1. Blog
 2. CV
 3. Je cv maken met Europass: jouw complete gids met tips & tricks
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Je cv maken met Europass: jouw complete gids met tips & tricks

20 minuten leestijd
Wat is een Europass-cv?
Heb je een Europass-cv nodig voor je sollicitatie? Of ben je gewoon benieuwd wat zo’n Europees cv precies is en wanneer het verplicht is? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over een cv maken met Europass!

Wat is een Europass-cv?

Een Europass-cv is een curriculum vitae met een gestandaardiseerde inhoud en lay-out waarmee je makkelijker over de grens kunt solliciteren. Het Europass cv-systeem is een initiatief van de Europese Unie om internationaal solliciteren in Europa eenvoudiger te maken. Doel is de mobiliteit van werknemers binnen de 27 landen van de EU te bevorderen. Recruiters die cv’s ontvangen van sollicitanten uit heel Europa, kunnen makkelijker cv’s beoordelen en sollicitanten vergelijken als de cv’s eenzelfde opbouw en lay-out kennen. 

Europass is dus een online systeem waarin je gratis je cv kunt maken. Via een gestandaardiseerde opmaak vul je contactgegevens, werkervaring, opleiding, vaardigheden en referenties in. Net als bij een gewoon cv. Alleen hoef je je nu niet te verdiepen in de cv-conventies van het land waar je gaat solliciteren: je stelt je cv gewoon op volgens het Europass-model. 

Internationaal solliciteren in Europa met een Europass-cv 

De Europese Unie telt 27 verschillende lidstaten die allemaal hun eigen talen, culturen en gebruiken hebben. Dankzij de overkoepelende afspraken binnen de EU bestaan grenscontroles en de meeste andere barrières tussen individuele EU-landen ​​niet of nauwelijks meer. 

In 2004 ontwikkelde de Europese Unie de Europass met daarin het bijbehorende cv. Het idee achter dat initiatief is barrières wegnemen en mobiliteit bevorderen. Want een standaard systeem voor internationale arbeidsmobiliteit maakt internationaal solliciteren makkelijker. 

Italianen kunnen nu bijvoorbeeld eenvoudiger solliciteren in Duitsland, Nederlanders kunnen makkelijker in Oostenrijk aan de bak en voor Belgen is het geen probleem meer om hun cv naar een werkgever in Spanje te sturen. 

Wat is het Europass Portfolio?

Het Europass-cv maakt onderdeel uit van het Europass Portfolio. Dat is in feite een online portfolio voor je internationale loopbaanactiviteiten. Een volledig portfolio bestaat uit vijf Europass-documenten:

 1. Het Europass-cv: Een curriculum vitae-sjabloon dat in elk Europees land wordt (h)erkend.
 2. Het Europass-diplomasupplement: Dit document geeft informatie over je opleiding (inhoud), de waarde van het diploma (niveau en resultaten) en de instelling die het diploma heeft toegekend.
 3. Het Europass-certificaatsupplement: Dit document geeft ook informatie over het niveau van je opleiding, diploma en de instelling, maar is specifiek bedoeld voor beroepsopleidingen, gereglementeerde beroepen en certificeringen die je vakbekwaamheid aantonen.
 4. Het Europass-taalpaspoort: Het taalpaspoort is inmiddels geen apart onderdeel meer, maar opgenomen in het Europass-profiel. Het geeft informatie over je taalvaardigheid: op welk niveau beheers je één of meerdere talen? Dat check je eenvoudig met dit schema.
 5. Het Europass-mobiliteitsdocument: Dit geeft informatie over vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je reis, studie of werk in het buitenland.

Zoals je ziet, omvat het totale Europass Portfolio een flinke hoeveelheid aan informatie. Of je het complete Europass Portfolio nodig hebt, hangt af van de baan waarop je gaat solliciteren. Check daarom goed wat je moet meesturen met je sollicitatie.

Wat kun je nog meer met Europass?

Naast het opstellen van een internationaal erkend cv, kun je ook gebruik maken van andere diensten die Europass aanbiedt. Zo kun je onder andere:

 • je vaardigheden, diploma's en certificaten uit andere landen vertalen en vergelijken volgens het Europees Kwalificatiekader (EKK).
 • vacatures ontvangen die passen bij jouw voorkeuren en kwaliteiten.
 • je Europass-cv en sollicitatiebrief bewaren en aanpassen voor vacatures, opleidingen en studies.
 • een sollicitatiebrief schrijven.
 • al je documenten, bewijsstukken, onderscheidingen, certificaten en diploma's veilig opslaan in Europass online ‘bibliotheek’.

Wanneer heb je een Europass-cv nodig?

Je kunt een Europass-cv nodig hebben als je internationaal solliciteert. Niet elke werkgever zal er specifiek om vragen, maar het Europass-cv is in ieder geval wel een curriculum vitae dat in alle EU-landen wordt erkend en herkend. 

Ook als je aan een buitenlandse universiteit gaat studeren, kan het verstandig zijn om je zowel je cv als je diploma’s met behulp van Europass samen te stellen. Dat geldt wanneer je een volledige studie in een ander EU-land gaat doen, maar ook als je alleen voor een semester over de grens gaat. 

Het is namelijk niet altijd duidelijk hoe jouw vooropleiding zich verhoudt tot de toelatingseisen die de universiteit stelt voor de betreffende opleiding. Al is het maar omdat het systeem van cijfers geven internationaal enorm verschilt. Een Europass Portfolio geeft dat inzicht wel: met een Europass-cv en het Europass-diplomasupplement om je voorkennis aan te tonen, en je taalpaspoort om je taalvaardigheid inzichtelijk te maken. 

Wanneer is het Europass-cv verplicht?

Wil je graag werken voor de Europese Unie? Dan is het Europass-cv verplicht. De Europese Unie heeft zeven instellingen en daar zijn veel interessante vacatures te vinden! 

Wil je aan de slag bij het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank of de Europese Rekenkamer? Dan heb je een Europass Portfolio nodig met een Europass-cv.

Ook andere EU-organisaties stellen een op Europass gebaseerd cv op prijs of verplicht. Dit zijn de Agentschappen van de Europese Unie. Je herkent ze aan de naam, waar meestal het woord ‘Europees’ of ‘Europese’ inzit. Ook wanneer je bij een EU-agentschap solliciteert, gebruik je een Europass-cv.

Je cv maken met Europass: zo doe je het

Voordat je aan de slag kunt met je cv, moet je bij Europass eerst een profiel maken. Dit doe je door gegevens in te vullen over je opleiding, werkervaring en vaardigheden. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar de website van Europass.
 2. Klik op ‘Maak gratis jouw Europass-profiel aan’.
 3. Registreer je voor Europass of ga verder als gast gebruiker.
 4. Maak je profiel aan en doorloop de 5 stappen.

Hieronder zie je hoe de te doorlopen stappen eruitzien: 

Stap 1: Ga naar de website van Europass

Website Europass
Website Europass

Stap 2: Klik op de gele knop en maak gratis een Europass-profiel

Gratis Europass-profiel aanmaken
Gratis Europass-profiel aanmaken

Stap 3: Registreer je voor Europass of ga verder als gast gebruiker

Registreren voor Europass
Registreren voor Europass

Stap 4: Maak je profiel aan en doorloop de 5 stappen om je gegevens in te vullen

Stappen Europass-profiel doorlopen
Stappen Europass-profiel doorlopen

Nadat je je profiel hebt aangemaakt, hoef je alleen de bovenstaande vijf stappen te doorlopen om je Europass-cv te creëren. Eerst vul je je persoonlijke informatie in en daarna volgt informatie over je werkervaring. Vervolgens komt opleidingsachtergrond aan bod en tot slot benoem je je persoonlijke vaardigheden. Wanneer je al deze stappen hebt doorlopen, heb je je eigen Europass-cv gemaakt.

Hoe maak ik met CVster.nl een Europass-cv?

Als je op de website van Europass een online cv hebt gemaakt, kun je dat cv downloaden. Met dat pdf-bestand in handen heb je alle informatie die op een Europass cv moet staan. Je ziet dan ook meteen dat het geen modern cv is. Het oogt saai, formeel en als dertien in een dozijn. Niet echt handig, gezien je doel natuurlijk juist is om zelf van andere kandidaten te onderscheiden.

Gelukkig kan CVster.nl je helpen om je Europass-cv te pimpen. Met name onze professionele templates zijn uitermate geschikt voor je internationale sollicitaties. Met meer dan 25 sjablonen om uit te kiezen, vind je ongetwijfeld een passende optie.

In onze online cv-maker kun je vervolgens de info van je Europass-cv overzetten in een prachtige template en de kleuren kiezen die bij jouw persoonlijkheid passen. Zo heb je beide werelden slim gecombineerd met een professioneel en mooi eindresultaat tot gevolg!

Waarom we bij CVster.nl geen fan zijn van het Europass cv

Wie online informatie opzoekt over het Europass cv, stuit al snel op koppen als:

 • "Waarom zou je Europass cv moeten mijden?"
 • "Uw Europass cv verpest uw kansen"
 • "Waarom de Europass slecht is voor je carrière"
 • "Waarom ik Europass cv's niet leuk vind"
 • "Waarom u het Europass cv niet moet gebruiken"

En dat is natuurlijk niet zonder reden. Hoewel het grote voordeel van Europass is dat je er een internationaal erkend cv mee kunt maken, komt het systeem ook met de nodige nadelen. Moet je verplicht solliciteren met een Europass-cv, dan zit er natuurlijk niets anders op. Maar als je de keuze hebt, kies dan voor een cv-template waar recruiters blij van worden. Hieronder lees je waarom.

Vijf nadelen van het Europass-cv

Het Europass-cv komt met de nodige nadelen. Wat ons betreft vallen de voordelen daarbij in het niet. Over deze nadelen zijn de meeste mensen het hartstochtelijk eens:

1. Het Europass-cv is uiterst onaantrekkelijk

Gapende lege ruimtes die kostbare ruimte opeten. Een gek ogend logo dat nog meer plek verbruikt. Grote spaties tussen opsommingstekens en tekst. Uitgevulde tekst die woorden op een vreemde manier uitspreidt. Een pagina waar bijna alle info aan de linkerkant verschijnt en de rechterkant leeg is. Lelijke lettertypen en andere typografische fouten.

De moderne wereld is zeer visueel. Design doet ertoe. We houden van apps met mooie interfaces. Websites met strakke menu's. Telefoons met moderne rondingen en kleuren. In diezelfde moderne wereld houden werkgevers van goed ontworpen cv's.

2. Europass-cv online builder: frustrerende interface

Online een persoonlijk cv maken met Europass is buitengewoon frustrerend. Tijdens het aanmaken van je profiel wordt bijvoorbeeld niet alleen gevraagd om zaken zoals contactgegevens, werkervaring, opleiding, talen, maar ook om allerlei onnodige randzaken die niet per se relevant zijn voor je sollicitatie. Gelukkig kun je deze vragen overslaan. Vul je wel alle opties in, dan krijg je waarschijnlijk een cv van tien kantjes.

Zodra je profiel klaar is, wil je het cv downloaden. Maar dat is nog niet eenvoudig. Want waar hebben de programmeurs de knoppen verstopt? Intuïtief is de interface zeker niet. Ook moet je de nodige handelingen doen om ervoor te zorgen dat de info die je hebt ingevuld ook daadwerkelijk verschijnt op je gedownloade cv. Let je even niet op, dan bestaat je cv uit een blanco pagina met in het midden je naam. Bijzonder.

3. Bugs in de website van Europass

De website kampt met de nodige bugs. Denk aan een geboortedatum die ineens vanzelf verspringt naar een latere datum. Of aan een startdatum aan de universiteit die zelfstandig van jaartal verandert en de correctie vervolgens niet accepteert. 

Om de een of andere reden vraagt ​​de website ook of je een 'motto' hebt. Maar als je er een invoert, wordt deze nooit op het cv weergegeven, dus iedereen kan raden wat de bedoeling hiervan is.

4. Je Europass-cv bewerken gaat met vallen en opstaan

Wil je een cv van één pagina, dan heb je een uitdaging. De website biedt wel een soort voorbeeld waarin je het eindresultaat kunt zien, maar daarin ontbreken de pagina-einden. Het kan dus zijn dat je cv na het downloaden toch twee pagina’s blijkt te hebben. Dan moet je in de online tool informatie deselecteren en opnieuw het cv downloaden. Met opnieuw de kans dat het nog steeds niet op één A4’tje past. Frustrerend. Te meer omdat alle informatie prima op één pagina zou passen als de template slimmer ontworpen was.

5. Je valt niet positief op met een Europass-cv

Solliciteer je met een door Europass gemaakt cv, dan is de kans dat je opvalt erg klein. Je cv verdwijnt in de grijze massa van mooier ogende cv’s, die vaak met een stuk minder inspanning zijn gemaakt. Veel sollicitanten maken zich er makkelijk vanaf in de veronderstelling dat hun kwalificaties wel zullen opvallen en aanleiding genoeg zullen geven voor een uitnodiging, maar daar kun je beter niet op rekenen. Wees geen grijze muis. Pak je kans om een verpletterende eerste indruk te maken met een mooi, professioneel en overtuigend cv.

Een internationaal cv maken met CVster.nl

Wil je internationaal solliciteren en hoef je niet verplicht een Europass-cv op te sturen? Maak dan een internationaal cv waarmee je positief opvalt in een design dat past bij je persoonlijkheid. Kies vandaag nog voor een professioneel cv-template van CVster.nl en boost jouw internationale carrière!

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV20 minuten leestijd
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
CV13 minuten leestijd
Talenkennis laten zien? Zo vermeld je talen op je cv!
Talenkennis laten zien
Carriere7 minuten leestijd
25 jaar in dienst? Alles wat je moet weten over een 25-jarig jubileum en bonussen
25 jaar in dienst? Alles over de jubileumbonus en cadeaus!
CV16 minuten leestijd
Een cv maken in Word: dit is hoe het werkt
Een cv-sjabloon gebruiken in Word
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren