1. Blog
  2. Carriere
  3. Onderzoek: Hoe loyaal zijn jonge werknemers?

Onderzoek: Hoe loyaal zijn jonge werknemers?

13 minuten leestijd
Onderzoek: Hoe loyaal zijn jonge werknemers?
Anno 2019 wordt er van jongeren vaak gedacht dat zij zogeheten ‘jobhoppers’ zijn en daarom om de haverklap wisselen van baan. Maar is dit ook echt het geval of zijn jongeren juist loyaal aan hun werkgever? En hoe loyaal zijn Nederlandse jongeren eigenlijk vergeleken met jongeren uit andere landen?

Om antwoord te geven op deze vragen, ging CVster op onderzoek. Op basis van meer dan honderdduizend cv’s, afkomstig uit 39 landen, bracht CVster verschillende trends in kaart. Hierbij keken we onder andere naar hoe lang jonge werknemers gemiddeld bij dezelfde werkgever blijven. Ook keken we naar het aantal referenties dat zij opgeven op hun cv.

Jonge werknemers in Nederland zijn bijzonder loyaal aan werkgever 

Op wereldwijd niveau blijken jongeren in Nederland het meest loyaal te zijn aan hun werkgever. Gemiddeld blijven zij namelijk ruim 2,5 jaar bij een bedrijf voordat ze overstappen naar een ander bedrijf. Ook jongeren uit België (2 jaar), Zweden (1,89 jaar) en Denemarken (1,79 jaar) zijn loyaler dan gemiddeld aan hun werkgever. Wereldwijd ligt het gemiddelde fors lager (1,21 jaar per werkgever).

Het zijn daarentegen jonge werkzoekenden uit Maleisië (0,86 jaar), Indonesië (0,88 jaar) en Hong Kong (0,88 jaar) die het snelst besluiten om van werkgever wisselen. Zij blijven gemiddeld zo’n 10 maanden bij een werkgever. 

In Europa blijken jongeren uit Albanië (0,90 jaar), Polen (0,90 jaar) en Frankrijk (0,95 jaar) de grootste ‘jobhoppers’ te zijn. Gemiddeld blijven jongeren hier zo’n 11 maanden bij hun werkgever.

Top 10: Loyaliteit van jongeren aan hun werkgever.
Top 10: Loyaliteit van jongeren aan hun werkgever.

Hoe behoud je jonge werknemers?

Ook al zijn jonge werknemers in Nederland relatief loyaal aan hun werkgever, er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Als bedrijf steek je geld, tijd en energie in het sollicitatieproces en het inwerken van een nieuwe medewerker. Dan wil je natuurlijk dat de medewerker langer dan twee of drie jaar bij je bedrijf blijft werken. 

Uit onderzoek van IBM blijkt dat millennials en Generatie Z op de werkvloer veel waarde hechten aan het leren van nieuwe dingen, verandering, en het hebben van een gezamenlijk doel als bedrijf. Dat zijn zaken die bij oudere werknemers minder belangrijk zijn. Ook hechten jongeren veel waarde aan de juiste balans tussen werk en privé. Naast een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, is een goede werkomgeving dus minstens net zo belangrijk om jonge werknemers te behouden. 

Expert tip

Organiseer regelmatig een bedrijfsuitje voor de medewerkers. Ga bijvoorbeeld met zijn allen minigolfen, bowlen, een escape room doen of paintballen. Dit soort ontspanning zorgt voor betere verhoudingen op de werkvloer. Zet daarnaast gesprekken over werk-privé-balans regelmatig op de agenda. Soms is er met een kleine aanpassing al veel winst te behalen. 

YouTubers bovengemiddeld hoog opgeleid
Gerelateerde artikelen
YouTubers bovengemiddeld hoog opgeleid

"Ik wil YouTuber worden!". Waar een kind vroeger dokter wilde worden, zeggen veel jongeren dat ze een YouTube-carrière voor ogen hebben. Zie hier het onderzoek over de opleiding achter het succes onder YouTubers

Jonge werknemers en stress op het werk

Millennials staan er inmiddels om bekend dat zij vaker dan gemiddeld te maken hebben met mentale gezondheidsproblemen. Hoe voorkom je te veel stress op het werk - en daarmee burn-outs - bij jonge werknemers? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst te begrijpen waar de stress vandaan komt. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk: De hogere prestatiedruk en sociale media. Psycholoog en expert Thijs Launsbach, schrijver van Werken met Millennials, legt dat uit:

“Millenials zijn opgegroeid met het idee dat je zelf verantwoordelijk bent voor je geluk en succes, en dus ook voor je falen. Succes meten ze af aan leeftijdsgenoten, en dan vooral de plaatjes daarvan op sociale media. De standaard is niet alleen succesvol en gelukkig, maar ook fit, mooi en gezond. Een onhaalbare norm.”


Millennials hebben te maken met een wereld vol onzekerheden. Niet alleen de coronacrisis en klimaatcrisis, maar ook toenemende automatisering waardoor banen verdwijnen, stijgende lasten en onbetaalbare woningen. Daarnaast hebben millennials vaak te maken met lage lonen, flexcontracten of zijn ZZP’er. Dat maakt het moeilijk om een hypotheek te krijgen. 

Manieren om de stress van jonge werknemers op het werk te verlagen zijn dan ook:

Wel
  • Een goede werksfeer
  • Een gezonde werkplek
  • Aandacht voor werk-privé-balans
  • Niet te veel onverwachte overuren
  • Inkomenszekerheid
  • Doorgroeimogelijkheden
Niet
  • Te weinig personeel
  • Elke minuut monitoren
  • Eindeloos flexcontracten
  • Vaak doorwerke

Werkgeluk en loyaliteit

Hoe behoud je werkgeluk en loyaliteit bij je werknemers? Het belangrijkste moment daarvoor is tussen de 6 en 12 maanden nadat ze zijn begonnen. In het begin zijn nieuwe werknemers vooral bezig om alle processen onder de knie te krijgen en een goede indruk te maken. Maar na een half jaar beginnen de verwachtingen over goed werkgeverschap de overhand te nemen. Zorg met het lijstje hierboven zeker in die periode dat je ze tevreden houdt! Als je dat niet doet, gaan ze op zoek naar ander werk of zullen ze in een sleur vallen waar moeilijk uit te komen is.

Expert tip

Zorg ervoor dat functioneringsgesprekken twee kanten op werken. Geef van tevoren ook duidelijk aan dat de werknemer kan aankaarten hoe jij functioneert als werkgever, en wat er eventueel beter kan. 

21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Gerelateerde artikelen
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

21e-eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die je nodig hebt in de huidige maatschappij. Hoe breng je leerlingen die vaardigheden bij en waarom zijn ze onmisbaar op de werkvloer?

Hoe lang bij je werkgever blijven?

Als jonge werknemer vraag je jezelf misschien af hoe lang je bij je werkgever moet blijven. Zeker als je bij je eerste “grotemensenbaan” zit na je opleiding. Van oudere familieleden ken je vast wel verhalen van mensen die tot aan hun pensioen voor dezelfde werkgever werkten, soms wel meer dan 40 jaar lang. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer zo snel. Misschien ben je toe aan iets nieuws, ben je ontevreden over je salaris of arbeidsvoorwaarden, of zou je graag voor jezelf beginnen. Op de vraag hoe lang je bij je werkgever moet blijven is geen eenduidig antwoord te geven. Dat verschilt echt per persoon. Met de onderstaande checklist kan je wellicht de keuze wat makkelijker maken.

  • Haal je nog plezier uit je huidige werk?
  • Voegt je huidige werk nog iets toe aan je cv als je er langer blijft?
  • Ben je tevreden over je salaris?
  • Ben je tevreden over je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, reiskostenvergoeding en eindejaarsuitkering?
  • Is de werkdruk goed te doen en je werk-privé balans in orde?
  • Is de sfeer op werk nog steeds fijn?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden?
  • Is je reistijd goed te doen? 
     

Als het antwoord op de meerderheid van deze acht vragen “nee” is, dan moet er iets veranderen. Misschien kan je wel met je huidige werkgever in gesprek over minder uren, andere werktijden, een loonsverhoging, meer vakantiedagen of je taken en verantwoordelijkheden. Als dat niet het geval is, of als je eigenlijk al maanden de vacaturesites bijhoudt omdat je merkt dat je toe bent aan iets nieuws, dan kan je beter op zoek gaan naar een andere baan. Ook al werk je er relatief nog niet zo lang

Is het tijd voor een carrièreswitch? Hoe pak je dat aan?
Gerelateerde artikelen
Is het tijd voor een carrièreswitch? Hoe pak je dat aan?

Als je moe, verveeld of ontevreden bent op je werk is het misschien tijd voor een carrièreswitch. Dit blog helpt je om te beslissen of het tijd is om de knoop door te hakken en hoe je een positieve carrièreverandering kunt maken.

Nederlandse jongeren vermelden nauwelijks referenties

Ondanks dat jonge werknemers in Nederland gemiddeld het langst bij hun werkgever blijven werken, geven zij deze juist minder vaak op als referentie op hun cv. Nederland staat namelijk in de top 3 landen waar de minste referenties worden genoemd door jongeren. Op het cv van een Nederlandse millennial wordt gemiddeld namelijk 0,18 referentie vermeld. Dit aantal ligt bijna 50% onder het wereldwijde gemiddelde aantal van 0,35. 

Toch zijn het niet de Nederlandse jongeren die het meest terughoudend zijn in het vermelden van referenties. Het opgeven van een contactpersoon is namelijk nog minder populair onder Belgische werkzoekenden. Jongeren vermelden hier gemiddeld 0,15 referentie op hun cv. Ook in Polen (0,16) doen ze dit net iets minder vaak dan in Nederland. 

Het vaakst worden referenties op het cv daarentegen vermeld door sollicitanten uit Kenia. Op een gemiddeld Keniaans cv staat namelijk 0,77 referentie vermeld en dat is ruim 2,2 keer zo veel als wereldwijd gemiddeld.

Top 3: Vermelden van referenties op cv.
Top 3: Vermelden van referenties op cv.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief17 minuten leestijd
Een begeleidende mail voor je sollicitatie schrijven: uitgebreide gids
Een begeleidende mail voor je sollicitatie schrijven: uitgebreide gids
Sollicitatiebrief11 minuten leestijd
Solliciteren als zzp’er: 3 tips om opdrachtgevers te overtuigen
3 sollicitatie tips voor ZZP’er, interimmer of freelancer
CV10 minuten leestijd
Engelse cv-voorbeelden
engels cv voorbeeld
Carriere19 minuten leestijd
10 bestbetaalde banen: WO
10 Best betaalde banen: wo
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren