1. voorbeelden
  2. Kok
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Kok

Gebruik deze Kok voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Kok functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.1
Gemiddelde beoordeling
21 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Kok
Bewerk deze sollicitatiebrief

De wereld van koken is groots en opwindend. Als kok zijn er talloze keukens om te ontdekken en kooktechnieken om mee te experimenteren. En er is een eindeloze stroom van restaurants waar ze zitten te springen om hulp in de keuken. 

Of je nu op zoek bent naar je eerste baan als kok of als doorgewinterde kok kunt putten uit jarenlange ervaring, het overbrengen van de juiste kwaliteiten in je sollicitatiebrief voor koks vergroot je kansen op het binnenslepen van je droombaan.

Hoe structureer je een sollicitatiebrief?

Hoewel het minder in het oog springt dan bij een cv, kent ook een sollicitatiebrief een vaste structuur. Elke sollicitatiebrief volgt een logische opbouw met vaste elementen die structuur geven aan je brief. Daarnaast geeft zo’n vaste opbouw jou de nodige houvast bij het schrijven. 

Een goede sollicitatiebrief is opgebouwd uit deze 5 onderdelen:

  • De kop van de sollicitatiebrief
  • De begroeting / aanhef
  • De introductie van je sollicitatiebrief
  • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
  • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
Expert tip

CVster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze  handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk onze verzameling aanpasbare  voorbeeld sollicitatiebrieven en schrijfgidsen voor specifieke beroepen. 

Ga de extra mijl voor een sollicitatiebrief
Ga de extra mijl voor een sollicitatiebrief

Zorg voor een opvallende koptekst in je sollicitatiebrief

Begin je sollicitatiebrief kok met een koptekst. Deze heeft twee belangrijke taken. De eerste is om je naam en contactgegevens overzichtelijke te presenteren. Restaurants en professionele keukens zijn drukke plaatsen. Je bespaart de restauranteigenaar of personeelsmanager tijd wanneer je naam en persoonlijke gegevens goed zichtbaar zijn, dat maakt contact opnemen een stukje makkelijker. 

Het tweede doel van de koptekst is om je sollicitatie te laten opvallen. Kies een onderscheidende opmaak die zorgt voor een presentatie om je vingers bij af te likken. 

In de koptekst kun je onder je naam ook je functietitel opnemen, in lijn met de functie waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld catering kok, productie kok, chef de partie, souschef of chef-kok.

Een passende aanhef boven je sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is een formele brief die vraagt om een passende begroeting. Kies een aanhef die past bij je relatie met het restaurant. 

Is er al contact geweest of ken je de eigenaar, dan kan je aanvangen met ‘hallo + naam’. 

In alle andere gevallen is ‘beste + naam’ de meest gangbare optie. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor ‘geachte + naam’, dat is een stuk formeler maar absoluut passend als aanhef voor je sollicitatiebrief. 

Een creatieve kok maakt een originele introductie 

Voor een drukke restaurant manager of eigenaar die je brief leest, is de introductie een cruciaal moment. Na het lezen van de eerste twee zinnen hebben ze waarschijnlijk al besloten of het de moeite waard is om tot het einde te lezen. 

Daarom moet de introductie van de sollicitatiebrief de perfecte amuse zijn. Een originele introductie wekt interesse en smaakt naar meer. 

Je doel voor de inleidende alinea is: de aandacht grijpen en vasthouden terwijl je vaststelt dat jij de geschikte kok bent met de juiste eigenschappen voor de baan. Dat moedigt de selecteur aan om ook de hoofdtekst te lezen.

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief kok

Bij Novus doen uw koks meer dan alleen eten bereiden. Zij zijn het gezicht van uw merk en de reden waarom Novus een van populairste fusion restaurants in de stad is. Klanten komen om uw "meesters van het menu" aan het werk te zien en te genieten van de heerlijke gerechten. Eten is op de een of andere manier zoveel lekkerder als er een emotionele connectie is.

Gekopieerd!

De hoofdtekst van je sollicitatiebrief bewijst je geschiktheid 

In de hoofdtekst van je sollicitatiebrief werk je alle ervaringen en kwalificaties uit die jou de juiste kandidaat maken voor de baan als kok. Dit gedeelte bestaat uit twee of drie alinea’s. 

Beschrijf in het eerste gedeelte je meest relevante ervaringen en prestaties als kok. Een goede manier is om daarbij de STAR-methode te gebruiken. Beschrijf een Situatie en de vereiste Taak of een specifiek probleem, en beschrijf vervolgens wat jij hebt gedaan (Actie) en het positieve Resultaat dat het gevolg was. Voor het maximale effect zorg je ervoor dat deze anekdote kort en sterk gericht zijn op ervaringen die relevant zijn voor het werk dat je gaat doen bij je potentiële werkgever.

In het tweede deel kun je uitweiden over je harde en zachte vaardigheden (kooktechnieken, communicatieve skills) en je ambities uitspreken in relatie tot de functie waarop je solliciteert. 

Tot slot zou je hier ook kunnen aangeven hoe jij jouw toegevoegde waarde voor het restaurant of de bedrijfskeuken ziet en aspecten benoemen die je waardeert aan de onderneming en waarover je meer wilt weten.

Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief kok

Graag zou ik mijn fijne neus voor het combineren van smaken inzetten bij Novus. Naast alle standaard keukenervaringen – die u in mijn bijgevoegde cv kunt lezen – heb ik dankzij 18 maanden rondreizen in het Midden Oosten extra gevoel gekregen voor het bedenken en creëren van bijzondere smaakcombinaties. Ik zou u met plezier laten zien hoe ik mijn galbi bereid, geïnspireerd op de Koreaanse én Mexicaanse keuken.

Mijn koksopleiding en vier jaar ervaring als professionele lijnkok in het sterrenrestaurant Wolfslaar heeft mij uitgerust met alles wat ik nodig heb om een ​​waardevol lid van het Novus-team te worden. Ik heb bijgedragen aan vele culinaire initiatieven, ontwikkelde vier nieuwe signature dishes voor het menu, beheerde de certificeringen van het keukenteam en was verantwoordelijk voor de hygiëne. Daarnaast is de keuken heringedeeld op basis van mijn voorgestelde procesgestuurde werkwijze, wat leidde tot een efficiëntere keuken. 

In de keuken staan en intensief aan gerechten werken met het team is mijn ideale baan. Lekker eten gebeurt niet in een vacuüm, ik geniet ervan om samen te werken met gepassioneerde mensen en samen een ​​glimlach op het gezicht van onze klanten te toveren. Mijn passie voor het vak maakt dat ik de afgelopen vier jaar negen keer medewerker van de maand ben geweest bij Wolfslaar. De reden dat ik het fijne team ga verlaten, is vanwege mijn aanstaande verhuizing van Breda naar Alkmaar.

Gekopieerd!

Het doel van de hoofdtekst: je eerdere prestaties en ervaringen benadrukken en aangeven welke bijdragen je kunt leveren aan de nieuwe werkomgeving waarvan u hoopt deel te nemen.

Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief Kok

Nu je jezelf goed gepresenteerd hebt als kok, is het tijd voor het toetje. Een smaakvolle afsluiter van je sollicitatiebrief waarmee je positief eindigt. 

Een van de beste manieren om dat te doen is met een call-to-action. Een zin waarmee je enthousiasme uitdrukt voor de functie en de selecteur uitnodigt om contact met je op te nemen voor een nadere kennismaking

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief kok

Het lijkt mij fantastisch om ideeën, energie en smaak toe te voegen aan team Novus en tegelijkertijd te leren van de andere koks. Ik zou graag de kans krijgen om tijdens een kennismaking voor u te koken zodat u kunt zien, proeven en ervaren wat ik kan betekenen voor uw keuken. 

Met vriendelijke groet, 

Antoine van Weert

Gekopieerd!
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden

In een korte motivatiebrief vertel je kort en krachtig waarom jij de beste kandidaat bent. Schrijf een krachtige korte motivatiebrief aan de hand van onze 10 tips en bekijk de korte motivatiebrief voorbeelden ter inspiratie.

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen met onze gratis sollicitatiebrief templates. En dat is niet alles. Met 17 andere efficiënte carrièretools maak je meer dan alleen een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.670 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
410.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
250.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
220.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
58.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
33.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
87.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
42.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
58.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
48.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
21.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.100 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
16.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
96.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren