Juridische conflicten, ingewikkelde vraagstukken en dikke wetboeken. Als die woorden in jouw straatje passen, is het mogelijk tijd om je cv en sollicitatiebrief naar een advocatenkantoor op te sturen. Maar of je nu advocaat, juridisch medewerker of bijvoorbeeld stagiair bent, in de juridische wereld zul je kunnen rekenen op flink wat concurrentie. Lees verder om te ontdekken hoe je jezelf van die concurrenten kunt onderscheiden en een perfecte sollicitatiebrief schrijft voor je volgende baan of stage bij een advocatenkantoor.
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief advocatenkantoor
Geachte mevrouw Hendrickx,
Ik bijt me in een zaak vast als een pitbull. Dat is mij na afloop van een rechtszaak wel eens verteld door de rechter. En ik beschouw die opmerking als een groot compliment.
Als advocaat-stagiair met een specialisatie in ondernemingsrecht ben ik toegewijd aan het leveren van uitstekende juridische diensten aan mijn cliënten. Naast mijn expertise, worden mijn eerlijkheid en gedrevenheid door hen zeer gewaardeerd. Ik geloof sterk dat iedereen de verdediging moet krijgen die hij of zij verdient.
Wat mij verder typeert als advocaat in wording: ik ben georganiseerd, zeer gedreven en een goede onderhandelaar. Hoewel ik prima zelfstandig kan werken, heb ik ook ervaring opgedaan met zaken waarbij samenwerking met een team van advocaten essentieel was. Mijn succespercentage van 81% getuigt van mijn staat van dienst en vermogen om slimme strategieën te bedenken voor succesvolle pleidooien. Bovendien presteer ik goed onder druk.
Na mijn recente verhuizing naar Amsterdam ben ik op zoek naar een uitdagende stageplaats bij een integer advocatenkantoor dat zich richt op ondernemingsrecht. Uw kantoor heeft hierin een bewezen staat van dienst, wat me enorm aanspreekt. Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling zal zijn op uw team.
Ik zou graag de details van mijn motivatiebrief persoonlijk met u bespreken tijdens een gesprek.
Hoogachtend,
Mr. Adrie van Wijngaarden
Secties van een advocatenkantoor sollicitatiebrief
Als jurist moet je een overtuigend pleidooi kunnen houden om de rechter te overtuigen van jouw standpunt. Een goede sollicitatiebrief schrijven waarmee je een advocatenkantoor overtuigt om jou aan te nemen, zou dus geen probleem moeten zijn. Het lastige is echter dat je concurrenten net zo sterk in pleiten als jij. En daarom aan jou de taak om een uitmuntende brief te schrijven waarmee je jezelf onderscheidt. Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je je brief op de juiste manier structureert:
- Kopregel: Hier zet je je naam en contactgegevens, eventueel aangevuld met de precieze functie waarop je solliciteert, zoals advocaat-stagiair, jurist of juridisch medewerker.
- Aanhef: Spreek de lezer bij voorkeur bij diens naam aan, in plaats van het algemene ‘Geachte heer/mevrouw’ te gebruiken.
- Introductie: Zorg voor een pakkende introductie waarmee je direct de aandacht van de lezer grijpt.
- Hoofdtekst: Leg uit hoe je professionele verleden en huidige competenties je hebben voorbereid op deze rol en wat je motivatie is om te solliciteren.
- Afsluiting: Eindig met een enthousiaste call to action en sluit vervolgens beleefd af.
Als professional in de juridische wereld weet je dat het belangrijk is om je punten snel en helder over te brengen. Zorg er daarom voor dat je verhaal op één A4’tje past en uit 250 tot maximaal 400 woorden bestaat.
Heb je wat extra inspiratie nodig? Dan kunnen, afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, ook de volgende voorbeelden van sollicitatiebrieven je mogelijk helpen je volgende baan bij een advocatenkantoor binnen te slepen.
- Handleiding en voorbeeld sollicitatiebrief stage
- Handleiding en voorbeeld sollicitatiebrief advocaat
- Handleiding en voorbeeld sollicitatiebrief juridisch medewerker
- Handleiding en voorbeeld sollicitatiebrief secretaresse
Neem daarnaast ook deze 20 tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief eens door.
Introductie van een advocatenkantoor sollicitatiebrief
Zoals gezegd is de concurrentie in de juridische wereld groot. Een gerenommeerd advocatenkantoor zal sollicitanten met een ‘standaard’ sollicitatiebrief dan ook snel aan de kant schuiven. Door in de eerste zin direct de aandacht van de lezer te pakken, vergroot je de kans dat ook de rest van je brief met grote aandacht wordt gelezen. Zoals je wellicht ook je pleidooi in de rechtszaak weleens begint met een pakkende anekdote, kun je dat in je sollicitatiebrief ook doen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in één zin te vertellen wat je het advocatenkantoor te bieden hebt.
Geachte mevrouw Hendrickx,
Ik bijt me in een zaak vast als een pitbull. Dat is mij na afloop van een rechtszaak wel eens verteld door de rechter. En ik beschouw die opmerking als een groot compliment.
Geachte mevrouw Hendrickx,
Ik schrijf u omdat ik mijn interesse voor de vacature van advocaat-stagiair kenbaar wil maken. Ik ben een zeer gedreven professional en denk dat ik van grote meerwaarde zal zijn.
Vermijd een zin als: ‘Ik schrijf u omdat…’. Het is immers duidelijk waarom je schrijft: je reageert op een vacature en wilt de baan.
Ondanks dat ons land maar een stipje op de wereldkaart is, kent het vele grote (en kleinere) advocatenkantoren. Enkele bekende advocatenkantoren zijn De Brauw Blackstone Westbroek, Loyens & Loeff, Nauta Dutilh, Houthoff, Stibbe, Akd, Allen & Overy, Pels Rijcken, Van Doorne en Clifford Chance. Wil je bij een van deze advocatenkantoren solliciteren? Doe dan goed vooronderzoek naar hun tone-of-voice en stem je taalgebruik daarop af. Door vergelijkbare termen te gebruiken, vergroot je de kans dat je door de ATS komt.
Hoofdtekst van je advocatenkantoor sollicitatiebrief
Na het schrijven van een pakkende introductie is je volgende taak om in twee of drie alinea’s te beargumenteren waarom jij de baan moet krijgen. Bij de meeste advocatenkantoren zijn er twee belangrijke sleutelwoorden: expertise en motivatie. Splits je sollicitatiebrief daarom op in twee subsecties:
- Geschiktheid voor de functie: Hier ga je in op je expertise. Welke kennis, ervaring en persoonlijke eigenschappen neem je mee?
- Afstemming op de organisatie: In dit gedeelte van de sollicitatiebrief leg je uit wat je motivatie is om juist voor dit specifieke advocatenkantoor te werken.
Eerste alinea(’s) van de hoofdtekst: je geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)
Welke papieren heb je en wat is je specialisatie? Aan hoeveel zaken heb je gewerkt en hoeveel zaken hadden een succesvolle afloop? Met andere woorden: wat maakt jou die unieke juridische professional? In dit gedeelte van de brief beantwoord je zulke vragen. Je persoonlijke eigenschappen, vaardigheden en professionele verleden staan hierin centraal. Enkele onderwerpen om hier eventueel in op te nemen:
- Werkervaring: Benoem je eerdere functies binnen het juridische veld en geef daarbij vooral inzicht in jouw verantwoordelijkheden en de specifieke vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Beschrijf bijvoorbeeld je ervaring in het opstellen van juridische documenten, het uitvoeren van juridisch onderzoek, of het begeleiden van cliënten. Zulke details geven een vollediger beeld van je competenties.
- Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid: Binnen de juridische dienstverlening zijn precisie en betrouwbaarheid van groot belang. Geef aan dat je zorgvuldig werkt, deadlines respecteert en verantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van je werk. Onderbouw dit het liefst met concrete voorbeelden.
- Klantgerichtheid: Cliënten staan centraal bij elk advocatenkantoor, en het is belangrijk dat je goed kunt luisteren en hun behoeften begrijpt. Geef bijvoorbeeld aan dat je in staat bent om juridische kwesties te vertalen naar begrijpelijke en doelgerichte adviezen.
- Opleiding en cursussen: Een achtergrond in rechten of juridische administratie is natuurlijk een vermelding waard, maar ook relevante cursussen of certificaten kunnen je sollicitatiebrief een boost geven. Benoem wederom vaardigheden die je hebt ontwikkeld tijdens deze opleidingen, zoals juridisch redeneren en het toepassen van wet- en regelgeving. Dit laat zien dat je zowel over juridische basiskennis beschikt als over praktische vaardigheden die nuttig zijn in de advocatuur.
- Probleemoplossend vermogen: In de juridische sector draait het vaak om het vinden van haalbare oplossingen voor complexe kwesties. Geef aan dat je goed bent in het analyseren van juridische problemen en in staat bent om creatieve, juridisch verantwoorde oplossingen te bedenken. Benadruk dat je een kritische blik hebt en juridische problemen zorgvuldig analyseert.
- Prestaties en resultaten: Gebruik concrete voorbeelden om aan te tonen dat je een verschil hebt gemaakt binnen een juridisch kader. Maak hierbij gebruik van de STARR-methode: schets de situatie, beschrijf je taak, de acties die je hebt ondernomen, en het positieve resultaat. Waar mogelijk kun je resultaten kwantificeren met cijfers en gegevens om aan te tonen welke impact jouw inspanningen precies hebben gehad.
Een goede jurist weet dat kleine details een groot verschil kunnen maken in het wel of niet slagen van een zaak. Bij sollicitaties is dat niet anders. Daarom mag je de belangrijkste details op jouw sollicitatiebrief niet vergeten: je contactgegevens. Veel mensen zetten deze alleen in hun cv, maar niet in hun motivatiebrief. Zonde, want deze documenten worden los van elkaar gelezen. Maak het de HR-manager zo makkelijk mogelijk om contact met je op te nemen en noteer je contactgegevens (naam, telefoonnummer en e-mailadres) óók bovenaan je sollicitatiebrief.
Tweede alinea(’s) van de hoofdtekst: afstemming op de organisatie
Elk advocatenkantoor heeft een eigen specialiteit en bedrijfscultuur, net als dat elke functie een specifiek takenpakket heeft. Wat maakt jou de perfecte kandidaat voor die ene vacature bij die specifieke werkgever? Er zijn duizenden gedreven en competente professionals die een baan willen slepen; je motivatie kan dus het verschil maken. Zeg daarbij niet simpelweg ‘dat je gemotiveerd bent’, maar noem voorbeelden die dat onderbouwen. Dat kan onder ander op de volgende manieren:
- Als je gespecialiseerd bent in een bepaald rechtsgebied, zoals arbeidsrecht, familierecht of ondernemingsrecht, benadruk dan waarom juist dit kantoor jouw voorkeur heeft om jouw kennis verder in te zetten en te verdiepen.
- Misschien biedt het kantoor uitstekende doorgroeimogelijkheden; als je op zoek bent naar een rol waarin je kunt doorgroeien naar bijvoorbeeld senior juridisch medewerker, juridisch adviseur of zelfs partner, is dit een sterke motivatie om specifiek voor deze werkgever te kiezen. Werkgevers waarderen professionals die ambitieus zijn en willen blijven groeien.
- Heb je een bijzondere affiniteit met dit kantoor? Ook dat is een waardevol punt om te benoemen. Misschien bewonder je hun reputatie als maatschappelijk betrokken advocatenkantoor, hun invloedrijke cliëntenkring, of hun innovatieve benadering.
- Als de functie-inhoud perfect aansluit op je vaardigheden en eerdere ervaring, zorg dan dat dit naar voren komt. Misschien heb je al ruime ervaring met procesvoering, contractonderhandelingen of juridisch onderzoek binnen hetzelfde rechtsgebied waarin dit kantoor gespecialiseerd is.
Door specifiek te benoemen waarom je solliciteert, laat je zien dat je geen ‘massabrief’ stuurt naar tien verschillende advocatenkantoren. Het personaliseren van sollicitatiedocumenten is altijd essentieel.
Als advocaat-stagiair met een specialisatie in ondernemingsrecht ben ik toegewijd aan het leveren van uitstekende juridische diensten aan mijn cliënten. Naast mijn expertise, worden mijn eerlijkheid en gedrevenheid door hen zeer gewaardeerd. Ik geloof sterk dat iedereen de verdediging moet krijgen die hij of zij verdient.
Wat mij verder typeert als advocaat in wording: ik ben georganiseerd, zeer gedreven en houd mijn kennis voortdurend up-to-date. Hoewel ik prima zelfstandig kan werken, heb ik ook ervaring opgedaan met zaken waarbij samenwerking met een team van advocaten essentieel was. Mijn succespercentage van 81% getuigt van mijn staat van dienst en vermogen om slimme strategieën te bedenken voor succesvolle pleidooien. Bovendien presteer ik goed onder druk.
Na mijn recente verhuizing naar Amsterdam ben ik op zoek naar een uitdagende stageplaats bij een integer advocatenkantoor dat zich richt op ondernemingsrecht. Uw kantoor heeft hierin een bewezen staat van dienst, wat me enorm aanspreekt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling zou kunnen zijn op uw team.
Afsluiting van je advocatenkantoor sollicitatiebrief
Als je als advocaat een cliënt verdedigt in de rechtszaal, probeer je te eindigen met een zin waar geen speld tussen te krijgen is. Als dit ook lukt met je sollicitatiebrief sta je al met één been in het advocatenkantoor waar je zo graag aan de slag wil. Laat in je slotalinea daarom nogmaals je enthousiasme voor de functie blijken en eindig met een call-to-action waarin je de lezer aanzet tot een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ of ‘Hoogachtend,’ en daaronder je voor- en achternaam en eventuele titel.
Ik zou graag de details van mijn motivatiebrief persoonlijk met u bespreken tijdens een gesprek.
Hoogachtend,
Mr. Adrie van Wijngaarden
Belangrijkste punten
Het schrijven van een ijzersterke sollicitatiebrief is cruciaal als je jezelf wil onderscheiden van andere gedreven kandidaten en een droombaan bij een gerenommeerd advocatenkantoor binnen wil slepen. Zorg dat je de vaste indeling aanhoudt, bestaande uit een opvallende kopregel, persoonlijke aanhef, pakkende introductie, hoofdtekst en sterke afsluiting. In de hoofdtekst staan twee onderwerpen centraal: je expertise en je motivatie.
Nu je de inhoud goed voor elkaar hebt, is het belangrijk om ook enige aandacht aan de presentatie te schenken. Daar kunnen wij je bij helpen. Met cvster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in bewezen effectieve templates. Ga direct aan de slag en ontdek het gemak van tekstsuggesties en de opmaakmogelijkheden in onze online builder en maak solliciteren makkelijk voor jezelf. Veel succes!