1. voorbeelden
 2. Restaurantmanager
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Restaurantmanager

Gebruik deze Restaurantmanager voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Restaurantmanager functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.6
Gemiddelde beoordeling
26 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Restaurantmanager
Bewerk deze sollicitatiebrief

Wanneer je als restaurantmanager op banenjacht bent, vormt jouw sollicitatiebrief de eerste kennismaking met je persoonlijkheid. In je sollicitatiebrief (en cv) benadruk je jouw capaciteiten en werkervaring. 

Het doel van je sollicitatiebrief is dat je de lezer ervan overtuigt dat jij een geweldige restaurantmanager zou zijn voor het restaurant en dat jouw sollicitatie op de ja-stapel thuishoort.

Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in deze handleiding sollicitatiebrief opstellen voor restaurantmanagers. Lees overigens ook zeker ons stappenplan sollicitatiebrief schrijven voor nóg meer tips. 

Je kwaliteiten als restaurantmanager benadrukken in je sollicitatiebrief

Een restaurantmanager neemt de verantwoordelijkheid over het restaurant. Klanten een geweldige avond bezorgen staat voorop en als restaurantmanager zie jij toe op topkwaliteit service en beleving. 

Je geeft leiding aan het horecateam, verricht administratieve taken en zorgt ervoor dat iedereen optimaal kan presteren. 

Je ademt gastvrijheid en bent in staat jouw passie voor het horecavak over te brengen op je gasten en je horecapersoneel.

Al die kwaliteiten wil je laten stralen in je sollicitatiebrief. Hieronder lees je hoe je zo'n brief opbouwt.

Opbouw sollicitatiebrief Restaurantmanager

Een sollicitatiebrief is een document waarin je – in aanvulling op je cv – kunt laten zien dat jouw werkervaring, ambities en affiniteit samenkomen in de rol van restaurantmanager. In een brief van 250 à 400 woorden geef je de selecteur een voorproefje van wat je te bieden hebt. 

Zie het als een amuse waarmee je bevestigt dat de kok kan koken en nieuwsgierigheid naar de rest van de menukaart opwekt.

Hoewel het minder in het oog springt dan bij een cv, kent ook een sollicitatiebrief een vaste opbouw. Die vaste elementen van een sollicitatiebrief geven je houvast bij het schrijven en de lezer houvast bij het lezen. De menukaart begint immers ook niet met de nagerechten. 

Volg daarom deze briefindeling:

 • De kop van de sollicitatiebrief
 • De begroeting / aanhef
 • De introductie van je sollicitatiebrief
 • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
 • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief Restaurantmanager

Beste meneer Claessen,

Met vier directe concurrenten op vijf minuten loopafstand, begrijp ik goed dat u een restaurantmanager zoekt die een plezierige front of house eetervaring kan garanderen in een plezierige, onberispelijke omgeving waar de culinaire lat hoog ligt.

In mijn familie zijn drie generaties professioneel bezig geweest met de Italiaanse keuken. De liefde voor Italiaanse gerechten en de bijbehorende gastvrijheid heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Ik werk momenteel nog als restaurantmanager in het etablissement van mijn neef. Nu hij besloten heeft zijn restaurant te verkopen, wil ik de overstap maken naar een keten met een gevestigde naam. Ik ben ervan overtuigd dat ik uw klanten veel te bieden heb. Ook de mogelijkheid om op termijn door te groeien naar regiomanager speelt mee in mijn keuze voor Vapiano.

Ik heb mijn hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement voltooid aan Hogeschool Tio in Groningen. Na mijn afstuderen werkte ik twee jaar in het bekroonde restaurant van mijn oom in Rome. Onder zijn supervisie leerde ik alle fijne kneepjes van het vak in een dagelijks volgeboekt restaurant en heb ik mijn Italiaans geperfectioneerd. In de acht jaren daarna heb ik in de restaurants van mijn familie gewerkt, eerst in Pizzeria Sardegna van mijn tante en nu in de Fellini City Lounge van mijn neef.

Ik probeer maximale aandacht te geven aan alles wat van invloed is op de dinerervaring:

 • Relaties met vaste gasten onderhouden, de training van nieuw bedienend personeel, klachten van klanten naar tevredenheid oplossen en meehelpen in de bediening wanneer dat nodig is.
 • De klanttevredenheid onder onze klanten steeg onder mijn leiding binnen 10 maanden van 85 % naar 98%.
 • We verhoogden de omzet per klant met 28% door het menu op te schalen en verbeterden de winstmarges door slim in te kopen, efficiënt te koken en voedselverspilling zo veel mogelijk te voorkomen.

 

Mijn proactieve karakter en diepgaande kennis van de Italiaanse keuken stelt me in staat om nauw betrokken te zijn bij de keuken. Samen met mijn chef-koks zoek ik naar de best mogelijke ingrediënten en zorgen we ervoor dat we altijd voorop lopen met onze menu’s. Met 36% vaste klanten en een actieve aanwezigheid op sociale media, laat ik het restaurant in topvorm achter voor de verkoop.

Ik zou het fantastisch vinden om soortgelijke resultaten te bewerkstelligen bij Vapiano, zowel als restaurantmanager als op termijn eventueel als regio manager. Ik zou daarom graag nader kennismaken in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Petra Boer

Gekopieerd!

Sollicitatiebrief koptekst

Als Restaurantmanager weet je hoe plezierig het is als belangrijke zaken goed geordend zijn zodat je snel kan vinden wat je nodig hebt. Vooral op zaterdagavond in een vol restaurant! 

Ook recruiters hebben graag de belangrijkste informatie onder handbereik. Voeg daarom aan je sollicitatiebrief een opvallende en overzichtelijke kop (header) toe. Deze bevat je naam, functietitel, e-mailadres en telefoonnummer. Zo kan je toekomstige werkgever je eenvoudig bereiken.

Naast informeren wil je met je koptekst ook positief opvallen. Dat doe je met kleur, lettertype en lettergrootte. Kies voor een professionele uitstraling in een opmaak die past bij jou en afgestemd is op de organisatie waar je solliciteert.

" Voorbeelden over hoe je je cv als inspiratie kunt gebruiken bij het schrijven van je sollicitatiebrief"
Voorbeelden over hoe je je cv als inspiratie kunt gebruiken bij het schrijven van je sollicitatiebrief

Aanhef sollicitatiebrief restaurantmanager

Geldt voor jou ook dat je het weet te waarderen als je eigen naam in de aanhef staat? De meeste selecteurs lezen graag hun eigen naam. Een brief die begint met ‘Geachte heer of mevrouw’ komt afstandelijk over terwijl je juist een klik wilt maken met je brief. 

Neem daarom de moeite om de naam van de juiste persoon te achterhalen. Meestal is dat de (corporate) recruiter, HR manager of directeur. Zeker als je bij grote ketens solliciteert, verloopt een sollicitatie vaak via een online portal en is een naam lastig boven water te krijgen. Kies dan voor een algemene aanhef die je afstemt op de organisatie. 

Bijvoorbeeld 

‘Hallo McDonald’s recruitmentteam’ 

of 

‘Hallo team Loetje’ 

of (gedurfd) 

‘Beste toekomstige collega’s van Fletcher Hotels’

Introductie sollicitatiebrief Restaurantmanager

Selecteurs hebben vaak maar weinig tijd om een eerste schifting in de sollicitaties te maken. Daarom bepalen ze vaak wat voor type werknemer je zou zijn door snel je eerste alinea te lezen.

Ze scannen je openingszin en beslissen dan of het hun tijd en moeite waard is om de gehele sollicitatiebrief (en cv) aandachtig te lezen. 

Daarom is een opvallende, professionele introductie belangrijk. Eentje die direct aansluit op de behoeften van het restaurant. Bijvoorbeeld via een statement, een relevant statistisch inzicht of een interessante (persoonlijke) anekdote.

Maak ook duidelijk op welke functie je solliciteert en noem jouw belangrijkste competenties voor de baan. 

Gebruik energieke, levendige taal waaruit enthousiasme en vertrouwen spreekt. Zorg er wel voor dat je toon niet te amicaal of arrogant overkomt. Het doel van de introductie is dat je de selecteur prikkelt met informatie en een scheutje persoonlijkheid die samen uitnodigen tot verder lezen.

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief Restaurantmanager

Beste meneer Claessen,

Met vier directe concurrenten op vijf minuten loopafstand, begrijp ik goed dat u een restaurantmanager zoekt die een plezierige front of house eetervaring kan garanderen in een plezierige, onberispelijke omgeving waar de culinaire lat hoog ligt.

Gekopieerd!

De hoofdtekst van je sollicitatiebrief bewijst je geschiktheid

In de middelste twee of drie alinea's van je sollicitatiebrief diep je je geschiktheid verder uit. Duik in alle vaardigheden, prestaties en strategieën waarmee je opvalt als Restaurantmanager. 

Geef een relevant voorbeeld waaruit je geschiktheid blijkt. Bijvoorbeeld aan de hand van de STARR-methode waarbij je een situatie schetst, jouw taak en actie toelicht, het resultaat noemt en reflecteert op je handelen. 

Kies een situatie uit die goed laat zien waar jouw kwaliteiten als restaurantmanager liggen en die aansluit op het type werk dat je voor de potentiële werkgever gaat doen.

Ter inspiratie enkele suggesties waar je je als restaurantmanager op kunt focussen in je sollicitatiebrief:

 • Efficiëntie: 
  In restaurants moet het team efficiënt en nauwkeurig goede prestaties neerzetten. Beschrijf hoe jij op een stampvolle zaterdagavond het team vakkundig leidde, fouten voorkwam en het werkplezier hoog hield.
   
 • Gastvrijheid en service: 
  Ontevreden klanten kunnen het einde van een goedlopend restaurant betekenen. Op welke manier doe jij er alles aan om elke gast zich welkom te laten voelen? Dat lijkt misschien voor de hand liggend als je in de horeca werkt, maar het keukenpersoneel kan ook zijn best doen door speciale maaltijden te bereiden of aan tafel te komen vragen of de aangepaste maaltijd naar wens is. Toon aan hoe jij gastvrijheid naar the next level tilt.
   
 • Aandacht voor details: 
  Of het nu gaat om voedselallergieën, dieetwensen of andere speciale wensen van de klant, er is altijd vraag naar restaurantpersoneel dat de eetervaring naar een hoger niveau kan tillen door op de kleine dingen te letten. Geef concrete voorbeelden.
   
 • Teamwork: 
  Een restaurant is als een groot orkest. Elk teamlid heeft zijn eigen bijdrage aan het geheel en alleen wanneer iedereen op elkaar ingespeeld is ontstaat er een mooi resultaat. Vertel hoe jij samenwerken bevordert en elke medewerker stimuleert het beste uit zichzelf te halen.
Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief Restaurantmanager

In mijn familie zijn drie generaties professioneel bezig geweest met de Italiaanse keuken. De liefde voor Italiaanse gerechten en de bijbehorende gastvrijheid heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Ik werk momenteel nog als restaurantmanager in het etablissement van mijn neef. Nu hij besloten heeft zijn restaurant te verkopen, wil ik de overstap maken naar een keten met een gevestigde naam. Ik ben ervan overtuigd dat ik uw klanten veel te bieden heb. Ook de mogelijkheid om op termijn door te groeien naar regiomanager speelt mee in mijn keuze voor Vapiano.

Ik heb mijn hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement voltooid aan Hogeschool Tio in Groningen. Na mijn afstuderen werkte ik twee jaar in het bekroonde restaurant van mijn oom in Rome. Onder zijn supervisie leerde ik alle fijne kneepjes van het vak in een dagelijks volgeboekt restaurant en heb ik mijn Italiaans geperfectioneerd. In de acht jaren daarna heb ik in de restaurants van mijn familie gewerkt, eerst in Pizzeria Sardegna van mijn tante en nu in de Fellini City Lounge van mijn neef.

Ik probeer maximale aandacht te geven aan alles wat van invloed is op de dinerervaring:

 • Relaties met vaste gasten onderhouden, de training van nieuw bedienend personeel, klachten van klanten naar tevredenheid oplossen en meehelpen in de bediening wanneer dat nodig is.
 • De klanttevredenheid onder onze klanten steeg onder mijn leiding binnen 10 maanden van 85 % naar 98%.
 • We verhoogden de omzet per klant met 28% door het menu op te schalen en verbeterden de winstmarges door slim in te kopen, efficiënt te koken en voedselverspilling zo veel mogelijk te voorkomen.

 

Mijn proactieve karakter en diepgaande kennis van de Italiaanse keuken stelt me in staat om nauw betrokken te zijn bij de keuken. Samen met mijn chef-koks zoek ik naar de best mogelijke ingrediënten en zorgen we ervoor dat we altijd voorop lopen met onze menu’s. Met 36% vaste klanten en een actieve aanwezigheid op sociale media, laat ik het restaurant in topvorm achter voor de verkoop.

Gekopieerd!

Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief restaurantmanager

Sluit je sollicitatiebrief af met een oprechte en positieve call-to-action. Vertel de selecteur hoe geïnteresseerd je bent in de functie en nodig hem uit om contact met je op te nemen voor een kennismakingsgesprek.

Eindig je brief vervolgens met een respectvolle ondertekening die past bij de aanhef van je brief. Je zit altijd goed met een eenvoudig “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een enter zodat je voor- en achternaam op de regel eronder komen. 

Een handtekening is niet nodig bij een digitale sollicitatie. Solliciteer je met een papieren versie van je sollicitatiebrief, dan onderteken je wel met je handtekening.

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief Restaurantmanager

Ik zou het fantastisch vinden om soortgelijke resultaten te bewerkstelligen bij Vapiano, zowel als restaurantmanager als op termijn eventueel als regio manager. Ik zou daarom graag nader kennismaken in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Petra Boer

Gekopieerd!
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?
Gerelateerde artikelen
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?

Je motivatie toelichten bij je sollicitatie. Hoe pak je dat aan? En wat is jouw motivatie voor de baan eigenlijk? Ontdek jouw motivatie en hoe je die verwoordt.

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen met onze gratis sollicitatiebrief templates. En dat is niet alles. Met 17 andere efficiënte carrièretools maak je meer dan alleen een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.670 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
410.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
250.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
220.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
58.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
33.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
87.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
42.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
58.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
48.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
21.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.100 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
16.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
96.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren