat lees je in de volgende hoofdstukken:

  • 4 ingrediënten voor een sterk eerste bericht
  • 5 voorbeelden van eerste berichten en mails
  • Fouten om te voorkomen

Een goede eerste boodschap wekt nieuwsgierigheid en zorgt dat ervoor dat je naam blijft hangen. Met een beetje geluk klikt de personeelsmanager in kwestie direct even op je LinkedIn-profiel en worden je cv en motivatiebrief met net wat meer aandacht gelezen.

Expert tip

Wees een jager tijdens je banenjacht.

Bij het bepalen van een strategie tijdens je banenjacht is het belangrijk om jezelf in de schoenen van een personeelsmanager te verplaatsen. Misschien is je eerste bericht niet perfect, maar je initiatief zal zeker opvallen. Werkgevers waarderen professionals die daadkrachtig en gemotiveerd zijn. Waak er overigens wel voor dat je niet te opdringerig overkomt. Als je geen (positieve) reactie krijgt op je eerste bericht, is het vaak beter om geen tweede bericht te sturen.

4 ingrediënten voor een sterk eerste bericht 

Een eerste bericht aan een personeelsmanager of recruiter moet binnen 20 seconden te lezen zijn. Tenzij je reageert op een vacature, komt je bericht ongevraagd. Houd daar rekening mee door je boodschap kort en to the point te houden. Die paar regels moeten een paar essentiële ingrediënten bevatten:

1. Aanleiding tot schrijven

Begin met een heldere uitleg over waarom je contact opneemt. Dit kan variëren van een directe sollicitatie op een openstaande functie tot een algemene interesse in de organisatie. Misschien heb je de persoon in kwestie onlangs ontmoet op een event of heeft een gezamenlijke kennis je deze kans aangeraden. Wat de aanleiding ook is, geef duidelijk aan waarom je besluit om juist deze persoon of organisatie te benaderen. Zo creëer je een relevante en persoonlijke insteek.

2. Je waarde 

Je kunt een werkgever niet zomaar koud benaderen en vertellen dat je graag een baan wilt. Geef minstens één goede reden om je sollicitatiedocumenten, portfolio of LinkedIn-profiel te bekijken. Beschrijf in maximaal een paar zinnen wat jou onderscheidt en waarom dit relevant is voor de organisatie waarbij je aan de slag wil.

Je sterke en zwakke punten: zo zet je ze in tijdens je banenjacht
Gerelateerde artikelen
Je sterke en zwakke punten: zo zet je ze in tijdens je banenjacht

Je hebt gesolliciteerd op je droombaan en mag op gesprek komen. Superspannend, want je wil natuurlijk imponeren en weet dat het je niet makkelijk zal worden gemaakt. Zo zullen er ongetwijfeld vragen komen over wat je sterke en zwakke punten zijn. Het is cruciaal dat je die vragen perfect beantwoordt, omdat ze iets zeggen over wat jou onderscheidt van andere kandidaten.

3. Je functietitel en laatste werkgever

Praktische details maken je bericht geloofwaardig en plaatsen je ervaring in context. Vermeld je huidige of recentste functietitel en werkgever, zodat de ontvanger direct een beeld heeft van je professionele achtergrond. Als je niet direct in het profiel van een 'logische' kandidaat valt, gebruik deze regels dan om je overdraagbare vaardigheden en motivatie kort te benadrukken.

Eindig met een verwijzing naar je LinkedIn-profiel, (online) portfolio of je sollicitatiedocumenten, afhankelijk van de context van je bericht. Reageer je niet op een openstaande vacature, dan kun je beter verwijzen naar je LinkedIn-profiel of persoonlijke website in plaats van direct je cv en sollicitatiebrief te sturen. Dit biedt de personeelsmanager een gemakkelijke manier om meer inzicht te krijgen in jouw ervaring en vaardigheden. Zorg ervoor dat deze bronnen up-to-date en professioneel zijn, want ze kunnen het verschil maken bij een goede eerste indruk.

Je bericht dient vooral om interesse te wekken en jouw naam te laten opvallen. Het is geen plek voor lange verkooppraatjes of uitgebreide details. Houd het kort, direct en professioneel. Laat de ontvanger nieuwsgierig worden naar meer, zodat ze zelf verder willen klikken of jouw documenten willen bekijken. Zelfs als je niet meteen opvalt, kan een goed geformuleerd bericht een blijvende indruk achterlaten die in de toekomst alsnog van pas komt. 

Expert tip

Zo vind je de naam van de contactpersoon

Het is belangrijk dat je de ontvanger van je bij diens naam aanspreekt, in plaats van het algemene ‘Geachte heer/mevrouw’ te gebruiken. Doe je dit niet, dan is de kans aanzienlijk groter dat je bericht direct naar de spamfolder wordt gesleept. Als de naam van de ontvanger nergens vermeld staat, is het zaak dat je probeert deze alsnog te achterhalen. Dat kan op de volgende manieren:

  1. Bel de organisatie op om dit na te vragen.
  2. Zoek op de bedrijfswebsite en/of LinkedIn naar de juiste persoon.
  3. Vraag het aan een contactpersoon op sociale media die bij het bedrijf werkt.

Als je een contactpersoon hebt die daar werkt, probeer het dan eerst hen. Je wilt niet per ongeluk de verkeerde persoon aanspreken, want dat zal niet goed ontvangen worden. Is de naam van de persoon écht onvindbaar? Probeer je boodschap dan alsnog te personaliseren door bijvoorbeeld ‘Beste marketingteam van XYZ’ te gebruiken.

5 voorbeelden van eerste berichten en e-mails

Laten we eens kijken vijf berichten die in verschillende situaties kunnen worden verstuurd.

Voorbeeld 1: Reactie op een vacature

Voorbeeld 1: Reactie op een vacature

Beste meneer Janssen,

Na vijf jaar ervaring op te hebben gedaan in het coördineren van een distributienetwerk met zes magazijnen bij Logistiek Direct, zie ik de functie van logistiek manager bij SnelleTransport als een unieke kans om mijn expertise verder te benutten.

Vorig jaar realiseerde ik een besparing van 10% transportkosten door processen efficiënter in te richten. Kostenoptimalisatie is een belangrijke prioriteit binnen uw organisatie, en ik ben ervan overtuigd dat ik hierin een waardevolle bijdrage kan leveren.

In mijn cv en sollicitatiebrief, die ik aan deze e-mail heb toegevoegd, vindt u meer gedetailleerde informatie over mijn professionele achtergrond en vaardigheden. Ik kijk ernaar uit om deze ervaring verder toe te lichten tijdens een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Kevin de Vries 
[LinkedIn-profiel.hier]

Gekopieerd!

Voorbeeld 2: Voorafgaand een sollicitatie

Voorbeeld 2: Voorafgaand een sollicitatie

Beste mevrouw Van Dijk,

Na mijn bijdrage aan de beursgang van Quantum Investments als lid van het financiële team, ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging die aansluit bij mijn ervaring en ambities. De rol van financieel manager bij FutureFinance lijkt mij een uitstekende volgende stap in mijn carrière.

Ik heb vernomen dat er binnenkort een vacature binnen uw IPO-team verwacht wordt en wil graag mijn interesse hiervoor kenbaar maken. Mijn ervaring met het begeleiden van beursgangen en mijn analytische vaardigheden maken mij ervan overtuigd dat ik van toegevoegde waarde ben voor uw team.

Ik hoop dat mijn LinkedIn-profiel u een goed beeld geeft van mijn professionele achtergrond en wat ik voor FutureFinance kan betekenen. Mocht u aanvullende informatie wensen of vragen hebben, dan sta ik uiteraard open voor een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Sarah de Jong 
[LinkedIn-profiel.hier]

Gekopieerd!

Voorbeeld 3: Open sollicitatie

Voorbeeld 3: Open sollicitatie

Beste mevrouw Verhoeven,

Graag wil ik mijn interesse kenbaar maken voor een mogelijke positie binnen uw organisatie. Vorig jaar kon ik helaas niet deelnemen aan het traineeship vanwege een onverwachte medische situatie, maar ik hoop dat ik dit jaar de kans krijg om deze verloren kans alsnog te pakken.

Als drietalige economie-expert met cum laude afstudeerresultaten en drie jaar waardevolle stage-ervaring bij twee internationale adviesbureaus, geloof ik dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan uw team. Mijn analytische vaardigheden en internationale ervaring stellen me in staat om complexe economische vraagstukken effectief aan te pakken.

Ik heb de ontwikkelingen binnen uw organisatie met veel belangstelling gevolgd en zou graag willen bijdragen aan het succes van uw klanten. Daarom stel ik voor om u een presentatie te sturen waarin ik toelicht hoe mijn expertise kan aansluiten bij de behoeften van uw klanten.

Ik hoor graag of u hiervoor openstaat.

Met vriendelijke groet,

Leontine Sanchez 
[LinkedIn-profiel.hier]

Gekopieerd!

Voorbeeld 4: Na een persoonlijke ontmoeting

Voorbeeld 4: Na een persoonlijke ontmoeting

Beste meneer de Graaf,

Het was een genoegen u te ontmoeten tijdens de Logistics Insight Conference afgelopen maart. Zoals beloofd neem ik contact met u op om mijn interesse kenbaar te maken voor de functie van marketingmanager. Tijdens ons gesprek toonde u specifieke interesse in mijn ervaring met programmatic marketing. Sindsdien heb ik zes nieuwe projecten afgerond waarbij onze advertentieproductiviteit met 120% is gestegen.

Nu mijn huidige werkgever overgenomen wordt, voelt dit als het juiste moment voor een nieuwe stap. Ik ben ervan overtuigd dat ik onder uw leiding nog betere resultaten kan behalen.

Ik kijk ernaar uit om de mogelijkheden met u te bespreken.

Met vriendelijke groet, Bart Kleinsman [LinkedIn-profiel.hier]

Gekopieerd!

Voorbeeld 5: Interne referentie

Voorbeeld 5: Interne referentie

Beste mevrouw Smit,

Uw zakenpartner Lilian van Manen gaf aan dat ik goed zou passen bij de rol van auditor en raadde me aan contact met u op te nemen voordat ik mijn cv stuur. Ze vertelde dat ze mijn naam al bij u heeft genoemd. Ik ken haar goed, aangezien we vijf jaar nauw hebben samengewerkt in hetzelfde team.

Ik heb zeven jaar ervaring met externe audits in de retailsector bij Haffen & Co. en voel dat dit het juiste moment is om mijn expertise in te zetten binnen een interne auditafdeling.

Ik hoop dat de interesse wederzijds is en kijk dan ook uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet, Leo Bijlsma 
[LinkedIn-profiel.hier]

Gekopieerd!

Fouten om te voorkomen

Een bericht sturen naar een potentiële werkgever waarvoor je écht heel graag wilt werken brengt de nodige verleidingen en risico’s met zich mee. Om te voorkomen dat je je kansen verpest, is het belangrijk dat je de volgende fouten voorkomt:

Stel niet te veel vragen

Het versturen van een eerste (ongevraagd) bericht heeft één duidelijk doel: jezelf op een positieve manier presenteren. Het is belangrijk om de verleiding te weerstaan om in dit stadium al te veel vragen te stellen. Door simpelweg contact op te nemen, laat je al zien dat je geïnteresseerd bent in een gesprek. Bewaar vragen die later beantwoord kunnen worden voor het juiste moment. Daarmee toon je aan dat je de tijd van de ontvanger respecteert en kom je professioneel en geduldig over.

Stuur geen ‘leeg’ LinkedIn-verzoek

Bij het doen van een connectieverzoek krijg je de kans om een persoonlijke notitie toe te voegen en context te geven. Verspil die kans niet en schrijf iets als: "Beste Janine, ik voeg u graag toe aan mijn netwerk omdat ik geïnteresseerd ben in de mogelijkheid om bij [naam bedrijf] te werken en meer te leren over uw ervaringen in het team. Bij voorbaat dank voor uw overweging. Met vriendelijke groet, Pieter Jansen." Een persoonlijke benadering maakt je verzoek veel sterker en laat zien dat je moeite doet.

LinkedIn profiel aanmaken
Gerelateerde artikelen
LinkedIn profiel aanmaken

Je LinkedIn profiel is belangrijk bij sollicitaties. Of je nu solliciteert vanuit je LinkedIn profiel of gewoon met je cv en een brief, de recruiter zal je LinkedIn profiel altijd even bekijken. Daarom geven we je 14 tips voor een aantrekkelijk LinkedIn profiel.

Vraag niet om hun tijd

Wanneer je een sollicitatiebrief schrijft, raden we meestal aan om assertief af te sluiten door aan te geven dat je graag in gesprek wil. Bij het versturen van een ‘koud’ bericht ligt dat anders en kun je beter wat voorzichtiger te werk gaan. Je hebt ongevraagd al tijd in beslag gnomen en het is belangrijk om niet nog meer van hun tijd te eisen voordat je weet hoe geïnteresseerd ze zijn. Uiteraard mag je je intenties best duidelijk maken, maar waak er ervoor dat je niet opdringerig of arrogant overkomt.Richt je in plaats daarvan liever op het wekken van interesse en bouw een relatie op. Dit vergroot de kans dat ze uit eigen initiatief tijd voor je vrijmaken.

Heb weinig verwachtingen 

Zelfverzekerdheid is een goede eigenschap, maar overmoed kan averechts werken. Vermijd uitspraken als: "Ik weet zeker dat ik de perfecte kandidaat ben" in een eerste contact. In plaats daarvan kun je aangeven waarom je denkt dat je waardevol kunt zijn voor de organisatie en hen zelf laten beoordelen of er een klik is. Houd je toon professioneel en bescheiden.

Respecteer de voorkeuren van de werkgever

Sommige werkgevers maken duidelijk dat ze geen directe berichten van kandidaten willen ontvangen. Dit wordt soms expliciet vermeld op de website of bijvoorbeeld in functiebeschrijvingen. Het negeren van deze instructies kan je kansen schaden, omdat je dan onbeleefd overkomt. Volg altijd de richtlijnen die zijn gegeven en gebruik de juiste kanalen om je interesse te tonen.

Expert tip

Maak je geen zorgen als je niets hoort.

Helaas is de kans dat je geen reactie krijgt vrij groot. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Je naam is tenslotte gesignaleerd, wat in de toekomst in je voordeel kan werken. Hoe vaker mensen je naam lezen, hoe vertrouwder ze met je raken. Het sturen van eerste bericht is dus hoe dan ook een dappere zet die vroeg of laat vruchten zal afwerpen. Er hoeft maar één interessante werkgever te zijn die potentie ziet en jou een kans wil geven. 

Belangrijkste punten

Om de baan van je dromen te bemachtigen, is het essentieel om vanaf het eerste contact effectief te communiceren. Een krachtig bericht naar een recruiter of personeelsmanager is kort, bondig en professioneel. Geef meteen aan waarom je contact opneemt en wat jouw unieke waarde is voor de organisatie. Personaliseer je bericht door de naam van de ontvanger te gebruiken en zorg dat je de belangrijkste elementen opneemt: de aanleiding van je schrijven, jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf, relevante professionele details en links of bijlagen, zoals je LinkedIn-profiel. Zo geef je werkgevers de kans om meer over je te ontdekken.

Het vermijden van veelgemaakte fouten is minstens zo belangrijk. Stel niet te veel vragen tegelijk en houd een bescheiden, maar zelfverzekerde toon aan. Zelfs als je geen directe reactie ontvangt, kan een goed doordacht bericht later alsnog zorgen voor herkenning en interesse bij werkgevers. Door initiatief te tonen, leg je een stevige basis voor een succesvolle banenjacht. Veel succes! 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere20 minuten leestijd
Solliciteren voor een stage? Dit moet je weten voordat je solliciteert!
Solliciteren voor een stage? Dit moet je vooraf weten!
Sollicitatiegesprek10 minuten leestijd
Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Sollicitatiebrief11 minuten leestijd
Solliciteren als zzp’er: 3 tips om opdrachtgevers te overtuigen
3 sollicitatie tips voor ZZP’er, interimmer of freelancer
Carriere9 minuten leestijd
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Alles Doorbladeren