1. Cv voorbeelden
 2. Barista
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Barista cv-voorbeeld

Een goed cv-voorbeeld, speciaal voor het soort baan waarnaar jij op zoek bent, om snel jouw volgende baan voor 2023 te vinden. Kies dit Barista cv-voorbeeld om het te bewerken met jouw gegevens. Zo kom je snel uit de startblokken en maak je binnen een paar minuten een perfect cv. Vul gewoon je gegevens in, download je nieuwe cv en solliciteer vandaag nog!
5.0
Gemiddelde beoordeling
64 mensen die het al beoordeeld hebben
Barista cv-voorbeeld
Bewerk dit cv

Hoe schrijf je een cv voor de functie van Barista

Barista’s fleuren de dag van hun klanten op met heerlijke koffies. Barista’s die op zoek zijn naar een nieuwe baan, hebben een overtuigend cv nodig. Maak jouw cv snel en makkelijk met onze handleiding cv schrijven voor Barista. 

Met deze schrijfgids en het Barista voorbeeld cv laat je jouw capaciteiten en persoonlijkheid stralen in een goed cv. Ben jij klaar voor je volgende stap als koffiekunstenaar? CVster.nl helpt koffiespecialisten graag bij het solliciteren naar een rol als barista op een plek waar cafeïne en dopamine elkaar vinden in werkplezier.

Je vindt bij ons een online cv-maker, professioneel ontworpen cv-templates en dit Barista voorbeeld cv met schrijfgids.

In deze schrijfgids lees je over de volgende onderwerpen:

 • Hoe schrijf je een Barista cv?
 • Algemene schrijftips voor je cv (en je cv optimaliseren voor ATS)
 • Advies per cv-onderdeel: profielschets, werkervaring, opleiding en vaardigheden.
 • Professionele cv-opmaak en design tips
Expert tip

Bekijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar. 

Opbouw Barista cv

Een goede kop koffie maak je met liefde, aandacht én de juiste ingrediënten. Dat geldt ook voor cv’s. Een goed cv maak je met een set vaste cv-onderdelen die je cv structuur geven. Zoals je in het Barista cv-voorbeeld kunt zien, zijn dit de vaste cv-onderdelen die in elk cv thuishoren:

 • De koptekst van je cv
 • Het persoonlijk profiel – ook wel profielschets genoemd
 • Werkervaring
 • Vaardigheden
 • Opleiding

Algemene schrijftips voor jouw Barista cv

De perfecte kop koffie is voor iedereen anders. De een drinkt graag een cappuccino, de ander een espresso. De een wil volvette koemelk, de ander liever havermelk. De een wil een mierzoet bakkie troost, de ander een supersterke ristretto als kickstarter van de dag. 

Als barista maak je voor iedere klant een kop koffie op maat. En dat is precies wat je ook doet bij het creëren van je cv. Dat is ook geen one-size-fits-all document. Het is net als de perfecte kop koffie keurig afgestemd op de doelgroep. Qua stijl, toon en boodschap. 

Waar je in de coffeeshop kunt vragen hoe je klant zijn koffie het liefste drinkt, ga je hier anders te werk. Verdiep je online de organisatie, de medewerkers en de producten en/of diensten. Hoe gaan ze om met elkaar, met klanten en met de retailomgeving waarin ze actief zijn? Bekijk zeker ook de social media van de koffiezaak en van je toekomstig leidinggevende.

Neem ook de functieomschrijving grondig door. 

 • Welke functievereisten springen eruit?
 • Welke taken zijn belangrijk in deze rol?
 • Wat verwacht de werkgever van een goede kandidaat?
 • Wat vertellen ze eventueel al over hun klantengroep?

Het maakt ook verschil of je solliciteert bij een klein koffietentje of bij een vestiging van een internationale keten. 

Markeer of noteer alle belangrijke taken, eisen, wensen en vaardigheden. Die informatie gebruik je om jouw Barista cv helemaal op maat te maken voor de specifieke functie waarop je solliciteert. 

De eerste uitdaging: het Applicant Tracking System

Het koffietentje om de hoek zal het niet gebruiken, maar de meeste grotere werkgevers gebruiken Applicant Tracking Systems (ATS) om cv's te filteren. De ATS software scant de cv’s op essentiële trefwoorden en gebruikt algoritmen om cv’s te rangschikken. Kandidaten met een cv dat hoog scoort, komen op het bureau van de selecteur terecht. Kandidaten met een cv dat in de ATS-selectie onvoldoende aanknopingspunten biedt, wijst het ATS automatisch af. 

Daarom is het belangrijk om de juiste trefwoorden in je cv te verwerken en de opmaak van je cv te optimaliseren voor het ATS. Want als het ATS de inhoud van jouw cv (deels) niet kan scannen (opmaakfouten, afbeelding met tekst), zal het laag scoren. 

Belangrijke trefwoorden vind je in de vacaturetekst. Bestudeer de functiebeschrijving om erachter te komen wat de werkgever belangrijk vindt en verwerk dat in je cv. Let daarbij vooral op de functie-eisen, cruciale kwalificaties en harde en zachte vaardigheden. Zo voorkom je dat je cv wordt afgewezen door software in plaats van door een mens. 

Expert tip

Solliciteer je bij een kleine coffeeshop waar je cv direct in de mailbox van de directeur/eigenaar landt? Ook dan is het slim om de juiste trefwoorden te gebruiken. Daarmee laat je zien dat je aansluiting hebt gezocht op de functiebeschrijving, en dat is een eerste blijk van jouw klantgericht handelen!

De beste cv-indeling voor een Barista kiezen

De meest gangbare cv-indeling is de omgekeerd chronologische cv-indeling. Recruiters zijn gewend om dit type cv’s te beoordelen en vinden het vaak de prettigste indeling. Ze kunnen het makkelijk scannen om zich snel een beeld te vormen. Ook wanneer je je cv moet uploaden in een online formulier of ATS is deze cv-indeling vaak de standaard.

Bij de omgekeerd chronologische cv-indeling zet je bij het cv-onderdeel werkervaring je meest recente werkervaring bovenaan, daaronder je vorige job en zo verder. Ook bij het onderdeel Opleiding begin je met de laatst gevolgde opleiding of cursus en zo verder terug in de tijd. 

Een anti-chronologisch cv bestaat sowieso uit de 5 vaste cv-onderdelen: koptekst met contactgegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, vaardigheden en opleidingen. Je kunt dit eventueel aanvullen met extra secties zoals bijvoorbeeld hobby’s en vrijwilligerswerk.

Voorbeeld Persoonlijk profiel Barista cv

Als barista ben je het vrolijke gezicht achter de bar, de persoon die je ochtend helemaal goedmaakt met een heerlijke bak koffie en een aardig woordje. Die vibe wil je ook uitstralen in je cv. Je profielschets of het persoonlijk profiel is daarvoor de perfecte plek. 

Laat je menselijke kant zien met een flinke scheut persoonlijkheid. Daarmee val je op en ontstaat er wellicht al een klik tussen jou en de selecteur. Vertel iets over het aantal klanten dat je dagelijks bediende, nieuwe koffierecepten die je ontwikkelde en over extra taken zoals bestellingen doen of ontbijtjes bereiden. Laat zien dat jij een goede barista bent die van aanpakken weet én oog voor de klant heeft. 

In het persoonlijk profiel gebruik je sterke actiewerkwoorden en verwerk je trefwoorden die ook in de functiebeschrijving staan. Leg een overtuigend verband tussen wat de werkgever zoekt en wat jij te bieden hebt. Het onderstaande voorbeeld persoonlijk profiel voor Barista kun je kopiëren en aanpassen voor je eigen cv.

Aanpasbaar cv voorbeeld persoonlijk profiel Barista: 

Enthousiaste Barista met meer dan 8 jaar ervaring, óók in Amerika waar de glimlach is uitgevonden. Geniet van het maken van complexe recepten, verwent klanten met zalige koffie én een scheutje persoonlijke aandacht. Beheert en beheerst alle processen in een veeleisende omgeving, blijft rustig bij topdrukte en behandelt zowel klanten als personeel vriendelijk en gastvrij. Keert volgende maand terug naar Nederland en kijkt ernaar uit de in Amerika opgedane ervaringen te implementeren in een Nederlandse koffiezaak.

Gekopieerd!

Voorbeeld Werkervaring Barista cv

Werkte jij in een high-end coffeeshop of in een hipster koffietentje? Stem in het cv-onderdeel werkervaring de inhoud af op de functie waarop je solliciteert. Zoek de aansluiting tussen jouw werkervaring als Barista en wat er in de baan van je verwacht wordt. 

Heb je veel werkervaring? Kies dan zorgvuldig welke prestaties en ervaringen je benadrukt en welke je weglaat. Beschrijf alleen je meest relevante werkervaring als Barista. 

Probeer je werkervaring te omschrijven als een resultaatgerichte prestatie, in plaats van als een taak. Daarmee help je werkgevers of opdrachtgevers zich voor te stellen hoe jij dat straks in je nieuwe rol gaat doen. 

 • Was jij een fooi-magneet?
 • Ontwikkelde je nieuwe menu-items?
 • Nam je nieuw personeel aan en werkte je junior barista’s in?
 • Nam je samen met de bedrijfseigenaar zakelijke beslissingen om kosten te besparen of service te verbeteren?

Concrete, meetbare informatie doet het altijd goed op een cv. Gebruik feiten en cijfers om je werkervaring inzichtelijk te maken. Vragen als ‘hoeveel, hoe vaak, voor wie en met welk resultaat?’ helpen je bij het concretiseren van je werkervaring.

Bekijk hieronder ter inspiratie de kopieerbare tekst van ons voorbeeld cv Barista: 

Aanpasbaar voorbeeld werkervaring cv Barista:

Barista, Luck Bros' Coffee House, Columbus, Ohio, Verenigde Staten
Juli 2016 - Heden

 • Creëerde wekelijks meer dan 600 kopjes koffie op maat voor de klant volgens de strenge normen van het koffiehuis, met consistente kwaliteit en optimale klanttevredenheid.
 • Ontwierp en implementeerde een gestroomlijnd proces voor de dagelijkse voorraad- en leveringsorders, waarmee we tot 35 minuten per dienst besparen.
 • Trainde nieuwe medewerkers in winkelbeleid en -procedures.
 • Organiseerde evenementen zoals open mic-avonden, tentoonstellingen en muzikale acts met lokale artiesten.
 • Volgde de nieuwste koffietrends en werkte met moderne technologische toepassingen.
 • Hield apparatuur in uitstekende staat door gebruiksinstructies op te volgen, storingen op te lossen en preventief onderhoud uit te voeren.

 

Barista en kassamedewerker, Starbucks, Arnhem
Maart 2014 - Juni 2016

 • Leverde consequent kwaliteitsdranken volgens de recept- en presetatienormen van Starbucks.
 • Zorgde voor een legendarische klantervaring terwijl ik de allerlekkerste koffie maakte.
 • Handelde met integriteit, eerlijkheid, verstand van zaken en in lijn met de cultuur, waarden en missie van Starbucks.
 • Bediende de kassa, bestelde de voorraden en werkte nieuwe collega’s in.
Gekopieerd!

Vaardigheden barista cv

Als barista staan jouw vaardigheden centraal in wat je doet. Natuurlijk moet je uitstekend koffie kunnen maken, maar vlak de soft skills niet uit: als jij geen commerciële vaardigheden hebt en niet klantvriendelijk bent, zullen klanten overstappen naar de concurrent. 

Belangrijke vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken voor een barista zijn bijvoorbeeld:

 • Betrouwbaar
 • Gezellig en vriendelijk
 • Snelle leerling
 • Bekwaam met diverse kassasystemen
 • Uitstekend geheugen
 • Recepten ontwikkelen
 • Aandacht voor voedselallergieën en dieetbeperkingen
 • Kalm en hoffelijk, ook onder druk
 • Machines reinigen, onderhouden en bedienen
 • Koffie inkopen en malen
 • Verschillende brouwmethoden, waaronder filter, french press en cold brew
 • Gearomatiseerde dranken bereiden
 • Bereiding van soepen, salades en sandwiches

Laat de vaardigheden zien die vereist zijn voor de functie en jouw toegevoegde waarde benadrukken. Maak het uniek, voeg context toe en noem zachte én harde vaardigheden.

Voorbeeld Opleidingen Barista cv

Laat in het cv-onderdeel Opleidingen zien dat je over de juiste bagage beschikt voor het werk. Vermeld alle relevante opleidingen die je hebt gedaan met daarbij het jaartal, de naam van de opleiding en de locatie. 

Heb je tijdens het werk nog cursussen en trainingen gevolgd? Vermeld ze hier dan ook. Als het een flinke lijst is, maak dan een aparte sectie voor Cursussen & Trainingen

Aanpasbaar cv voorbeeld opleiding:

HBO-marketing, Hogeschool Avans
2012 - 2016

Gekopieerd!

Professionele cv-opmaak en design tips

Coffeeshops met een gezellige inrichting kunnen rekenen op enthousiaste klanten. Simpelweg omdat mensen zich thuis voelen in de sfeervolle ambiance met retroverlichting en houten meubilair. 

Esthetiek is belangrijk. Klanten willen geen koffie drinken in een bar met kapotte stoelen en een ongezellige uitstraling. Selecteurs willen geen ongeorganiseerd cv lezen dat saai en inspiratieloos oogt. 

Maak daarom een barista cv met een moderne look en een professionele uitstraling. Waar je zo’n cv lay-out kan vinden? Bij CVster.nl natuurlijk. Onze sjablonen zijn afgestemd op de eisen en wensen van werkgevers en getest door recruiters. Je profiteert in onze cv-maker van tekstsuggesties, spellingcontrole en een ruime keuze uit mooie designs. 

Bekijk onze collectie cv-templates en kies een modern, professioneel of creatief cv dat past bij jou als persoon en de specifieke baan als Barista. 

Hoe maak je een inspirerend cv?
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een inspirerend cv?

Met een inspirerend cv val je op. Een inspirerend cv zorgt ervoor dat de selecteur denkt: ‘Die kandidaat wil ik spreken.’ Tips voor het maken van een inspirerend cv.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
5.0
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.612 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
3.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
680.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
550.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
510.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
30.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
330.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
480.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
94.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
190.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
180.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
43.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
2.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
5.100 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
1.700.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren