1. voorbeelden
  2. Restaurant

Voorbeeld sollicitatiebrief Restaurant

Gebruik deze Restaurant voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Restaurant functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.3
Gemiddelde beoordeling
54 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Restaurant
Bewerk deze sollicitatiebrief

De opbouw van een sollicitatiebrief aan een restaurant

Restaurants zijn er in vele soorten en maten, en er werken mensen in allerlei verschillende functies. Maar een paar kenmerken hebben ze allemaal gemeen. Of je nu solliciteert als ober, kok, barmedewerker, afwasser of welke functie dan ook, je sollicitatiebrief kan er eigenlijk altijd wel ongeveer hetzelfde uitzien. Hier lees je aan welke eisen een goede sollicitatiebrief moet voldoen.

Dit moet er in elk geval in je sollicitatiebrief staan:

  • Kopregel
  • Aanhef
  • Introductie
  • Middenstuk (de daadwerkelijke inhoud)
  • Conclusie
  • Afsluiting

In deze handleiding voor het schrijven van een sollicitatiebrief vind je handige tips en voorbeeldzinnen voor elk van deze onderdelen.

De kopregel van je sollicitatiebrief

De kopregel van je sollicitatiebrief is eigenlijk hetzelfde als de naam op de gevel van een restaurant: hier ziet de werkgever wie jij bent en welke persoonlijke stijl je op tafel zet. De kopregel zorgt er allereerst voor dat de werkgever jouw persoonlijke gegevens meteen bij de hand heeft. Daarnaast geeft de kopregel je sollicitatiebrief ook een visueel aantrekkelijke en professionele uitstraling. De gemakkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen, is door een sjabloon te kiezen dat past bij de stijl en branding van het restaurant waar je solliciteert. Dit is een van de weinige plekken waar je een beetje kleur kunt aanbrengen in je verder vrij neutrale sollicitatiebrief. Denk dus goed na over wat jouw branding zegt over jou als sollicitant.

De aanhef van je sollicitatiebrief

De eerste begroeting bij de voordeur van een restaurant kan de eetervaring van een gast al maken of breken. Op dezelfde manier zet de aanhef de toon voor de rest van je sollicitatiebrief. Gelukkig hoeft het allemaal niet heel moeilijk te zijn. Denk eerst even na over je relatie met de werkgever. Ken je hem of haar persoonlijk en tutoyeren jullie elkaar, of is dit jullie eerste contact? Op basis hiervan kies je je aanhef. Een formele brief kun je beginnen met 'Geachte heer/mevrouw [Achternaam], maar in minder formele gevallen kan 'Beste [Voornaam]' of 'Hallo [Voornaam]' ook prima werken.

In de meeste restaurants is het niet heel moeilijk om de naam van de eigenaar of personeelsmanager te vinden. Je kunt altijd even bellen om te vragen aan wie je je sollicitatiebrief moet richten. Bij grote ketens en fastfoodrestaurants ligt het een beetje anders. Daar wordt de sollicitatieprocedure vaak vanuit een centraal kantoor geregeld. In zo'n geval is het bijna onmogelijk om de naam te achterhalen van degene die jouw sollicitatiebrief gaat lezen.

De introductie van je sollicitatiebrief

Restaurantmanagers hebben vaak weinig tijd om sollicitatiebrieven te lezen en sollicitanten te selecteren. Meestal baseren ze hun mening over jou als potentiële werknemer op de eerste alinea van je brief. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over een opvallende, professionele introductie waarin je meteen laat zien waarom jij de ideale kandidaat voor deze functie bent. Een anekdote over een situatie waarin je uitmuntende klantenservice verleende, een relevant feit of een persoonlijk statement zijn voorbeelden van interessante introducties.

Het doel van de introductie van je sollicitatiebrief: onmiddellijk interesse kweken met een voorbeeld, feit of statement dat aansluit op de behoeften van de restaurantmanager en hem of haar uitnodigt de rest van je sollicitatiebrief ook te lezen.

Aanpasbaar voorbeeld aanhef en introductie sollicitatiebrief

Geachte mevrouw Heuvelmans,

U runt een restaurant in een straat vol concurrenten. Daarom hebt u een restaurantmanager nodig die gasten een gezellige avond kan bezorgen én een excellente culinaire kwaliteit kan garanderen.

Gekopieerd!

Het middenstuk van je sollicitatiebrief

In het middenstuk van je sollicitatiebrief vertel je over je doelen, prestaties en de reden waarom jij bij dit restaurant solliciteert. Een handige manier om voorbeelden van je werkervaring te geven is met de STARR-methode. Eerst leg je een Situatie en een Taak uit, en vervolgens geef je aan welke Actie je hebt ondernomen en welk positief Resultaat je daarmee hebt bereikt. Ten slotte Reflecteer je op wat je van dit alles hebt geleerd. Houd elk voorbeeld kort en bondig, en zorg dat het verband houdt met de vaardigheden die je voor deze nieuwe functie nodig hebt. Je kunt ook cijfers, feiten en percentages noemen om extra duidelijk te laten zien wat je hebt gepresteerd en welke impact je daarmee hebt gemaakt.

In de tweede alinea van het middenstuk kun je vertellen waarom je specifiek bij dit restaurant solliciteert en wat je voor je nieuwe baas hoopt te kunnen doen.

Aanpasbaar voorbeeld middenstuk sollicitatiebrief

Al drie generaties lang staat bij mij in de familie alles in het teken van de Italiaanse keuken. Ik was manager in het restaurant van mijn neef totdat hij onlangs zijn bedrijf verkocht. Nu zou ik mijn loopbaan graag voortzetten bij een gevestigde keten. De mogelijkheid om op termijn op te klimmen tot regiomanager interesseert mij zeer, en ik denk dat ik uw gasten veel te bieden heb.

Ik heb mijn hbo-opleiding International Facility Management afgerond aan de Hanzehogeschool Groningen. Hierna heb ik twee jaar in Rome in het sterrenrestaurant van mijn oom gewerkt, gevolgd door in totaal acht jaar in twee verschillende familierestaurants die allebei diverse prijzen hebben gewonnen.

Ik gaf voortdurend de hoogste prioriteit aan alle aspecten die de restaurantervaring van gasten beïnvloeden. Zo onderhield ik goede contacten met vaste gasten, begeleidde ik serveertrainingen, behandelde ik klachten van gasten, en op drukke avonden trad ik ook zelf op als ober. Al die dingen hoop ik in mijn volgende functie te blijven doen. In een Italiaans restaurant wordt van de manager verwacht dat hij of zij zichtbaar en betrokken is. In mijn vorige functie heb ik de gasttevredenheid weten te verhogen van 85% tot 98%. Ook hebben we aan de hand van verbeteringen in het menu gezorgd voor een 28% toename in de gemiddelde uitgaven per gast, en de winstgevendheid verhoogd door goed te kijken naar de kosten en de hoeveelheid afval te verminderen. Daarbij bleven we onze medewerkers wel de hoogste salarissen in de markt bieden.

Met mijn van nature proactieve houding én mijn grondige kennis van de Italiaanse keuken ben ik ook in de keuken prima op mijn plek. Ik probeer altijd nauw samen te werken met de koks om samen de best mogelijke ingrediënten te vinden en een heerlijk menu samen te stellen. Met een percentage terugkerende gasten van 36% en een actieve aanwezigheid op sociale media heb ik ervoor helpen zorgen dat mijn vorige werkgever zijn restaurant goed kon verkopen.

Gekopieerd!

De conclusie en afsluiting van je sollicitatiebrief 

In de conclusie van je sollicitatiebrief gaat het erom een positieve indruk achter te laten op de lezer en hem of haar nieuwsgierig naar je te maken. Dit kun je het beste doen via een call-to-action: een of twee zinnen waarin jij laat weten dat je echt geïnteresseerd bent in deze functie en de recruiter uitnodigt om contact met je op te nemen. Als je genoeg ruimte hebt, kun je eventueel ook je contactgegevens nog eens herhalen.

Zorg ten slotte voor een passende, professionele afsluiting, bijvoorbeeld 'Met vriendelijke groet' of 'Hartelijke groeten', gevolgd door je naam.

Aanpasbaar voorbeeld conclusie sollicitatiebrief

Ik zou graag met u in gesprek willen over wat ik voor Via Verona zou kunnen betekenen – in eerste instantie als restaurantmanager en in de toekomst wellicht op regionaal niveau.

Met vriendelijke groet, 
Valerio Martelli

Gekopieerd!
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.745 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
450.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
290.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
250.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
63.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
53.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
57.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.900 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
36.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
94.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
46.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
30.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
20.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
110.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren