1. Blog
  2. Carriere
  3. Welk land krijgt de meeste betaalde vakantiedagen?
Geschreven door Lotte van RijswijkLotte van Rijswijk

Welk land krijgt de meeste betaalde vakantiedagen?

15 minuten leestijd
Welk land krijgt de meeste betaalde vakantiedagen?
CVster.nl analyseerde de wetten van 197 landen wereldwijd met betrekking tot jaarlijks wettelijk betaald verlof en betaalde feestdagen om te ontdekken waar ter wereld werknemers recht hebben op de meeste betaalde vrije dagen.

Na jaren van sociale vooruitgang en een verbeterde balans tussen werk en privéleven versnipperen tegenstrijdige belangen de aanpak van betaald verlof in het wereldwijde werkveld.

Werkgevers die moeite hebben om talent aan te trekken, betalen werknemers meer, waardoor bedrijven onderbezet raken, wel een hoge loonsom moeten betalen en terughoudend zijn om verlof te geven. In 2022 biedt slechts 35% van de Amerikaanse organisaties betaald zwangerschapsverlof aan – een schokkende daling ten opzichte van de 53% slechts twee jaar daarvoor, volgens een onderzoek van de Society for Human Resource Management (SHRM). Betaald vaderschapsverlof daalt in dezelfde periode van 44% naar 27%.

In Nederland is zwangerschapsverlof wettelijk geregeld en heb je als zwangere recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. In totaal dus 16 weken betaald verlof. Als partner heb je recht op 1 werkweek verlof als je partner is bevallen.  

Ondertussen blijven werknemers zowel lichamelijk als geestelijk lijden onder de gevolgen van de pandemie. COVID-19 zorgde wereldwijd voor een stijging van 25% in angst en depressie. Tegenwoordig past de beroepsbevolking zich aan aan de omstandigheden na de lockdown – of ze nu terugkeren naar hun werkplek, volledig thuiswerken of kiezen voor een hybride situatie, of de zaken volledig heroverwegen in het licht van ontslagen, organisatorische veranderingen en het veranderende economische landschap.

Overheden wereldwijd komen tussenbeide om het evenwicht te bewaren. Waar sommige overheden (bijvoorbeeld in Amerika) betaald verlof verplichten aan zieken en zelfs slachtoffers van huiselijk geweld, verzetten andere overheden zich tegen de druk om jaarlijkse wettelijke feestdagen aan de kalender toe te voegen.

In deze wisselende omstandigheden is het verstandig om je rechten te kennen en je vrije tijd zorgvuldig te beheren. CVster.nl heeft ontdekt hoeveel betaald jaarlijks verlof en hoeveel feestdagen er beschikbaar zijn in elk land ter wereld – en hoe betaalde vakantiedagen zich in totaal verhouden van de ene plaats tot de andere.

Wat we hebben gedaan

CVster.nl beoordeelde het jaarlijks wettelijk betaald verlof en de betaalde feestdagen van 197 landen, gebaseerd op overheidswebsites, de OESO, de Internationale Arbeidsorganisatie, enz. Vervolgens rangschikten we de landen op basis van het gecombineerde aantal wettelijke betaalde verlofdagen en betaalde feestdagen per jaar.

Betaald verlof verwijst naar de wettelijke minimale vrije tijd die door het individu jaarlijks kan worden opgenomen. 

Met vakantiedagen wordt het totaal van zowel de betaalde verlofdagen als betaalde feestdagen bedoeld.

Belangrijkste conclusies:

  • Iran heeft de meeste feestdagen (27) ter wereld en de meeste betaalde vakantiedagen in totaal (53).
  • We hebben 23 landen gevonden met 30 dagen betaald verlof per jaar, dat is het hoogste aantal.
  • De Verenigde Staten hebben het minste aantal betaalde verlofdagen (0) en het op één na laagste aantal betaalde vakantiedagen ter wereld (10).

Iran heeft de meeste betaalde vakantiedagen, Micronesië scoort het slechts. Nederland op plek 112.

Landen in Afrika en het Midden-Oosten domineren als het om betaalde vrije dagen gaat. Iran heeft jaarlijks verreweg de meeste wettelijke vakantiedagen ter wereld (53), met een volle week meer vrije dagen dan het op de tweede plaats geëindigde San Marino (46). Naast een redelijke 26 dagen betaald verlof heeft Iran bijna een maand aan feestdagen (27 dagen), wat meer is dan enig ander land ter wereld. Religieuze feestdagen en dagen ter gelegenheid van gebeurtenissen rond de Islamitische Revolutie dragen bij aan dit totaal.

Welke landen krijgen in totaal de meeste betaalde vakantiedagen?

Land Aantal dagen
Iran 53
San Marino 46
Jemen 45
Andorra 44
Bhoetan 44
Bahrein 44
Togo 43
Niger 43
Madagascar 43
Monaco 42

Over het algemeen bieden Europese en Afrikaanse landen, zoals San Marino (46 dagen) en Togo (43 dagen), enkele van de meest vrijgevige vakantieregelingen aan hun werknemers. Dit staat in schril contrast met de VS, waar er geen federale of staatsminimum bestaat voor betaalde vakantiedagen of wettelijke feestdagen. Maar als we kijken naar welk land in totaal de meest betaalde vakantiedagen krijgt, komt Iran stipt op nr. 1 bovenaan de lijst te staan, met een totaal van 53 dagen, redelijk gelijk verdeeld tussen jaarlijks betaald verlof en betaalde feestdagen. 

België eindigt met 30 vakantiedagen op plaats 99. Nederland staat met 29 vakantiedagen op plek 112.

Klik om de volledige afbeelding te bekijken

Panama, op de gedeelde 17e plaats, is het enige Noord-Amerikaanse land in de top 100. Hoewel Panama een relatief laag aantal feestdagen (11) heeft, zorgt het topaantal van 30 jaarlijkse dagen betaald verlof ervoor dat Panamezen verzekerd zijn van minimaal 41 vrije dagen per jaar. Bovendien krijgen werknemers gegarandeerd een ‘rustdag’ van minimaal 24 aaneengesloten uren per week – waarbij ze 150% van hun normale tarief verdienen, en een bonus vrije dag als ze dat nodig hebben.

Nederland heeft gemiddeld 20 dagen betaald verlof per jaar. Monaco (nr. 1 op de lijst) heeft er 30 

Vier weken jaarlijks verlof is in een groot deel van de wereld een norm geworden – hoewel sommige landen (zoals Nederland) het in werkdagen tellen (dat wil zeggen 20 dagen) en anderen in volledige weken of een maand (28-30 dagen). We hebben 22 landen gevonden met een jaarlijks betaald verlof van 30 dagen, waarvan 10 in Afrika. Het gemiddelde per land bedraagt 18,2 dagen betaald verlof per jaar.

Welk land krijgt de meeste dagen betaald verlof?

Land Aantal dagen
Monaco 30
Marshalleilanden 30
Andorra 30
Maldiven 30
Bhutan 30
Comoren 30
Djibouti 30
Equatoriaal-Guinea 30
Bahrein 30
Koeweit 30
Gelegen aan de glamoureuze Franse Rivièra (en misschien wel een van de rijkste plekken ter wereld), krijgen de werknemers van Monaco 30 dagen betaald verlof. Hoewel verschillende landen dit aantal delen, waaronder Libië en Peru, kan het zwangerschapsverlof van Monaco een reden zijn voor dit hoge cijfer. In 2019 verhoogde het land de periode van 16 naar 18 weken voor aanstaande moeders in de particuliere sector. 

Klik om de volledige afbeelding te bekijken

De VS staan onderaan de lijst wat betreft betaald verlof, met het simpele cijfer van nul dagen. Het is het enige ontwikkelde land zonder wettelijk betaald verlof. Alleen de eilandstaten in de Stille Oceaan (Nauru, Micronesië en Kiribati) hebben hetzelfde aantal. In de VS is betaald verlof namelijk geheel afhankelijk van je werkgever. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) krijgt de gemiddelde werknemer veertien dagen verlof na zijn eerste jaar bij een bedrijf, echter krijgt 15% van de werknemers helemaal geen betaald verlof.

San Marino is de Europese hoofdstad der feestdagen met 20 feestdagen. Nederland heeft er 9, België 10. 

Het aantal wettelijke betaalde feestdagen verschilt enorm als je kijkt naar alle landen ter wereld. Iran domineert de lijst met maar liefst 27 feestdagen. San Marino is het Europese land met de meeste wettelijke feestdagen (20 dagen) en staat daarmee op plaats 5. Nederland heeft gemiddeld 9 wettelijke feestdagen, België heeft er 10.  

Welke landen hebben de meeste betaalde wettelijke feestdagen? 

Land Aantal dagen
Iran 27
Bangladesh 24
Azerbeidzjan 21
Cambodja 21
San Marino 20
Myanmar 20
Guyana 19
Kazachstan 19
Irak 18
Colombia 18
Werknemers in Iran kunnen genieten van meer betaalde feestdagen dan werknemers in welk ander land dan ook. Hun vele feestdagen zijn ter ere van zowel nationale als religieuze evenementen, zoals de verjaardag van de Iraanse Revolutie en de Dag van de Islamitische Republiek – met een totaal van maar liefst 27 dagen die worden erkend als betaalde feestdagen. Werknemers in Bangladesh ontvangen een vergelijkbaar vrijgevig aantal van 24 betaalde feestdagen. Deze omvatten islamitische religieuze feestdagen, zoals Eid al-Fitr, die het einde van de Ramadan markeert. 

Klik om de volledige afbeelding te bekijken

Het gemiddelde aantal betaalde feestdagen van alle landen is 11,8, maar we hebben dus zes plaatsen gevonden met meer dan 20, voornamelijk in Azië. De uitzondering is San Marino, dat met zijn 20 feestdagen aanzienlijk boven de rest van Europa uitsteekt. Hoe dat kan? Het katholicisme blijft prominent aanwezig in de kleine republiek, en de jaarlijkse vieringen omvatten verschillende christelijke herdenkingen en dagen die de zwaarbevochten overwinningen en vrijheden van San Marino markeren.

Werk-privébalans op de kalender

Werkgevers kunnen er zeker van zijn dat kortere werktijden doorgaans tot een hogere productiviteit leiden, niet in de laatste plaats omdat depressie de wereldeconomie jaarlijks ongeveer 12 miljard werkdagen kost. 

Als werknemer is er een eenvoudige stap om het evenwicht tussen werk en privéleven en je geestelijke gezondheid beter te beschermen. Namelijk het kennen van je rechten – en het opnemen van je jaarlijkse verlof. Je kunt het aantal betaalde verlofdagen en feestdagen in jouw land vinden door onze gegevens in deze tabel te bekijken.

[Tekst in de interactieve afbeelding]: Van Andorra tot Zimbabwe: het aantal betaalde vakantiedagen dat elk land krijgt varieert over de hele wereld. Als je wilt weten of werknemers in Madagaskar meer vrije tijd krijgen dan werknemers in Mauritius, gebruik dan ons interactieve HTML-filter hieronder. Het geeft je inzicht in alle vakantiegerelateerde gegevens, en je kunt zien hoe jouw land scoort in vergelijking met de rest van de wereld.

Experts hebben erop gewezen dat, net zoals vakanties een cyclus doorlopen, het evenwicht tussen werk en privéleven en de geestelijke gezondheid voortdurende aandacht en onderhoud vereisen. Een wereldreis van vier weken dit jaar zal je niet beschermen als je je schuldig voelt om verlof op te nemen in het jaar erop. Regelmatige vrije tijd biedt je de mogelijkheid om te pauzeren en na te denken, prioriteiten te stellen en plannen te maken. Wanneer ben jij van plan weer op adem te komen?

Methodologie & bronnen

We hebben gegevens beoordeeld over de wetten die het jaarlijks betaald verlof en de betaalde feestdagen in 197 landen regelen. De landen werden vervolgens gerangschikt op basis van het gecombineerde aantal wettelijke betaalde verlofdagen en het aantal betaalde feestdagen per jaar.

Informatie over verlofwetten kwam van verschillende overheidswebsites: de OESO, de Internationale Arbeidsorganisatie, Global Expansion, WageIndicator Foundation, Skuad, Papaya Global, en verschillende nieuwsberichten en persberichten.

De verlofwetten werden genormaliseerd om het minimumaantal betaalde vakantiedagen te meten dat werd toegewezen aan een werknemer die een vijfdaagse, voltijdse werkweek met een minimaal dienstverband werkte. In gevallen waarin werknemers met een langer dienstverband recht hebben op meer vakantiedagen, hebben we het aantal betaalde vakantiedagen vermeld dat een werknemer kan ontvangen nadat hij één jaar bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt.

Vakanties werden ook gestandaardiseerd op de vijfdaagse, voltijdse werkweek. Alleen feestdagen die doorgaans op een doordeweekse dag vallen, of feestdagen die leiden tot een daaropvolgende vrije maandag omdat ze in een weekend vallen, werden meegeteld. In gevallen waarin de vakantiekalender elk jaar varieert, schatten we een ‘gebruikelijk aantal’ betaalde vakantiedagen waar werknemers doorgaans recht op hebben.

Landen zonder wetten die een minimum aantal betaald verlofdagen regelen, werden geacht nul dagen wettelijk betaald verlof te hebben.

De gegevens zijn verzameld in augustus 2022.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek11 minuten leestijd
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
CV15 minuten leestijd
Wat is een LaTeX cv?
Wat is een LaTeX cv?
CV11 minuten leestijd
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
Carriere10 minuten leestijd
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren