Wat is een Europass cv?
Een Europass-cv is een curriculum vitae met een gestandaardiseerde inhoud en lay-out waarmee je makkelijker over de grens kunt solliciteren. Het Europass cv-systeem is een initiatief van de Europese Unie om internationaal solliciteren in Europa eenvoudiger te maken. Doel is de mobiliteit van werknemers binnen de 27 landen van de EU te bevorderen. Recruiters die cv’s ontvangen van sollicitanten uit heel Europa, kunnen makkelijker cv’s beoordelen en sollicitanten vergelijken als de cv’s eenzelfde opbouw en lay-out kennen.
Europass is dus een online systeem waarin je gratis je cv kunt maken. Via een gestandaardiseerde opmaak vul je contactgegevens, werkervaring, opleiding, vaardigheden en referenties in. Net als bij een gewoon cv. Alleen hoef je je nu niet te verdiepen in de cv-conventies van het land waar je gaat solliciteren: je stelt je cv op volgens het Europass-model.
Europass: Internationaal solliciteren in Europa met een Europass-cv
De Europese Unie telt verschillende landen, met verschillende talen, culturen en gebruiken. Dankzij de overkoepelende afspraken binnen de EU bestaan grenscontroles en de meeste andere barrières tussen individuele EU-landen niet of nauwelijks meer.
In 2004 ontwikkelde de Europese Unie het Europass met daarin het Europass-cv. Het idee achter dat initiatief is barrières wegnemen en mobiliteit bevorderen. Want een standaard systeem voor internationale arbeidsmobiliteit maakt internationaal solliciteren makkelijker.
Italianen kunnen nu bijvoorbeeld eenvoudiger solliciteren in Duitsland, Nederlanders kunnen makkelijker in Oostenrijk aan de bak en voor Belgen is het geen probleem meer om hun cv naar een werkgever in Spanje te sturen.
Het Europass-cv verlaagt de internationale drempels op de arbeidsmarkt voor Europeanen. Het Europass-cv maakt onderdeel uit van het Europass Portfolio.
Wat is het Europass Portfolio?
Het Europass portfolio is eigenlijk een online portfolio voor je internationale loopbaanactiviteiten. Het volledige portfolio bestaat uit vijf Europass-documenten:
- Het Europass-cv. Een curriculum vitae-sjabloon dat in elk Europees land wordt (h)erkend.
- Het Europass-diplomasupplement. Dit document geeft informatie over je opleiding (inhoud), de waarde van het diploma (niveau en resultaten) en de instelling die het diploma heeft toegekend.
- Het Europass-certificaatsupplement. Dit document geeft ook informatie over het niveau van je opleiding, diploma en de instelling, maar is specifiek bedoeld voor beroepsopleidingen, gereglementeerde beroepen en certificeringen die je vakbekwaamheid aantonen.
- Het Europass-taalpaspoort. Het taalpaspoort is inmiddels geen apart onderdeel meer, maar opgenomen in het Europass-profiel. Het geeft informatie over je taalvaardigheid: op welk niveau beheers je één of meerdere talen? Dat check je eenvoudig met dit schema.
- Het Europass-mobiliteitsdocument. Dit geeft informatie over vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je reis, studie of werk in het buitenland.
Zoals je ziet, omvat het totale Europass Portfolio een flinke hoeveelheid aan informatie. Of je het complete Europass Portfolio nodig hebt, hangt af van de baan waarop je gaat solliciteren. Check daarom goed wat je moet meesturen met je sollicitatie.
Wat kan je nog meer met Europass?
Naast een Europass cv opstellen, kun je ook gebruik maken van andere diensten die Europass aanbiedt. Met Europass kan je ook:
- Je vaardigheden, diploma's en certificaten uit andere landen vertalen en vergelijken volgens het Europees Kwalificatiekader (EKK).
- Vacatures ontvangen die passen bij jouw voorkeuren en kwaliteiten.
- Je Europass-cv en sollicitatiebrief bewaren en aanpassen voor vacatures, opleidingen en studies.
- Een sollicitatiebrief schrijven.
- Al je documenten, bewijsstukken, onderscheidingen, certificaten en diploma's veilig opslaan in Europass online ‘bibliotheek’.
Wanneer heb je een Europass-cv nodig?
Je kunt een Europass-cv nodig hebben als je internationaal solliciteert. Niet elke werkgever zal er specifiek om vragen, maar het Europass-cv is in ieder geval wel een curriculum vitae dat in alle EU-landen wordt erkend en herkend.
Ook als je aan een buitenlandse universiteit gaat studeren heb je meestal een Europass-cv nodig. Zowel wanneer je een volledige studie in een ander EU-land gaat doen, als wanneer je voor een semester over de grens gaat.
Het is namelijk niet altijd duidelijk hoe jouw vooropleiding zich verhoudt tot de toelatingseisen die de universiteit stelt voor de betreffende opleiding. Al is het maar omdat het systeem van cijfers geven internationaal enorm verschilt. Een Europass portfolio geeft dat inzicht wel: met een Europass-cv, het Europass-diplomasupplement om je voorkennis aan te tonen en je taalpaspoort om je taalvaardigheid inzichtelijk te maken.
Wanneer is het Europass-cv verplicht?
Wil je graag werken bij de Europese Unie? Als je solliciteert bij een instelling van de EU, dan is het Europass-cv verplicht. De Europese Unie heeft zeven instellingen en daar zijn volop interessante vacatures te vinden!
Wil je aan de slag bij het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank of de Europese Rekenkamer? Dan heb je een Europass portfolio nodig met een Europass-cv.
Maar ook andere EU-organisaties stellen een Europass op prijs of verplicht. Dit zijn de Agentschappen van de Europese Unie. Je herkent ze aan de naam, daar zit meestal ‘Europees’ of ‘Europese’ in. Ook wanneer je bij een EU-agentschap solliciteert, gebruik je een Europass-cv.
Europass cv maken: Zo doe je het
Voordat je een Europass cv kan maken moet je eerst een Europass-profiel aanmaken. Dit doe je door gegevens in te vullen over je opleiding, werkervaring en vaardigheden. Hieronder zie je stapsgewijs hoe je een Europass profiel aanmaakt.
Stap 1: Maak een Europass Profiel aan
- Ga naar de website van Europass: https://europa.eu/europass/nl
- Klik op ‘Maak gratis jouw Europass-profiel aan’
- Registreer je voor Europass of ga verder als gast gebruiker
- Maak je profiel aan en doorloop de 5 stappen
We laten je hieronder zien hoe het eruit ziet, dan krijg je alvast een idee:
Stap 2: Klik op de gele knop en maak gratis een Europass-profiel
Stap 3: Registreer je voor Europass of ga verder als gast gebruiker
Stap 4: Maak je profiel aan en doorloop de 5 stappen om je gegevens in te vullen
Nadat je je profiel hebt aangemaakt, hoef je alleen de bovenstaande vijf stappen te doorlopen om je Europass cv te creëren. Eerst vul je je persoonlijke informatie in, vervolgens vul je je werkervaring in, daarnaar je onderwijs en opleidingen en als laatste je persoonlijke vaardigheden. Wanneer je al deze stappen hebt doorlopen, heb je je eigen Europass cv gemaakt.
Hoe maak ik met CVster.nl een Europass-cv?
Als je op de website van Europass een gratis Europass-cv hebt gemaakt, kun je dat cv downloaden. Met dat pdf-bestand in handen heb je alle informatie die op een Europass-cv moet staan. Je ziet dan ook meteen dat het geen modern cv is. Het oogt saai, formeel en als dertien in een dozijn.
Tijd om je Europass-cv te pimpen! Kies op CVster.nl een template uit, we hebben er 25+ dus er valt genoeg te kiezen. Met name de professionele templates zijn geschikt voor je internationale sollicitaties.
In onze online cv-maker kun je vervolgens de info van je Europass-cv overzetten in een prachtige template en de kleuren kiezen die bij jouw persoonlijkheid passen. Zo heb je beide werelden slim gecombineerd en heb je direct een mooi eindresultaat!
Waarom wij bij CVster.nl geen fan zijn van het Europass-cv
Wie online informatie opzoekt over het Europass-cv, stuit al snel op koppen als:
- "Waarom zou je Europass cv moeten mijden?"
- "Uw Europass-cv verpest uw kansen"
- "Waarom de Europass slecht is voor je carrière"
- "Waarom ik Europass-cv's niet leuk vind"
- "Waarom u het Europass-cv niet moet gebruiken"
En dat is natuurlijk niet zonder reden. Natuurlijk is het grote voordeel van een Europass-cv dat het internationaal geaccepteerd is, maar het komt ook met de nodige nadelen. Daarover hieronder meer.
Moet je verplicht solliciteren met een Europass-cv, dan zit er natuurlijk niets anders op. Maar als je de keuze hebt, kies dan voor een cv-template waar recruiters blij van worden. Er kleven te veel nadelen aan een Europass-cv, daarom zijn wij er geen fan van.
Vijf nadelen van het Europass-cv
Het Europass-cv komt met de nodige nadelen. Wat ons betreft vallen de voordelen daarbij in het niet. Over deze nadelen zijn de meeste mensen het hartstochtelijk eens:
1. Het Europass-cv is uiterst onaantrekkelijk
Gapende lege ruimtes die kostbare ruimte opeten. Een gek ogend logo dat nog meer plek verbruikt. Grote spaties tussen opsommingstekens en tekst. Uitgevulde tekst die woorden op een vreemde manier uitspreidt. Een pagina waar bijna alle info aan de linkerkant verschijnt en de rechterkant leeg is. Lelijke lettertypen en andere typografische fouten.
De moderne wereld is zeer visueel. Design doet ertoe. We houden van apps met mooie interfaces. Websites met strakke menu's. Telefoons met moderne rondingen en kleuren. In diezelfde moderne wereld houden werkgevers van goed ontworpen cv's.
2. Europass-cv online builder: frustrerende interface
Online een persoonlijk Europass-cv aanmaken is buitengewoon frustrerend. Eerst moet je een profiel aanmaken met je contactgegevens, werkervaring, opleiding, talen - en VEEL onnodige categorieën (die je gelukkig kunt overslaan want als je wel alle opties invult, krijg je waarschijnlijk een cv van tien kantjes).
Zodra je profiel klaar is, wil je het cv downloaden. Maar dat is nog niet eenvoudig. Want waar hebben de programmeurs de knoppen verstopt? Intuïtief is de interface zeker niet. Ook moet je de nodige handelingen doen om ervoor te zorgen dat de info die je hebt ingevuld ook daadwerkelijk verschijnt op je gedownloade cv. Let je even niet op, dan bestaat je cv uit een blanco pagina met in het midden je naam. Bijzonder.
3. Bugs in de website van Europass
De website kampt met de nodige bugs. Bijvoorbeeld een geboortedatum die ineens wijzigt naar een latere datum. Een startdatum aan de universiteit die zelfstandig van jaartal verandert en de correctie vervolgens niet accepteert.
Om de een of andere reden vraagt de website ook of je een 'motto' hebt. Maar als u er een invoert, wordt deze nooit op het cv weergegeven, dus iedereen kan raden wat de bedoeling hiervan is.
4. Je Europass-cv bewerken gaat met vallen en opstaan
Wil je een cv van één pagina, dan heb je een uitdaging. De website biedt wel een soort voorbeeld waarin je het eindresultaat kunt zien, maar daarin ontbreken de pagina-einden. Het kan dus zijn dat je cv na het downloaden toch twee pagina’s blijkt te hebben. Dan moet je in de online tool informatie deselecteren en opnieuw het cv downloaden. Met opnieuw de kans dat het nog steeds niet op één A4’tje past. Frustrerend. Te meer omdat alle informatie prima op één pagina zou passen, als de template slimmer ontworpen was.
5. Je valt niet positief op met een Europass-cv
Solliciteer je met een Europass-cv dan is de kans dat je opvalt erg klein. Je cv verdwijnt in de grijze massa van cv’s die met een minimum aan inspanning zijn gemaakt. Veel sollicitanten maken zich er makkelijk vanaf in de veronderstelling dat hun kwalificaties wel zullen opvallen en aanleiding genoeg zullen geven voor een uitnodiging. Wees geen grijze muis. Pak je kans om een verpletterende eerste indruk te maken met een mooi, professioneel en overtuigend cv.
Een internationaal cv maken met CVster.nl
Wil je internationaal solliciteren en hoef je niet verplicht een Europass-cv op te sturen? Maak dan een internationaal cv waarmee je positief opvalt in een design dat past bij je persoonlijkheid. Kies vandaag nog voor een professioneel cv-template van CVster.nl en boost jouw internationale carrière!