Steeds meer werkzoekenden kiezen ervoor om per video te solliciteren of hun traditionele sollicitatiedocumenten op zijn minst aan te vullen met een introducerende video. Een video cv of video resume is het equivalent van een geschreven cv, maar combineert dit door het audiovisuele aspect met een vleugje sollicitatiegesprek, interactief portfolio en zelfs een sprankeltje motivatiebrief.
Wat is er niet leuk aan? Je start je iPhone op, zet jezelf in de schijnwerpers (letterlijk en figuurlijk), en gooit vervolgens je charmes in de strijd om je toekomstige werkgever te vertellen wat een geweldige aanwinst je bent. Wat zou er mis kunnen gaan?
Nou, best veel. Want zoals we weten kunnen video’s om heel wat verschillende redenen viraal gaan … Het opnemen van een video is niet moeilijk, maar de ware kunst zit hem in het opnemen van een goede video.
Video cv’s (soms ook visumes genoemd, afgeleid van de Engelse term ‘video resumes’) zijn een beetje zoals contactlenzen of garderobe-make-overs: eerst moet je beslissen of je ze echt nodig hebt. En als je tot de conclusie komt dat dat inderdaad het geval is, betreft het een klus die je niet wil verknallen.
Wij zijn hier om je te helpen dit project op de juiste manier aan te pakken. Maar pak je camera nog niet direct, want eerst bespreken we een aantal andere onderwerpen.
In deze gids komen de volgende hoofdstukken aan bod:
- Wat is een video cv?
- De ideale lengte van een video cv
- Een video cv: ja of nee?
- Stappenplan voor het maken van een video cv
- Tips voor je video cv
- Hoe en waar je je video kunt verzenden
Wat is een video cv?
Een video cv is precies wat je denkt dat het is: een audiovisuele manier om jezelf voor te stellen, je interesse voor een functie kenbaar te maken en je werkervaring, opleiding en vaardigheden op te sommen. Meestal presenteert de sollicitant zichzelf door rechtstreeks in de camera te kijken en een monoloog te houden waarin alle nodige onderdelen aan bod komen. Populaire varianten daarop zijn fictieve interviews die sollicitanten met zichzelf houden of clips waarop ze laten zien hoe ze aan het werk zijn.
Daarnaast voegen de videomakers vaak ook wat extra componenten of special effects toe aan hun video’s. Denk aan foto’s van de universiteit waar ze hun diploma hebben behaald of logo’s van bedrijven waarvoor ze hebben gewerkt.
Sommige video cv's zijn buitengewoon creatief en hilarisch, met snel gemonteerde bewerkingen, clips uit tekenfilms of indrukwekkende rollenspellen.
Maar voordat je jezelf tot de nieuwe Steven Spielberg ontpopt, moet je ervoor zorgen dat alle essentiële elementen van een klassiek cv aanwezig zijn in je videoversie: Je persoonsgegevens, (gewenste) beroep, persoonlijke profiel, werkervaring, opleiding en vaardigheden.
Alternatieve optie: een video als toevoeging
Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, zoals een video cv dat slechts één specifieke vaardigheid benadrukt. Misschien vertrouw je erop dat je schriftelijke cv de basis behandelt, maar is er een speciale prestatie of vaardigheid die je in je video wilt laten zien.
Een grafisch kunstenares kan bijvoorbeeld een versnelde video laten zien waarin ze een volledige illustratie voltooit. Een Spaans-Nederlands vertaler kan zijn accentloze vloeiende taalgebruik in beide talen demonstreren. En een acteur kan clips tonen van een daadwerkelijk optreden op een podium.
Wat de superkracht die je wil overbrengen ook is, laat het iets zijn dat op papier maar moeilijk vast te leggen is.
Is het slim om een professionele video-editor in te huren?
Hoewel de meeste video cv’s met een goede smartphone of laptop eenvoudig kunnen worden opgenomen, ontbreekt het veel sollicitanten de nodige skills om het beeldmateriaal te transformeren tot een gepolijst eindproduct. Als je naast je eigen praatje ook andere inhoud wil toevoegen, kan het inschakelen van een editor een wereld van verschil maken. Zorg dat je een hoogwaardig eindproduct levert, of je dit nu zelf regelt of daar hulp voor inschakelt.
De ideale lengte van een video cv
Als je je afvraagt hoe lang je video cv moet duren, is het antwoord altijd: kort, korter, kortst! Een video van een minuut is perfect, bij twee minuten zit je aan de limiet. Duurt je video tien minuten? Dan vragen recruiters zich waarschijnlijk af of je onder een steen leeft.
Recruiters zijn drukke mensen die mogelijk honderden cv’s moeten beoordelen. Het bekijken van een een-minuut durende video neemt al meer tijd in beslag dan het scannen van een regulier cv. Als je video te lang duurt, loop je dus het risico dat de persoon in kwestie ongeduldig raakt en je video nooit afkijkt.
Een video cv: ja of nee?
Per video solliciteren kan je een enorme voorsprong opleveren of je juist volledig van de baan vegen. Lang voordat je begint te onderzoeken hoe je er een moet maken, moet je dus eerst beslissen of je je er überhaupt aan wil wagen.
Als je verlegen bent of cameravrees hebt en liever achter de schermen werkt zonder al te veel aandacht te trekken, is het maken van een video cv misschien niet je beste keuze. Ben je daarentegen een geboren tv-verslaggever die droomt van een carrière als nieuwslezer? Dan is een video cv juist essentieel.
Een video cv kan dus nuttig zijn als je solliciteert op een baan waarvoor je een extraverte of creatieve persoonlijkheid nodig hebt. Denk aan beroepen in sales, publiciteit, entertainment of … wacht even … de filmindustrie! Als je bijvoorbeeld een fantastische videograaf bent die bij een filmproductiebedrijf wil werken, waarom zou je dan geen video sturen waarin je laat zien dat je goed bent in je werk? Je slaat dan twee vliegen in één klap, omdat je hiermee naast je cv ook direct een voorproefje van je portfolio geeft.
Aan de andere kant zijn er ook veel nadelen en mogelijke valkuilen. Een slechte video kan de verkeerde toon zetten of je in een slecht daglicht stellen. En zelfs een goede video kan in het verkeerde keelgat schieten, gezien sommige mensen video’s beschouwen als een onaanvaardbare manier om te solliciteren op een baan. Dit hangt af van de branche, werkgever en situatie.
Of je je wel of niet aan de wereld van video resumes wil wagen, hangt dus af van zowel je persoonlijkheid als de functie waarop je solliciteert. Daarnaast speelt natuurlijk ook de functieomschrijving een rol. Als daarin wordt gevraagd om een video, heb je natuurlijk weinig keuze.
Wanneer wel een video cv:
- Als je solliciteert op een functie waarin een sterke persoonlijkheid, communicatieve vaardigheden en/of overtuigingskracht essentieel zijn.
- Als je solliciteert op een functie waarin videotechnische vaardigheden belangrijk zijn.
- Als je welbespraakt bent en het gevoel hebt dat je sociale vaardigheden en charisma je kunnen helpen een baan binnen te slepen.
- Als je op zoek bent naar een originele manier om op te vallen tussen andere sollicitanten.
- Als er in de functieomschrijving om wordt gevraagd.
Wanneer geen video cv:
- Als het voor de functie waarop je solliciteert niet van meerwaarde is
- Als je solliciteert bij een bedrijf waarvan je sterk het gevoel hebt dat het niet in de bedrijfscultuur past.
- Als er zeer specifieke regels of richtlijnen zijn om je documenten aan te leveren, bijvoorbeeld via een ATS-portal, en er dus geen gelegenheid wordt geboden om overige media te uploaden.
- Als het simpelweg niet bij je past om voor de camera te spreken.
Grote bedrijven ontvangen soms honderden of zelfs duizenden sollicitatieformulieren. Om deze allemaal te verwerken gebruiken ze ATS-software die cv’s scant op bepaalde trefwoorden die een indicatie geven of iemand wel of niet geschikt is voor een functie. Volgens sommige onderzoeken wordt maar liefst 75% van de cv’s door deze software afgewezen voordat een mens ze überhaupt leest.
Deze systemen besparen recruiters veel tijd door cv's te filteren die nauwelijks cruciale trefwoorden bevatten.
Maar hoewel ATS-systemen woorden kunnen lezen, kunnen ze geen video's verwerken. Dus zonder het vangnet van een geschreven cv, zullen de meeste werkgevers geen video resumes accepteren.
Dat is deels de reden waarom een video cv bijna altijd complementair moet zijn aan je geschreven cv, in plaats van een vervanging. Je video cv is als de tomaat en de sla op je broodje hamburger. Het geeft je broodje meer smaak, maar je kunt er de hamburger zelf niet mee vervangen.
Een andere reden voor recruiters om video cv’s aan de kant te schuiven, is dat het ze simpelweg te veel tijd kost om deze te bekijken. Vaak nemen ze maar enkele seconden de tijd om een cv te scannen, terwijl een video doorgaans minstens een minuut duurt - en vaak nog veel langer.
We zijn allemaal weleens aangespoord om een video te bekijken. Meestal werpen we dan eerst een blik op lengte van de video, voordat we op ‘afspelen’ klikken. Misschien heb je twee minuten om een video over schattige puppy's te bekijken, maar 20 minuten? Geen denken aan.
Voor recruiters is 60 seconden al meer tijd dan ze eigenlijk aan een cv willen besteden. Alleen de cv’s die in eerste instantie interessant lijken, worden op een later moment uitgebreid bestudeerd. Velen zullen dus eenvoudigweg geen moeite doen om lange video's te bekijken die van nature geen samenvatting hebben.
Zou je liever een meesterwerk van 5 uur bekijken? Of een leuke, maar oppervlakkige film die 1,5 uur duurt? De meesten van ons zouden waarschijnlijk kiezen voor de kortere film, zelfs als deze niet zo goed is als de ander. We leven in een wereld met een kortere aandachtsspanne. Dat is misschien jammer, maar wel de realiteit die we moeten accepteren.
Stappenplan voor het maken van een video cv
Als je hebt besloten dat een video cv van meerwaarde is bij je sollicitatie, kan het volgende stappenplan je helpen een mini-meesterwerk te creëren:
1. Schrijf een script
De eerste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je de nodige voorbereidingen treft, is: wat wil ik nu echt zeggen? ‘Kill your darlings’ is daarbij je motto. Als je op goed geluk te werk gaat en zegt wat er in je opkomt, is de kans groot dat je de rode draad kwijt raakt. Het gevolg is dat je te lang blijft ratelen over een onbelangrijk onderwerp en - nog erger –belangrijke kwesties vergeet.
Daarom moet je een script schrijven, of op zijn minst een overzicht maken van wat je wil zeggen en in welke volgorde. Daarnaast moet je een overzicht maken van alle visuals die je wil laten zien ter ondersteuning van je speech. Denk aan grafieken, foto’s van projecten die je hebt gemaakt of videoclips waarin je aan het werk bent.
Wanneer je filmt, wil je natuurlijk niet steeds op een blaadje hoeven te spieken wat je moet zeggen. Daarom is het belangrijk dat je je script uit je hoofd leert. Dat hoeft niet woord voor woord, als je de belangrijkste punten maar weet zodat het lijkt alsof je improviserend te werk gaat, ook al is dat niet zo.
Wat zeg je in een video cv?
Neem in je script in ieder geval de volgende twee onderdelen op:
- Je begrip van de rol en waarom je de beste kandidaat voor de baan bent.
- Je persoonlijke motivatie en waarom je goed in de bedrijfscultuur past.
Je hebt slechts één a twee minuten, dus behandel deze onderwerpen binnen dat tijdsbestek zo goed als je kunt.
2. Verzamel alle benodigdheden
De meeste smartphones zijn tegenwoordig voorzien van goede camera’s die in principe geschikt zijn voor je videosollicitatie. Als je het echter écht goed wil aanpakken, raden we je aan om een videocamera te gebruiken. Daarnaast heb je een statief (of persoon) nodig die de telefoon of camera kan vasthouden.
Daarnaast is het ook wenselijk om een goede microfoon te regelen, zodat je goed geluid hebt op je video. Daarnaast is goede verlichting natuurlijk essentieel. Je wil dat je gezicht duidelijk zichtbaar is: niet donker en schaduwrijk, maar ook niet overbelicht en uitgewassen. Gebruik daarom eventueel een speciale lamp.
Tot slot heb je ook nog videobewerkingssoftware (en vaardigheden) nodig om je video te bewerken. Soepele overgangen en de toevoeging van special effects geven je video de flair die je wil dat deze heeft.
Heb je dit allemaal geregeld? Zoek dan ook vast een goede outfit uit en verzamel andere rekwisieten die je mogelijk nodig hebt, bijvoorbeeld een portfolio dat je voor de camera wil demonstreren.
3. Kies een goede plek
Besteed wat tijd en aandacht aan het kiezen van een geschikte plek.
Uiteraard wil je niet dat je rommelige slaapkamer, onopgemaakt bed en de poster van je favoriete band de achtergrond vormen voor je professionele video cv. En hoewel een lege witte muur achter je een veiligere keuze zou zijn, kan dit er juist weer te steriel en zielloos uitzien.
Let daarnaast goed op het effect dat lichten hebben op je video. Als je tegen het licht in gaat staan bij een zonnig raam, kan de reflectie ervoor zorgen dat je gezicht wordt ‘uitgewist’. Maar is er helemaal geen natuurlijk daglicht in de buurt? Dan kan het juist weer lijken alsof je in een kerker filmt.
Het COVID-tijdperk en de daarbij horende sociale afstand gaf tv-kijkers de gelegenheid om de privéruimtes van honderden mensen van binnen te bekijken: van politici tot nieuwslezers en van late-night hosts tot willekeurige experts die vanuit huis werden geïnterviewd.
Als kijker moet je toegeven dat je het niet kon helpen om even te gluren naar de achtergronden die deze mensen kozen. Wow, die vent heeft een grote bibliotheek – hij moet echt slim zijn. Hmm, die dame heeft een paar hele coole sculpturen op haar boekenplank – wat een creatieveling!
En je hebt vast ook gestaard naar chaotische, onopgeruimde woonkamers en gedacht: Eh, weten ze niet dat ze op tv zijn?
Wat we willen zeggen: mensen beoordelen je op basis van je omgeving. Onthoud daarbij dat je elkaar tijdens een face-to-facegesprek in de ogen kijkt. Bij een video kan dat natuurlijk niet, en is kijker vrij om je achtergrond af te speuren en de titels op je boekenplank te lezen. Zorg er dus voor dat je achtergrond er aantrekkelijk uitziet en niet te veel afleidt. Je wil een recruiter duidelijk maken dat je een geschikte professional bent, niet dat je een grote verzamelaar van Incredible Hulk-beeldjes bent.
Je kunt je video natuurlijk ook buiten opnemen, zolang je maar voor een mooie omgeving kiest. Wees in dat geval wel voorzichtig door goed op omgevingsluiden te letten zoals wind, straatverkeer, politie-sirenes of blaffende honden. Zorg er ook voor dat er weinig beweging achter je plaatsvindt. Als er een groep fietsers achter je langsfietst terwijl je net vertelt over je beste prestaties, kun je erop rekening dat dit de kijker afleidt.
5. Maak meerdere opnames
Als je de perfecte video in één take zou kunnen opnemen, zou dat even geweldig als zeldzaam zijn. Maak daarom meerdere opnames zodat je de beste versie naderhand kunt kiezen. Tijdens het bewerkingsproces kun je door te knippen en plakken bovendien video’s met elkaar combineren. Je wil dus voldoende materiaal hebben om mee te werken.
Als je de opnames van je video over meerdere dagen verspreidt, houd dan rekening met ongewenste veranderingen in de verlichting en omgevingsgeluiden. Als je begint te filmen in fel ochtendlicht en de laatste take plaatsvindt tijdens een onweersbui in de namiddag, zal je ruimte merkbaar donkerder worden (en de storm kan het geluid van regen veroorzaken).
Het zou er vreemd uitzien als deze takes vervolgens aan elkaar worden geplakt. Neem dus ruim de tijd om voldoende opnames te maken, maar let altijd op de verlichting en achtergrondgeluiden zodat het eindresultaat een mooi geheel wordt.
5. Geef je video de nodige flair
Als je gedurende de hele video alleen maar in de camera praat en verder geen andere visuele elementen toevoegt, kan het eindresultaat saai uitpakken. Overweeg daarom om voor de afwisseling bijvoorbeeld foto’s of korte clips toe te voegen.
Ook special effects doen het vaak goed. Als je bijvoorbeeld drie specifieke vaardigheden wil benadrukken, kun je een virtuele checklist op je scherm tonen en telkens een vinkje laten verschijnen wanneer je er een noemt. Probeer vooral een en ander uit en kijk wat wel en juist niet werkt.
Een andere optie is om een clip te tonen waarin je aan het werk bent. Zelfs als je baan niet zo cinematografisch is (bijvoorbeeld omdat je achter een computer werkt), geef je je video hiermee wat extra dynamiek.
6. Bewerk je video
Tenzij je een one-taker zonder extra visuals hebt opgenomen (wat we niet aanraden), zul je wat tijd moeten besteden aan het bewerken van je video. Kies voor beginner-proof software (tenzij je een pro bent), zodat je het proces eenvoudig houdt voor jezelf. Een andere optie is natuurlijk om iemand anders te vragen je video te bewerken.
Bekijk van tevoren al je materiaal en kies wat je wil houden en wat weg kan. Misschien dat één opname een ijzersterke intro bevat en de ander juist een perfect middenstuk of slot. Maak dus een favorietenlijstje aan en knutsel je video vervolgens zo in elkaar dat je een mooi, organisch geheel krijgt. Voeg daarnaast natuurlijk ook de extra’s toe die je hebt verzameld.
Ben je klaar met bewerken? Dan is het tijd om te gaan schrappen. Het is makkelijk om een lange, onsamenhangende video te maken waarin je alles zegt wat je kwijt wil. De kunst is echter omdat niet te doen en een zo strak mogelijke video te maken. Dat betekent vaak ook dat je wat materiaal moet opofferen dat je eigenlijk liever zou willen houden. Met andere woorden: kill your darlings!
7. Laat vrienden en collega’s je video beoordelen
Laat je cv-video zien aan vrienden en collega's op wiens oordeel je vertrouwt en vraag hen om suggesties. Als schrijver, producent, regisseur en ster van je eigen video, is het aannemelijk dat er foutjes in je video zitten die voor jou onzichtbaar zijn, maar die anderen direct opvallen.
Zo leg je misschien iets niet duidelijk uit, wat je zelf niet doorhebt omdat je precies weet wat je wil zeggen. Of je focust je zo op je eigen acteerkunsten, dat je niet doorhebt dat er op de achtergrond afleidingen zijn.
Luister goed naar alle feedback die je ontvangt en voer veranderingen door die jou zinvol lijken. Blijf daarbij ook op je eigen instincten vertrouwen, anders blijf je eindeloos bezig.
Enkele tips voor je video cv
- Spreek duidelijk en zelfverzekerd. Als Nederlands je tweede taal is en je een sterk accent hebt, zorg dan dat je rustig praat en goed articuleert. Vraag vrienden of collega’s zo nodig om te controleren of elk woord goed verstaanbaar is.
- Houd je rug recht en kijk in de camera. Onthoud dat non-verbale communicatie minstens zo belangrijk is als verbale communicatie.
- Kleed je netjes, zoals je dat ook zou doen bij een sollicitatiegesprek. Net als de achtergrond, geeft ook onze kledingkeuze een bepaalde boodschap af. Houd daar dus rekening mee.
Wat te doen wanneer je video cv klaar is
Veel mensen kiezen ervoor om hun werk op YouTube te uploaden. Het voordeel hiervan is dan dat deze voor iedereen toegankelijk is. Je hoeft potentiële werkgevers alleen maar een linkje te sturen naar je kanaal, in plaats van videobijlages toe te voegen (wat vaak een traag proces dat niet altijd lukt).
Een nadeel van je video uploaden is natuurlijk wel dat iedereen er dan toegang tot heeft, ook mensen waarvan je niet per se wil dat ze deze bekijken. Zodra je iets op internet plaatst, kun je moeilijk controleren wat ermee gebeurt.
Als je bang bent dat je video om wat voor reden dan ook belachelijk kan worden maakt of op een andere manier negatief kan worden beoordeeld, dan is het online delen van je video cv misschien niet de juiste optie voor je. Het is belangrijk dat je je eigen grenzen nooit overschrijdt en geen dingen doet waar je je oncomfortabel bij voelt.
Als je besluit je video niet te uploaden naar een online platform zoals YouTube, zul je deze op de ouderwetse manier moeten versturen naar je potentiële werkgevers. Onthoud dat ook dan je privacy niet volledig gewaarborgd blijft, gezien recruiters deze om wat voor reden dan ook kunnen doorsturen naar anderen.
Video’s als bijlagen verzenden in een e-mail levert vaak problemen op, bijvoorbeeld omdat de bestandsgrootte limieten overschrijdt of het bestandstype niet compatibel is. Om zulke problemen te omzeilen, kun je het beste gebruikmaken van services zoals WeTransfer en DropBox. Daarnaast vragen sommige organisaties je om je sollicitatie via een online portal in te leveren. Kijk of er daar een mogelijkheid is om ook (grote) mediabestanden in te dienen.
Onthoud tot slot dat veel grote bedrijven op ATS-software vertrouwen om sollicitaties te screenen. Als je alleen een cv-video stuurt, kun je automatisch worden afgewezen omdat de filters van ATS je bestand niet kunnen lezen. Daarom is het meestal raadzaam om een gewoon geschreven cv en sollicitatiebrief te sturen met een video als aanvulling, niet ter vervanging.
Plaats je video cv op je LinkedInprofiel
LinkedIn biedt de mogelijkheid om media bovenaan je LinkedIn profiel te plaatsen. Aangezien het tijdens je zoektocht naar werk belangrijk is dat je zichtbaar en actief bent, vormt dat de perfecte plek. Nadat recruiters de video hebben gekeken, zullen ze ongetwijfeld nieuwsgierig zijn naar de rest van je aanwezigheid op LinkedIn.
Een specifieke werkgever targeten
De meeste video cv's zijn zo ontworpen dat je ze als pitch naar verschillende bedrijven binnen je vakgebied kunt sturen. Dus als het de eerste keer niet lukt, kun je precies dezelfde video gewoon opnieuw verzenden.
Maar als je pijlers gericht zijn op één specifieke werkgever, is het natuurlijk van grote meerwaarde als je video cv op die specifieke organisatie afgestemd is – bijvoorbeeld door het bedrijf te noemen en duidelijk aan te geven waarom je juist daar aan de slag wil.
Dit is een veel krachtigere benadering dan een generieke video bedoeld voor diverse werkgevers. De recruiter zal tenslotte zien dat je enorm gedreven bent om precies die baan binnen te slepen.
Ook zijn er steeds meer werkgevers die specifiek om een video cv vragen. Als dat het geval is, overweeg dan om je video te personaliseren. Je weet dan sowieso dat je video niet zomaar aan de kant wordt geveegd, gezien je hen precies geeft waar ze zelf om hebben gevraagd.
Het is natuurlijk niet realistisch om je video cv voor elke sollicitatie aan te passen, vooral niet als je bezig bent met een uitgebreide en langdurige banenjacht. Maar voor de bedrijven waar je echt wilt werken, kan dit de gerichte aanpak zijn waarmee je je onderscheidt van de concurrentie en die droomfunctie binnensleept.
Belangrijkste punten
Als je hebt besloten dat het maken van een video cv de juiste keuze voor je is, houd dan de volgende belangrijke punten in je achterhoofd:
- Houd de video kort, 1-2 minuten. Wees uiterst specifiek in je boodschap.
- Maak een video cv als een outgoing persoonlijkheid belangrijk is voor de functie, als je specifieke vaardigheden wil tonen of als er specifiek om gevraagd wordt.
- Kom binnen de eerste 15 seconden ter zake – de aandachtsspanne van recruiters is kort.
- Schrijf een script, gebruik professionele apparatuur, maak veel opnames en bewerk zorgvuldig.
- Vermarkt je video cv alsof je leven ervan afhangt. Vraag iedereen die je kent om deze (met de juiste mensen) te delen.
- Gepersonaliseerde video cv's kunnen een fantastische tool zijn wanneer je koste wat kost die ene droombaan binnen wil slepen, gezien je je ermee onderscheidt van anderen.
Door jou te zien in een video cv, breng je jezelf tot leven in de ogen van je potentiële werkgevers en wordt het voor hen makkelijker om zich voor te stellen dat je bij aan aan de slag gaat. We hopen dat deze richtlijnen je daarbij zullen helpen. Veel succes!