De wereld van koken is groots en opwindend. Als kok zijn er talloze keukens om te ontdekken en kooktechnieken om mee te experimenteren. En er is een eindeloze stroom van restaurants waar ze zitten te springen om hulp in de keuken.
Of je nu op zoek bent naar je eerste baan als kok of als doorgewinterde kok kunt putten uit jarenlange ervaring, het overbrengen van de juiste kwaliteiten in je sollicitatiebrief voor koks vergroot je kansen op het binnenslepen van je droombaan.
Hoe structureer je een sollicitatiebrief?
Hoewel het minder in het oog springt dan bij een cv, kent ook een sollicitatiebrief een vaste structuur. Elke sollicitatiebrief volgt een logische opbouw met vaste elementen die structuur geven aan je brief. Daarnaast geeft zo’n vaste opbouw jou de nodige houvast bij het schrijven.
Een goede sollicitatiebrief is opgebouwd uit deze 5 onderdelen:
- De kop van de sollicitatiebrief
- De begroeting / aanhef
- De introductie van je sollicitatiebrief
- De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
- De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
CVster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk onze verzameling aanpasbare voorbeeld sollicitatiebrieven en schrijfgidsen voor specifieke beroepen.
Zorg voor een opvallende koptekst in je sollicitatiebrief
Begin je sollicitatiebrief kok met een koptekst. Deze heeft twee belangrijke taken. De eerste is om je naam en contactgegevens overzichtelijke te presenteren. Restaurants en professionele keukens zijn drukke plaatsen. Je bespaart de restauranteigenaar of personeelsmanager tijd wanneer je naam en persoonlijke gegevens goed zichtbaar zijn, dat maakt contact opnemen een stukje makkelijker.
Het tweede doel van de koptekst is om je sollicitatie te laten opvallen. Kies een onderscheidende opmaak die zorgt voor een presentatie om je vingers bij af te likken.
In de koptekst kun je onder je naam ook je functietitel opnemen, in lijn met de functie waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld catering kok, productie kok, chef de partie, souschef of chef-kok.
Een passende aanhef boven je sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief is een formele brief die vraagt om een passende begroeting. Kies een aanhef die past bij je relatie met het restaurant.
Is er al contact geweest of ken je de eigenaar, dan kan je aanvangen met ‘hallo + naam’.
In alle andere gevallen is ‘beste + naam’ de meest gangbare optie. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor ‘geachte + naam’, dat is een stuk formeler maar absoluut passend als aanhef voor je sollicitatiebrief.
Een creatieve kok maakt een originele introductie
Voor een drukke restaurant manager of eigenaar die je brief leest, is de introductie een cruciaal moment. Na het lezen van de eerste twee zinnen hebben ze waarschijnlijk al besloten of het de moeite waard is om tot het einde te lezen.
Daarom moet de introductie van de sollicitatiebrief de perfecte amuse zijn. Een originele introductie wekt interesse en smaakt naar meer.
Je doel voor de inleidende alinea is: de aandacht grijpen en vasthouden terwijl je vaststelt dat jij de geschikte kok bent met de juiste eigenschappen voor de baan. Dat moedigt de selecteur aan om ook de hoofdtekst te lezen.
Bij Novus doen uw koks meer dan alleen eten bereiden. Zij zijn het gezicht van uw merk en de reden waarom Novus een van populairste fusion restaurants in de stad is. Klanten komen om uw "meesters van het menu" aan het werk te zien en te genieten van de heerlijke gerechten. Eten is op de een of andere manier zoveel lekkerder als er een emotionele connectie is.
De hoofdtekst van je sollicitatiebrief bewijst je geschiktheid
In de hoofdtekst van je sollicitatiebrief werk je alle ervaringen en kwalificaties uit die jou de juiste kandidaat maken voor de baan als kok. Dit gedeelte bestaat uit twee of drie alinea’s.
Beschrijf in het eerste gedeelte je meest relevante ervaringen en prestaties als kok. Een goede manier is om daarbij de STAR-methode te gebruiken. Beschrijf een Situatie en de vereiste Taak of een specifiek probleem, en beschrijf vervolgens wat jij hebt gedaan (Actie) en het positieve Resultaat dat het gevolg was. Voor het maximale effect zorg je ervoor dat deze anekdote kort en sterk gericht zijn op ervaringen die relevant zijn voor het werk dat je gaat doen bij je potentiële werkgever.
In het tweede deel kun je uitweiden over je harde en zachte vaardigheden (kooktechnieken, communicatieve skills) en je ambities uitspreken in relatie tot de functie waarop je solliciteert.
Tot slot zou je hier ook kunnen aangeven hoe jij jouw toegevoegde waarde voor het restaurant of de bedrijfskeuken ziet en aspecten benoemen die je waardeert aan de onderneming en waarover je meer wilt weten.
Graag zou ik mijn fijne neus voor het combineren van smaken inzetten bij Novus. Naast alle standaard keukenervaringen – die u in mijn bijgevoegde cv kunt lezen – heb ik dankzij 18 maanden rondreizen in het Midden Oosten extra gevoel gekregen voor het bedenken en creëren van bijzondere smaakcombinaties. Ik zou u met plezier laten zien hoe ik mijn galbi bereid, geïnspireerd op de Koreaanse én Mexicaanse keuken.
Mijn koksopleiding en vier jaar ervaring als professionele lijnkok in het sterrenrestaurant Wolfslaar heeft mij uitgerust met alles wat ik nodig heb om een waardevol lid van het Novus-team te worden. Ik heb bijgedragen aan vele culinaire initiatieven, ontwikkelde vier nieuwe signature dishes voor het menu, beheerde de certificeringen van het keukenteam en was verantwoordelijk voor de hygiëne. Daarnaast is de keuken heringedeeld op basis van mijn voorgestelde procesgestuurde werkwijze, wat leidde tot een efficiëntere keuken.
In de keuken staan en intensief aan gerechten werken met het team is mijn ideale baan. Lekker eten gebeurt niet in een vacuüm, ik geniet ervan om samen te werken met gepassioneerde mensen en samen een glimlach op het gezicht van onze klanten te toveren. Mijn passie voor het vak maakt dat ik de afgelopen vier jaar negen keer medewerker van de maand ben geweest bij Wolfslaar. De reden dat ik het fijne team ga verlaten, is vanwege mijn aanstaande verhuizing van Breda naar Alkmaar.
Het doel van de hoofdtekst: je eerdere prestaties en ervaringen benadrukken en aangeven welke bijdragen je kunt leveren aan de nieuwe werkomgeving waarvan u hoopt deel te nemen.
Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief Kok
Nu je jezelf goed gepresenteerd hebt als kok, is het tijd voor het toetje. Een smaakvolle afsluiter van je sollicitatiebrief waarmee je positief eindigt.
Een van de beste manieren om dat te doen is met een call-to-action. Een zin waarmee je enthousiasme uitdrukt voor de functie en de selecteur uitnodigt om contact met je op te nemen voor een nadere kennismaking.
Het lijkt mij fantastisch om ideeën, energie en smaak toe te voegen aan team Novus en tegelijkertijd te leren van de andere koks. Ik zou graag de kans krijgen om tijdens een kennismaking voor u te koken zodat u kunt zien, proeven en ervaren wat ik kan betekenen voor uw keuken.
Met vriendelijke groet,
Antoine van Weert