1. voorbeelden
 2. NS - Nederlandse Spoorwegen
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief NS - Nederlandse Spoorwegen

Gebruik deze NS - Nederlandse Spoorwegen voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor NS - Nederlandse Spoorwegen functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.8
Gemiddelde beoordeling
28 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief NS - Nederlandse Spoorwegen
Bewerk deze sollicitatiebrief

Gaat jouw hart sneller kloppen van treinen, contact met reizigers, mooie stations aandoen en prachtige landschappen die aan je voorbij schieten? Dan is een baan in de NS-treinen van  Nederlandse Spoorwegen echt iets voor jou.

Solliciteren bij NS met een sollicitatiebrief

Wie aan de slag wil bij NS moet solliciteren met een cv én een sollicitatiebrief. 

Bij NS vinden ze het namelijk heel belangrijk dat je uitlegt waarom je zo gemotiveerd bent voor de baan. En dat moet een paar niveaus dieper gaan dan ‘ik vind treinen leuk’ of ‘ik vind het leuk om met mensen om te gaan’. 

NS heeft een goed opgetuigde recruitmentafdeling. Logisch, want NS telt ruim 20.000 medewerkers en staat in de top 10 grootste werkgevers van Nederland. Van machinist tot winkelmedewerker en van softwaredeveloper tot engineer, bij NS is het personeelsbestand groot en divers!

Hier lees je hoe je een goede sollicitatiebrief NS schrijft, mét voorbeeldbrief voor jouw sollicitatie bij de Nederlandse Spoorwegen. 

Dit zijn de onderwerpen die we met je doornemen:

 • Wat is het doel van een sollicitatiebrief ?
 • Hoe structureer je een sollicitatiebrief?
 • Hoe maximaliseer je het effect van elke alinea? (koptekst, begroeting, intro, hoofdtekst en conclusie met call-to-action)

Wat is het doel van een sollicitatiebrief NS?

Het doel van een sollicitatiebrief NS is dat je de NS-recruiter ervan overtuigt dat het de moeite waard is om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. 

Bij de Nederlandse Spoorwegen ontvangen ze dagelijks vele sollicitaties, dus het is belangrijk dat jouw motivatiebrief opvalt in de massa.

In je sollicitatiebrief vertel je waarom je bij de NS wilt werken en wat jou geschikt maakt voor de functie: 

 • Motivatie: waarom solliciteer je bij de Nederlandse Spoorwegen?
 • Capaciteiten: waarom ben jij een geschikte kandidaat?
 • Toegevoegde waarde: wat heb jij de NS te bieden?

Hoe structureer je een sollicitatiebrief NS?

Een goed gestructureerde brief leest makkelijk weg omdat de logische opbouw de recruiter houvast geeft bij het lezen. En diezelfde structuur geef jou weer houvast bij het schrijven. Structureer je sollicitatiebrief NS volgens de onderstaande indeling:

 • De kop van de sollicitatiebrief
 • De begroeting / aanhef
 • De introductie van je sollicitatiebrief
 • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
 • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
Expert tip

CVster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze  handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk onze verzameling aanpasbare voorbeeld sollicitatiebrieven en schrijfgidsen voor specifieke beroepen. 

Misschien heb je al veel ervaring uit vorige banen, misschien solliciteer je direct vanuit de schoolbanken naar een opleidingsplaats bij de Nederlandse Spoorwegen. In dat laatste geval kan je je kwaliteiten en  competenties aantonen via vrijwilligersactiviteiten, je opleiding, hobby’s, bijbaantjes of buitenschoolse activiteiten. Focus in je brief op waarom je een carrière bij de NS ambieert, wat jouw doelen zijn en welke  harde en zachte vaardigheden je al onder de knie hebt. 

Onderstaand voorbeeld van een sollicitatiebrief geeft je een blauwdruk voor het schrijven van je eigen sollicitatiebrief:

Voorbeeld sollicitatiebrief NS

Hallo team NS Recruitment Operatie,

Weten jullie waarom zwartrijden tussen Oss en Geldrop onmogelijk is? En hoe je tussen Ravenstein en Nijmegen wel zonder kaartje kunt reizen? Ik heb het afgelopen jaar mijn studievrienden horen vertellen over hun NS-avonturen en heb daar veel kennis mee opgedaan die mij als conducteur in spé goed van pas komt. 

Met een opa die als ingenieur bij NS werkte en een moeder die als machinist voor NS met de mooiste verhalen thuiskomt, ligt het voor de hand dat ik ook een passie voor treinen heb. Daarnaast werk ik graag met mensen en daarom past een rol als conducteur mij goed. Reizigers een goed en veilig gevoel geven en hulp bieden waar nodig, dat past bij mijn mensgerichte instelling.

Ik verwacht dat mijn achtergrond in de bedrijfsbeveiliging, EHBO-diploma en tweetalige opvoeding (Nederlands en Turks) mooi meegenomen zijn voor het werk als conducteur. Doortastend kunnen optreden in crisissituaties en een grapje kunnen maken tijdens een soepele controle van reizigers zijn zaken die prima bij mij passen. Daarnaast geeft het voldoening om mensen op weg te helpen in een onbekende omgeving en bij calamiteiten voor veiligheid en duidelijkheid te zorgen. Daar draag ik graag aan bij!

Werken in een trein, stations aandoen, een constant veranderend landschap als kantoor: ik kan niet wachten om mij bij de NS-familie aan te sluiten. Hopelijk kunnen we binnenkort persoonlijk kennismaken zodat ik mijn sollicitatie nader kan toelichten. 

Met vriendelijke groet,

Deniz Heemskerke

Gekopieerd!

De koptekst van je sollicitatiebrief NS

Helemaal boven aan je sollicitatiebrief NS komt de koptekst. Die heeft 2 functies:

 • je naam, functietitel, e-mailadres en telefoonnummer makkelijk vindbaar maken.
 • een opvallend design meegeven aan je brief.

In de koptekst staan je contactgegevens overzichtelijk bij elkaar op een logische plek. De NS-recruiter kan zo eenvoudig doorpakken op je sollicitatie en je bellen of mailen voor een kennismaking.

Een mooie koptekst laat je sollicitatiebrief ook opvallen. Gebruik bijvoorbeeld de kleuren geel en blauw van de NS en kies een mooi lettertype in een wat groter formaat dan de rest van je tekst. 

Expert tip

Stem je cv en sollicitatiebrief op elkaar af

Je cv en sollicitatiebrief vormen samen jouw sollicitatiepakketje voor de Nederlandse Spoorwegen. Laat met het design zien dat ze bij elkaar horen. Stem lettertype, lettergrootte en kleuren op elkaar af. Dat ziet er professioneler uit dan wanneer je kiest voor twee verschillende opmaakstijlen. 

Heb je geen zin om zelf een cv en sollicitatiebrief te ontwerpen? Gebruik dan een cv-maker die ook bijpassende sollicitatiebrieven kan leveren. CVster.nl biedt cv-templates met bijpassende  briefsjablonen, je hoeft alleen nog maar je gegevens in te vullen en dan landt alles automatisch op de juiste plek. 

Aanhef sollicitatiebrief NS

Start je brief met een nette begroeting: de aanhef van je sollicitatiebrief. Neem de moeite om de naam van de recruiter te achterhalen. Dan kan je er een persoonlijke begroeting van maken en daarmee maak je meer indruk dan het afstandelijke 'Geachte heer of mevrouw' boven aan je brief.

Begin de aanhef met ‘Beste’ of ‘Hallo’. Vooral bij een sollicitatiebrief per  e-mail, is dat een prima briefaanhef. Op de site van de NS kan je de recruiters opzoeken. Ze staan met naam en foto online, dus dan weet je meteen of je met een man of een vrouw te maken hebt. 

Solliciteer je op een baan als conducteur, machinist, medewerker Veiligheid & Service of servicemedewerker? Dan komt je sollicitatie bij één van de recruiters van NS Recruitment Operatie binnen. Gebruik dan:

Beste recruiters van NS Recruitment Operatie” 

of

Hallo team NS Recruitment Operatie

Introductie sollicitatiebrief NS

Dan is het nu tijd voor misschien wel de belangrijkste zin van je NS sollicitatiebrief: de openingszin. De introductie moet namelijk interesse wekken en uitnodigen tot doorlezen. Recruiters doen vaak al scannend de eerste schifting en nemen dan nog geen tijd om je brief zeer aandachtig te lezen. 

Daarom wil je meteen een statement maken waarmee je opvalt tussen de andere sollicitanten. Bijvoorbeeld een gedurfde uitspraak, een relevant statistisch inzicht of een interessante anekdote. Schrijf een openingszin die de recruiter nieuwsgierig maakt naar de rest van je sollicitatiebrief. 

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief NS

Hallo team NS Recruitment Operatie,

Weten jullie waarom zwartrijden tussen Oss en Geldrop onmogelijk is? En hoe je tussen Ravenstein en Nijmegen wel zonder kaartje kunt reizen? Ik heb het afgelopen jaar mijn studievrienden horen vertellen over hun NS-avonturen en heb daar veel kennis mee opgedaan die mij als conducteur in spé goed van pas komt. 

Gekopieerd!

Hoofdtekst sollicitatiebrief NS

Na de introductie volgt de hoofdtekst: twee of drie alinea’s waarin je je geschiktheid verder toelicht. Je hebt in dit deel van je brief de ruimte om belangrijke zaken uit te leggen en je motivatie te benadrukken. Wat zijn jouw competenties en hoe sluiten ze aan op een baan bij NS?

Schrijf op een manier die aansluit op je persoonlijkheid. Hoe je je uitdrukt en je verhaal vertelt, zegt veel over jou als persoon. Gebruik je sollicitatiebrief om jezelf overtuigend te presenteren. 

Heb je in een eerdere baan een prestatie neergezet die jouw geschiktheid voor een baan bij NS kan aantonen? Noem die dan zeker in je hoofdtekst. Gebruik de  STARR-methode om de ervaring te delen: schets de situatie, jouw taak en actie, noem het resultaat noemt en reflecteer eventueel op je handelen. Kies een situatie uit die aansluit op het werk bij Nederlandse Spoorwegen. 

Laat zien hoe jij kunt bijdragen aan het streven van NS om dagelijkse honderdduizenden reizigers veilig en vlot van A naar B te brengen. 

Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief  NS

Met een opa die als ingenieur bij NS werkte en een moeder die als machinist voor NS met de mooiste verhalen thuiskomt, ligt het voor de hand dat ik ook een passie voor treinen heb. Daarnaast werk ik graag met mensen en daarom past een rol als conducteur mij goed. Reizigers een goed en veilig gevoel geven en hulp bieden waar nodig, dat past bij mijn mensgerichte instelling.

Ik verwacht dat mijn achtergrond in de bedrijfsbeveiliging, EHBO-diploma en tweetalige opvoeding (Nederlands en Turks) mooi meegenomen zijn voor het werk als conducteur. Doortastend kunnen optreden in crisissituaties en een grapje kunnen maken tijdens een soepele controle van reizigers zijn zaken die prima bij mij passen. Daarnaast geeft het voldoening om mensen op weg te helpen in een onbekende omgeving en bij calamiteiten voor veiligheid en duidelijkheid te zorgen. Daar draag ik graag aan bij!

Gekopieerd!

Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief NS

Sluit je sollicitatiebrief NS af met een positieve call-to-action. Spreek je enthousiasme uit en zeg dat je graag in gesprek gaat met de recruiter. Eventueel kun je de recruiter hier ook bedanken voor zijn tijd. 

De afsluiting is je laatste mogelijkheid om de recruiter nieuwsgierig te maken en een uitnodiging binnen te slepen!

Eindig je brief vervolgens met een eenvoudig “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een enter zodat je voor- en achternaam op de regel eronder komen. Bij een digitale sollicitatie is een (ingescande) handtekening niet nodig. Een papieren sollicitatiebrief sluit je wel af met een handtekening. Dat maakt het extra persoonlijk. 

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief NS

Werken in een trein, stations aandoen, een constant veranderend landschap als kantoor: ik kan niet wachten om mij bij de NS-familie aan te sluiten. Hopelijk kunnen we binnenkort persoonlijk kennismaken zodat ik mijn sollicitatie nader kan toelichten. 

Met vriendelijke groet,

Deniz Heemskerke

Gekopieerd!
" Verstuur de sollicitatiebrief als een afzonderlijk document."
Verstuur de sollicitatiebrief als een afzonderlijk document.

Belangrijkste leerpunten

 • Een sollicitatiebrief met je motivatie erin is een vereiste voor sollicitaties bij NS. Steek er tijd en moeite in, dat vergroot je kansen op een kennismaking.
 • Je doel is de recruiter nieuwsgierig maken naar jou. De nieuwsgierigheid prikkelen is een grote stap richting een sollicitatiegesprek.
 • Maak je motivatie op maat voor NS en voor de specifieke functie bij NS.
 • Geef voorbeelden die jouw toegevoegde waarde duidelijk maken.

Met CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een prachtige template. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder voor cv’s en sollicitatiebrieven. 

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.696 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
59.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren