1. Blog
 2. CV
 3. Buitenlandervaring op je cv zetten
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Buitenlandervaring op je cv zetten

20 minuten leestijd
Buitenlandervaring op je cv zetten
Kunstwerk door:Veronika Kiriyenko
Een buitenlandervaring staat altijd goed op je cv. Maar hoe verwerk je jouw avonturen over de grens in je cv en onder welk kopje hoort het thuis? Je leest het in dit blogartikel.

Een buitenlandervaring stelt je competenties en karakter op de proef. Je bent op jezelf aangewezen en dat maakt je creatiever, vindingrijker, flexibeler, empathischer en assertiever. Je leert uiteenlopende problemen op te lossen en leert samenwerken ondanks culturele verschillen. 

Het resultaat is dat je thuiskomt met een sterker karakter en meer zelfvertrouwen. Niet gek dus, dat werkgevers waarde hechten aan een buitenlandervaring en het je kansen op een baan vergroot. 

Waarom vinden werkgevers buitenlandervaring belangrijk?

Met een buitenlandervaring op je cv heb je een streepje voor bij werkgevers. Maar waarom vinden werkgevers een buitenlandervaring zo belangrijk? 

Dat zit hem vooral in het feit dat een periode wonen, werken en/of studeren in het buitenland je karakter vormt. Het bewijst je leer- en aanpassingsvermogen:

 • Je bent in het buitenland op jezelf aangewezen en hebt daardoor geleerd je eigen boontjes te doppen.
 • Ook heb je je in een vreemde omgeving moeten aanpassen aan allerlei nieuwe situaties.

Al met al heb je heel wat vaardigheden opgedaan. Vaardigheden die op de werkvloer goed van pas komen. Vandaar dat een periode in het buitenland een pluspunt op je cv is.

Leidinggevende met werkervaring in het buitenland

Wat werkgevers ook interessant vinden, is dat de besluitvorming in het buitenland vaak een stuk sneller gaat dan we in Nederland gewend zijn (we polderen hier wat af met alle vertraging van dien). Wie als leidinggevende in het buitenland heeft gewerkt, heeft geleerd leiding te nemen, snel te schakelen en te beslissen op basis van 80% van de informatie. 

Solliciteren bij internationale organisaties

Solliciteer je bij een internationale organisatie, dan werkt buitenlandervaring zeker in je voordeel. Je beheerst bijvoorbeeld een vreemde taal, hebt kennis van andere culturen en hebt geleerd om snel een sociaal netwerk op te bouwen in een internationale setting. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk je weg vindt in een internationale werkomgeving. 

Buitenlandervaring opdoen tijdens een studie

Heb jij gestudeerd over de grens? Dan val je op tussen andere sollicitanten. Waarom? Of je nu je complete studie in het buitenland volgt, een minor of master, of kiest voor buitenlandse stage ervaringen: je leert nieuwe vaardigheden en het versterkt je karakter. Maar waarom zou je in het buitenland studeren? En wat leer je van een stage in het buitenland?

 • Je ontwikkelt betere sociale vaardigheden door cultuurverschillen.
 • Je leert een nieuwe taal in de praktijk.
 • Je doet culturele kennis op. En leert de verschillen met je eigen cultuur kennen.
 • Je bouwt een internationaal netwerk op.
 • Je bent beter voorbereid op de geglobaliseerde en multiculturele arbeidsmarkt.

Vooral werkervaring in China staat tegenwoordig fantastisch op je cv. Het tempo in China ligt op elk vlak een stuk hoger. De ontwikkelingen gaan er razendsnel en het land loopt een aantal jaar voor op Nederland qua technologie en kunstmatige intelligentie. Wie in China mee kan komen als leidinggevende, kan in Nederland veel wijze lessen overdragen aan collega managers. 

Een carrière in het buitenland: waar moet je aan denken?
Gerelateerde artikelen
Een carrière in het buitenland: waar moet je aan denken?

Werken in het buitenland is een uitdaging en een ervaring die je carrière kan boosten. Wil jij in het buitenland werken? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Waar op je cv noem je buitenlandervaring?

De vraag is waar je jouw buitenlandervaring laat terugkomen op je cv. Welk cv-onderdeel is de beste plek om je buitenlandervaring te noemen? Dat hangt af van het type ervaring dat je hebt opgedaan. We nemen ze met je door:

Optie 1: Buitenlandervaring in je Persoonlijk profiel benoemen

Is jouw buitenlandervaring een wezenlijk onderdeel van wie je bent? Dan is de profielschets of het persoonlijk profiel de meest logische plek om het op je cv te zetten. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens je jeugd een periode in het buitenland hebt gewoond door het werk van je ouders. Of wanneer je zelf langdurig in het buitenland hebt gewerkt.

Voorbeeld buitenlandervaring in cv-onderdeel Persoonlijk Profiel zetten:

Ervaren International Sales Manager met een stevig netwerk in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Groeide op in Berlijn en Utrecht, studeerde in Zürich en werkte afwisselend in Wenen, Hamburg en Amsterdam. Een verbinder pur sang met een neus voor commerciële kansen. Schakelt snel tussen verschillende culturen, is daadkrachtig in het verkoopproces en beheert moeiteloos meerdere salestrajecten. 

Optie 2: Buitenlandervaring op je cv vermelden bij Werkervaring 

Heb je werkervaring in het buitenland opgedaan, dan zet je dat op je cv gewoon onder het kopje Werkervaring. Je meest recente of huidige baan komt bovenaan, en daaronder in omgekeerd chronologisch volgorde je overige werkervaring. 

Voorbeeld werkervaring in het buitenland op je cv zetten:

Werkervaring in het buitenland op je cv #1
Werkervaring in het buitenland op je cv #1

Of:

Werkervaring in het buitenland op je cv #2
Werkervaring in het buitenland op je cv #2

Sabbatical 

Wanneer je tijdens je werkzame leven een sabbatical hebt genomen of een wereldreis hebt gemaakt tussen twee banen in, kun je ervoor kiezen deze periode te benoemen in het cv-onderdeel Werkervaring. Op die manier ontstaan er geen gaten in je cv en is ook meteen duidelijk op welk moment in je carrière je koos voor een ervaring in het buitenland. 

Voorbeeld van een sabbatical op je cv opnemen tussen je werkervaringen:

Technical Project manager, Adwen Offshore, Amsterdam
Februari 2020 – heden

 • Tijd, middelen, budget en onderaannemers beheren.
 • Technische onderwerpen zoals de modelleringsaanpak en belastbaarheid afstemmen met stakeholders.
 • Contracten beoordelen en als technisch referent fungeren voor TSA-onderhandelingen.

Sabbatical
Februari 2019 – januari 2020

Rondreis in Australië (van Brisbane naar Perth)

 • Taalkennis Engels geperfectioneerd.
 • Cultuur gesnoven, natuur bewonderd, nieuwe mensen leren kennen.
 • 101 praktische problemen tijdens het reizen opgelost.

Technical Sales manager, Adwen Offshore, Amsterdam
Augustus 2015 – januari 2019

 • Technische aspecten in verkoopprocessen beheren en de TSA-onderhandelingen managen.
 • Fungeren als interface tussen engineering, sales en klanten.
 • Klantwensen afstemmen met het ontwerpteam van Adwen.

Optie 3: Een studie(periode) in het buitenland op je cv noemen bij Opleiding

Studeren in het buitenland is een mooie levenservaring. Sommigen doen hun complete studie in het buitenland, anderen kiezen voor een buitenlandminor, een master aan een buitenlandse universiteit of vergroten hun kennis en vaardigheden tijdens een fellowship. De meest logische plek om deze leerzame buitenlandervaring op je cv te zetten, is het kopje Opleiding. Hieronder volgen drie voorbeelden van opleiding buitenland op je cv zetten: 

Zo zet je een fellowship in het buitenland op je cv:

Fellowship in het buitenland op je cv
Fellowship in het buitenland op je cv

Zo zet je een master in het buitenland op je cv:

Master in het buitenland op je cv
Master in het buitenland op je cv

Zo zet je een minor in het buitenland op je cv:

Minor in het buitenland op je cv
Minor in het buitenland op je cv

Optie 4: Buitenlandervaring op je cv onder het kopje Stages vermelden

Stages zijn er in allerlei soorten en maten. Vaak vormen ze een verplicht onderdeel van je studie, maar je kunt ook zelf kiezen voor een stage in het buitenland tijdens of na je opleiding. 

Een stageperiode die je in Nederland doorliep, verdwijnt al gauw van je cv wanneer je eenmaal voldoende relevante werkervaring hebt opgebouwd. Maar een stage in het buitenland is van extra waarde en kan je gerust blijven vermelden op je cv. Ook wanneer je al flink wat werkervaring hebt opgedaan. 

Was de stage geen onderdeel van je studie of wil je er extra aandacht aan geven, dan is een apart kopje 'stages' een goede plek om jouw buitenlandstage op je cv te benadrukken!

Voorbeeld stages in het buitenland op je cv zetten:

Stage als Media creator bij Webheadz Media, Koh Phangan, Thailand
November 2015 – februari 2016

 • Fotograferen van landschappen, mensen, gebouwen, evenementen etc.
 • Foto- en videobewerking met behulp van geavanceerde media-editing tools zoals Photoshop, Lightroom en Adobe Premiere Pro CC.
 • Bijwerken van de website en socialemediakanalen.
 • Video’s maken (scripting, filmen, produceren, bewerken, regisseren)

HR-stage, Lissabon, Portugal
Januari 2022 – juni 2022

 • Recruitmentprocessen begeleiden en faciliteren
 • Ondersteunen bij het opzetten van een internationaal stageprogramma
 • Events helpen organiseren gericht op de werving van jong talent
 • 10 uur per week Portugees leren
De beste cv-sjablonen van 2024
Gerelateerde artikelen
De beste cv-sjablonen van 2024

Heb je een cv nodig? Maak het jezelf makkelijk en gebruik een cv sjabloon. Dan weet je zeker dat alle belangrijke zaken erin staan en zit je niet eindeloos te stoeien met de opmaak. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een sjabloon.

Optie 5: Buitenlandervaring onder het cv-onderdeel Vrijwilligerswerk toelichten

Ook vrijwilligerswerk is een mooie manier om eens een tijdje in het buitenland te wonen en werken. Er zijn allerlei instanties die vrijwilligerswerk in het buitenland faciliteren. Je kunt aan de slag in de zorg, techniek, culturele sector, bouw, sport of op een boerderij je handen uit de mouwen steken. Wat je capaciteiten ook zijn, je kan als vrijwilliger in elke uithoek van de wereld aan de slag. Variërend van enkele weken tot vele maanden. 

Wanneer het vrijwilligerswerk duidelijk los staat van je loopbaan, kun je een apart cv-onderdeel Vrijwilligerswerk toevoegen aan je cv. 

Voorbeeld vrijwilligerswerk in het buitenland op je cv zetten:

Boerderijmedewerker, Muld Gård, Vipperød, Denemarken
April 2022 – juli 2022

Tien weken werkte ik als vrijwilliger bij Muld, een kleinschalige biologische boerderij met varkens, schapen, kippen, fruitbomen en akkers met asperges, aardbeien, rabarber en courgettes. Ik wiedde het onkruid, verzorgde de dieren, verplaatste gewassen en hielp mee met oogsten. 

Vrijwilliger Sport & Bewegen, The Hope Center, Kandy, Sri Lanka
Maart 2022 – april 2022

Gedurende 7 weken meegewerkt aan een project dat sportlessen aanbiedt aan kinderen met een beperking

Optie 6: Buitenlandervaring vermelden op je cv bij het onderdeel Talen

In Nederland is het vrij gebruikelijk om een kopje Talen op te nemen op je cv. Meestal is dat een korte opsomming van de talen die je spreekt en het niveau waarop je ze beheerst. Wanneer je jouw buitenlandervaring al op een andere plek op je cv hebt benoemd, kun je hier volstaan met het noemen van de taal + een niveauaanduiding. 

Heb je echter een intensieve taaltraining in het buitenland gevolgd, of heb je ervoor gekozen jouw buitenlandervaring verder niet te noemen op je cv? Dan kan je er hier toch nog wat aandacht aan geven. In plaats van een korte opsomming kies je dan voor een beschrijving. 

Voorbeeld taalkennis door een buitenlandervaring op je cv zetten:

Voorbeeld

Plustaalreizen, Intensieve cursus Frans, Montreal, Canada
Februari - april 2022

Intensieve taalreis naar Montreal Canada met 6 lesuren Frans per dag gedurende 9 weken. 

Gekopieerd!
Expert tip

Je kunt je taalkennis ook 2x onder de aandacht brengen. In een opsomming onder het kopje Talen en in een beschrijving onder het kopje Opleidingen. 

Voorbeeld

Au pair, Milaan, Italië
Augustus 2021 – juli 2022

Een jaar lang zorgde ik voor de 3 kinderen van een artsengezin. ’s Morgens volgde ik 3 uur Italiaanse les, ’s middags zorgde ik voor de kinderen en het huishouden. In mijn vrije tijd maakte ik uitstapjes met Italiaanse vrienden en bezocht ik musea. Ik heb in die tijd vloeiend Italiaans leren spreken en veel over de Italiaanse cultuur geleerd.

Gekopieerd!
Expert tip

Ook voor dit voorbeeld geldt dat je voor de dubbel kunt gaan: Italiaans noemen onder Talen en de ervaring als au pair noemen onder het kopje Werkervaring. 

Optie 7: Een apart kopje ‘Buitenlandervaring’ op je cv zetten

Wil je jouw ervaringen in het buitenland extra onder de aandacht brengen? Kies dan voor een apart kopje Buitenlandervaring op je cv. Werk, stages, opleiding of een wereldreis: je kunt het hier allemaal kwijt en zo beknopt of uitgebreid beschrijven als je wilt. 

Verder lezen      

Wil je meer artikelen van CVster.nl lezen over cv’s maken, solliciteren en je carrière? Lees dan gauw verder en bekijk onze andere blogs hier.

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere21 minuten leestijd
Welke bedrijfscultuur past bij mij?
Welke bedrijfscultuur past bij jou?
Sollicitatiegesprek10 minuten leestijd
Assessment tijdens je sollicitatie? Check onze tips
Assessment: zo verpruts je het sollicitatieassessment (+tips)
CV14 minuten leestijd
De voordelen en nadelen van een cv generator
De voordelen en nadelen van een CV-generator
CV12 minuten leestijd
Onderzoek: Dit zijn wereldwijd de grootste clichés op cv’s
Teamplayer
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren