Wie politieagent wil worden, moet solliciteren op een opleidingsplaats op de politieopleiding. Het opsturen van je sollicitatiedocumenten is de eerste stap en met een beetje mazzel volgen daarna zes maanden van toetsen, tests en gesprekken. Agent word je dus niet zomaar! Maar voor het zover is, heb je een motivatiebrief of sollicitatiebrief nodig waarmee je laat zien dat jij het in je hebt om bij de politie te werken. In deze gids met voorbeeld ontdek je hoe je de politie daarvan overtuigt met een ijzersterke sollicitatiebrief.
Voorbeeld sollicitatiebrief politie
Ik groeide op in een achterstandswijk en ben bekend met armoede, discriminatie en de taal van de straat. Ik leerde er doorzetten, veerkracht tonen en altijd positief blijven. Onze wijkagent speelde daar een belangrijke rol in.
De politievoorlichting gaf de doorslag: ik wil als agent met multiculturele bagage mensen helpen op moeilijke momenten. Wijkagent worden en het verschil maken in de stad, dat is mijn doel.
Ik bereid mij alvast voor op de politie-selectieprocedure en zie uit naar uw reactie.
Secties van je politie sollicitatiebrief
De sollicitatiebrief die je als politieagent in spe nodig hebt, wijkt af van de standaard sollicitatiebrief. Je moet je motivatie namelijk online indienen via een formulier en je hebt slechts 500 tekens voor je verhaal. Dat maximum van 500 tekens (geen woorden maar tekens!) is echt heel beperkt. Je hebt absoluut geen ruimte voor prietpraat en moet meteen ter zake komen.
Het belangrijkste is dat je in die 500 tekens laat zien waarom jij het in je hebt om een goede politieagent te worden. Daarbij volg je de opbouw van een sollicitatiebrief, maar dan zonder de koptekst en zonder de afsluitende groet met je naam. Dat bespaart ruimte en die informatie vul je elders al in.
De opbouw van je politieagent sollicitatie/motivatiebrief:
- De begroeting / aanhef (optioneel, laat weg bij ruimtegebrek)
- De introductie van je sollicitatie: waarom wil je agent worden?
- De hoofdtekst van je motivatie: wat zal jou een goede agent maken?
- De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
Lees ook eens ons stappenplan sollicitatiebrief schrijven voor nóg meer tips.
Introductie van je politie sollicitatiebrief
In de openingszin van je sollicitatiebrief maak je meteen duidelijk waarom jij agent wil worden.
- Op welk punt in je leven besloot je dat je iets wil doen voor de maatschappij en je medemens?
- Ben je zelf in aanraking gekomen met de politie als jeugdig boefje?
- Of stond de politie voor je klaar na een heftig incident zoals een ongeval, inbraak of caféruzie?
Geef een inkijkje in jouw achtergrond en beweegredenen om voor een baan als politieagent te kiezen.
Ik groeide op in een achterstandswijk en ben bekend met armoede, discriminatie en de taal van de straat. Ik leerde er doorzetten, veerkracht tonen en altijd positief blijven. Onze wijkagent speelde daar een belangrijke rol in.
Het lijkt mij leuk om als politieagent aan de slag te gaan. Daarom solliciteer ik graag op een plek op de politieacademie.
De selectieprocedure voor politieagenten is zeer uitgebreid. Om toegelaten te worden tot de politieacademie, moet je dus écht gemotiveerd zijn.
In de eerste tekst wordt de lezer direct gegrepen door de diepgewortelde motivatie van de sollicitant en de kans is dan ook groot dat de wervingsmanager deze persoon een kans wil geven. Schrijf je op dat het je gewoon ‘leuk lijkt’ om politieagent te worden? Dan zal je sollicitatie waarschijnlijk snel naar de prullenmand worden gesleept.
Lees meer over de politieacademie selectieprocedure, de toelatingseisen, bezoek een voorlichting over de politieopleiding en ga alvast aan de slag met je fysieke conditie met de PolitieConditie app.
Beste Lisa Jonker,
Ik groeide op in een achterstandswijk en ben bekend met armoede, discriminatie en de taal van de straat. Ik leerde er doorzetten, veerkracht tonen en altijd positief blijven. Onze wijkagent speelde daar een belangrijke rol in.
Hoofdtekst van je politie sollicitatiebrief
Na de introductie volgt de hoofdtekst. Nogmaals, je hebt slechts 500 tekens voor je totale motivatie, dus je sollicitatiebrief als politieagent is echt heel beknopt. In de hoofdtekst laat je daarom kort en bondig zien waarom jij denkt dat je een goede agent kunt worden. Dat doe je door te schrijven over:
- Je ervaring en vaardigheden: welke toegevoegde waarde neem je mee in je toekomstige baan?
- Je motivatie voor de functie: waarom pas jij goed bij de politie?
Eerste alinea: je geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)
Laat zien dat jij een interessante kandidaat bent en absoluut een uitnodiging verdient voor de selectieprocedure van de politieopleiding. Dat kun je onder andere als volgt benadrukken:
- Laat weten welke eerder gevolgde opleiding van pas komt. Misschien komt de mensenkennis die je opdeed tijdens je studie Maatschappelijke Hulp & Dienstverlening wel goed van pas als politieagent!
- Geef aan dat je stressbestendig en veerkrachtig bent. Dat zijn tenslotte cruciale eigenschappen voor elke politieagent.
- Benadruk wat voor relevante werkervaring je hebt. Zelfs een bijbaan in de horeca kan van pas komen: daar leerde je tenslotte snel te handelen en goed om te gaan met lastige gasten.
- Benadruk dat je goed kunt samenwerken. Je kunt Nederland tenslotte niet à la Superman in je eentje veilig houden.
Een taaltest is onderdeel van de selectieprocedure. Een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk voor een politieagent. Laat in je motivatiebrief alvast zien dat jij de spelling- en grammaticaregels in de vingers hebt en lever een foutloze brief in.
Tweede alinea: Afstemming op de organisatie
De politieacademie hecht veel waarde aan je motivatie. Waarom wil je agent worden? Die vraag moet je absoluut beantwoorden in het tweede gedeelte van je sollicitatiebrief.
Wat of wie inspireerde jou om te solliciteren? Hoe komen jouw vaardigheden van pas als je als politieagent aan de slag gaat? Wat is je grote, professionele droom? Het antwoord op zulke vragen kunnen de leidraad vormen voor het schrijven van het tweede gedeelte van de hoofdtekst. Zorg er in ieder geval voor dat je in dit gedeelte van je sollicitatiebrief een duidelijke link legt met de politie.
De politievoorlichting gaf de doorslag: ik wil als agent met multiculturele bagage mensen helpen op moeilijke momenten. Wijkagent worden en het verschil maken in de stad, dat is mijn doel.
Afsluiting en conclusie van je politie sollicitatiebrief
De laatste tekens van je sollicitatiebrief gebruik je voor een positieve call-to-action. Wees enthousiast en maak nogmaals je interesse in de politieopleiding duidelijk.
Probeer in de conclusie van je brief nogmaals de nieuwsgierigheid te prikkelen of geef een inkijkje in je gedrevenheid. Nodig de recruiter of werkgever uit om contact op te nemen en nader kennis te maken.
Je hebt met 500 tekens waarschijnlijk geen ruimte meer voor een ondertekening. Dat is ook niet nodig, het formulier straalt uit dat dat bij de online sollicitatie ook niet van je verwacht wordt.
Heb je nog wel een paar tekens over? Sluit je sollicitatiebrief dan af met een eenvoudig “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een enter zodat je voor- en achternaam op de regel eronder komen. Past je achternaam er niet meer bij? Gebruik dan alleen je voornaam zodat je binnen de 500 tekens blijft.
Terwijl ik mij voorbereid op de politie-selectieprocedure, zie ik uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Ricardo Neslo
Belangrijkste punten
Het doel van je motivatiebrief is de politie-recruiter ervan te overtuigen dat ze jou moeten uitnodigen voor de selectiedagen voor de opleidingsplaatsen. Prikkel de nieuwsgierigheid en laat zien dat je leergierig en flexibel bent. Doe natuurlijk hetzelfde bij je politieagent cv.
Je hebt slechts 500 tekens voor je motivatie in het online aanmeldingsformulier voor de politieopleiding. Dat is heel weinig. Je zal dus flink moeten herschrijven om zo veel mogelijk informatie in die 500 tekens te vatten. Gebruik de functie ‘aantal woorden tellen’ op je computer om te checken of je het aantal tekens niet overschrijdt.
Naast een sollicitatiebrief, dien je natuurlijk ook je minstens zo belangrijke cv in. Wil je weten hoe je dat aanpakt? Lees dan ook eens deze gids plus voorbeeld voor het schrijven van een politie cv eens goed door!