1. Home
  2. Blog
  3. Sollicitatiegesprek
  4. Solliciteren met een stotter: tips voor het vinden van werk
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Solliciteren met een stotter: tips voor het vinden van werk

9 minuten leestijd
Solliciteren met een stotter: tips voor het vinden van werk
Solliciteren met een stotter? In deze blog vind je afwegingen voor het wel/niet vermelden van stotteren op je cv en praktische tips voor sollicitatiegesprekken met een stotter.

Stotteren is een onderdeel van wie jij bent. Toch kun je hinder ondervinden bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Het vinden van werk – vooral met een stotter – is niet altijd makkelijk. Vermeld je het stotteren bijvoorbeeld wel of niet op je cv of in je sollicitatiebrief? En hoe kun je jezelf het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Merk jij dat je sollicitaties vermijdt vanwege het stotteren? Of uit angst voor afwijzing? In dit artikel lees je praktische sollicitatietips voor mensen die stotteren en waarmee jij je droombaan kunt najagen.

Solliciteren met een stotter: vermeld je stotteren wel/niet op je cv?

Nog voordat je met iemand rond de tafel gaat voor een sollicitatiegesprek, moet je een afweging maken. Vermeld je het stotteren wel of niet op je cv of in je sollicitatiebrief?

Of je stotteren vermeldt op je cv (of in je brief) is een persoonlijke keuze. Je kunt vooraf namelijk zelden inschatten of het een werkgever zal afschrikken. Er zijn werkgevers die feilloos door stotteren heen kijken, maar er zullen ook werkgevers zijn die het afschrikt. De vraag is dan meteen of dit wel de juiste werkgever voor jou is.

Afweging 1: je mate van stotteren

Een afweging die je zou kunnen maken, is de volgende:

  • Heb je een lichte stotter waar je nauwelijks hinder van ondervindt? Dan kun je het prima achterwege laten.
  • Stotter je vaak en hevig? Dan kun je hier het beste eerlijk over zijn op je cv of in je sollicitatiebrief.

Afweging 2: je dagelijkse werkzaamheden

Een andere afweging die je kunt maken is in hoeverre stotteren een hinder vormt voor je dagelijkse werkzaamheden. Solliciteer je op een functie waarbij je veel moet praten? Dan kun je het beste eerlijk zijn over je stotteren. Is praten geen hoofdonderdeel van de baan, en praat je vooral met collega’s? Dan kun je het prima weglaten op je cv.

2 praktische tips om stotteren te vermelden op je cv of sollicitatiebrief

Besluit je om je stotteren te vermelden? Dan heb ik twee praktische tips voor je hoe je dit het beste kunt aanpakken:

  1. De kunst is om stotteren niet als een belemmering te brengen, maar juist als een positieve eigenschap. Leren omgaan met stotteren heeft ervoor gezorgd dat je doorzettingsvermogen hebt en wilskracht. Maar ook dat je empathie hebt.
  2. Je hoeft het stotteren niet letterlijk te benoemen. Je kunt het ook ‘verpakken’ waardoor de werkgever doorheeft dat je stottert, zonder dat je er teveel de aandacht op vestigt. Dit doe je door het subtiel op te nemen in een cv-onderdeel. Bijvoorbeeld dat je ooit vrijwilligerswerk hebt gedaan dat gerelateerd was aan stotteren. Of dat je cursussen of therapie hebt gevolgd voor omgaan met stotteren.

Sollicitatiegesprek voor mensen die stotteren: 7 praktische tips

Je wordt gebeld door de werkgever of een recruiter. Je mag op gesprek komen! Waar dit voor vele sollicitanten al reden is voor een klein feestje, beginnen voor jou nu pas écht de zenuwen.

  • Wat als je door je nervositeit extra gaat stotteren?
  • Wat als je niet meer uit je woorden komt en dichtklapt?
  • Wat als de werkgever schrikt van je stotteren en je meteen de deur wijst?

Veel stotteraars worstelen met deze vragen. Hieronder geef ik je 7 sollicitatietips voor mensen die stotteren.  

Tip 1: Solliciteer op een ‘praat-baan’

Als je stottert, ben je wellicht geneigd om banen waarin je veel moet praten uit de weg te gaan. Dit is ontzettend zonde! Hiermee beperk je namelijk je eigen kansen en ontwikkeling. Plaats jezelf niet in een ‘ik-ben-hier-niet-voor-weggelegd-hokje’. Als jij aan de vacature eisen voldoet, heb je net zoveel recht op de baan als ieder ander. Verander je mindset van ‘wat als het misgaat’ in ‘wat als het lukt’. Een functie waarin je veel moet praten is een geweldige dagelijkse oefening voor het omgaan met je stotteren. Daarnaast zal je zelfvertrouwen groeien, wat weer deuren opent voor jouw toekomstige carrière.  

Tip 2: Camoufleer je stotteren niet

Heb je een lichte vorm van stotteren? Dan kun je geneigd zijn dit te willen camoufleren in een gesprek. Doe dit niet. Het komt waarschijnlijk vreemder over als je het probeert te verbergen dan wanneer je het gewoon eerlijk zegt. Bovendien, als je het stotteren probeert te camoufleren, wordt je vaak alleen maar zenuwachtiger. Je raad het al: met heviger stotteren als gevolg.

Tip 3: Vertel aan het begin van het gesprek over je stotteren

Het is een logische gedachte dat je het stotteren pas benoemt op het moment dat het gebeurt. Je legt jezelf alleen veel prestatiedruk op met deze instelling. Door meteen aan het begin van het gesprek te vertellen dat je stottert, kan je gesprekspartner hier rekening mee houden. Je kan dan volledig jezelf zijn en je richten op de inhoud van het gesprek.

Tip 4: Licht het stotteren kort toe

Alleen zeggen dat je stottert, is vaak niet voldoende. Je gesprekspartner zal direct nieuwsgierig zijn naar je mate van stotteren. En dat terwijl het gesprek zelf misschien helemaal niet representatief is voor hoe je normaal gesproken praat. Vertel bijvoorbeeld dat je stotteren nu iets heviger is dan normaal omdat je lichte zenuwen hebt voor het gesprek. Licht ook kort toe in welke dagelijkse situaties het stotteren soms de kop opsteekt. En ook wanneer je er vrijwel geen last van hebt. Zo tackle je meteen de potentiële vragen van de werkgever en kun je je rustig focussen op de rest van het gesprek.

Tip 5: Compenseer je stotteren met je houding

Communicatie is tweeledig: verbaal en non-verbaal. Omdat het verbale aspect een uitdaging kan zijn voor jou, kun je dit compenseren met je non-verbale communicatie. Zo kun je wel degelijk een zelfverzekerde indruk maken. Zit goed rechtop, houd je schouders recht en maak voldoende oogcontact.

Tip 6: Ben je afgewezen? Vraag naar de reden

Het kan voorkomen dat je bent afgewezen vanwege je stotteren. Sommige werkgevers hebben moeite om hier doorheen te kijken. Maar de kans is net zo groot dat je bent afgewezen om een heel andere reden. Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende. Als je stottert ga je er misschien automatisch vanuit dat je bent afgewezen vanwege je stotter. Hierdoor wordt het stotteren in je eigen gedachten een steeds groter probleem. Als je de ware reden van de afwijzing achterhaalt, zul je merken dat het lang niet altijd aan je stotteren ligt. Daarnaast is het altijd fijn om eerlijke feedback te krijgen waar je later iets aan hebt.

Tip 7: Schakel hulp in als dat nodig is

Merk je dat stotteren een grote belemmering vormt in je carrière? Of dat je sollicitaties angstvallig vermijdt? Dan kan het helpen om hulp te zoeken van bijvoorbeeld een logopedist of stottertherapeut. Niet alleen geef je hiermee je zelfvertrouwen een boost. Je kunt tijdens volgende sollicitatiegesprekken vermelden dat je op deze manier actief werkt aan je stotteren. Werkgevers zullen dat waarderen!

Solliciteren en stotteren: conclusie

Solliciteren met een stotter brengt meer uitdagingen met zich mee. Tegelijkertijd is het onderdeel van wie je bent. Door jezelf te zijn en jezelf te accepteren, straal je zelfverzekerdheid uit richting de werkgever.

Het belangrijkste is dat je je niet laat tegenhouden om je droombaan na te jagen. Jij bent net zo gekwalificeerd voor de baan als iedere andere sollicitant. Jezelf tegenhouden om te solliciteren, betekent in feite dat je jezelf discrimineert. En zeg nu zelf: dat zou je van een werkgever ook niet accepteren, toch?

Word je tóch afgewezen vanwege je stotter? Ga niet bij de pakken neerzitten. Dit was blijkbaar niet de juiste werkgever voor jou. Een sollicitatie zou vooral moeten draaien om je vaardigheden en capaciteiten. Niet om je stotteren. Dus, schouders recht, kin omhoog en weer door. Solliciteren met een stotter? Jij laat zien dat het kan!

Ik heb nog een laatste tip voor je. Wil je positief opvallen met een prachtig opgemaakt cv en een professionele sollicitatiebrief? Maak kennis met de geteste cv templates en sollicitatiebrief templates van CVster.nl. In onze online cv maker maak je vervolgens in 5 minuten een perfect opgemaakt document waarmee je gegarandeerd een goede eerste indruk maakt.

Succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere12 minuten leestijd
Een portfolio als toegevoegde waarde bij het solliciteren
Een portfolio als toegevoegde waarde bij het solliciteren
CV14 minuten leestijd
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Carriere9 minuten leestijd
Werken in de horeca? Dit zijn de belangrijkste horeca vaardigheden voor op je cv!
Werken in de horeca? Dit zijn de belangrijkste horeca vaardigheden voor op je cv!
CV15 minuten leestijd
Academische en hbo titels in je cv noemen
Academische en hbo titels in je cv noemen
Alles Doorbladeren