1. Blog
 2. CV
 3. 100+ computervaardigheden op het cv: welke noem je en waar plaats je ze?
Geschreven door Paul DruryPaul Drury

100+ computervaardigheden op het cv: welke noem je en waar plaats je ze?

11 minuten leestijd
100+ computervaardigheden op het cv: welke noem je en waar plaats je ze?
Kunstwerk door:Varya Schuka
Computervaardigheden zouden prominent op de meeste cv's moeten staan. Maar als je deze vaardigheden een tijdje geleden voor het laatst hebt ingezet, moet je je kennis dan opfrissen? We kijken naar de meest populaire computervaardigheden en waar je ze kunt vermelden op je cv.

Taken efficiënt kunnen uitvoeren, wordt steeds vaker gekoppeld aan de mate waarin je de betrokken technologie onder de knie kunt krijgen of technologie kunt gebruiken voor verdere verbeteringen. 

Je computervaardigheden op je cv vermelden is daarom een cruciaal onderdeel in je zoektocht naar een baan. 

Dat verlangt dat je keuzes maakt, want je hebt niet oneindig veel ruimte op je cv. Je moet beslissen welke computervaardigheden écht indrukwekkend zijn. Vervolgens is het een kwestie van hoe je ze in je carrièreverhaal kunt verweven. En je moet er inhoudelijk over kunnen vertellen, mocht de computer skill ter sprake komen. 

In dit blog gaan we in op:

 • Wat zijn computervaardigheden en welke kun je op je cv zetten?
 • 100+ computervaardigheden voor je cv.
 • Waar je je computervaardigheden op je cv kunt vermelden.

Met meer dan 100 computervaardigheden in dit blog, krijgt computervaardigheid een geheel nieuwe dimensie. Welke van deze computer skills zijn cruciaal voor jouw carrièresucces?

Paul Drury
Content writer / HR Specialist

Hoe omschrijf je basiscomputervaardigheden op een cv? 

Kennis van Microsoft Word en Outlook mail worden verondersteld. Het is een verspilling van ruimte om deze basiscomputervaardigheden te noemen in je cv, tenzij je er extreem bedreven in bent en ze heel belangrijk zijn in je nieuwe baan. Beschik je over computervaardigheden in een bepaalde niche en zijn die mogelijk van belang voor je toekomstige functie? Noem ze dan zeker op je cv. Voor computervaardigheden geldt: kies zorgvuldig welke skills je wilt vermelden. 

Wat zijn computervaardigheden?

De term computervaardigheden omvat een breed spectrum aan technologische expertise. Van softwarevaardigheden zoals coderen en data-analyse tot hardwarevaardigheden zoals systeembeheer en netwerkbeveiliging.

Veel van de vereiste vaardigheden kunnen door werkgevers als vanzelfsprekend worden beschouwd als de werknemer eerder in de branche heeft gewerkt. Maar voor degenen met een bepaalde diepgaande computervaardigheid of met bijzondere computervaardigheden, kunnen hun computer skills verschillen van die van andere kandidaten.

Bevat jouw cv nog geen computervaardigheden, maar heb je ze wel in huis? Heb je ze nodig voor de baan waarop je solliciteert en weet je zeker dat je computerkennis nog helemaal up to date is? Dan is het verstandig computervaardigheden toe te voegen aan je cv.

Hopelijk biedt de volgende lijst een kans om je geheugen op te frissen en eens te graven in je carrièreherinneringen op het vlak van computervaardigheden voor je cv.

Lijst met computervaardigheden

Het is één ding om computervaardigheden op je cv te vermelden. Maar zelfs als het je lukt om het zakelijke voordeel van de skills te benoemen, is er altijd een mogelijkheid dat een werkgever dieper in je competentie wil graven. 

Als je deze vaardigheid een tijdje geleden hebt gebruikt, zijn je herinneringen misschien vervaagd en kun je er niet uitgebreid over vertellen.

Om je te helpen bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek, hebben we een lijst samengesteld met meer dan 100 van de meest voorkomende voorbeelden van computervaardigheden. Met die lijst kun je je geheugen opfrissen. Wil je vervolgens ook specifieke kennis en computervaardigheden opfrissen? Dan kan je terecht bij allerlei aanbieders van computer trainingen en softwarecursussen. 

Basis computervaardigheden

 • MS Office
  Word, Excel, Outlook, Powerpoint, Access
 • Google Drive
  Docs, Drive, Forms, Gmail, Sheets
 • Spreadsheets
  Excel, Google Drive, Open Office, draaitabellen, verticale zoekopdrachten, macro’s
 • E-mail
  Outlook, Gmail, mail merge, filters, mappen
 • Presentations
  Keynote, PowerPoint, Google slides, Tableau
 • Operating systems
  MacOS, Microsoft Windows

Internet 

 • Social media
  LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Hootsuite, Tiktok, Pinterest
 • Blogging
  CSS, Wordpress, SEO, content management, MailChimp, Google Analytics, Moz
 • Team collaboration
  Dropbox, Slack, Zoom, Skype, Trello, Asana, Monday

Software

 • Programming/coding
  Java, Javascript, Python, C#, C++, HTML, Ruby on Rails, Perl, PHP, XML
 • Data science and analysis
  Apache, MySQL, SAS, JSON, machine learning, data mining, SQLite, RapidMiner, machine learning, open source
 • Database management
  MS Access, Oracle, Teradata, MySQL, SQL, IBM DB2, SAP BI
 • Enterprise systems
  SAP, AFAS, Oracle, Exact, Netsuite
 • Graphics and design
  Dreamweaver, Illustrator, InDesign, Lightroom, Photoshop, Acrobat, Corel Draw, AutoCAD, Microsoft Publisher

Hardware

 • Onderhoud
  Hardware configuration, system administration, tech support, software installation, Linux/Unix,
 • Netwerken
  Netwerkconfiguratie, beveiliging, netwerkautomatisering, cloud management, WAN/LAN, DNS, DHCP, debuggen
Digitale vaardigheden voor je cv
Gerelateerde artikelen
Digitale vaardigheden voor je cv

Digitale vaardigheden zijn onmisbaar op de werkvloer. In dit artikel lees je er alles over. Je leert wat digital skills zijn en hoe je ze op je cv kunt vermelden.

Paul Drury
Content writer / HR Specialist

Hoe geef je het vaardigheidsniveau van jouw computervaardigheden aan?

Plaats vaardigheden in de juiste context. Daarnaast kun je in de cv-sectie Vaardigheden met cijfers of met visuele elementen (bolletjes, lijnen etc.) duidelijk maken hoe vaardig je bent. Zo’n zichtbare indicator is een geweldige manier om te zeggen: “Kijk eens, ik ben hier echt heel goed in!”. Tijdens het sollicitatiegesprek kan je dieper ingaan op je beste computervaardigheden. 

Waar je jouw computervaardigheden op je cv kunt laten zien

Hoewel het verleidelijk kan zijn om gewoon een lange lijst met computervaardigheden te delen, zal je toekomstige werkgever vooral geïnteresseerd zijn in wat je met die vaardigheden hebt bereikt. Op je cv kun je kiezen uit verschillende plaatsen waar je jouw computerexpertise kunt delen.

Persoonlijk Profiel

Het persoonlijk profiel op je cv bevat idealiter een paar van je grootste prestaties. Daarbij kun je eenvoudig de vaardigheden benadrukken die je hebben geholpen om deze prestatie neer te zetten. Zijn voor jouw baan computervaardigheden een grote component, dan kan je profielschets de meest logische plek zijn om je computer skills te verweven met prestaties en kwalificaties voor de baan. 

Gebruik het persoonlijk profiel alleen voor het benadrukken van je computervaardigheden als die skills belangrijk zijn voor de baan waarop je solliciteert. Voor een verpleegkundige is het onverstandig om zijn vermogen om een ​​ECG-monitor te gebruiken tot in detail te beschrijven in de profielschets. Goede zorg kunnen verlenen en aandacht hebben voor de patiënt en zijn naasten zijn relevanter voor deze baan. 

Vaardigheden

Afhankelijk van de indeling en opmaak van je cv, is er vaak een flinke hoeveelheid ruimte in de zijbalk van je cv waarin je je vaardigheden kunt opsommen. Vermeld daarin alleen de computervaardigheden waarin je uitblinkt en waarmee je je onderscheidt van je collega's. Beging met de vaardigheden die het meest relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

In een lijst met vaardigheden, kun je de computervaardigheden mixen met andere soorten vaardigheden die nodig zijn voor je functie, zoals diverse zachte vaardigheden. Wel is het aan te raden om vergelijkbare computervaardigheden (zoals programmeertalen) telkens bij elkaar te groeperen.

Expert tip

Hoe label je computervaardigheden op een cv? 

Het is niet nodig om een aparte cv-sectie te labelen voor computervaardigheden. Relevante computervaardigheden verspreid je over je cv - met op de eerste pagina de skills die het meest relevant zijn voor de functie.

Werkervaring

In het cv-onderdeel Werkervaring kan je volop vaardigheden tentoonstellen. Je hoeft niet bij elke prestatie aan te geven welke computervaardigheid je daarvoor hebt gebruikt. Iedereen met ervaring in de branche weet wat erbij komt kijken en welke computervaardigheden je ingezet hebt bij bepaalde taken. Echter, is er één bepaalde computervaardigheid die een enorm verschil heeft gemaakt in een bepaald project, dan is dit de plek om die skill aandacht te geven.

Er zit een zekere kracht in het herhalen van vaardigheden in de verschillende secties van je cv. Wees dus niet bang om ze opnieuw te noemen als er computervaardigheden zijn waar je een passie voor hebt en waarmee je een unieke impact kunt maken.

Belangrijkste leerpunten

 • In de huidige werkomgeving vereisen veel functies op zijn minst enkele basiscomputervaardigheden om de taak efficiënt te kunnen uitvoeren.
 • Bepaalde basisvaardigheden worden verondersteld, dus het is niet nodig om kostbare ruimte te verspillen aan vaardigheden zoals Microsoft Word en Outlook mail.
 • Als je werkt in een functie waarin technologie de hoofdmoot vormt, besteed dan extra aandacht aan computervaardigheden waarin jij een expert bent. Geef prioriteit aan de vaardigheden die het belangrijkst zijn voor de werkgever.
 • Er zijn meerdere plaatsen om computervaardigheden op je cv te vermelden. Kies welke cv-onderdelen de beste plek zijn voor jouw belangrijkste computervaardigheden en wees niet bang om relevante skills te herhalen in de secties persoonlijk profiel, werkervaring en vaardigheden.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV15 minuten leestijd
Alles over cv templates in Google Docs
Alles over cv templates in Google Docs
CV11 minuten leestijd
Wat zijn de meest gemaakte cv-fouten? Zo voorkom je ze
Voorkom cv-fouten die je baankansen verpesten. Bekijk welke grote en kleine missers jouw cv op de nee-stapel doen belanden.
Carriere8 minuten leestijd
Do's en don'ts voor trakteren op werk. Inclusief 30 traktatie ideeën!
Do's en don'ts voor trakteren op werk. Inclusief 30 traktatie ideeën!
Carriere9 minuten leestijd
Faillissement Onderzoek
Faillissement Onderzoek
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren