1. voorbeelden
  2. Medewerker bediening

Voorbeeld sollicitatiebrief Medewerker bediening

Gebruik deze Medewerker bediening voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Medewerker bediening functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.5
Gemiddelde beoordeling
20 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Medewerker bediening
Bewerk deze sollicitatiebrief

Voor de inhoud van een sollicitatiebrief bestaan veel minder vaste regels dan voor een cv. Toch heeft de brief wel een bepaalde structuur. Hier zie je hoe een sollicitatiebrief voor bijna elke functie en branche kan worden opgebouwd.

Dit moet er in elk geval in je sollicitatiebrief staan:

  • Kopregel
  • Aanhef
  • Introductie
  • Middenstuk (de daadwerkelijke inhoud)
  • Conclusie
  • Afsluiting

Meer informatie en voorbeelden vind je in onze algemene handleiding voor het schrijven van sollicitatiebrieven.

De kopregel van je sollicitatiebrief

In de kopregel van je sollicitatiebrief trek je de aandacht van de werkgever en laat je zien dat je bij de branding van het restaurant past. Dit onderdeel heeft twee functies: ten eerste zorgt de kopregel ervoor dat je brief herkenbaar is en dat de restaurantmanager je naam, telefoonnummer en andere contactgegevens makkelijk kan vinden. Daarnaast kun je met je kopregel je brief een mooi uiterlijk geven om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Dit is een van de weinige plekken in je sollicitatiebrief waar je met kleur en lettertypes kunt spelen. Het is dus de moeite waard om even na te denken over wat je wilt uitstralen. 

Het doel van de kopregel van je sollicitatiebrief: ervoor zorgen dat de werkgever je naam en contactgegevens gemakkelijk kan vinden, en een correct imago uitstralen met aantrekkelijke vormgeving.

De aanhef van je sollicitatiebrief

De aanhef is een klein maar krachtig element in je sollicitatiebrief. Dit is je kans om meteen een persoonlijke band te creëren door de lezer met zijn of haar naam aan te spreken. Afhankelijk van hoe goed je de werkgever kent, kan je aanhef meer of minder formeel zijn. 'Geachte', gevolgd door de juiste titel ('heer' of 'mevrouw') en de achternaam van de restauranteigenaar of personeelsmanager werkt meestal prima als formele aanhef. 'Beste meneer/mevrouw [Achternaam]' kan ook. Als je je toekomstige werkgever persoonlijk kent, kun je de voornaam gebruiken: 'Beste [Voornaam]', 'Hallo [Voornaam]' of als jullie goed bevriend zijn misschien zelfs 'Hoi [Voornaam]'.

Het doel van de aanhef van je sollicitatiebrief: de restaurantmanager of -eigenaar met zijn of haar naam aanspreken om op een beleefde, respectvolle toon een persoonlijke band te creëren.

Aanpasbaar voorbeeld aanhef sollicitatiebrief

Geachte mevrouw Overtoom,

Gekopieerd!

De introductie van je sollicitatiebrief

In de introductie van je sollicitatiebrief kun je indruk maken met een sterk professioneel statement. Dit is je kans om een goede eerste indruk te maken met een relevant feit, een herkenbare anekdote of een spannend persoonlijk statement. Toon je sprankelende persoonlijkheid, maar vergeet ook niet de aandacht te vestigen op je relevante vaardigheden. Restaurantmanagers hebben het meestal erg druk, dus zorg dat je introductie de moeite van het lezen waard is.

Het doel van de introductie van je sollicitatiebrief: jezelf op een opvallende manier voorstellen met een persoonlijk statement, relevant feit of interessante anekdote die de inleiding vormt tot het middenstuk van je brief.

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief

Toen ik als tiener meehielp in het Italiaanse restaurant van mijn ouders, heb ik geleerd hoe je in de bediening met de juiste combinatie van efficiënt werken en een positieve houding een warme, authentieke eetervaring kunt creëren.

Gekopieerd!

Het middenstuk van je sollicitatiebrief

Ook al neemt het middenstuk het grootste deel van je sollicitatiebrief in beslag, het hoeft niet per se moeilijk te zijn om te schrijven. Hier vertel je over je meest relevante prestaties, persoonlijkheidskenmerken en kwaliteiten waarmee jij je onderscheidt van de concurrentie. Om het makkelijker te maken, kun je het middenstuk onderverdelen in twee delen.

In het eerste deel gebruik je de STARR-methode. Eerst leg je een Situatie en een Taak uit, vervolgens geef je aan welke Actie je hebt ondernomen en welk positief Resultaat je daarmee hebt bereikt, en ten slotte Reflecteer je op wat je van dit alles hebt geleerd. Kies voorbeelden die passen bij het type restaurant waar je solliciteert en het werk dat je gaat doen.

In het tweede deel van het middenstuk vertel je iets over je belangrijkste vaardigheden en hoe jij die in je nieuwe baan zou kunnen inzetten. Zo krijgt de werkgever een beeld van hoe jij in de functie past.

Het doel van het middenstuk van je sollicitatiebrief: aan de hand van de STARR-methode vertellen over een aantal interessante en relevante ervaringen en prestaties, en laten zien wat jij kunt doen voor het restaurant waar je solliciteert.

Aanpasbaar voorbeeld middenstuk sollicitatiebrief

Al snel leerde ik aanvoelen wanneer een gast toch liever iets anders wilde eten, twijfelde welke wijn hij of zij moest kiezen, of gewoon graag een praatje wilde maken. Sommige gasten wilden vooral snel en efficiënt bediend worden, vooral bij de lunch, terwijl anderen graag uitgebreid de tijd namen voor het eten en wat meer interactie wel op prijs stelden. Dankzij mijn Italiaanse afkomst heb ik van nature een warm karakter, iets wat perfect past binnen uw kernwaarden.

Mijn sollicitatie geldt op dit moment voor een parttime functie van medewerker bediening naast mijn horeca-opleiding, maar ik ben ook zeer geïnteresseerd in uw gerenommeerde trainingsprogramma en zou heel graag leren van uw bekroonde brancheleiders. De beste manier om het horecavak te leren is in de praktijk, met echte gasten, en ik hoop dan ook van harte dat ik met mijn passie en ambitie een bijdrage kan leveren aan uw bedrijf.

Mijn kennis over eten en drinken is mij met de Italiaanse paplepel ingegoten. Ook heb ik door de jaren heen zoveel geleerd over wijn dat ik binnen uw bedrijf ook misschien wel wat productkennis kan overdragen. Samenwerken vind ik erg belangrijk, en ik begrijp als de beste dat 'de keuken' bestaat uit álle werknemers. Ik ben al sinds mijn 14e gewend onder druk te werken, en het lukt me onder alle omstandigheden het hoofd koel te houden en vrolijk te blijven.

Gekopieerd!

De conclusie en afsluiting van je sollicitatiebrief

Je bent er bijna. Je hoeft alleen nog je sollicitatiebrief op een beleefde en positieve manier af te sluiten. Dit kun je het beste doen met een call-to-action: een of twee zinnen waarin jij laat weten dat je echt geïnteresseerd bent in deze functie en de recruiter uitnodigt om contact met je op te nemen. Hier kun je ook nog een keer je contactgegevens noemen. 

Je sluit je sollicitatiebrief netjes af, bijvoorbeeld met 'Met vriendelijke groet' of misschien 'Hartelijke groeten', afhankelijk van je relatie met de werkgever, gevolgd door je naam.

Het doel van de conclusie en afsluiting van je sollicitatiebrief: een effectieve call-to-action meegeven waarmee de restaurantmanager wordt aangemoedigd om contact met je op te nemen, en de brief op een beleefde en respectvolle toon afsluiten.

Aanpasbaar voorbeeld conclusie en afsluiting sollicitatiebrief

In een sollicitatiegesprek is het lastig uit te leggen wat je als medewerker bediening nu écht te bieden hebt. Daarom zou ik u dat graag zelf laten zien. Graag zou ik de mogelijkheid krijgen een of twee proefdiensten in uw restaurant te draaien om te laten zien wat ik in huis heb.

Met vriendelijke groeten, 
Noa Pisana

Gekopieerd!
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
440.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
280.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
56.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
51.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren