1. voorbeelden
 2. Juridisch Medewerker
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Juridisch Medewerker

Gebruik deze Juridisch Medewerker voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Juridisch Medewerker functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.3
Gemiddelde beoordeling
56 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Juridisch Medewerker
Bewerk deze sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief Juridisch Medewerker

Als Juridisch Medewerker draai je je hand niet om voor een professionele tekst met overtuigingskracht. Een sollicitatiebrief voor juridisch medewerkers is dan ook dé plek waarin je laat zien dat je het klappen van de zweep kent. 

Alleen al door de moeite te nemen om een goede sollicitatiebrief te schrijven, heb je als juridisch medewerker een streepje voor. 

Een sollicitatiebrief is namelijk veel meer dan een cv. Het is de plek waar je je toekomstige werkgever een beeld kan geven van wie je bent en wat je de organisatie te bieden hebt. En daarmee is het een onmisbaar onderdeel van een succesvolle sollicitatie. 

In je cv staan de hoogtepunten van je carrière, in je sollicitatiebrief ga je dieper in op jouw motivatie voor de baan en vertel je hoe jouw kwalificaties van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de organisatie.

Deze handleiding sollicitatiebrief schrijven helpt je - samen met een voorbeeld van een juridisch medewerker sollicitatiebrief – stap voor stap naar een goede brief voor je sollicitatie. Een brief die de aandacht trekt en de lezer zal prikkelen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. 

Opbouw sollicitatiebrief juridisch medewerker

Juridisch medewerkers kom je op allerlei plekken tegen. Uiteraard bij advocatenkantoren en notarissen, maar ook bij overheidsinstellingen en bedrijven. Juridisch medewerkers worden ook wel paralegals genoemd.

Wil je solliciteren naar een baan als juridisch medewerker, dan is het belangrijk dat je cv en sollicitatiebrief laten zien dat je gewend bent aan het foutloos opmaken van formele stukken. Dus maak je een professionele brief en cv met een verzorgde uitstraling. 

Wat er in een sollicitatiebrief voor juridisch medewerkers moet staan? Dat zijn 5 vaste elementen die structuur geven aan je brief en houvast bieden bij het schrijven. 

Een goede sollicitatiebrief is opgebouwd uit deze 5 onderdelen:

 • De kop van de sollicitatiebrief
 • De begroeting / aanhef
 • De introductie van je sollicitatiebrief
 • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
 • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
Expert tip

CVster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk ons blog vol artikelen over solliciteren en je carrière. 

Koptekst sollicitatiebrief juridisch medewerker

De koptekst van je sollicitatiebrief heeft twee functies:

 • je naam, functietitel, e-mailadres en telefoonnummer makkelijk vindbaar maken.
 • een opvallend design meegeven aan je brief.

Als je solliciteert met een krachtige sollicitatiebrief, zal de selecteur direct contact met je willen opnemen. De koptekst maakt het makkelijk om je meteen uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek: je contactgegevens staan overzichtelijk op een logische plek. De selecteur kan zo eenvoudig doorpakken op je sollicitatie. 

Naast informeren wil je met je koptekst ook positief opvallen. Dat doe je met kleur, lettertype en lettergrootte. Kies voor een professionele uitstraling met een vleugje flair om je te onderscheiden van andere sollicitanten.

Aanhef sollicitatiebrief

De formele begroeting die in elke zakelijke brief prima kan als aanhef, is "Geachte heer X” of “Geachte mevrouw X”. Na de aanhef volgt een komma, vervolgens een witregel en daarna begin je de eerste zin van je sollicitatiebrief met een hoofdletter. 

Het verdient de absolute voorkeur om je brief te richten aan een persoon. Dus niet het algemene “Geachte heer/mevrouw” of “Geachte lezer”. Mensen lezen graag hun eigen naam. Het voelt alsof je elkaar al een beetje kent als iemand je aanspreekt met je naam. 

Daarnaast laat het zien dat je de moeite hebt genomen om erachter te komen aan wie je de sollicitatiebrief moest richten. Een simpel telefoontje naar het bedrijf is vaak genoeg om te achterhalen naar wie je de brief moet sturen. Meestal is dat de (corporate) recruiter, HR manager of je toekomstige leidinggevende. Let op de juiste spelling van de naam, in de aanhef wil je geen slechte beurt maken met een spelfout. 

Introductie sollicitatiebrief juridisch medewerker

Je eerste alinea moet een prikkelende opening zijn. Eentje die duidelijk maakt op welke functie je solliciteert en een inkijkje geeft in je kwalificaties. 

Schrijf in energieke, levendige taal waaruit je passie voor jouw rol als juridisch medewerker blijkt. Idealiter zou de lezer moeten denken: "Hé, deze persoon kan schrijven." 

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief 

Advocaten moeten met een gerust hart taken kunnen delegeren aan een juridisch medewerker die snel, nauwkeurig en met oog voor detail werkt. Ik ben zo’n steun en toeverlaat. Een juridisch medewerker met 5 jaar ervaring in het dagelijks ondersteunen van de Legal Director en advocaten van een internationale investeringsmaatschappij. 

Gekopieerd!

Het doel van deze sectie: de aandacht van de lezer trekken en hem meenemen naar de hoofdtekst van je brief.

Hoofdtekst sollicitatiebrief juridisch medewerker

Nu je met je intro de aandacht hebt getrokken, is het tijd om te leveren. De twee of drie alinea's in de hoofdtekst van je brief moeten aantonen dat je een goede kandidaat bent voor de baan. Dit is de plek om je werkervaring, je prestaties op het werk en je kwalificaties in het veld te benoemen. 

Vertel hoe jij invulling geeft aan het ondersteunen van juristen, notarissen of advocaten. 

 • Ligt jouw expertise bij het opmaken van contracten en overeenkomsten?
 • Neem je als een hazewindhond dikke stapels jurisprudentie door?
 • Ligt jouw kracht in juridisch-administratieve ondersteuning zoals het bijhouden van dossiers en akten?
 • Of vertaal jij moeiteloos nieuwe wet- en regelgeving naar beleidsvoorstellen?

Een goede manier om de selecteur inzicht te geven in jouw kwaliteiten, is met een anekdote die je vertelt volgens de STAR-methode. Benoem een Situatie, de vereiste Taak, jouw Actie en het positieve Resultaat van jouw handelen. Wees specifiek bij het beschrijven van prestaties en gebruik waar mogelijk feiten en cijfers. 

Je kunt ook aangeven hoe je denkt dat jouw unieke vaardigheden de werkgever zullen helpen bij het oplossen van zijn problemen. Illustreer hoe hij kan profiteren van jouw kennis en vaardigheden als ervaren, oplossingsgerichte juridisch medewerker.

Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief 

Mijn verhuizing naar Groningen betekent dat ik de kennis en ervaring die ik opdeed aan de Amsterdamse Zuidas kan gaan inzetten in een nieuwe werkomgeving. Mijn expertise in het opstellen van huurovereenkomsten en contracten, het doen van juridisch onderzoek en het verzamelen van kadastrale en notariële stukken, past goed bij uw wens deze werkzaamheden verder te optimaliseren. Mijn kennis op dit vlak, zal uw specialisten veel werk uit handen nemen. 

Daarnaast ben ik bedreven in het:

 • adviseren over de aanpak van (individuele) juridische kwesties;
 • creatieve oplossingen aandragen voor complexe problemen;
 • inschakelen, begeleiden en coördineren van externe experts en overzicht houden in procedures;
 • volgen van relevante juridische ontwikkelingen en de consequenties ervan vertalen naar beleidsvoorstellen;
Gekopieerd!

Het doel van deze sectie: vertellen over je prestaties en vaardigheden en de werkgever een voorproefje geven van hoe je deze zou toepassen in je nieuwe functie als juridisch medewerker. 

Afsluiting sollicitatiebrief juridisch medewerker

De afsluiting van je brief moet zowel een samenvatting als een oproep tot actie zijn. 

Geef een overtuigende conclusie over je geschiktheid voor de functie en stel voor om nader kennis te maken in een sollicitatiegesprek. Je doel is om uitgenodigd te worden voor een interview, kennismaking of op zijn minst een schriftelijk antwoord te krijgen. 

 

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren