Als restaurantmanager ben je de drijvende kracht achter een soepel draaiende horecazaak waar zowel gasten als medewerkers met plezier komen. Klanten een geweldige avond bezorgen staat voorop en als restaurantmanager zie jij toe op topkwaliteit service en beleving. Je geeft leiding aan het horecateam, verricht administratieve taken en zorgt ervoor dat iedereen optimaal kan presteren. Je ademt gastvrijheid en bent in staat jouw passie voor het horecavak over te brengen op je gasten en het horecapersoneel. Al die kwaliteiten wil je naar voren laten komen in je sollicitatiebrief. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in deze gids met voorbeeld en tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief voor de functie van restaurantmanager.
Aanpasbaar voorbeeld restaurantmanager sollicitatiebrief
Beste meneer Claessen,
Met vier directe concurrenten op vijf minuten loopafstand, begrijp ik goed dat u een restaurantmanager zoekt die een plezierige eetervaring kan garanderen in een onberispelijke omgeving waar de culinaire lat hoog ligt.
In mijn familie zijn drie generaties professioneel bezig geweest met de Italiaanse keuken. De liefde voor Italiaanse gerechten en de bijbehorende gastvrijheid heb ik dus met de paplepel ingegoten gekregen. Ik werk momenteel nog als restaurantmanager in het etablissement van mijn neef. Nu hij besloten heeft zijn restaurant te verkopen, wil ik de overstap maken naar een keten met een gevestigde naam. Ik ben ervan overtuigd dat ik uw klanten veel te bieden heb. Ook de mogelijkheid om op termijn door te groeien naar regiomanager speelt mee in mijn keuze voor Vapiano.
Ik heb mijn hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement voltooid aan Hogeschool Tio in Groningen. Na mijn afstuderen werkte ik twee jaar in het bekroonde restaurant van mijn oom in Rome. Onder zijn supervisie leerde ik alle fijne kneepjes van het vak in een dagelijks volgeboekt restaurant en heb ik mijn Italiaans geperfectioneerd. In de acht jaren daarna heb ik in de restaurants van mijn familie gewerkt, eerst in Pizzeria Sardegna van mijn tante en nu in de Fellini City Lounge van mijn neef.
Ik probeer maximale aandacht te geven aan alles wat van invloed is op de dinerervaring:
- Relaties met vaste gasten onderhouden, de training van nieuw bedienend personeel, klachten van klanten naar tevredenheid oplossen en meehelpen in de bediening wanneer dat nodig is.
- De klanttevredenheid onder onze klanten steeg onder mijn leiding binnen 10 maanden van 85 % naar 98%.
- We verhoogden de omzet per klant met 28% door het menu op te schalen en verbeterden de winstmarges door slim in te kopen, efficiënt te koken en voedselverspilling zo veel mogelijk te voorkomen.
Mijn proactieve karakter en diepgaande kennis van de Italiaanse keuken stellen me in staat om nauw betrokken te zijn bij de keuken. Samen met mijn koks zoek ik naar de best mogelijke ingrediënten en zorgen we ervoor dat we altijd voorop lopen met onze menu’s. Met veel vaste klanten en een actieve aanwezigheid op sociale media, laat ik het restaurant in topvorm achter voor de verkoop.
Ik zou het fantastisch vinden om soortgelijke resultaten te bewerkstelligen bij Vapiano, zowel als restaurantmanager als op termijn eventueel als regiomanager. Ik zou daarom graag nader kennismaken in een persoonlijk gesprek.
Met vriendelijke groet,
Petra Boer
Kun je wel wat extra inspiratie gebruiken? Dan zijn deze schrijfgidsen en voorbeelden mogelijk ook wat voor je:
Secties van een restaurantmanager sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief is een document waarin je als aanvulling op je cv kunt laten zien dat jouw werkervaring, ambities en affiniteit samenkomen in de rol van restaurantmanager. Zie de brief als een amuse waarmee je bevestigt dat de kok kan koken en nieuwsgierigheid naar de rest van de menukaart opwekt.
Hoewel het minder in het oog springt dan bij een cv, kent ook een sollicitatiebrief een vaste opbouw. Die vaste elementen van een sollicitatiebrief geven houvast, zowel aan de schrijver als de lezer. De menukaart begint immers ook niet met de nagerechten. De opbouw ziet er als volgt uit:
- Kopregel: Begin met een duidelijke kopregel waarin je volledige naam, adres en contactgegevens staan vermeld.
- Aanhef: Zoek de naam van de recruiter op om een gepersonaliseerde aanhef te kunnen gebruiken in plaats van een standaard ‘Geachte heer/mevrouw’.
- Introductie: Een sterke opening is cruciaal. Probeer meteen indruk te maken met een krachtige introductie die uitnodigt tot verder lezen.
- Hoofdtekst: Beschrijf hier hoe jouw opleidingsachtergrond en uitgebreide ervaring in de horeca jou geschikt maken voor de rol in kwestie. Benadruk je leiderschapskwaliteiten, organisatorische vaardigheden en je vermogen om zowel personeel als klanten tevreden te houden.
- Afsluiting: Eindig krachtig door je enthousiasme voor de functie nogmaals te benadrukken en voeg een call-to-action toe om contact met je op te nemen.
In een brief van 250 à 400 woorden geef je je toekomstige werkgever een voorproefje van wat je te bieden hebt. Gebruik liever niet veel meer woorden dan dat, want daarmee loop je het risico dat de lezer afdwaalt.
Introductie van een restaurantmanager sollicitatiebrief
Selecteurs hebben vaak maar weinig tijd om een eerste schifting in de sollicitaties te maken. Daarom bepalen ze vaak wat voor type werknemer je zou zijn door snel je eerste alinea te lezen. Ze scannen je openingszin en beslissen dan of het hun tijd en moeite waard is om de gehele sollicitatiebrief (en cv) aandachtig te lezen. Daarom is een opvallende, professionele introductie belangrijk. Eentje die direct aansluit op de behoeften van het restaurant. Bijvoorbeeld met een statement, een relevant statistisch inzicht of een interessante (persoonlijke) anekdote.
Beste meneer Claessen,
Met vier directe concurrenten op vijf minuten loopafstand, begrijp ik goed dat u een restaurantmanager zoekt die een plezierige eetervaring kan garanderen in een onberispelijke omgeving waar de culinaire lat hoog ligt.
Beste meneer Claessen,
Ik schrijf deze brief omdat ik geïnteresseerd bent in de functie van restaurantmanager. Ik denk dat ik van grote toegevoegde waarde kan zijn bij het blij maken van jullie gasten.
Gebruik energieke, levendige taal waaruit enthousiasme en vertrouwen spreekt. Zorg er wel voor dat je toon niet te amicaal of arrogant overkomt. Het doel van de introductie is dat je de selecteur prikkelt met informatie en een scheutje persoonlijkheid die samen uitnodigen tot verder lezen.
Hoofdtekst van je restaurantmanager sollicitatiebrief
De hoofdtekst is cruciaal: hier grijp je de aandacht van de lezer door gedetailleerd in te gaan op je persoonlijke kwaliteiten, je prestaties tot nu toe en waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Om al deze informatie gestructureerd en overzichtelijk te presenteren, kun je dit gedeelte het beste opdelen in twee aparte subsecties:
- Je geschiktheid voor de functie: Hierin belicht je je vaardigheden, werkervaring en opleidingsachtergrond.
- Afstemming op de organisatie: In deze sectie leg je uit waarom juist deze werkgever je aanspreekt. Wat maakt dit restaurant bijzonder voor jou?
Eerste alinea(’s) van de hoofdtekst: je geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)
In de hoofdtekst van je sollicitatiebrief diep je je geschiktheid voor de rol van restaurantmanager verder uit. Duik in alle vaardigheden, prestaties en strategieën waarmee je opvalt als restaurantmanager. Ter inspiratie enkele suggesties waar je je als restaurantmanager op kunt focussen in je sollicitatiebrief:
- Benoem eerdere prestaties: Geef een relevant voorbeeld waaruit je geschiktheid blijkt. Bijvoorbeeld aan de hand van de STARR-methode waarbij je een situatie schetst, jouw taak en actie toelicht, het resultaat noemt en reflecteert op je handelen.
- Vermeld opleidingen: Vermeld in je sollicitatiebrief welke opleidingen je hebt gevolgd. Heb je geen specifieke horeca-opleiding gevolgd, maar vooral in de praktijk de kneepjes van het vak geleerd? Dan is het extra belangrijk dat je dit benoemt, gezien deze praktijkervaring mogelijk niet in je cv naar voren komt.
- Geef aan dat je efficiënt bent: In restaurants moet het team efficiënt en nauwkeurig goede prestaties neerzetten. Beschrijf hoe jij op een stampvolle zaterdagavond het team vakkundig leidde, fouten voorkwam en het werkplezier hoog hield.
- Stel het belang van gastvrijheid en service centraal: Ontevreden klanten kunnen het einde van een goedlopend restaurant betekenen. Op welke manier doe jij er alles aan om elke gast zich welkom te laten voelen? Dat lijkt misschien voor de hand liggend als je in de horeca werkt, maar het keukenpersoneel kan ook zijn best doen door speciale maaltijden te bereiden of aan tafel te komen vragen of de aangepaste maaltijd naar wens is. Toon aan hoe jij gastvrijheid naar the next level tilt.
- Benoem dat je goed kunt samenwerken: Een restaurant is als een groot orkest. Elk teamlid levert een eigen bijdrage aan het geheel en alleen wanneer iedereen op elkaar ingespeeld is ontstaat er een mooi resultaat. Vertel hoe jij samenwerken bevordert en elke medewerker stimuleert het beste uit zichzelf te halen.
Tweede alinea(’s) van de hoofdtekst: afstemming op de organisatie
In het tweede gedeelte van het middenstuk is het belangrijk om met de gegeven informatie over jezelf een terugkoppeling te maken naar de organisatie. Waarom zijn al jouw professionele kwaliteiten van meerwaarde voor deze specifieke werkgever? Enkele mogelijke antwoorden:
- Het restaurant waar je solliciteert staat bekend om diens innovatieve culinaire concepten, en jij beschikt over de nodige expertise en creativiteit om daarin te ondersteunen.
- De missie en visie van het restaurant spreken je enorm aan; je wil bijvoorbeeld bijdragen aan een groenere wereld en denkt dus perfect bij het vegetarische restaurant te passen waar je solliciteert.
- Je hebt de ambitie om jezelf verder te ontwikkelen binnen de horeca, en dit restaurant biedt precies de groeimogelijkheden die je zoekt.
Wat je ook als antwoord geeft, maak duidelijk dat je razendenthousiast bent over deze specifieke functie. Probeer daarbij te voorkomen dat het lijkt alsof je een standaard brief hebt geschreven die ook naar honderd andere werkgevers gaat.
In mijn familie zijn drie generaties professioneel bezig geweest met de Italiaanse keuken. De liefde voor Italiaanse gerechten en de bijbehorende gastvrijheid heb ik dus met de paplepel ingegoten gekregen. Ik werk momenteel nog als restaurantmanager in het etablissement van mijn neef. Nu hij besloten heeft zijn restaurant te verkopen, wil ik de overstap maken naar een keten met een gevestigde naam. Ik ben ervan overtuigd dat ik uw klanten veel te bieden heb. Ook de mogelijkheid om op termijn door te groeien naar regiomanager speelt mee in mijn keuze voor Vapiano.
Ik heb mijn hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement voltooid aan Hogeschool Tio in Groningen. Na mijn afstuderen werkte ik twee jaar in het bekroonde restaurant van mijn oom in Rome. Onder zijn supervisie leerde ik alle fijne kneepjes van het vak in een dagelijks volgeboekt restaurant en heb ik mijn Italiaans geperfectioneerd. In de acht jaren daarna heb ik in de restaurants van mijn familie gewerkt, eerst in Pizzeria Sardegna van mijn tante en nu in de Fellini City Lounge van mijn neef.
Ik probeer maximale aandacht te geven aan alles wat van invloed is op de dinerervaring:
- Relaties met vaste gasten onderhouden, de training van nieuw bedienend personeel, klachten van klanten naar tevredenheid oplossen en meehelpen in de bediening wanneer dat nodig is.
- De klanttevredenheid onder onze klanten steeg onder mijn leiding binnen 10 maanden van 85 % naar 98%.
- We verhoogden de omzet per klant met 28% door het menu op te schalen en verbeterden de winstmarges door slim in te kopen, efficiënt te koken en voedselverspilling zo veel mogelijk te voorkomen.
Mijn proactieve karakter en diepgaande kennis van de Italiaanse keuken stellen me in staat om nauw betrokken te zijn bij de keuken. Samen met mijn koks zoek ik naar de best mogelijke ingrediënten en zorgen we ervoor dat we altijd voorop lopen met onze menu’s. Met veel vaste klanten en een actieve aanwezigheid op sociale media, laat ik het restaurant in topvorm achter voor de verkoop.
Afsluiting van je restaurantmanager sollicitatiebrief
Sluit je sollicitatiebrief af met een oprechte en positieve call-to-action. Vertel de recruiter hoe geïnteresseerd je bent in de functie en nodig diegene uit om contact met je op te nemen voor een kennismakingsgesprek. Eindig je brief vervolgens met een respectvolle ondertekening die past bij de aanhef van je brief. Je zit altijd goed met een eenvoudige ‘Met vriendelijke groet’, gevolgd door een enter zodat je voor- en achternaam op de regel eronder komen te staan.
Een handtekening is niet nodig bij een digitale sollicitatie. Solliciteer je met een papieren versie van je sollicitatiebrief, dan onderteken je wel met je handtekening.
Ik zou het fantastisch vinden om soortgelijke resultaten te bewerkstelligen bij Vapiano, zowel als restaurantmanager als op termijn eventueel als regiomanager. Ik zou daarom graag nader kennismaken in een persoonlijk gesprek.
Met vriendelijke groet,
Petra Boer
Belangrijkste punten
Als je solliciteert op de functie van restaurantmanager, is het cruciaal dat je een overtuigende sollicitatiebrief schrijft waarmee je jezelf onderscheidt van andere kandidaten. Door je brief op de juiste manier te structureren en alle essentiële onderdelen erin op te nemen, vergroot je je kans op succes aanzienlijk. Gebruik beeldspraak en originele uitdrukkingen om een persoonlijke reactie uit te lokken, maar vergeet niet om ook harde feiten en cijfers te vermelden voor een goede balans. Zorg voor een professionele en enthousiaste tone of voice, vermijd clichés en zorg ervoor dat je in foutloos Nederlands communiceert.
Wil je er zeker van zijn dat jouw sollicitatiebrief als restaurantmanager perfect is opgebouwd? Overweeg dan om gebruik te maken van onze professionele sollicitatiebrief templates. Deze templates helpen niet alleen met het structureren van jouw verhaal, maar bieden ook direct een prachtige lay-out die naar eigen smaak kan worden aangepast. Veel succes!