1. voorbeelden
 2. Politieagent
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Politieagent

Gebruik deze Politieagent voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Politieagent functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.3
Gemiddelde beoordeling
59 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Politieagent
Bewerk deze sollicitatiebrief

Voorbeeld sollicitatiebrief Politieagent

Wie politieagent wil worden, moet solliciteren naar een opleidingsplaats op de politieopleiding. Je politieagent-sollicitatiebrief is de eerste stap en met een beetje mazzel volgen daarna 6 maanden van toetsen, tests en gesprekken. Politieagent word je niet zo maar!

De selectieprocedure om politieagent te worden is uitgebreid. Ten eerste moet je aan de minimale eisen voldoen (Nederlandse nationaliteit, minimaal 18 jaar, vooropleiding in orde, rijbewijs gehaald) en moet je een overtuigende motivatie schrijven in je sollicitatiebrief voor de politieacademie. Kom je voorbij deze eerste hobbel, dan volgt in 6 maanden tijd de rest van de selectieprocedure:

 • Online testen (taaltest en cognitietest)
 • Intakegesprek
 • Sporttest en verificatietoets op de online testen
 • Psychologisch onderzoek
 • Medische keuring
 • Screening

Een van de redenen dat de selectieprocedure zo uitgebreid is, is omdat politiewerk veeleisend is. Het is zonde om tijd en geld te steken in de opleiding van mensen die uiteindelijk nooit agent zullen worden omdat halverwege de politieopleiding blijkt dat het beroep te pittig voor ze is.

Wat daarin meespeelt, is dat de opleiding tot politieagent volledig voor je wordt betaald. Ook krijg je een uniform, reiskostenvergoeding, boeken en lesmateriaal én krijg je een vergoeding of loon. Het is daarom logisch dat er alleen aspirant agenten welkom zijn die de opleiding zeer waarschijnlijk succesvol zullen afronden. Agenten die slagen voor de opleiding, krijgen een erkend politiediploma en zijn direct zeker van een baan bij de eenheid waar ze tijdens de opleiding praktijkervaring hebben opgedaan. 

Maar voor het zover is, heb je een politieagent sollicitatiebrief nodig waarmee je de eerste selectie doorstaat en toegelaten wordt tot de selectieprocedure. 

Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in deze handleiding sollicitatiebrief politieagent. Lees overigens ook zeker ons stappenplan sollicitatiebrief schrijven voor nóg meer tips.  

Opbouw sollicitatiebrief politieagent

De sollicitatiebrief die je als politieagent in spe nodig hebt, wijkt af van de standaard sollicitatiebrief. Je moet je motivatie namelijk online indienen via een formulier en je hebt slechts 500 tekens voor je verhaal. Die 500 tekens (geen woorden maar tekens!) is echt heel beperkt. Je hebt absoluut geen ruimte voor prietpraat en moet meteen ter zake komen. 

Het belangrijkste is dat je in die 500 tekens laat zien waarom jij het in je hebt om een goede politieagent te worden. Daarbij volg je de opbouw van een sollicitatiebrief, maar dan zonder de koptekst, en zonder de afsluitende groet met je naam. Dat bespaart ruimte en die informatie vul je elders al in. 

De opbouw van je politieagent motivatie:

 • De begroeting / aanhef (optioneel, laat weg bij ruimtegebrek)
 • De introductie van je sollicitatie: waarom wil je agent worden?
 • De hoofdtekst van je motivatie: wat zal jou een goede agent maken?
 • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief politieagent

Ik groeide op in een achterstandswijk en ben bekend met armoede, discriminatie en de taal van de straat. Ik leerde er doorzetten, veerkracht tonen en altijd positief blijven. Onze wijkagent speelde daar een belangrijke rol in.

De politievoorlichting gaf de doorslag: ik wil als agent met multiculturele bagage mensen helpen op moeilijke momenten. Wijkagent worden en het verschil maken in de stad, dat is mijn doel.

Ik bereid mij alvast voor op de politie-selectieprocedure en zie uit naar uw reactie.

Gekopieerd!

Aanhef motivatiebrief Politieacademie

De aanhef laat je weg als je tekens tekort komt. Bij een online formulier waarin je je motivatie moet plakken, is zo’n aanhef niet direct nodig. 

Heb je wel nog wat tekens over? Zoek dan uit welke politie recruiter jouw sollicitatie zal beoordelen: de naam van de juiste recruiter staat helemaal onder aan de vacaturetekst van de politieopleidingsplaats. Het verschilt per politieregio welke recruiter jouw motivatie zal beoordelen. 

Neem de naam foutloos over en scoor een extra bonuspuntje: mensen lezen graag hun eigen naam en jij laat ermee zien dat je de moeite hebt genomen om de naam van de juiste politie recruiter te achterhalen. 

Gebruik een synoniemenzoeker in je sollicitatiebrief
Gebruik een synoniemenzoeker in je sollicitatiebrief

Openingszin motivatiebrief politieacademie

In de openingszin van je sollicitatiebrief maak je meteen duidelijk waarom jij agent wil worden. 

 • Op welk punt in je leven besloot je dat je iets wil doen voor de maatschappij en je medemens?
 • Ben je zelf in aanraking gekomen met de politie als jeugdig boefje?
 • Of stond de politie voor je klaar na een heftig incident zoals een ongeval, inbraak of caféruzie?

Geef een inkijkje in jouw achtergrond en beweegredenen om voor een baan als politieagent te kiezen. 

Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?
Gerelateerde artikelen
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?

Je motivatie toelichten bij je sollicitatie. Hoe pak je dat aan? En wat is jouw motivatie voor de baan eigenlijk? Ontdek jouw motivatie en hoe je die verwoordt.

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief 

Ik groeide op in een achterstandswijk en ben bekend met armoede, discriminatie en de taal van de straat. Ik leerde er doorzetten, veerkracht tonen en altijd positief blijven. Onze wijkagent speelde daar een belangrijke rol in.

Gekopieerd!

Hoofdtekst motivatiebrief politieacademie

Na de introductie volgt te hoofdtekst. Nogmaals, je hebt slechts 500 tekens voor je totale motivatie, dus je sollicitatiebrief als politieagent is echt heel beknopt. 

In de hoofdtekst laat je zien waarom jij denkt dat je een goede agent kunt worden. 

 • Welke toegevoegde waarde neem je mee in je toekomstige baan?
 • Heb je een multiculturele achtergrond?
 • Ben je extreem stressbestendig (en waar blijkt dat dan uit?)
 • Is flexibiliteit jou tweede natuur en schakel je straks moeiteloos van achtervolging naar reanimatie naar bekeuring naar opvoedkundig gesprekje met hangjongeren?

Laat zien dat jij een interessante kandidaat bent en absoluut een uitnodiging verdient voor de selectieprocedure van de politieopleiding. Je sollicitatiebrief met enthousiasmerende motivatie is je ticket naar een intakegesprek!

Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden

In een korte motivatiebrief vertel je kort en krachtig waarom jij de beste kandidaat bent. Schrijf een krachtige korte motivatiebrief aan de hand van onze 10 tips en bekijk de korte motivatiebrief voorbeelden ter inspiratie.

Afsluiting

De laatste tekens van je sollicitatiebrief gebruik je voor een positieve call-to-action. Wees enthousiast en maak nogmaals je interesse in de politieopleiding duidelijk. 

Probeer in de conclusie van je brief nogmaals de nieuwsgierigheid te prikkelen of geef een inkijkje in je gedrevenheid. Nodig de recruiter of werkgever uit om contact op te nemen en nader kennis te maken

Je hebt met 500 tekens waarschijnlijk geen ruimte meer voor een ondertekening. Dat is ook niet nodig, het formulier straalt uit dat dat bij de online sollicitatie ook niet van je verwacht wordt. 

Heb je nog wel een paar tekens over? Sluit je sollicitatiebrief dan af met een eenvoudig “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een enter zodat je voor- en achternaam op de regel eronder komen. Past je achternaam er niet meer bij? Gebruik dan alleen je voornaam zodat je binnen de 500 tekens blijft. 

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief 

Terwijl ik mij voorbereid op de politie-selectieprocedure, zie ik uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Ricardo Neslo

Gekopieerd!

7 aandachtspunten motivatiebrief politieacademie

Je weet nu hoe je een goede motivatiebrief voor de politie schrijft. Lees voordat je aan de slag gaat met je sollicitatie deze 7 tips nog even door:

 1. De politieacademie hecht veel waarde aan je motivatie. Waarom wil je agent worden? Die vraag moet je absoluut beantwoorden in je sollicitatiebrief.
   
 2. Ook belangrijk: wat maakt dat jij een goede politieagent kan worden? Welke levenservaring, karaktereigenschappen en/of vaardigheden neem je mee naar de politieopleiding?
   
 3. Een taaltest is onderdeel van de selectieprocedure. Een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk voor een politieagent. Laat in je motivatiebrief alvast zien dat jij de spelling- en grammaticaregels in de vingers hebt en lever een foutloze brief in.
   
 4. Het doel van je motivatiebrief is de politie-recruiter ervan te overtuigen dat ze jou moeten uitnodigen voor de selectiedagen voor de opleidingsplaatsen. Prikkel de nieuwsgierigheid en laat zien dat je leergierig en opleidbaar bent, doe dat ook in je politie cv.
   
 5. Je hebt slechts 500 tekens voor je motivatie in het online aanmeldingsformulier voor de politieopleiding. Dat is heel weinig. Je zal dus flink moeten herschrijven om zo veel mogelijk informatie in die 500 tekens te vatten. Gebruik de functie ‘aantal woorden tellen’ op je computer om te checken of je het aantal tekens niet overschrijdt.
   
 6. Lees meer over de politieacademie selectieprocedure, de toelatingseisen, bezoek een voorlichting over de politieopleiding en ga alvast aan de slag met je fysieke conditie met de PolitieConditie app.
   
 7. Verwacht je dat jouw politieagent sollicitatiebrief een uitnodiging oplevert? Bekijk hier alvast hoe je je kunt voorbereiden op het intakegesprek.
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren