1. Cv voorbeelden
 2. Onderwijs
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Onderwijs cv- voorbeeld & schrijfgids

Werken in het onderwijs is fantastisch. Zet jouw volgende loopbaanstap samen met ons. Deze cv-handleiding met voorbeeld-cv is speciaal voor het onderwijs. Het helpt je bij het maken van een overtuigend cv voor jouw sollicitatie in het onderwijsveld.
4.5
Gemiddelde beoordeling
20 mensen die het al beoordeeld hebben
Onderwijs cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Onderwijs CV voorbeeld & schrijfgids

Een goed cv is als een goed voorbereide les: boeiend en nieuwsgierig makend. Jouw doel is om een geweldige baan in het onderwijs te bemachtigen. Ons doel is om jou daar zo goed mogelijk bij te helpen met een cv dat positief opvalt en de aandacht trekt. 

CVster.nl is een krachtige tool voor werkzoekenden. Met onze cv-handleidingen, cv-voorbeelden, templates en een gebruiksvriendelijke online cv-maker helpen we jou bij je volgende carrièrestap. 

Deze handleiding cv schrijven voor een baan in het onderwijs behandelt de volgende onderwerpen:

 • Hoe schrijf je een onderwijs-cv? (structuur en richtlijnen)
 • Advies per cv-onderdeel: koptekst, profielschets, werkervaring, opleiding en vaardigheden.
 • Professionele cv-opmaak en design tips
Expert tip

Bekijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar. 

Een goede les is afgestemd op de leerlingen. Een goed cv is afgestemd op de school waar je wilt werken. Daarvoor is het nodig dat je je verdiept in de school, het type leerlingen, de docenten en de onderwijsfilosofie. Bekijk de website van de school en vorm je een zo goed mogelijk beeld van je toekomstige werkgever, directeur en collega’s. 

Profielschets cv onderwijs

Elke goede docent start de les met het delen van de hoofdgedachte of wat de studenten moeten leren. Houd dat op je netvlies bij het schrijven van het persoonlijk profiel op je cv. Denk na over je overkoepelende boodschap en stem die af op de specifieke baan. Gebruik vervolgens 3 tot 4 zinnen om die boodschap krachtig af te leveren. 

De profielschets is de enige plek op je cv waar je een beetje persoonlijkheid kunt toevoegen. Dus zorg ervoor dat je verhaal aansluit op je stijl van lesgeven. Beschrijf in de eerste zin je carrière tot zover. Deel daarna je meest bijzondere moment als docent. En als je de ruimte hebt, laat dan ook je passie zien voor jouw hoofdvak of vertel waarom je voor een loopbaan in het onderwijs hebt gekozen. 

Aangezien het persoonlijk profiel een vormvrij onderdeel op je cv is, kan je waarschijnlijk wel wat inspiratie gebruiken. 

 • Klik door naar het cv-voorbeeld Kinderopvang medewerker waaruit de passie voor het werken met kinderen blijkt.
 • Of bekijk het cv-voorbeeld Onderwijsassistent daar legt de profielschets de focus op vaardigheden.
 • Het cv-voorbeeld Leerkracht heeft een wat langere profielschets waarin de werkervaring centraal staat.

Bekijk de profielschets van het voorbeeld cv die bij deze handleiding hoort.

Aanpasbaar cv-voorbeeld persoonlijk profiel

Na een carrière in de klinische genetica gooide ik in 2012 het roer om en werd scheikunde docent. De afgelopen 10 jaar heb ik havo- en vwo-leerlingen van klas 1 t/m 6 enthousiast gemaakt voor het vak, ze door moeilijke hoofdstukken geloodst en talloze gave experimenten gedaan. Ik geniet ervan om de lesstof te presenteren op een manier die aansluit bij de belevingswereld van scholieren en waarbij zij hun kennis creatief kunnen toepassen.

Gekopieerd!
Percentage van het landen van het interview wanneer je actiewerkwoorden gebruikt op je cv
Percentage van het landen van het interview wanneer je actiewerkwoorden gebruikt op je cv

Voorbeeld werkervaring onderwijs 

Het is belangrijk om alles in je cv af te stemmen op de onderwijsbaan waarop je solliciteert. En het cv-onderdeel werkervaring is de allerbelangrijkste sectie om dat te doen. Hoe meer werkervaring je hebt, hoe zorgvuldiger je moet zijn bij het selecteren en beschrijven van je meest relevante werkervaring. 

Zorg ervoor dat je belangrijke werkervaring opschrijft als een resultaatgerichte prestatie, in plaats van als een taak. Daarmee help je de selecteur zich voor te stellen hoe jij dat straks in je nieuwe rol gaat doen. Kwantificeer alle meetbare resultaten die je hebt helpen realiseren met concrete feiten en cijfers. 

Benoem bijvoorbeeld dat in jouw wiskundelessen de leerlingen aan het eind van het jaar gemiddeld 1,3 punt hoger scoorden. Of vertel over die ene leerling die wiskunde het stomste vak vond en hoe je hem met wat extra aandacht hebt weten te motiveren en enthousiast hebt gekregen voor je vak.

Vertel zeker ook over zaken die je buiten de reguliere lessen oppakte. Bijvoorbeeld over lessen die je ontwikkelde voor de sectie. Of over de snuffellessen op de universiteit die je voor bevlogen bovenbouwleerlingen van je vwo-klas hebt kunnen regelen. 

Bekijk hieronder een voorbeeld van werkervaring op het cv van een docent. 

Aanpasbaar cv voorbeeld werkervaring

Docent scheikunde, Gregorius College, Utrecht
September 2012 — Heden

 • Lesgeven aan de leerjaren 1 t/m 6 van de afdelingen havo en vwo.
 • Bedenken, begeleiden en beoordelen van praktische opdrachten.
 • Betrokken bij diverse projecten, zoals contextrijk onderwijs, samenwerkend leren, PTA’s opstellen.
 • Mede-auteur van 8 modules voor de Groene voorbeeld leerlijn van het havo.

 

Senior technicus, klinische genetica, UMCU, Utrecht
Mei 2004 — Juni 2012

 • Technici (12 fte) aansturen en motiveren.
 • Standard Operating Procedures beschrijven en nieuwe apparatuur valideren.
 • DNA-analyses met behulp van moleculair biologische technieken om een klinische diagnose te bevestigen of uit te sluiten. Technieken: DNA/RNA-isolatie, PCR, Dye Terminator Sequencing, MLPA, Southern blotting

 

Gekopieerd!

Voorbeeld opleiding cv onderwijs

Onderwijsmensen hechten waarde aan onderwijs. Dus plaats het cv-onderdeel Opleiding direct onder de sectie Werkervaring. Wanneer je vers uit de schoolbanken komt, kan je deze sectie zelfs naar boven verplaatsen en direct onder je persoonlijk profiel plaatsen op je cv. Lees ook het blog Een cv maken voor je eerste baan.

Noteer je gevolgde opleidingen in omgekeerd chronologische volgorde. De meeste recente komt dan bovenaan. Heb je bijscholing genoten, seminars gevolgd of aan workshops meegedaan? Die kun je ook in dit cv-onderdeel opnemen. 

Wanneer je daarnaast ook nog presentaties hebt gegeven op conferenties, artikelen hebt gepubliceerd of actief bent in educatieve organisaties, kan je overwegen een aparte sectie Professionele Activiteiten toe te voegen voor deze waardevolle ervaringen en prestaties. 

Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Gerelateerde artikelen
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken

Ben je een kei in je vak? Prachtig. Maar het is niet genoeg. Een succesvolle professional is vakinhoudelijk sterk én bezit goede professionele vaardigheden. Lees hier welke professionele vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer en daarmee ook op je cv.

Aanpasbaar cv voorbeeld opleiding

Master Leraar voorbereidend hoger onderwijs, Graduate School of Teaching, Universiteit Utrecht
2011 - 2012

Master Biochemistry, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam
2000 - 2004

Gekopieerd!

Vaardigheden onderwijs cv

Het onderdeel vaardigheden op je cv is de perfecte plek om je capaciteiten te benadrukken. Het is een cv-onderdeel dat werkgevers makkelijk kunnen scannen. Zo kunnen ze snel beoordelen of jij in huis hebt wat ze zoeken in een nieuwe onderwijscollega. Noem hier geen basisvaardigheden die elke docent in huis heeft, maar selecteer vaardigheden die echt jouw toegevoegde waarde voor de functie benadrukken. Maak het uniek, voeg context toe en noem zeker ook een aantal soft kills. 

In het onderwijs heb je een heel aantal zachte vaardigheden nodig om het werk goed te kunnen uitvoeren. Denk aan communicatie skills, samenwerken en empathie. Maar omdat lesgeven steeds verder digitaliseert, zijn ook computervaardigheden onmisbaar. Laat zien wat je op dat vlak aan kennis en ervaring bij je draagt. 

Aanpasbaar cv voorbeeld vaardigheden
 • Inspireren en enthousiasmeren
 • Omgaan met vragen en reacties
 • Omgaan met weerstand
 • Uitdaging bieden
 • Aansluiten bij verschillende leerstijlen
 • Empathisch
 • Magister
 • Socrative
 • Kahoot!
Gekopieerd!

Opmaak en uitstraling van je cv

Elke docent weet dat het klaslokaal er tiptop moet uitzien tijdens de ouderavond of open dag. Visuele aspecten wegen immers mee bij het vormen van een eerste indruk. Met je cv werkt het net zo: met een mooie lay-out maak je een goede eerste visuele indruk.

Als docent die solliciteert op een onderwijsbaan heb je meer ruimte voor creatieve uitspattingen dan een kandidaat-notaris. Maar overdrijf het niet en houd het curriculum vitae professioneel en goed leesbaar. 

Marges en duidelijke koppen helpen daarbij. Houd marges van 2,5 centimeter aan en gebruik een dikgedrukt en groot lettertype om de secties personalia, profielschets, werkervaring, opleiding en vaardigheden aan te geven. Gebruik rustige kleuren en een prettig leesbaar lettertype. Tot slot: controleer je cv nog eens extra op spelling en grammatica. 

Belangrijkste punten voor jouw onderwijs-cv:

 • Stem je cv af op de functie en de school.
 • Vermeld soft skills en hard skills in je cv en vergeet je ervaring met onderwijsspecifieke software niet.
 • Gebruik onze online cv-maker om snel en eenvoudig een goed cv te schrijven.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.5
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.745 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
750.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
740.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
570.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
520.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
360.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
940.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
4.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
83.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren