1. voorbeelden
 2. Advocaat
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Advocaat

Solliciteren als advocaat? Deze handleiding legt overzichtelijk uit hoe je een sterke motivatiebrief voor een advocaat schrijft. Incl. voorbeeldbrief!
4.9
Gemiddelde beoordeling
76 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Advocaat
Bewerk deze sollicitatiebrief

Banen voor advocaten nemen toe en zullen waarschijnlijk blijven toenemen, maar dat betekent niet dat ze gemakkelijk te krijgen zijn. Om uit te steken boven de concurrentie voor de meest gewilde posities heb je, naast je cv, een uitstekende sollicitatiebrief voor een advocaat nodig waarin je je werkervaring, vaardigheden en andere kwalificaties belicht.

Bij CVster.nl zijn we gespecialiseerd in het bieden van een breed scala aan advies en hulpmiddelen voor het zoeken naar de ideale baan. Zo bieden we o.a. meer dan 125 beroepsspecifieke voorbeeldsollicitatiebrieven, samen met schrijfgidsen over hoe je ze correct schrijft.  

De handleiding die je nu leest, ondersteund door een voorbeeld sollicitatiebrief voor een advocaat, gaat in op de speciale overwegingen bij het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief om samen met je cv te versturen.

In deze handleiding behandelen we:  

 • Waarom een sollicitatiebrief een cruciaal onderdeel is van een sollicitatie.
 • Hoe een sollicitatiebrief moet worden opgebouwd en hoe je de impact van elke sectie kunt optimaliseren: de koptekst, begroeting, introductie, hoofdtekst en conclusie.
 • Hoe een sollicitatiebrief moet worden vormgegeven.
 • De psychologie van een sollicitatiebrief.
 • Veelvoorkomende fouten die je wilt vermijden.

Bekijk voor meer sollicitatiebrief ideeën en voorbeelden onze andere voorbeelden van juridische sollicitatiebrieven:  

Waarom een advocaat een sollicitatiebrief nodig heeft   

Hoewel jouw cv je werkervaring, opleiding en andere kwalificaties voor de baan moet bewijzen, is een sollicitatiebrief belangrijk omdat het een persoonlijke connectie met een wervingsmanager tot stand brengt. Jouw cv kan makkelijk terechtkomen in een stapel met die van anderen, maar je sollicitatiebrief is jouw manier om jezelf voor te stellen en een positieve eerste indruk achter te laten op de persoon die de macht heeft om je een baan aan te bieden.  

Terwijl een cv een beetje kil en onpersoonlijk kan zijn, geeft een sollicitatiebrief je de kans om je persoonlijkheid, passie en sympathie te laten zien. Enquêtes onder werkgevers hebben aangetoond dat het niet bijvoegen van een sollicitatiebrief één van de belangrijkste redenen is om een cv af te wijzen. Voeg altijd een sollicitatiebrief bij, tenzij uitdrukkelijk wordt gevraagd dit niet te doen.

Beste format voor een sollicitatiebrief voor een advocaat  

In de meeste gevallen moet een sollicitatiebrief voor een advocaat één pagina beslaan, met maximaal 400 woorden, gestructureerd als volgt:  

 • Kop
 • Begroeting
 • Introductie
 • Hoofdtekst
 • Conclusie
 • Handtekening

Hieronder zie je een voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een advocaat die je kunt aanpassen aan de functie en het bedrijf/ advocatenkantoor.

Aanpasbaar sollicitatiebriefvoorbeeld

Geachte mevrouw Smit,

Mag ik getuige C. aandragen: een advocaat, tweetalig in het Japans en Nederlands, wiens vijf jaar ervaring op het gebied van intellectuele eigendom is doorspekt met het beschermen van de internationale handelsmerken en patenten van bedrijven als Bask-Tonns en Crisp Craine, evenals 40+ andere middelgrote consumentenmerken. 

Uw vacature voor een IE-advocaat bij Foryste Advocaten trok mijn aandacht, omdat ik weet dat u in toenemende mate de juridische belangen behartigt van consumentenmerken in het Verre Oosten. Intellectueel eigendom is een mijnenveld - u hebt een mix van lokale kennis en sectorspecifieke kennis nodig om door de complexiteit ervan heen te komen.

Na mijn afstuderen aan de Erasmus Universiteit, hield ik interesse in juridisch schrijven. Ik heb 10+ artikelen gepubliceerd over internationaal auteursrecht en handelsmerkbescherming op vooraanstaande juridische websites en was auteur van zes amicus curiae-memorandums over uiteenlopende onderwerpen. Mijn academisch onderzoek heeft mij tot één van de toonaangevende experts in dit vakgebied gemaakt en heeft bijgedragen aan diverse juridische successen.

Of ik nu een productaansprakelijkheidsrechtszaak aanvecht of een inbreuk op een handelsmerk bestrijd, ik leef voor het feit dat ik de rechten verdedig van mensen die alles hebben gegeven om hun merk tot leven te brengen. Dat bestaan zou niet bedreigd mogen worden door illegale diefstal door opportunistische dieven. Ik hou ervan om te voorkomen dat dit gebeurt.

Ik zou niets liever willen dan enkele van mijn spraakmakende zaken bespreken en kijk uit naar de gelegenheid om meer te weten te komen over het werken bij Forsyte Advocaten.

Hoogachtend,

Coen van der Wegen

Gekopieerd!

Kop sollicitatiebrief advocaat

De kop van je sollicitatiebrief bevat je naam, beroep, telefoonnummer en e-mailadres. De kop dient ook als een aantrekkelijk designelement op de pagina, waardoor er ruimte is voor het gebruik van designelementen en misschien een spetter kleur. Om enkele voorbeelden van goede koppen te zien, ga naar Cvster.nl en bekijk onze gratis sollicitatiebrief templates.

Expert tip

Stem documentstijlen op elkaar af  

Een cv en sollicitatiebrief horen bij elkaar. Daarom is het belangrijk om dezelfde lettertypen, lettergrootten en opmaakstijlen in beide documenten te gebruiken. De kop op beide documenten moet ook overeenkomen, zodat een recruiter in één oogopslag ziet dat deze van dezelfde persoon afkomstig zijn.  

Een ratjetoe aan verschillende lettertypen en stijlen maakt een onaantrekkelijke en onprofessionele indruk. Laat je gevoel voor detail zien door een coherente stijl te kiezen.

Doel van de sollicitatiebrief kop: Presenteer je sollicitatiebrief op een visueel aantrekkelijke manier, wat tevens je gevoel voor detail en professionaliteit laat zien.

Begroeting sollicitatiebrief advocaat   

"Geachte heer of mevrouw [achternaam]" is de traditionele, gerespecteerde begroeting in elke zakelijke brief, en eigenlijk kun je niets fout doen met deze formule. Vermijd het gebruik van de voornaam van de wervingsmanager, tenzij je deze persoon al kent.  

Het recht is één van de meest formele beroepsgroepen, dus pas op voor een te vertrouwelijke toon in je brief. Je wilt dat je brief met een persoonlijke noot wordt geschreven, maar je wilt voorkomen dat hij te informeel of nonchalant overkomt.  

Probeer altijd je brief aan een specifiek persoon te richten, het liefst degene die verantwoordelijk is voor de werving bij het advocatenkantoor dat je op het oog hebt. Als de vacature de naam van de juiste contactpersoon niet vermeldt, overweeg dan het bedrijf te bellen om de juiste naam te achterhalen. Het toont initiatief van jouw kant!

Doel van de begroeting van een sollicitatiebrief : Begin je sollicitatiebrief met een professionele noot door een directe verbinding te maken met de recruiter van het advocatenkantoor.

Hieronder lees je de begroeting uit ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een advocaat.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief begroeting

Geachte mevrouw Smit,

Gekopieerd!

Introductie sollicitatiebrief  

Met een energieke, enthousiaste tone-of-voice moet je in de openingsalinea van je brief zowel de baan kenbaar maken waarnaar je solliciteert als een voorproefje geven van je kwalificaties. Het moet de aandacht van de lezer trekken en hem/haar aanmoedigen om verder te lezen.  

Je moet de juiste toon vinden: een toon die professioneel, levendig, nooit saai of vervelend is. Vermijd clichés, HR-jargon en wollig taalgebruik. Denk aan de introductie van een openingsverklaring in een rechtszaak, je wilt dat de jury aan je lippen hangt.

Doel van de sollicitatiebrief introductie: onderscheid je direct van de concurrentie door je openingsboodschap en taalgebruik.

Hier is het introductievoorbeeld uit onze sollicitatiebrief voor een advocaat.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief introductie

Mag ik getuige C. aandragen: een advocaat, tweetalig in het Japans en Nederlands, wiens vijf jaar ervaring op het gebied van intellectuele eigendom is doorspekt met het beschermen van de internationale handelsmerken en patenten van bedrijven als Bask-Tonns en Crisp Craine, evenals 40+ andere middelgrote consumentenmerken.

Gekopieerd!

Middelste deel van de sollicitatiebrief (hoofdtekst)   

Het hoofdgedeelte van je sollicitatiebrief is dé plek waar je moet beargumenteren dat je bij uitstek geschikt bent voor de baan. Als je jarenlange ervaring in de advocatuur hebt, zou dat het eerste punt zijn om te vermelden.  

Je cv vermeldt je vorige banen en prestaties met opsommingstekens. Je sollicitatiebrief daarentegen geeft je de kans om hier dieper op in te gaan, bijvoorbeeld door een anekdote te vertellen over een grote uitdaging waar je ooit voor stond en hoe je die overwon. Wees specifiek over je prestaties en gebruik waar mogelijk feiten en cijfers om je beweringen te onderbouwen.  

Als je recent een rechtenstudie hebt afgerond en je werkervaring dus minimaal is, vermeld dan eventuele stages of juridisch vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan. Benadruk je academische ervaring, je deelname aan oefenprocessen of alles wat jou als een sterke sollicitant presenteert. Het hoofdgedeelte van je brief kan ook worden gebruikt om je specialistische vaardigheden, talenten, passies en professionele ambities te bespreken.

Doel van de sollicitatiebrief hoofdtekst: bepleit je zaak voor de sterkste kandidaat voor de baan met ondersteunend bewijs.  

Ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een advocaat illustreert wat je zou kunnen opnemen in het middenstuk.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief hoofdtekst

Uw vacature voor een IE-advocaat bij Foryste Advocaten trok mijn aandacht, omdat ik weet dat u in toenemende mate de juridische belangen behartigt van consumentenmerken in het Verre Oosten. Intellectueel eigendom is een mijnenveld - u hebt een mix van lokale kennis en sectorspecifieke kennis nodig om door de complexiteit ervan heen te komen.

Na mijn afstuderen aan de Erasmus Universiteit, hield ik interesse in juridisch schrijven. Ik heb 10+ artikelen gepubliceerd over internationaal auteursrecht en handelsmerkbescherming op vooraanstaande juridische websites en was auteur van zes amicus curiae-memorandums over uiteenlopende onderwerpen. Mijn academisch onderzoek heeft mij tot één van de toonaangevende experts in dit vakgebied gemaakt en heeft bijgedragen aan diverse juridische successen.

Of ik nu een productaansprakelijkheidsrechtszaak aanvecht of een inbreuk op een handelsmerk bestrijd, ik leef voor het feit dat ik de rechten verdedig van mensen die alles hebben gegeven om hun merk tot leven te brengen. Dat bestaan zou niet bedreigd mogen worden door illegale diefstal door opportunistische dieven. Ik hou ervan om te voorkomen dat dit gebeurt.

Gekopieerd!

Zo sluit je een sollicitatiebrief voor een advocaat af   

Dit is je slotpleidooi. De laatste alinea van je sollicitatiebrief moet een korte, energieke samenvatting zijn, evenals een optimistische ‘oproep tot actie’. Je kunt vragen of je over een week of twee zou kunnen bellen om een sollicitatiegesprek te bespreken.  

Laat de lezer in ieder geval achter met de indruk dat je vol verwachting uitkijkt naar een reactie. Plant het zaadje dat de lezer iets zou moeten doen als gevolg van deze brief en hem niet zomaar aan de kant moet schuiven.

Doel van de sollicitatiebrief conclusie: rond je brief af met het vertrouwen dat de volgende stap aan de recruiter is.

Hieronder vind je de afsluitende sectie van ons voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een advocaat.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief conclusie

Ik zou niets liever willen dan enkele van mijn spraakmakende zaken bespreken en kijk uit naar de gelegenheid om meer te weten te komen over het werken bij Forsyte Advocaten.

Hoogachtend,

Coen van der Wegen

Gekopieerd!

Handtekening sollicitatiebrief advocaat 

Sluit af met “Hoogachtend”, “Met vriendelijke groet” of iets dergelijks, gevolgd door je getypte naam. Als je de brief per post verstuurt, kun je daaronder tevens je handtekening kwijt. 

Opmaak en vormgeving van je sollicitatiebrief  

Hoe je brief eruit ziet, is bijna net zo belangrijk als wat hij vertelt. Advocatenkantoren sturen veel brieven en zijn dus gewend aan professionele, formele maar aantrekkelijke brieven.  

Gebruik een modern, makkelijk leesbaar lettertype met een lettergrootte van 10 tot 12 punten. Als je moeite hebt om je tekst op één pagina te krijgen, kort dan je tekst in voordat je de lettergrootte probeert te verkleinen.

Laat aan de bovenkant, onderkant, linker- en rechterkant een marge van 2,5 cm. Laat een spatie tussen de alinea's en maak de alinea's niet te lang. Gebruik tekst die links is uitgelijnd, niet uitgelijnd van marge tot marge. 

Door deze richtlijnen te volgen krijgt je brief de juiste hoeveelheid witruimte. Ontwerpers zullen je vertellen dat een verstandig gebruik van witruimte cruciaal is voor een goed ontworpen brief. Het vergroot immers de leesbaarheid!  

Tot slot wil je (in de meeste gevallen) je sollicitatiebrief opslaan als een PDF bestand dat je opmaak behoudt zodat het er op elke computer hetzelfde uitziet. Een paar werkgevers geven de voorkeur aan Word-bestanden of een ander format, en uiteraard moet je hun wensen volgen. Maar verder zou PDF je standaard bestandstype moeten zijn.

Een professioneel ontworpen sollicitatiebrieftemplate van CVster.nl lost al deze ontwerpkwesties voor je op. Jij hoeft enkel de brief te schrijven, wij doen de rest.

Psychologie, tactieken en tips voor je brief  

Wel
 • Maak elke sollicitatiebrief uniek, gericht op de specifieke werkgever. Een massabrief werkt niet!
 • Vind de juiste toon, die past bij de stijl en de cultuur van het bedrijf en die rekening houdt met jouw positie ten opzichte van het bedrijf.
 • Verplaats je in de persoon aan wie je schrijft en probeer je voor te stellen hoe de inhoud en toon van je brief zullen worden geïnterpreteerd.
Niet
 • Fouten maken in de spelling, grammatica of interpunctie van je brief. Basisfouten in het Nederlands behoren tot de meest voorkomende redenen waarom cv's en sollicitatiebrieven worden afgewezen.
 • Stuur dezelfde brief naar elke werkgever.
 • Vermeld irrelevante hobby's of vaardigheden.
 • Je brief vullen met clichés, HR-jargon en wollige taal.
 • Het onderschatten van goede lettertypen, opmaak en witruimte.

Enkele veelvoorkomende fouten  

Hier zijn enkele valkuilen die jij wilt vermijden bij het schrijven van je sollicitatiebrief:  

 • Tik-, spel- en grammaticafouten kunnen een onmiddellijke diskwalificatie betekenen. Tenzij je een kei bent in Nederlands, zoek dan een proeflezer om je brief te controleren en redigeren.
 • Gerecyclede sollicitatiebrieven die niet gericht zijn aan een specifieke werkgever zullen de test niet doorstaan. Elke sollicitatiebrief die je schrijft moet uniek zijn en ingaan op de specifieke behoeften van het bedrijf dat je op het oog hebt.
 • Irrelevante informatie over je hobby's of speciale interesses zal kostbare ruimte in beslag nemen die je in plaats daarvan zou moeten wijden aan je baangerelateerde vaardigheden en prestaties.
 • Clichés, HR-taal en nietszeggende “wolligheid”: zoek, vernietig en vervang.
 • Slechte lettertypen en opmaak, een onaantrekkelijke kop of een te dichtbedrukte pagina kunnen allemaal afschrikken.

Belangrijkste tips voor een sollicitatiebrief voor een advocaat

 1. Hoewel de baanvooruitzichten voor advocaten goed zijn, is er veel concurrentie. Dit maakt het essentieel dat je een superieur cv en sollicitatiebrief schrijft.
 2. Een sollicitatiebrief is jouw manier om jezelf voor te stellen en een persoonlijke connectie te leggen met een wervingsmanager. Voeg altijd een sollicitatiebrief toe aan je sollicitatie, tenzij uitdrukkelijk wordt gevraagd dit niet te doen.
 3. Van de kop tot de handtekening: houd je aan de juiste structuur om een overtuigende zaak te beargumenteren in een kleine hoeveelheid ruimte.
 4. Uiterlijk doet ertoe. Daarom moet je je houden aan de basisrichtlijnen voor opmaak en vormgeving die jouw brief een prettig uiterlijk geven.
 5. De veiligste manier om misstappen te voorkomen is door een professioneel ontworpen template van CVster.nl te gebruiken. Wij hebben alle opmaak voor je verzorgd, jij hoeft alleen nog maar de brief te schrijven.

Als je een sollicitatiebrief template hebt gekozen die je aanspreekt, en onze online tool gebruikt om deze brief de jouwe te maken, bouw je voort op een bewezen formule.

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
440.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
280.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
56.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
51.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren