Een geweldige reisagent heeft het talent om de behoeften van zijn klant te begrijpen en ze te vertalen in een vakantie die voor iedereen in het reisgezelschap een fantastische ervaring zal zijn. Er zijn zo veel mogelijkheden in de reisindustrie, dus het is echt een kwestie van vakantiematchmaking.
Ben je op zoek naar een nieuwe functie in de reisbranche? Een sollicitatiebrief van een reisagent moet elk aspect van jouw klantgerichte ethos overbrengen. Hoe los je problemen op, organiseer je reisschema's en schat je persoonlijkheden in? Wat is jouw manier van omgaan met een klant die een klacht heeft? Waar ligt jouw expertisegebied en hoe proactief ben je geweest in je persoonlijke ontwikkeling?
Een sollicitatiebrief van een reisagent moet focussen op de persoonlijke touch die je met een feitelijk cv bijna niet kunt maken. Klanten komen een reisbureau immers binnen voor dat extra beetje service met een glimlach. De vakantiebeleving begint wanneer ze hun reisopties overwegen met iemand die net zo enthousiast is over de mogelijkheden voor hun vakantie als zijzelf. Die ervaring heb je niet wanneer je online boekt.
Dus, wat hoort er thuis in een sollicitatiebrief van een reisagent? In deze schrijfgids bespreken we:
- Hoe je jouw sollicitatiebrief opbouwt om de highlights van je reiscarrière naar voren te laten komen.
- Iedere sleutelsectie die je terugvindt in onze voorbeeld sollicitatiebrief.
- Hoe je kunt focussen op het vertellen van verhalen over uitstekende klantenservice onder druk.
- De potentiële fouten in een beroep waar elk detail belangrijk is.
Beste opmaak voor een sollicitatiebrief van een reisagent
Net zoals reizen tot in de puntjes moeten worden gepland, kan de structuur en opmaak van een sollicitatiebrief zo worden georganiseerd dat een carrièreverhaal het beste tot zijn recht komt. Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden, aangezien de meeste recruiters gewend zijn om dezelfde opbouw aan te treffen. De sleutel zit hem in de specificiteit en relevantie van de inhoud die je wilt delen:
Dit is de standaardindeling van een sollicitatiebrief voor een reisagent:
- Koptekst sollicitatiebrief
- Groet / aanhef
- Intro sollicitatiebrief
- Middelste alinea's (hoofdtekst van de brief)
- Laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en ondertekening).
In dit voorbeeld van een sollicitatiebrief vind je enkele tips met een knipoog naar reisgerelateerde beroepen, maar er zijn nog veel meer tips die je wellicht ook nuttig vindt. Je weet immers maar nooit wat dat lichtje in je hoofd kan doen oplichten. Ons uitgebreide voorbeeld van een sollicitatiebrief geeft een overzicht van enkele aanvullende aspecten over het schrijven van een goede sollicitatiebrief.
Bekijk hier ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een reisagent:
Geachte mevrouw Grootheezen,
Graag solliciteer ik naar de functie van reisorganisator bij D-reizen. Met mijn passie voor reizen en ruime ervaring in de reisbranche ben ik ervan overtuigd een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan uw organisatie.
In mijn huidige functie als reisagent bij TUI Disma ben ik verantwoordelijk voor het samenstellen en boeken van maatwerkreizen voor klanten. Dit doe ik door goed te luisteren naar de wensen van de klant en vervolgens de juiste vluchten, accommodaties, excursies en andere diensten samen te stellen tot een compleet reispakket. Ik houd hierbij rekening met het beschikbare budget en andere praktische zaken. Ook na de boeking blijf ik contact onderhouden met de klant.
Daarvoor heb ik drie jaar gewerkt als reisadviseur bij TUI Disma. In deze functie heb ik veel ervaring opgedaan met het geven van reisadviezen op basis van de wensen en behoeften van verschillende klanten. Ook heb ik hier geleerd om complexe reisarrangementen samen te stellen binnen krappe deadlines.
Ik ben gedreven, flexibel en kan goed overweg met verschillende boekingssystemen en andere ICT-toepassingen. Verder ben ik een echte teamplayer en ga uitdagingen niet uit de weg. Ik zou graag mijn kennis en ervaring inzetten in een nieuwe en uitdagende functie als reisorganisator bij D-reizen.
Ik zou graag de kans krijgen op een persoonlijk gesprek waarin we de mogelijkheden kunnen bespreken. U kunt mij bereiken via [email protected] of telefonisch op 06-89632541. Ik kijk ernaar uit om van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Tim Vossenkamp
Koptekst sollicitatiebrief
De koptekst van de sollicitatiebrief moet je volledige naam bevatten (vetgedrukt en misschien in een groter lettertype), je e-mailadres en telefoonnummer met het landelijke netnummer erbij. Dat laatste is normaal gesproken niet vereist, maar het toont aan dat je gewend bent aan internationale communicatie. Wellicht is het één van de kleine puntjes die het verschil maken.
Zie ons voorbeeld van een sollicitatiebrief hierboven voor meer ideeën over hoe je je koptekst kunt opmaken.
Doel van de koptekst van een sollicitatiebrief: deel je contactgegevens bovenaan - de recruiter zal mentaal een checkvinkje zetten dat alles in orde is en snel doorgaan naar je belangrijkste boodschap.
Begroeting sollicitatiebrief
Er zijn weinig beroepen waarbij het juist krijgen van de details zo belangrijk is. Bij het aanspreken van de recruiter of HR-manager aan het begin van je brief, zorg je ervoor dat je de aanhef en spelling van hun achternaam correct krijgt.
"Beste heer / mevrouw" is een formele manier om elke brief of correspondentie met klanten te starten en er is geen reden waarom je van dit format zou moeten afwijken als je solliciteert. Als je de naam van de geadresseerde niet kent, kun je natuurlijk wat onderzoek doen. Een kort telefoontje naar het reisbureau in kwestie zou je de juiste naam moeten kunnen opleveren en het is meteen een kans om eventuele vragen die je hebt te stellen. Bovendien is het een uitstekende manier om je proactieve en vriendelijke aard te demonstreren.
Als je de geadresseerde niet kent, vermijd dan een zin als "aan wie het aangaat". "Beste bedrijfsteam" is een veel warmere manier om je sollicitatiebrief voor een reisagent in te leiden. Zie ons voorbeeld van een sollicitatiebrief hieronder.
Doel van de brief begroeting: zorg voor een persoonlijke begroeting en connectie aan het begin van je brief.
Inleiding sollicitatiebrief reisagent
De introductie van de sollicitatiebrief moet zo specifiek mogelijk zijn over je relevante ervaring voor de betreffende functie. Als er een geografische focus is, zorg er dan voor dat je die vermeldt. Als er een bepaald type vakantie of klantprofiel is dat je toekomstige werk zal domineren, zorg er dan voor dat je genoeg relevante voorbeelden geeft uit je arbeidsverleden.
Probeer meer te doen dan alleen de functieomschrijving napraten. De recruiter begrijpt de reikwijdte van de rol - ze willen jóuw verhaal horen. Welke obstakels ben je in je werk tegengekomen en hoe heb je ze opgelost? Vertel ze over de maand waarin je je verkoopdoelstellingen hebt gehaald en hoe je dat succes hebt proberen te herhalen. Praat over hoe je werkt in een team en hoe je erin slaagt om klanten altijd je nummer 1 prioriteit te maken, zelfs als je een lijst met nog 50 andere to do’s hebt.
De introductie moet ook ondubbelzinnig zijn over waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze specifieke rol. Noem je toekomstige werkgever bij naam als je vindt dat dit gepast is en geef ze daarmee het gevoel dat deze brief alleen voor hen geschreven had kunnen zijn. Bekijk ons voorbeeld van een sollicitatiebrief hieronder voor meer inzichten.
Doel van de introductie van de sollicitatiebrief: neem relevante prestaties op in de eerste paar essentiële regels en trek de aandacht door het helemaal over hun bedrijf/functie te laten gaan. Laat je passie zien!
Geachte mevrouw Grootheezen,
Graag solliciteer ik naar de functie van reisorganisator bij D-reizen. Met mijn passie voor reizen en ruime ervaring in de reisbranche ben ik ervan overtuigd een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan uw organisatie.
Middenstuk van jouw reisagent sollicitatiebrief (hoofdtekst)
Het middelste deel van een sollicitatiebrief voor een reisagent is lastig. Je baan zal zoveel kleine interacties en klanttrajecten omvatten dat het onmogelijk is ze allemaal in tot in detail te beschrijven. Het idee is dus om een voorproefje te geven van hoe jij omgaat met iemand die het reisbureau binnenloopt.
Deel eventuele details van klanttevredenheidsenquêtes, verkoopstatistieken of marketingcampagnes waaraan je hebt gewerkt. Je toekomstige werkgever zal willen zien dat je een gedreven persoon bent, en het is belangrijk om aan te tonen dat je waarde hecht aan het meten van je impact als reisagent. Het is moeilijk om te verbeteren wat je niet kunt meten.
Neem ook je opleiding en eventuele branchekwalificaties op. De grotere reisbureaus zullen deze willen zien, en hoewel ze al in je cv staan, neemt het niet te veel ruimte in beslag en kan het een extra gevoel van geloofwaardigheid toevoegen aan je sollicitatiebrief voor reisagent, zoals te zien is in ons voorbeeld van een sollicitatiebrief .
Doel van de hoofdtekst van je sollicitatiebrief: Alleen de allerbeste klantverhalen, meest relevante trainingen en meetbare voorbeelden van verkoopsucces moeten in deze alinea's worden opgenomen. Je zult een enorm gevarieerde carrière hebben gehad en hebt ongetwijfeld een cv vol met geweldige prestaties, maar wat je kiest om op te nemen in je sollicitatiebrief bepaalt hoe werkgevers je zien.
In mijn huidige functie als reisagent bij TUI Disma ben ik verantwoordelijk voor het samenstellen en boeken van maatwerkreizen voor klanten. Dit doe ik door goed te luisteren naar de wensen van de klant en vervolgens de juiste vluchten, accommodaties, excursies en andere diensten samen te stellen tot een compleet reispakket. Ik houd hierbij rekening met het beschikbare budget en andere praktische zaken. Ook na de boeking blijf ik contact onderhouden met de klant.
Daarvoor heb ik drie jaar gewerkt als reisadviseur bij TUI Disma. In deze functie heb ik veel ervaring opgedaan met het geven van reisadviezen op basis van de wensen en behoeften van verschillende klanten. Ook heb ik hier geleerd om complexe reisarrangementen samen te stellen binnen krappe deadlines.
Ik ben gedreven, flexibel en kan goed overweg met verschillende boekingssystemen en andere ICT-toepassingen. Verder ben ik een echte teamplayer en ga uitdagingen niet uit de weg. Ik zou graag mijn kennis en ervaring inzetten in een nieuwe en uitdagende functie als reisorganisator bij D-reizen.
Hoe sluit je een sollicitatiebrief voor een reisagent af (conclusie en ondertekening)
De slotregels van jouw sollicitatiebrief moeten de klantervaring nog een laatste keer vermelden. Mensen keren terug naar de beste reisagenten omdat ze hun vakantiedromen aan hen toevertrouwen. Geef nog een voorbeeld van echt spectaculaire klantenservice die je hebt verricht.
Tot slot, wees niet bang om te vragen om de kans op een ontmoeting of gesprek. Elke kandidaat die zijn waarde kent, heeft het recht om op gesprek te komen en meer te weten te komen over de functie. Vertel ze waarom je graag voor hen zou willen werken en toon nieuwsgierigheid naar hoe je zou kunnen passen in het team.
Doel van de afsluiting: Eindig met een focus op de klant en de wens om meer te weten te komen over de functie en/of het team.
Ik zou graag de kans krijgen op een persoonlijk gesprek waarin we de mogelijkheden kunnen bespreken. U kunt mij bereiken via [email protected] of telefonisch op 06-89632541. Ik kijk ernaar uit om van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Tim Vossenkamp
Fouten vermijden in een sollicitatiebrief voor een reisagent
Het is van vitaal belang om fouten in je sollicitatiebrief voor reisagent te vermijden. Een kleine fout bij het invoeren van een vakantieboeking en het gaat misschien niet door. Een fout bij het noteren van de verkeerde datum of het verwarren van de financiën kan resulteren in aanzienlijke ontevredenheid bij de klant. Elke fout in een zo belangrijk stukje schrijfwerk als een sollicitatiebrief kan de suggestie van slordigheid wekken. Vermijd deze basisfouten:
- Grammatica en spelling: het kost slechts drie minuten om je tekst nog eens na te lopen met een online grammaticacontrole. Zelfs als je een online aanvraagformulier invult, is het de moeite waard om te kopiëren en plakken om het dubbel te controleren. Of misschien een vriend vragen om het door te lezen?
- Wees selectief in je voorbeelden: het zou heel gemakkelijk zijn om een heel continent aan landen op te sommen waarmee je te maken hebt gehad, maar dat zal een toekomstige werkgever echt geen details geven over hoe jij je werk uitvoert . Weersta de verleiding: het gaat immers om de kwaliteit van je verhaal, niet om de kwantiteit.
- Irrelevantie: schrijf geen algemene brief die je naar 10 reisbureaus stuurt. Dit geeft het signaal af dat je niet zo geïnteresseerd bent. Als je een sollicitatiebrief voor een reisagent gaat schrijven, moet deze specifiek zijn en vol passie voor de functie.
Er is een overvloed aan vooraf opgebouwde lay-outs beschikbaar voor zowel sollicitatiebrieven als cv's. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief voor een reisagent overeenkomt met het bijbehorende cv-sjabloon en kies er één die aan de formele kant is. Het gebruik van onze professionele sollicitatiebriefsjablonen is een goede keuze.
Belangrijkste laatste tips
- Jouw reisagentverhalen zullen je geschiktheid voor de specifieke rol aantonen. Kies ze zorgvuldig.
- Laat je niet verleiden om alles te noemen wat je ooit hebt gedaan. Het beschrijven van meer details over minder prestaties is een beter idee. Je kunt tijdens een gesprek meer in detail treden.
- Houd je aan de gebruikelijke sollicitatiebrief opmaak zoals hierboven beschreven.
- Vermijd fouten zoveel mogelijk - aandacht voor detail is zo belangrijk!
Succes met solliciteren!