1. voorbeelden
 2. Verkoopassistent

Voorbeeld sollicitatiebrief Verkoopassistent

Gebruik deze Verkoopassistent voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Verkoopassistent functies in 2023. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.5
Gemiddelde beoordeling
65 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Verkoopassistent
Bewerk deze sollicitatiebrief

Voorbeeld sollicitatiebrief Verkoopassistent

Als verkoopassistent heb je veel contact met klanten. Je werkt in een commerciële omgeving en hebt vaak een representatieve functie waarbij je allerlei hand- en spandiensten verleent om de verkoopadviseurs of salesmanagers te ondersteunen. 

Voor klanten ben jij vaak het aanspreekpunt bij vragen over producten, diensten, offertes en de service die het bedrijf biedt. Als verkoopassistent kan je bij uiteenlopende bedrijven werkzaam zijn, waarin je soms vooral administratieve taken hebt of bijvoorbeeld juist veel klantcontacten hebt in een winkel of showroom. 

Je zorgt ervoor dat het verkoopteam efficiënt kan werken en de klanten snel en goed antwoord krijgen op hun vragen. Je maakt offertes, verwerkt orders, houdt het kantenbestand bij, bestelt artikelen en houdt de winkel, showroom of het magazijn op orde. Andere gangbare functiebenamingen voor je rol zijn verkoopmedewerker, sales assistent of commercieel medewerker binnendienst. 

Ben je op jacht naar jouw ideale baan als verkoopassistent? Dan heb je een overtuigend cv en professionele sollicitatiebrief nodig om jezelf te verkopen aan je nieuwe werkgever. Wij van CVster.nl gaan je daarbij helpen met deze handleiding sollicitatiebrief verkoopassistent. 

De beste opbouw van een verkoopassistent sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is een document waarin je – in aanvulling op je cv – kunt laten zien dat jouw werkervaring, ambities en affiniteit samenkomen in de rol van verkoopassistent. In een brief van 250 à 400 woorden geef je de selecteur een voorproefje van wat je te bieden hebt. 

Net als een cv, kent ook een sollicitatiebrief een vaste opbouw. Er zijn 5 standaard onderdelen die je brief structuur geven. Dit zijn ze: 

 • De koptekst met je naam en contactgegevens
 • De begroeting / aanhef
 • De introductie of openingsalinea van je sollicitatiebrief
 • De hoofdtekst van 2 à 4 alinea’s
 • De afsluiting van je sollicitatiebrief
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief verkoopassistent

Geachte heer Vreeswijk,

Klanten hebben zekerheid nodig over het welzijn van hun geliefde dieren. Daarom vragen zij in de dierenwinkel aan de medewerkers om advies zodat zij de juiste producten voor hun huisdieren kunnen kiezen. In mijn drie jaar als verkoopassistent bij Petmarkt heb ik de inzichten vergaard die nodig zijn om dierenbezitters te adviseren en gerust te stellen.

Ik heb bij Petmarkt meerdere aandachtsgebieden gehad en heb de praktische en operationele werkprocessen van een succesvolle retailer kunnen opsnuiven. Maar als viseigenaar en parttime kweker is de kans om in een visspeciaalzaak te werken natuurlijk aantrekkelijk. Mijn passie voor alles wat met vis te maken heeft, heeft ertoe geleid dat ik mijn laatste jaar verantwoordelijk was voor het live-display-gedeelte van de afdeling naast mijn normale taken als verkoopassistent. Helaas boden de budgetten van de winkel niet voldoende ruimte om de allerbeste verzorging te bieden aan de vissen, vandaar mijn verlangen om over te stappen naar een visspeciaalzaak. 

Thuis voor een paar vissen zorgen, vergt de nodige aandacht. Maar een paar honderd vissen in een winkel verzorgen is andere koek. De handleiding die ik daarover schreef, wordt inmiddels in alle filialen gebruikt. 

Mijn grote aandacht voor detail leidde tot de volgende verbeteringen op de visafdeling:

 • Jaarlijkse omzetstijging van 120%, gedreven door een klantengroei van 50% en een stijging van de gemiddelde transactiewaarde met 30%.
 • Onze klanttevredenheid van 99% was consistent beter dan het winkelgemiddelde van 94%.
 • Daarnaast hielp ik bij het realiseren van een bedrijfsbrede kostenbesparing van € 550.000 op bezoeken van vertegenwoordigers van leveranciers.

Ik weet dat u iemand zoekt die goed voor uw vissen en aanverwante producten kan zorgen. Wanneer u mijn wekelijkse blog over visverzorging leest, krijgt u een breder beeld van mijn kennis, kunde en passie voor vissen. Uiteraard beschik ik over alle operationele retail skills die nodig zijn om Ocean & Lake Aquariumspeciaalzaaka goed te laten draaien.

Ik zou graag de kans krijgen om samen te werken met iemand die net zoveel om vissen geeft als ik. Graag maak ik nader kennis in een persoonlijk gesprek. Ik zie uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Jacqueline Doornbos

Gekopieerd!
Expert tip

CVster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk onze verzameling aanpasbare voorbeeld sollicitatiebrieven en schrijfgidsen voor specifieke beroepen. 

Koptekst met naam en contactgegevens

De kop van je sollicitatiebrief is de blikvanger waarmee je met een opvallend design de aandacht kan grijpen. Het geeft de selecteur in één oogopslag de belangrijkste basisinformatie over jou. 

In de koptekst van je sollicitatiebrief komen je naam, functietitel, e-mailadres en telefoonnummer. De selecteur ziet dan snel hoe je heet, op welke functie je solliciteert en hoe hij je kan bereiken. 

Zoals gezegd wil je naast informeren ook positief opvallen met je koptekst. Dat doe je met kleur, lettertype en lettergrootte. Kies voor een professionele uitstraling met een vleugje flair om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Twijfel je hoe creatief je hier kunt zijn? Bekijk dan hoe formeel of informeel de organisatie zich online en offline presenteert. Stem je kleurgebruik af op je persoonlijkheid of op de kleuren die de organisatie zelf gebruikt in het logo en op de bedrijfswebsite.

Een passende aanhef boven je sollicitatiebrief

Als verkoopassistent weet je dat het belangrijk is om persoonlijk contact te maken met klanten. Wanneer iemand zich gezien en gehoord voelt, verhoogt dat de aankoopbereidheid. Ook selecteurs vinden een beetje persoonlijke aandacht plezierig. Ze lezen graag hun eigen naam in de aanhef en vinden het een minpuntje als ze een algemeen ‘Geachte heer of mevrouw’ boven aan de brief zien staan. 

Neem daarom de moeite om de naam van de juiste persoon te achterhalen. Meestal is dat de (corporate) recruiter, HR manager of bedrijfsleider. Let op de juiste spelling van de naam, het zou jammer zijn om je bonuspunten meteen weer te verliezen.

En solliciteer je bij een informele organisatie of heb je al telefonisch contact gehad? Dan is een simpel ‘Beste meneer X’ of ‘Hallo mevrouw Y’ ook een prima aanhef voor je sollicitatiebrief. 

Een opvallende introductie schrijven als verkoopassistent

In de eerste alinea van je sollicitatiebrief wil je zelfverzekerd en welbespraakt overkomen. Met actief taalgebruik en een opvallende eerste zin maak je meteen indruk in de introductie van je brief. Een scannende selecteur die een leuke eerste zin leest, zal veel sneller geneigd zijn de rest van je sollicitatiebrief met aandacht te lezen. 

Daarom is het belangrijk om je sollicitatiebrief sterk te beginnen en je te onderscheiden van de andere sollicitanten. Een gedurfde uitspraak, een relevant statistisch inzicht of een interessante anekdote kunnen je allemaal helpen om de selecteur nieuwsgierig te maken naar de rest van je sollicitatiebrief. 

Maak ook duidelijk op welke functie je solliciteert en noem jouw belangrijkste kwalificaties voor de baan. Gebruik energieke, levendige taal waaruit enthousiasme en vertrouwen spreekt. Het doel van de introductie is dat je de selecteur prikkelt met informatie en een scheutje persoonlijkheid die samen uitnodigen tot verder lezen.

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief verkoopassistent

Klanten hebben zekerheid nodig over het welzijn van hun geliefde dieren. Daarom vragen zij in de dierenwinkel aan de medewerkers om advies zodat zij de juiste producten voor hun huisdieren kunnen kiezen. In mijn drie jaar als verkoopassistent bij Petmarkt heb ik de inzichten vergaard die nodig zijn om dierenbezitters te adviseren en gerust te stellen.

Gekopieerd!

De hoofdtekst van je sollicitatiebrief bewijst je geschiktheid 

In de middelste twee of drie alinea's van je sollicitatiebrief toon je aan dat je de kennis en vaardigheden in huis hebt voor de baan. Vertel over je ervaringen en prestaties. Hoe achterhaal jij de klantvraag? Hoe overtuig je een klant die nog twijfelt over een aankoop? Hoe ga jij als verkoopmedewerker om met lastige situaties of boze klanten?

Het mooiste is als je in je sollicitatiebrief een relevant voorbeeld kunt geven waaruit je geschiktheid blijkt. Bijvoorbeeld aan de hand van de STARR-methode waarbij je een situatie schetst, jouw taak en actie toelicht, het resultaat noemt en reflecteert op je handelen. Kies een situatie uit die aansluit op de werkzaamheden die je in de functiebeschrijving hebt gelezen. 

Wijkt jouw werkervaring af van de branche waarin je nu solliciteert? Doe dan extra grondig onderzoek naar het werkveld van de organisatie en laat in je sollicitatiebrief zien dat je de specifieke uitdagingen van hun branche begrijpt. Probeer de link leggen naar wat je komt brengen en denkt te kunnen toevoegen in je rol als verkoopassistent. Benadruk hoe jij hen kunt helpen en waarom je goed bij het bedrijf past. 

Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief verkoopassistent

Ik heb bij Petmarkt meerdere aandachtsgebieden gehad en heb de praktische en operationele werkprocessen van een succesvolle retailer kunnen opsnuiven. Maar als viseigenaar en parttime kweker is de kans om in een visspeciaalzaak te werken natuurlijk aantrekkelijk. Mijn passie voor alles wat met vis te maken heeft, heeft ertoe geleid dat ik mijn laatste jaar verantwoordelijk was voor het live-display-gedeelte van de afdeling naast mijn normale taken als verkoopassistent. Helaas boden de budgetten van de winkel niet voldoende ruimte om de allerbeste verzorging te bieden aan de vissen, vandaar mijn verlangen om over te stappen naar een visspeciaalzaak. 

Thuis voor een paar vissen zorgen, vergt de nodige aandacht. Maar een paar honderd vissen in een winkel verzorgen is andere koek. De handleiding die ik daarover schreef, wordt inmiddels in alle filialen gebruikt. 

Mijn grote aandacht voor detail leidde tot de volgende verbeteringen op de visafdeling:

 • Jaarlijkse omzetstijging van 120%, gedreven door een klantengroei van 50% en een stijging van de gemiddelde transactiewaarde met 30%.
 • Onze klanttevredenheid van 99% was consistent beter dan het winkelgemiddelde van 94%.
 • Daarnaast hielp ik bij het realiseren van een bedrijfsbrede kostenbesparing van € 550.000 op bezoeken van vertegenwoordigers van leveranciers.

Ik weet dat u iemand zoekt die goed voor uw vissen en aanverwante producten kan zorgen. Wanneer u mijn wekelijkse blog over visverzorging leest, krijgt u een breder beeld van mijn kennis, kunde en passie voor vissen. Uiteraard beschik ik over alle operationele retail skills die nodig zijn om Ocean & Lake Aquariumspeciaalzaaka goed te laten draaien.

Gekopieerd!

Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief verkoopassistent

Sluit je sollicitatiebrief af met een oprechte en positieve call-to-action. Vertel de selecteur hoe geïnteresseerd je bent in de functie en nodig hem uit om contact met je op te nemen voor een kennismakingsgesprek. 

Loyaliteit en ambitie zijn belangrijke begrippen voor retailers. Vertel waarom je specifiek bij dit bedrijf wilt komen werken en niet bij de concurrent. Goede verkoopassistenten kunnen kiezen uit meerdere werkgevers. Dus eindig je brief positief en vertel waarom deze werkgever boven aan je lijstje staat.

Eindig je brief vervolgens met een afsluiting die past bij de aanhef van je brief. Je zit altijd goed met een eenvoudig “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een enter zodat je voor- en achternaam op de regel eronder komen. Bij een digitale sollicitatie is je handtekening niet nodig. Wanneer je solliciteert met een papieren versie van je sollicitatiebrief, dan plaats je je handtekening tussen de afsluiting en je naam. 

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief verkoopassistent

Ik zou graag de kans krijgen om samen te werken met iemand die net zoveel om vissen geeft als ik. Graag maak ik nader kennis in een persoonlijk gesprek. Ik zie uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Jacqueline Doornbos

Gekopieerd!

Met CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een prachtige template. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder voor cv’s en sollicitatiebrieven. 

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen. Met onze gratis templates schrijf je eenvoudig een professionele sollicitatiebrief. Ga aan de slag en solliciteer op jouw droombaan!
Maak een sollicitatiebrief
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen. Met onze gratis templates schrijf je eenvoudig een professionele sollicitatiebrief. Ga aan de slag en solliciteer op jouw droombaan!
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.434 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
320.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
82.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
43.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
36.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
38.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
5.100 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
24.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
68.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
2.100 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
31.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
37.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
21.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
16.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
14.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
20.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
10.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
54.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren