1. voorbeelden
 2. Advocatenkantoor
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Advocatenkantoor

Ga je solliciteren bij een advocatenkantoor? Lees onze voorbeeld-sollicitatiebrief voor advocatenkantoren en de bijbehorende schrijfgids vol tips!
4.1
Gemiddelde beoordeling
71 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Advocatenkantoor
Bewerk deze sollicitatiebrief

Gebruik deze advocatenkantoor voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor advocatenkantoor functies in 2023. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.

Werken bij een advocatenkantoor

Juridische kwesties, ingewikkelde vraagstukken en dikke wetboeken. Jij als advocaat krijgt er dagelijks mee te maken. En daarom ben je hard nodig! Nederland is een democratische rechtsstaat, waar rechters en advocaten een essentieel onderdeel van uitmaken. Als advocaat sta je slachtoffers of verdachten bij met jouw kennis en kunde van de wet. Hierdoor hebben zij kans op een eerlijk proces en maak jij Nederland een stukje rechtvaardiger.  

Omdat de meeste particulieren en bedrijven nu niet bepaald de wetboeken uit hun hoofd kennen, hebben zij jouw hulp hard nodig als zij tegen een juridisch probleem aanlopen. Als advocaat houd je je kennis over de wet up-to-date, kun je advies uitbrengen of een zaak kans van slagen heeft, slimme strategieën bedenken en je cliënt bijstaan in de rechtszaal. Dit alles om voor jouw cliënt een zo voordelig mogelijke uitkomst te bewerkstelligen.  

Ben je advocaat, dan kun je een aantal carrièrepaden bewandelen. Je kunt als ZZP’er aan de slag, juridisch advies geven binnen een bedrijf of voor een advocatenkantoor werken.

Ondanks dat ons land maar een stipje op de wereldkaart is, kent het vele grote (en kleinere) advocatenkantoren. Enkele grote advocatenkantoren zijn: De Brauw Blackstone Westbroek, Loyens & Loeff, Nauta Dutilh, Houthoff, Stibbe, Akd, Allen & Overy, Pels Rijcken, Van Doorne en Clifford Chance.

Of je voor een groot of klein advocatenkantoor wilt werken is helemaal afhankelijk van wat jij een prettige werkomgeving vindt. Als advocaat werk je hoe dan ook meestal zelfstandig. Een kleiner advocatenkantoor voelt vaak persoonlijker, maar heeft minder personeel in dienst. Bij grote advocatenkantoren is er meestal vraag naar nieuwe advocaten (zowel juniors, mediors als seniors), maar is de onderlinge concurrentie groter.

Hoewel je baankansen als advocaat bij een advocatenkantoor uitstekend zijn, heb je alsnog een overtuigende sollicitatiebrief voor een advocatenkantoor nodig!

Aan welke eisen moet je voldoen?

Advocaat word je niet zomaar. Eerst moet je een bachelorstudie Rechtsgeleerdheid hebben afgerond aan een universiteit. Tijdens deze 3-jarige opleiding leer je o.a. over diverse rechtsgebieden (zoals strafrecht en internationaal recht), het Nederlandse rechtssysteem, wetboeken en discussiëren en argumenteren. Aansluitend volg je een 1- of 2-jarige master waarin je je specialiseert in een bepaald rechtsgebied (zoals arbeidsrecht, ondernemingsrecht, strafrecht of personen- en familierecht).

Ben je na het afronden van je master advocaat? Nee, je bent nu jurist. Pas na het volgen van de 3-jarige beroepsopleiding advocatuur mag je jezelf advocaat noemen. Deze beroepsopleiding doe je overigens terwijl je stage loopt, vaak bij een advocatenkantoor. Hierna schrijf je jezelf in bij de Nederlandse Orde van Advocaten en moet je tot advocaat beëdigd worden bij een rechtbank.

Naast de juiste papieren, moet je als advocaat ook over een aantal essentiële vaardigheden beschikken:

 • Communiceren
 • Goed kunnen luisteren
 • Overtuigen
 • Analytisch
 • Leergierig
 • Stressbestendig
 • Doelgericht.

Opbouw sollicitatiebrief advocatenkantoor

Als advocaat moet je een overtuigend pleidooi kunnen houden om de rechter te overtuigen van jouw standpunt. Een goede sollicitatiebrief schrijven waarmee je een advocatenkantoor overtuigt om jou aan te nemen, zou dus geen probleem moeten zijn. Het lastige is echter: je concurrenten zijn net zo sterk in pleiten als jij. En daarom aan jou de taak om een uitmuntende sollicitatiebrief voor een advocatenkantoor te schrijven.

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Jouw advocaten motivatiebrief bevat bij voorkeur de volgende opbouw:

 • Een kopregel met contactgegevens;
 • Een gepersonaliseerde aanhef;
 • Een pakkende introductie;
 • Een overtuigend middenstuk;
 • Een call to action als afsluiting.

Voor een gedetailleerd advies voor elk van deze onderdelen, neem een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.

De kopregel van jouw sollicitatiebrief

Een goede advocaat weet dat succes vaak in de details van een zaak zit. Daarom mag je de belangrijkste details op jouw sollicitatiebrief niet vergeten: je contactgegevens. Veel mensen zetten hun contactgegevens in hun cv, maar niet in hun motivatiebrief. Zonde, want deze documenten worden vaak los van elkaar gelezen waardoor een deel kan kwijtraken. Maak het de HR-manager zo makkelijk mogelijk om contact met je op te nemen en noteer je contactgegevens (naam, telefoonnummer en e-mailadres) óók bovenaan je sollicitatiebrief.

Advocaat sollicitatiebrief aanhef

Als advocaat heb je voortdurend persoonlijk contact met je cliënten. Waarom zou je dan niet kiezen voor de persoonlijke aanpak in een sollicitatiebrief voor een advocatenkantoor? Door de brief te beginnen met de naam van de HR-manager of recruiter, maak je de brief direct persoonlijker.

Daarnaast bewijst het toevoegen van een naam dat je aandacht voor detail hebt. En laten we eerlijk zijn: mensen vinden het nu eenmaal fijn om hun eigen naam te lezen. Het maakt de kans op een reactie groter. 

Sollicitatiebrief advocaat: de introductie

De concurrentie kan hard zijn bij advocatenkantoren. Daarom moet de eerste zin van je advocaten sollicitatiebrief pakkend zijn.

Vermijd een zin als: ‘Ik schrijf u omdat…’. Het is immers duidelijk waarom je schrijft: je reageert op een vacature en wilt de baan.

Door in de eerste zin direct de aandacht van de lezer te pakken, heb je een grotere kans dat ze je hele brief lezen en een gesprek met je willen. Zoals je wellicht ook je pleidooi in de rechtszaak wel eens begint met een pakkende anekdote, kun je dat in je sollicitatiebrief ook doen. Verder kun je ervoor kiezen om in één zin te vertellen wat jij het advocatenkantoor te bieden hebt.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief advocatenkantoor - introductie

Geachte mevrouw Hendrickx, Ik bijt me in een zaak vast als een pitbull. Dat is mij na afloop van een rechtszaak wel eens verteld door de rechter. En ik beschouw die opmerking als een groot compliment.

Gekopieerd!

Hoofdtekst van je sollicitatiebrief

Na een pakkende introductie is het aan jou de taak om in 2 of 3 alinea’s te overtuigen waarom jij de baan moet krijgen. Bij de meeste advocatenkantoren moet je twee woorden goed onthouden: expertise en motivatie.

Expertise

Je moet in je sollicitatiebrief je expertise kunnen aantonen. Heb je alle papieren? Aan hoeveel zaken heb je gewerkt? Hoeveel zaken hadden een succesvolle afloop? Wat is je specialisatie?

Met andere woorden: welke ervaring en kennis neem jij mee naar hun advocatenkantoor? Waarom ben jij dé kandidaat?

Stel dat je nog maar aan één zaak hebt gewerkt, ben je dan per definitie kansloos? Zeker niet! Veel advocatenkantoren zijn op zoek naar een mix van junior advocaten, medior advocaten en senior advocaten.

Motivatie

Het tweede aspect dat je niet achterwege mag laten in je advocaten sollicitatiebrief is je motivatie om voor advocatenkantoor X te werken. Waarom wil je specifiek bij hun advocatenkantoor werken? Noem voorbeelden. Hiermee laat je zien dat je geen ‘massabrief’ stuurt naar tien verschillende advocatenkantoren.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief advocatenkantoor - hoofdtekst

Als advocaat met een specialisatie in ondernemingsrecht heb ik een grote toewijding aan mijn cliënten. Zij waarderen – naast mijn expertise - ook mijn eerlijkheid en gedrevenheid. Ik vind dat iedereen de verdediging moet krijgen die hij/zij verdient. Uiteraard beschik ik over alle benodigde diploma’s, certificering en ervaringen, zoals u terug kunt lezen in mijn cv. 

Wat mij verder als advocaat typeert: ik ben georganiseerd, zeer gedreven en ik houd mijn kennis up-to-date. Naast dat ik prima zelfstandig kan opereren, heb ik tevens ervaring met zaken waarbij we met een team advocaten moesten samenwerken. Een succespercentage van 81% bewijst mijn staat van dienst. Ik bedenk slimme strategieën waarmee ik vrijwel altijd tot een succesvol pleidooi kom. Daarnaast presteer ik goed onder druk. 

Door mijn recente verhuizing naar Amsterdam ben ik op zoek naar een uitdagende baan bij een integer advocatenkantoor met een bewezen staat van dienst. Daarnaast leek het me prettig om bij een kantoor te werken waar de nadruk ligt op het ondernemingsrecht. Zodoende kwam ik bij uw kantoor uit. In mijn ogen zou ik een goede aanvulling kunnen zijn voor uw kantoor.

Gekopieerd!

Afsluiting sollicitatiebrief

Als je je cliënt verdedigt in de rechtszaal, eindig je vaak met een zin waar geen speld tussen te krijgen is. Als je dit ook lukt in je sollicitatiebrief voor een advocatenkantoor, heb je de functie al half binnen.

Daarom kun je het beste afsluiten met een call-to-action. Laat in je slotalinea nogmaals je enthousiasme voor de functie en het kantoor blijken en eindig met een uitnodiging tot actie.

Voorbeelden van een goede call-to-action zijn:

 • Ik kijk uit naar uw reactie of Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
 • Neem gerust contact met me op als u vragen heeft n.a.v. mijn sollicitatie.
 • Ik hoop van harte dat ik mijn motivatie mag toelichten in een gesprek.

Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ of ‘Hoogachtend,’ en daaronder je voor- en achternaam en eventuele titel.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief advocatenkantoor - afsluiting

Ik zou graag de details van mijn motivatiebrief met u bespreken in een persoonlijk gesprek. Hoogachtend, Mr. Adrie van Wijngaarden

Gekopieerd!

Laatste tips voor jouw advocatenkantoor sollicitatiebrief

Als advocaat weet je alles over een ijzersterke inhoud. Alleen moet een goede sollicitatiebrief niet alleen prettig leesbaar zijn, maar er ook visueel aantrekkelijk uitzien.

Daar kunnen wij je bij helpen. Op CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in bewezen effectieve templates. Ga direct aan de slag en ontdek het gemak van onze tekstsuggesties en de opmaakmogelijkheden in onze online builder. Tip: ook voor een advocaten cv hebben we een voorbeeld en templates klaarstaan!

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
440.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
280.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
56.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
51.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren