1. voorbeelden
 2. Marinier
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Marinier

Deze sollicitatiebriefgids en het bijbehorende voorbeeld van de sollicitatiebrief voor een zeeman laten zien hoe je het maximale uit dit belangrijke document haalt en een sollicitatiegesprek kunt krijgen voor de gewenste schippersfunctie.
4.3
Gemiddelde beoordeling
50 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Marinier
Bewerk deze sollicitatiebrief

Het dagelijkse werk van een bekwaam zeeman heeft direct invloed op het leven en de levensvoorziening van zijn collega's. De manier waarop zeemannen hun werk aanpakken is net zo belangrijk als wat ze doen. Veiligheid staat in veel situaties voorop, dus in een sollicitatiebrief van een zeeman moet zijn benadering van het werk en zijn eerdere ervaring centraal staan. Hij moet laten zien dat hij te vertrouwen is. Een reeks sollicitatiegesprekken zal centraal staan bij het nemen van deze beslissing, maar het eerste bewijs van bekwaamheid moet worden geleverd in de sollicitatiebrief.

Een carrière als zeeman kan veel onverwachte gevaren omvatten, dus in de sollicitatiebrief van een zeeman kun je enkele minder vaak voorkomende verhalen uit je carrière vertellen en laten zien dat je het in je hebt als tegenslag toeslaat. Enkel het herhalen van de taken van de functie zal niemand imponeren - jouw brief moet aanpassingsvermogen, kalmte onder druk en een ijzeren wil tonen om zelfs de moeilijkste situaties te verslaan. Het vertellen van ongewone verhalen laat zien dat je iemand bent die klaar is voor het onverwachte.

Samenwerken om problemen op te lossen en een uitmuntende houding hebben om jouw aandeel in het team te doen, moeten essentiële ingrediënten zijn van elke sollicitatiebrief voor een zeeman. Je persoonlijkheid zal ook een grotere rol spelen in het sollicitatieproces van een zeeman, aangezien je veel tijd zal doorbrengen met je bemanningsleden. Wees jezelf en je zult een gelijkgestemde groep collega's vinden.

Deze sollicitatiebriefgids en het bijbehorende voorbeeld van de sollicitatiebrief voor een zeeman laten zien hoe je het maximale uit dit belangrijke document haalt en een sollicitatiegesprek kunt krijgen voor de gewenste schippersfunctie. Het schrijven van een sollicitatiebrief is heel anders dan het schrijven van een cv, dus laten we eens dieper op de details ingaan.

In deze handleiding voor een sollicitatiebrief voor een zeeman zullen we behandelen:

 • Een sollicitatiebrief indeling voor een zeeman die de juiste structuur voor jouw verhaal creëert.
 • Welke informatie je op moet nemen in de inleiding, het middenstuk en de afsluiting van je sollicitatiebrief.
 • Hoe je een sollicitatiebrief voor een zeeman kunt schrijven als je geen ervaring hebt als zeeman.
 • Psychologische tips om te overtuigen, en basisfouten om te vermijden bij het schrijven.

Wist je dat:

Lang niet alle schippers een diploma hebben? Hoewel hoger onderwijs vaak een vereiste is voor een zeeman, zal het benadrukken van de juiste aspecten van je eerdere werkervaring en je persoonlijkheid een belangrijke rol spelen.

De beste opbouw voor een voorbeeld van een zeeman sollicitatiebrief

Elke zeeman heeft veel verhalen te vertellen, maar hoe moet je de structuur van de zeeman sollicitatiebrief opzetten en welke verhalen kun je in welke delen vertellen? Elk verhaal heeft een boeiend begin, een solide midden en een gedenkwaardig einde. Een zeeman sollicitatiebrief is niet anders. Om deze reden is de structuur van een sollicitatiebrief vergelijkbaar voor de meeste functies:

 • De kop van de sollicitatiebrief
 • De groet / aanhef
 • De introductie van de sollicitatiebrief
 • De middelste alinea's
 • De afsluitende alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en afsluiting)
Expert tip

Deze gids voor het voorbeeld van een sollicitatiebrief is bedoeld om enkele specifieke tips te geven voor een zeeman sollicitatiebrief, maar er zijn veel meer algemene ideeën te vinden in ons uitgebreide voorbeeld van een sollicitatiebrief. Misschien heb je een kleurrijk verleden dat veel meer omvat dan de kerntaken van een zeeman. Overweeg dus om een sollicitatiebrief voor een zeeman te schrijven vanuit zoveel mogelijk invalshoeken. 

Sollicitatiebrief kop

Elke scheepskapitein zal efficiëntie en eenvoud bovenaan hun prioriteitenlijst plaatsen. Daarom moet de kop van een zeeman sollicitatiebrief de essentie van de sollicitatie bevatten zonder poespas. Vermijd eigenzinnige graphics en een fel kleurenschema te allen tijde!

De kop van de sollicitatiebrief moet jouw contactgegevens bevatten: je volledige naam, e-mailadres en misschien een social media profiel (om je passie voor vissen te tonen). Als deze gegevens ontbreken, kan de recruiter zich afvragen wat je wellicht verbergt. 

Maak jezelf gemakkelijk te bereiken. Als het kopgedeelte alle benodigde informatie bevat, kan de lezer snel doorgaan naar de belangrijkere aspecten van de zeeman sollicitatiebrief: jouw ervaring en jouw verhaal. Wees niet kinderachtig met het e-mailadres: [email protected] kan impliceren dat je je werk niet serieus genoeg neemt. Gebruik een privé e-mail met je naam en een gangbare provider.

Je hoeft overigens niet je volledige adres in je sollicitatiebrief op te nemen. Bij ieder bedrijf zullen dan meteen de AVG bellen gaan rinkelen. Deel je volledige adres alleen wanneer je in de aanbiedingsfase bent. Houd het kopgedeelte vooral zo overzichtelijk mogelijk.

Doel van de sollicitatiebrief kop: geef de basisinformatie op de minst opdringerige manier en kies een eenvoudig ontwerp voor de sollicitatiebrief kop dat niet afleidt van je verhaal.

Begroeting van de sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief voor een zeeman hoeft niet overdreven formeel te zijn, aangezien schrijven niet een kerntaak binnen jouw rol zal zijn. Desondanks moet je je toekomstige baas op de juiste manier begroeten. Het juiste gebruik van de naam (met de correcte spelling) is een basisbeleefdheid, dus controleer en dubbelcheck de functiebeschrijving. Als je de naam niet kent, zal een snel telefoontje naar het bedrijf geen kwaad kunnen en het kan je zelfs een kans bieden om meer te weten te komen over de functie of de bedrijfscultuur.

Het doel van de brief begroeting: begin de sollicitatiebrief voor een zeeman op de juiste voet.

Aanpasbaar voorbeeld van een sollicitatiebrief begroeting

Geachte mevrouw Verkerk,

Gekopieerd!

Sollicitatiebrief introductie

De introductie van een sollicitatiebrief voor een zeeman moet laten zien dat je de specifieke eisen van de functie begrijpt en dat jouw eerdere ervaring aantoont dat jij de persoon voor de baan bent. Wees specifiek, geef voorbeelden en toon persoonlijkheid.

Aangezien teamwork zo'n belangrijke vereiste is voor een zeeman, is aantonen dat je jarenlange ervaring hebt in samenwerken met anderen (in verschillende situaties) een geweldige manier om de brief te beginnen. Je toekomstige werkgever is niet op zoek naar een eenling. Een introductie van een sollicitatiebrief voor een zeeman die laat zien dat je het hart van een goed functionerend team bent, is een geweldige manier om te starten. Beschrijf hoe je hebt samengewerkt met je vorige collega's om de dagelijkse taken uit te voeren. Maak je sollicitatiebrief niet alleen over jou.

Het doel van de introductie van de sollicitatiebrief: je weet welke kwaliteiten echt belangrijk zijn als zeeman. Zorg ervoor dat je toekomstige baas daarvan een voorproefje krijgt in de introductie van de sollicitatiebrief.

Aanpasbaar voorbeeld van sollicitatiebrief introductie

Werken op een krabvissersschip heeft me alles geleerd wat ik moet weten over het bedienen en onderhouden van visapparatuur en machines.

Gekopieerd!

Sollicitatiebrief middenstuk 

Het middenstuk van de sollicitatiebrief voor een zeeman is waar je uitweidt over je ervaring en een paar verhalen vertelt die zowel passen bij de betreffende functie als je helpen op te vallen tussen de concurrentie. Als jouw verhalen niet relevant zijn, worden ze genegeerd. Als ze veel voorkomend zijn, zullen ze in de vergetelheid raken.

Val niet in de valkuil van het simpelweg herhalen van de functiebeschrijving in je sollicitatiebrief voor een zeeman. Het middenstuk van de brief moet de lezer meenemen in jouw verhaal en uitleggen hoe je juist dat unieke verschil maakt met wat je doet op de boot. Zoals eerder vermeld, hangt de veiligheid en het welzijn van je bemanningsleden af van hoe je dingen doet, evenals wat je doet. Geef dus voldoende context.

Hoewel een sollicitatiebrief vanuit een eerstepersoonsperspectief geschreven wordt, is het belangrijk dat je in je sollicitatiebrief ook de prestaties van degenen om je heen vermeldt. Een zeeman is een tandwiel in een ongelooflijk goed geoliede machine, dus wanneer je anderen erkent tijdens je zoektocht naar een baan, geef je blijk van het feit dat je slechts een deel van een geheel bent. Bescheidenheid is een cruciale eigenschap van een zeeman. Je bent niets zonder je bemanningsleden.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om enkele van de cruciale persoonlijke eigenschappen te vermelden die elke zeeman zou moeten bezitten. Misschien kun je ingaan op je motivaties voor lange zeereizen of een inzicht geven in je competitieve aard. De zee opgaan is een zware baan op vele niveaus, dus je toekomstige werkgever wil weten wáárom je het precies doet.

Doel van het middenstuk van je sollicitatiebrief: zorg ervoor dat de kern van je sollicitatiebrief voor een zeeman relevant en uniek is, en positioneer jezelf als lid van een team bemanningsleden.

Aanpasbaar voorbeeld van het middenstuk van een sollicitatiebrief

De Barentszzee was een zware inwijding in het beroep. Na mijn verhuizing naar 'S-Gravenzande besef ik dat kreeftvissen niet minder uitdagend is. In mijn vorige functie was ik verantwoordelijk voor verschillende taken, waaronder het onderhoud van het dek, het hanteren van lijnen en navigatie. Ik ben gewend om met verschillende soorten apparatuur en technologie te werken, en ik ben ervan overtuigd dat ik me snel kan aanpassen aan nieuwe systemen.

Ik beschik over alle benodigde vergunningen en certificaten, waaronder het EU kwalificatiecertificaat schipper. Ik ben ook bekend met maritieme regelgeving en veiligheidsprotocollen. Mijn vorige boot was uitgerust met de nieuwste technologie, en ik had de leiding over het sourcen van nieuwe technologie. Een door mij voorgesteld sonarsysteem was medeverantwoordelijk voor een volumetoename van 41% voor het seizoen en nieuwe veiligheidsuitrusting zorgde voor 74% minder kleine verwondingen.

Wat betreft het ondersteunen van de kapitein van het schip heb ik ervaring met het navigeren en besturen van een visserijvaartuig van 18-20 meter. Ik beschik over sterke navigatievaardigheden en kan met vertrouwen en nauwkeurigheid een schip besturen in drukke vaarroutes. Het is belangrijk om alert te blijven en zorgvuldige beslissingen te nemen. Ik ben een betrouwbaar en stabiel bemanningslid.

Gekopieerd!

Hoe een sollicitatiebrief voor een zeeman af te sluiten (conclusie en afsluiting)

Het belangrijkste waar een kapitein naar op zoek is bij een zeeman, is iemand met wie ze goed kunnen samenwerken en overweg kunnen. Wanneer je lange uren op zee doorbrengt, zoek je naar een verwante geest. De conclusie van een sollicitatiebrief voor een zeeman moet nog een laatste inzicht in je karakter geven voordat een potentiële toekomstige baas besluit je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Hopelijk hebben je cv en sollicitatiebrief nu hun werk gedaan, dus de laatste regels van de sollicitatiebrief voor een zeeman moeten eindigen op de sterkst mogelijke toon. Vraag op een beleefde manier om een gesprek. Als je sollicitatie goed past, is er niets mis mee om te zeggen dat je uitkijkt naar een mogelijke ontmoeting en meer te weten wilt komen over de details van de functie.

Doel van de afsluiting: geef ze nog een laatste reden, gebaseerd op je persoonlijkheid, om je aan te nemen en schroom niet om te zeggen dat je uitkijkt naar een mogelijk sollicitatiegesprek.

Aanpasbaar voorbeeld voor de afsluiting van een sollicitatiebrief

Ik kijk uit naar de mogelijkheid om met uw bemanning mee te gaan op een vaartocht om te ontdekken hoe de persoonlijkheden en ervaringsniveaus passen. Ik heb veel goede dingen gehoord over uw bemanning.

Met vriendelijke groet, 

Bart Jochems

Gekopieerd!

Schrijfpsychologie: fouten om te vermijden in de sollicitatiebrief voor een zeeman

Communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor een zeeman, maar schrijfvaardigheden staan niet hoog op het verlanglijstje. Dus, hoewel je waarschijnlijk niet al te streng beoordeeld zult worden op eventuele fouten of typfouten in een sollicitatiebrief voor een zeeman, suggereren deze foutjes wel een gebrek aan aandacht voor detail. Iets wat extreem gevaarlijk kan zijn wanneer je op volle zee bent. In een situatie waarin er veel sollicitanten zijn, kun je je niet veroorloven dat de volgende fouten enige twijfel in het hoofd van de personeelsmanager veroorzaken:

 1. Grammaticale en spellingkwesties. Maak gebruik van online spellings- en grammaticacheckers om ervoor te zorgen dat eventuele duidelijke fouten worden opgemerkt. Vraag ook een vriend om je sollicitatiebrief na te lezen.
 2. Een vriendelijke toon. Je zult veel tijd doorbrengen met je toekomstige bemanningsleden, dus wees niet te formeel in de toon van je brief. Schrijf alsof je een gesprek met hen voert - houd het licht. Beschouw het als een monoloog om het sollicitatieproces te starten.
 3. Generieke voorbeelden. Er is altijd de verleiding om generieke voorbeelden te geven of simpelweg de verantwoordelijkheden uit de functieomschrijving te kopiëren. In deze valkuil terechtkomen is de snelste manier om op de afwijzing stapel te belanden. Je moet een manier vinden om op te vallen.
Expert tip

Het is belangrijk om de inhoud van je sollicitatiebrief correct te krijgen, maar het oog wil ook wat. Als je experimenteert met verschillende opmaakopties in Word of zelf een PDF-versie maakt, loop je het risico dat je sollicitatiebrief er anders uitziet op verschillende browsers, enzovoort. Bespaar jezelf de moeite met een van onze door experts ontworpen eenvoudige sollicitatiebrief sjablonen. De uitstraling is net zo belangrijk als de inhoud!

Wat als je de sollicitatiebrief niet kunt indienen?
Wat als je de sollicitatiebrief niet kunt indienen?

Sollicitatiebrief voor een zeeman zonder ervaring

Er bestaat natuurlijk de mogelijkheid om een carrière als zeeman te starten zonder eerdere ervaring. Jouw sollicitatiebrief voor een zeeman zonder ervaring moet in dat geval alle vaardigheden benadrukken die nuttig kunnen zijn in een carrière als zeeman. Denk aan het vermogen om met machines te werken, fysieke fitheid, oog voor detail, uitstekende communicatieve vaardigheden, vastberadenheid om met een moeilijke omgeving om te gaan en het vermogen om onder constante druk in een team te werken.

Je zult niet de enige zijn die solliciteert met weinig ervaring, dus wees daar niet verontschuldigend of onzeker over. Beschrijf het soort persoon dat je bent en waarom jouw eerdere ervaring relevant is. Je moet laten zien dat je begrijpt wat de functie inhoudt, dus aarzel niet om verbanden te leggen met wat er van je verwacht zal worden.

Belangrijkste punten:

 1. Toon aan dat je de vaardigheden en persoonlijkheid hebt om uit te blinken in één van de meest veeleisende functies ter wereld. Zeeman zijn is hard werken, zowel fysiek als mentaal.
 2. Gebruik het format van de sollicitatiebrief om je verhaal op een logische manier uiteen te zetten.
 3. Het verkrijgen van een baan als zeeman zonder ervaring is mogelijk, maar je moet je sollicitatiebrief gebruiken om je verleden te koppelen aan je toekomstig potentieel.
 4. Controleer op domme fouten, aangezien aandacht voor detail een belangrijke eigenschap is voor de functie.
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren