1. voorbeelden
 2. KLM
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief KLM

Gebruik deze KLM voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor KLM functies in 2023. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.8
Gemiddelde beoordeling
74 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief KLM
Bewerk deze sollicitatiebrief

Werken bij KLM

Droom jij van een baan bij KLM? Dan kom je te werken bij een uniek en enerverend Nederlands bedrijf. KLM – Royal Dutch Airlines bestaat al sinds 1919 en heeft inmiddels een leidende rol binnen de Europese luchtvaartindustrie.

KLM is gevestigd op Schiphol en hun hoofdkantoor staat in Amstelveen. Zoals je bij zo’n grote werkgever kunt verwachten, bieden zij de meest uiteenlopende banen aan. Van steward(ess) tot IT’er en van vliegtuigspuiter tot productdesigner.

Werken bij KLM betekent dat geen werkdag hetzelfde is. Daarnaast kun je - afhankelijk van de functie - rekenen op leuke extra’s zoals korting op vliegtickets, hotels en culturele instellingen, maar ook interne opleidingen en trainingen.

Wil jij solliciteren bij KLM? Met deze handleiding voor jouw sollicitatiebrief voor KLM helpen we je jouw droombaan in de wacht te slepen! The sky is the limit!   

De sollicitatieprocedures bij KLM

Solliciteren bij KLM doe je altijd via hun eigen website. De functie eisen en sollicitatieprocedure verschillen uiteraard per vacature. Niet zo vreemd ook; je kunt je voorstellen dat de sollicitatieprocedure voor een piloot anders is dan voor een kantoormedewerker. Soms hoef je helemaal geen motivatiebrief te schrijven, soms juist wel. De ene keer moet je je cv en KLM sollicitatiebrief per mail sturen, de andere keer doorloop je een geautomatiseerd sollicitatiestappenplan.

Kortom: lees altijd goed bij de desbetreffende vacature wat je precies moet doen om te solliciteren.

Heb je al eerder bij KLM gewerkt? Dan zullen zij een dossiercheck doen. Ook een referentiecheck kan onderdeel zijn van je sollicitatieprocedure.  

Aan welke eisen moet je voldoen?

De exacte functie eisen staan bij KLM duidelijk vermeld in hun vacatures. Hoewel de exacte eisen uiteraard verschillen per functie, is het vaak zo dat naast Nederlands ook je Engels goed moet zijn. Je werkt immers met internationale collega’s en klanten.

Daarnaast is het bij veel KLM banen van groot belang dat je flexibel inzetbaar bent. KLM is immers 24/7 in bedrijf. Nachtdiensten zijn dan ook heel gebruikelijk als je bij KLM werkt.

Wil je werken op vluchten van KLM? Dan moet je er rekening mee houden dat je een KLM uniform draagt, dat je geen zichtbare tatoeages, piercings en tandversieringen mag hebben en dat je bereid bent om dagen van huis te zijn.

Opbouw sollicitatiebrief KLM

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Jouw KLM motivatiebrief bevat bij voorkeur de volgende opbouw:

 • Een kopregel met je contactgegevens;
 • Een gepersonaliseerde aanhef;
 • Een pakkende introductie;
 • Een middenstuk waarin je je motivatie toelicht;
 • Een afsluiting met call to action.

Voor een gedetailleerd advies voor elk van deze onderdelen, neem een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.

De kopregel van jouw sollicitatiebrief

Het is een inkoppertje, maar toch wordt het vaak vergeten: de contactgegevens op een sollicitatiebrief. Als jij solliciteert op een nieuwe baan, wil je natuurlijk dat een recruiter contact met je kan opnemen als ze je willen uitnodigen voor een gesprek, of als ze vragen hebben naar aanleiding van je brief of cv. Vermeld in je kopregel in ieder geval je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

KLM sollicitatiebrief aanhef

Bij de meeste vacatures van KLM staat zowel de recruiter als de hiring manager aangegeven met voor- en achternaam. En dat maakt de aanhef een stuk makkelijker voor jou. Je kunt je sollicitatiebrief namelijk direct aan diegene richten! Daar scoor je trouwens bonuspunten mee. Mensen vinden het namelijk altijd prettig om hun eigen naam te lezen bovenaan een brief.  

Sollicitatiebrief KLM: de introductie

Een eerste indruk kun je maar één keer maken. De eerste zin van jouw sollicitatiebrief moet dan ook pakkend zijn. Een standaard zin als: ‘Ik schrijf u omdat…’ kun je beter vermijden. Niet alleen wordt jouw sollicitatiebrief met zo’n openingszin een tikje saai. Het is ook erg voorspelbaar. Ze weten immers al waarom je ze schrijft: je reageert op een vacature. Zorg jij ervoor dat jouw potentiële nieuwe werkgever vanaf de eerste zin aan je lippen hangt? Dan heb je een grotere kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Ideeën en tips voor een pakkende openingszin voor jouw KLM sollicitatiebrief:

 • Begin met een anekdote over een KLM ervaring in jouw leven. Bijvoorbeeld:
  * Dat je als kind al helemaal ondersteboven was van KLM vliegtuigen. Je had zelfs een miniatuur vliegtuigje op je nachtkastje staan.
  * Dat je tijdens je eerste vlucht gekalmeerd bent door een vriendelijke KLM stewardess.
  * Of dat in je ouderlijk huis altijd die KLM huisjes stonden die je kan verzamelen.
 • Noem in één pakkende zin wat jij KLM kan bieden. Met andere woorden: waarom jij dé kandidaat bent voor de job. Wedden dat je meteen de aandacht van de recruiter hebt?
 • Begin met een energieke en vriendelijke toon. Jij hebt er zin in!
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief KLM - introductie

Mijn eerste vlucht ooit was toen ik 7 jaar oud was. Het was een korte trip naar Barcelona, maar toch was ik – ondanks de geruststellende woorden van mijn ouders – erg bang. Van de vlucht zelf kan ik me niet veel herinneren, maar wat ik nog wél weet is dat een superaardige dame me gerust kwam stellen. Haar vriendelijke woorden, haar geduld en de kleurplaat die ik kreeg zijn me altijd bijgebleven. Ze was een KLM stewardess. Ik denk dat het dat specifieke moment was dat ik besloot dat ik ook stewardess wilde worden.

Gekopieerd!

Hoofdtekst van je sollicitatiebrief

Na een sterke introductie kun je in de daaropvolgende 2 à 3 alinea’s dieper op de inhoud ingaan. Dit is je kans om te laten zien waarom ze jou bij KLM moeten aannemen. Bij de meeste werkgevers – en dus ook bij KLM – moet je twee woorden goed onthouden: expertise en motivatie.

Expertise

Bij KLM zijn ze altijd op zoek naar vakmensen. Mensen met de juiste achtergrond voor de functie. Personeel waarop zijzelf en hun reizigers kunnen bouwen. Licht daarom toe waarom jij dé persoon bent voor de baan. Onderbouw dit vooral met bewijs of beschrijf letterlijke situaties uit je arbeidsverleden.

 • Heb je een geschikte opleiding afgerond?
 • Heb je al werkervaring in de luchtvaartbranche?
 • Heb je al een X-aantal vlieguren gemaakt?
 • Heb jij alle kwaliteiten in je om steward(ess) te worden.
 • Heb je de halve wereld overgereisd en ben je bekend met veel verschillende culturen?
 • Heb je al eerder voor een groot (internationaal) bedrijf gewerkt?
 • Ben je het gewend om lange dagen te maken en flexibele uren te draaien?
 • Hou jij je hoofd koel in stressvolle situaties?
"Voeg een persoonlijk anekdote toe"
Voeg een persoonlijk anekdote toe

Motivatie

Deze is heel simpel, maar wordt verrassend vaak vergeten in motivatiebrieven: waarom wil je voor de werkgever werken? Geef dus antwoord op de vraag: Waarom KLM

Weet jij in de hoofdtekst de recruiter te overtuigen? Dan is jouw KLM sollicitatiebrief misschien wel je ticket naar een sollicitatiegesprek!

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief KLM - hoofdtekst

Mijn naam is Anne (38 jaar) en ik heb bijna 20 jaar ervaring als stewardess. Nadat ik op mijn 18e de opleiding ‘Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)’ heb afgerond, nam ik een tussenjaar. In dat jaar heb ik een wereldreis gemaakt en ben ik naar Parijs verhuisd. Daar heb ik vervolgens 6 jaar lang gewerkt als junior stewardess bij Air France waar ik veel (letterlijke en figuurlijke) vlieguren heb gemaakt.

De afgelopen 13 jaar ben ik werkzaam geweest als Cabin Crew Member bij Corendon. In deze periode heb ik tevens veel junior stewards en stewardessen ingewerkt. Toch is het altijd mijn grote droom geweest om bij KLM te werken. Niet alleen door die ene ervaring als kind, maar ook omdat het me geweldig lijkt om voor dé nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland te werken. Wat ik te bieden heb is 19 jaar ervaring als stewardess op zowel korte Europese vluchten als lange internationale vluchten.

Naast Nederlands spreek ik vloeiend Engels en Frans. Daarnaast zie ik er representatief uit en ben ik gewend aan flexibele werkroosters. Ik woon op dit moment in Eindhoven, maar ben bereid dichter bij Schiphol te gaan wonen voor deze functie.

Gekopieerd!

Afsluiting sollicitatiebrief

De beste manier om je sollicitatiebrief af te sluiten is met een call-to-action. Laat in je slotconclusie nogmaals je enthousiasme blijken en eindig met een uitnodiging tot actie.

Voorbeelden van een goede call-to-action zijn:

 • Ik kijk uit naar uw reactie of Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
 • Neem gerust contact met me op als u vragen heeft n.a.v. mijn sollicitatie.
 • Ik hoop van harte dat ik mijn motivatie mag toelichten in een gesprek.

Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief KLM - afsluiting

Ik ben bereid om mijn sollicitatiebrief en cv toe te lichten in een persoonlijk gesprek en kijk erg uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Anne Driehoven

Gekopieerd!

Laatste tips voor jouw KLM sollicitatiebrief

Op hun eigen website geeft KLM nog wat laatste tips voor een sollicitatie bij hun bedrijf (bron: KLM):

 • Zorg ervoor dat je over elk item van je cv iets kan zeggen. Wat waren je verantwoordelijkheden bij je vorige functie(s)? Wat heb je bereikt? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Bedenk van tevoren concrete voorbeelden.
 • Google wat de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatie zijn en bereid deze voor. Bedenk bijvoorbeeld wat je sterke én je zwakke punten zijn, waarom jij geschikt bent voor de rol, wat jou onderscheidt van anderen en waar jij over 5 jaar wilt staan.
 • Zorg dat je op de hoogte bent van de ins en outs van de baan en KLM in het algemeen. Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Heb je na het lezen van de vacature nog vragen? Bel dan even met de contactpersoon (het nummer vind je onderaan de vacature).

Heb je hulp nodig bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief voor KLM? Op CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een prachtig template. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder. Tip: ook voor jouw cv hebben we voorbeelden, tips en een handige builder klaarstaan! 

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen met onze gratis sollicitatiebrief templates. En dat is niet alles. Met 17 andere efficiënte carrièretools maak je meer dan alleen een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.670 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
410.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
250.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
220.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
58.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
33.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
87.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
42.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
58.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
48.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
21.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.100 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
16.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
96.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren