Een baan in de catering is misschien wel de lekkerste baan die er is! Als je dol bent op het bereiden van heerlijke gerechten en daarnaast beschikt over goede sociale vaardigheden, is het beroep perfect voor jou! Om in de catering aan de slag te mogen, heb je uiteraard wel een goed catering cv nodig.
Gelukkig ben je bij cvster.nl aan het juiste adres. Met de tips in deze schrijfgids en het bijbehorende voorbeeld cv voor catering heb je alle tools in handen om een succesvolle sollicitatie te schrijven. In onze online cv maker maak je vervolgens in 5 minuten een smaakvol cv.
Hoe Schrijf Je Een Catering CV?
De eerste stap in het maken van je catering cv is het kennen van de ingrediënten. Een goed cv bevat de volgende elementen:
- Koptekst
- Samenvatting (ook wel persoonlijk profiel genoemd)
- Werkervaring sectie
- Vaardigheden sectie
- Opleiding sectie.
De volgende stap is het kennen van je doelgroep, oftewel het bedrijf waar je solliciteert. De beste cv’s stemmen hun boodschap af op de vereisten en de bedrijfscultuur van de beoogde werkgever. Dat betekent dat je onderzoek moet doen naar het bedrijf, de medewerkers en de hospitality-filosofie en -stijl.
Je catering cv optimaliseren voor ATS systemen
Wist je dat steeds meer grote werkgevers gebruik maken van ATS (Applicant Tracking Systems) bij sollicitaties? Deze software scant cv’s op relevante trefwoorden. Alleen de cv's met de hoogste score worden doorgestuurd naar de wervingsmanager. De rest wordt automatisch afgewezen.
Wil jij je kansen in de ATS vergroten? Neem dan deze maatregelen:
- Analyseer de vacaturetekst op belangrijke vaardigheden, eigenschappen en zoekwoorden en vergelijk de zoekwoorden met die in je eigen catering cv.
- Voeg missende vereisten toe (mits van toepassing).
- Pas je taalgebruik zoveel mogelijk aan aan het bedrijf.
De Beste CV Indeling Kiezen voor een baan in de Catering
Voor een cateraar werkt het omgekeerd chronologische cv doorgaans het best. Dit is het meest bekende type cv waarbij je je meest recente werkervaring en opleiding bovenaan zet, en terugwerkt in de tijd.
Ben je nieuw op de arbeidsmarkt? Of heb je een carrièreswitch gemaakt naar de smakelijke wereld van catering? Dan kun je ook kiezen voor een vaardigheden cv. In dit type cv ligt de nadruk op jouw vaardigheden in plaats van loopbaan. Wil je het beste van twee werelden? Kies dan voor een hybride cv.
Wil je niet werken in loondienst, maar als freelance cateraar? Bekijk dan ook ons freelancer cv voorbeeld.
Neem je contactgegevens op
De koptekst van je cv is als je visitekaartje en bevat overzichtelijk je contactgegevens:
- Volledige naam + functietitel.
- Een professioneel e-mailadres.
- Je telefoonnummer.
- Stad + land.
- Optioneel: een link naar je LinkedIn-profiel.
Maak gebruik van een samenvatting of persoonlijk profiel
Je zou denken dat een baan in de catering vooral draait om je praktische vaardigheden in de keuken. En hoewel dat zeker waar is, is je persoonlijkheid net zo belangrijk. In de hospitality draait het namelijk óók om een gastvrije service bieden. De cv samenvatting is de uitgelezen plek om een vleugje persoonlijkheid te laten zien.
Je hebt ca. drie tot vijf zinnen de ruimte, dus licht hier je meest relevante prestaties en vaardigheden uit. Geef bijvoorbeeld een praktijkvoorbeeld van een uitdagende situatie op het werk die je tot een goed einde hebt gebracht. Of benoem hoeveel drukte je aankan in jouw keuken. Door met een sterke introductie te komen, komt je cateraar cv beter uit de verf.
Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk het voorbeeld cv voor catering in dit artikel, of één van deze gerelateerde cv voorbeelden:
Hieronder vind je tevens enkele uitgeschreven voorbeelden van cv samenvattingen:
Gedreven junior cateringmedewerker met 1 jaar praktijkervaring in een zorginstelling. Ervaring in de bediening en met ondersteunende werkzaamheden in de keuken. Ik word blij van een nette en hygiënische werkplek en zorg er daarom voor dat alles netjes en schoon blijft. Ik sta te popelen om verder door te groeien in het bruisende cateringvak.
Betrouwbare en enthousiaste cateraar met ca. 3,5 praktijkervaring. Ruime ervaring in het bereiden van de lekkerste gerechten zoals broodjes, salades, soepen, maar ook diners. Kennis van HACCP, voedselveiligheid en allergieën. Daarnaast ben ik een gastvrije persoonlijkheid en een gezellige collega die gericht is op teamwork!
Gedreven cateringmanager met ruime expertise in het plannen, coördineren en uitvoeren van cateringdiensten voor evenementen, variërend van intieme bijeenkomsten tot grootschalige zakelijke evenementen. Ruim 8 jaar ervaring in het creëren van bijzondere culinaire ervaringen, zowel in commerciële als meer informele gelegenheden.
Schets je catering werkervaring: "Hoe kan ik u helpen?”
Als je ervaring hebt in de catering, zal het werkervaring gedeelte het grootste deel van je cv voor catering in beslag nemen. Hier beschrijf je namelijk de verantwoordelijkheden die je in eerdere functies hebt gehad.
Maak een subkopje voor elk van je vorige functies. In dat kopje vermeld je de functietitel, werkgever, locatie en het aantal gewerkte jaren.
Voeg vervolgens onder iedere functie drie tot vijf bullets toe die je belangrijkste verantwoordelijkheden en prestaties beschrijven. Stem deze bullets bij voorkeur af op de vacature waarop je solliciteert. Zo laat je zien wat jij de werkgever kunt brengen. Oftewel: "Hoe kan ik u helpen?”.
Cateringmanager, Cateringbedrijf De Zwaan, Utrecht
November 2020 - November 2024
- Was verantwoordelijk voor de algehele organisatie en uitvoering van cateringdiensten voor evenementen, van bedrijfsfeesten tot huwelijken en congressen.
- Beheerde klantrelaties en ontwierp menu’s op maat in samenwerking met de koks en klanten.
- Gaf leiding aan een team van koks, serveerders en logistiek medewerkers, met focus op service, voedselveiligheid en saamhorigheid in het team.
- Ontwikkelde en implementeerde kwaliteitsstandaarden en werkprocessen om consistentie en hoge kwaliteit te waarborgen.
- Droeg verantwoordelijkheid voor het kostenplaatje, waarbij zowel het budget van de klant als de winstdoelstellingen van het bedrijf centraal stonden.
Cateringcoördinator , Green Garden, Den Haag
Oktober 2016 - Oktober 2020
- Verantwoordelijk voor de complete organisatie van cateringen evenementplanning in ons bedrijfsrestaurant en conferentiecentrum.
- Was verantwoordelijk voor het werven, opleiden en aansturen van personeelsleden.
- Droeg bij aan een soepel verloop van externe cateringprojecten en was daarbij verantwoordelijk voor de logistieke planning en het op- en afbouwen op locatie.
- Maakte verbeterplannen op basis van klantenfeedback, waardoor de klanttevredenheid binnen twee jaar met 20% steeg.
Hoe schrijf je een cv voor catering zonder ervaring?
Je hebt in principe geen ervaring nodig om aan de slag te kunnen als cateringmedewerker. Bij veel werkgevers krijg je de kans om ervaring op te doen tijdens het werk. Zo lang je enigszins handig bent in de keuken, van aanpakken weet en gastvrijheid bent, zijn er voldoende cateringfuncties beschikbaar.
Leg in je cv vooral de nadruk op je vaardigheden en kies bij voorkeur voor een vaardigheden cv. Benadruk zowel je skills op praktisch vlak, als je gastvrije persoonlijkheid.
Neem de belangrijkste vaardigheden op voor een cateraar
Op je catering cv mag een lijst met vaardigheden uiteraard niet ontbreken. Deze cv sectie moet in één oogopslag jouw belangrijkste eigenschappen en capaciteiten duidelijk maken. Stem dit gedeelte af op de vacature en scoor direct extra punten in de ATS.
Hoe ga je te werk? Kies je top 4-7 vaardigheden en maak een goede afwisseling tussen harde en zachte vaardigheden. Bij harde vaardigheden moet je denken aan je praktische vaardigheden in de keuken, je kennis van voedselveiligheid en eventuele managementvaardigheden. Bij zachte vaardigheden kun je denken aan communicatieve vaardigheden, gevoel voor gastvrijheid en doorzettingsvermogen. Maar ook een goed gevoel voor planning en organisatie is belangrijk!
- Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
- Projectmanagementvaardigheden
- Effectieve teamleider
- Agile werken
- HACCP
- Menuontwikkeling
Geef een gedetailleerd overzicht van je opleidingen & relevante certificaten
Het onderwijsgedeelte van je catering cv is het eenvoudigst te schrijven. Maak een lijst van je opleidingen, diploma’s en eventuele cursussen en zet die in omgekeerd chronologische volgorde.
Heb je een opleiding in de richting van catering gevolg, zoals een opleiding tot kok of de hotelschool? Dan is dat zeker het vermelden waard. Maar ook andere opleidingen kun je prima noemen. Heb je relevante cursussen gedaan? Zoals EHBO of een HACCP-cursus? Dan kun je deze het beste vermelden in een apart kopje.
Bachelor Hotel- en Eventmanagement, Hogeschool TIO, Utrecht
September 2012 - Juni 2016
Kies de Beste CV Lay-out en een Design Geschikt voor een Catering CV
Presentatie doet ertoe! Niet alleen in je gerechten, maar ook in je catering cv. Een rommelig cv maakt uiteraard geen beste eerste indruk. Kies daarom voor een nette, gestroomlijnde opmaak met een vleugje ‘charisma’. Een paar tips:
- Zorg voor een duidelijke cv-indeling, voldoende marges en tussenkopjes. Zo maak je je cv makkelijk te scannen, ook voor de ATS.
- Een beetje kleurgebruik mag zeker, maar overdrijf het niet. Een cv hoort een zakelijk karakter te hebben.
- Beperk je catering cv bij voorkeur tot maximaal 1 A4’tje.
- Gebruik voor het mooiste resultaat een professioneel cv template.
Voorbeeld cv catering met alleen tekst
Profiel
Gedreven cateringmanager met ruime expertise in het plannen, coördineren en uitvoeren van cateringdiensten voor evenementen, variërend van intieme bijeenkomsten tot grootschalige zakelijke evenementen. Ruim 8 jaar ervaring in het creëren van bijzondere culinaire ervaringen, zowel in commerciële als meer informele gelegenheden.
Werkervaring
Cateringmanager, Cateringbedrijf De Zwaan, Utrecht
November 2020 - November 2024
- Was verantwoordelijk voor de algehele organisatie en uitvoering van cateringdiensten voor evenementen, van bedrijfsfeesten tot huwelijken en congressen.
- Beheerde klantrelaties en ontwierp menu’s op maat in samenwerking met de koks en klanten.
- Gaf leiding aan een team van koks, serveerders en logistiek medewerkers, met focus op service, voedselveiligheid en saamhorigheid in het team.
- Ontwikkelde en implementeerde kwaliteitsstandaarden en werkprocessen om consistentie en hoge kwaliteit te waarborgen.
- Droeg verantwoordelijkheid voor het kostenplaatje, waarbij zowel het budget van de klant als de winstdoelstellingen van het bedrijf centraal stonden.
Cateringcoördinator , Green Garden, Den Haag
Oktober 2016 - Oktober 2020
- Verantwoordelijk voor de complete organisatie van cateringen evenementplanning in ons bedrijfsrestaurant en conferentiecentrum.
- Was verantwoordelijk voor het werven, opleiden en aansturen van personeelsleden.
- Droeg bij aan een soepel verloop van externe cateringprojecten en was daarbij verantwoordelijk voor de logistieke planning en het op- en afbouwen op locatie.
- Maakte verbeterplannen op basis van klantenfeedback, waardoor de klanttevredenheid binnen twee jaar met 20% steeg.
Vaardigheden
- Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
- Projectmanagementvaardigheden
- Effectieve teamleider
- Agile werken
- HACCP
- Menuontwikkeling
Opleiding
Bachelor Hotel- en Eventmanagement, Hogeschool TIO, Utrecht
September 2012 - Juni 2016
Heb je hulp nodig bij het opmaken van een professioneel cv voor catering? Maak kennis met de gratis cv templates en de online cv maker van cvster.nl. Hierin maak je een smaakvol cv in een handomdraai! Succes met solliciteren!