Voorbeeld algemene sollicitatiebrief
Je hebt een uitstekend cv gemaakt. Die klus zit erop, wat een opluchting. Maar je bent nog niet klaar, voor een geweldige sollicitatie heb je ook een sollicitatiebrief nodig. Hier lees je hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, mét voorbeeldbrief.
Een sollicitatiebrief is veel meer dan een cv. Het is de plek waar je je toekomstige werkgever een beeld kan geven van wie je bent en wat je de organisatie te bieden hebt. Daar waar je cv de hoogtepunten van je carrière behandelt, gaat je sollicitatiebrief dieper in op jouw motivatie voor de baan in relatie tot je kwalificaties.
Deze handleiding sollicitatiebrief schrijven helpt je - samen met een voorbeeld van een algemene sollicitatiebrief – stap voor stap naar een goede brief voor je sollicitatie. Een brief die de aandacht trekt en recruiters zal prikkelen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.
Dit zijn de onderwerpen die we met je doornemen:
- Wat is het doel van een sollicitatiebrief?
- Hoe structureer je een sollicitatiebrief?
- Hoe maximaliseer je het effect van elke alinea? (koptekst, begroeting, intro, hoofdtekst en conclusie met call-to-action)
- Wat moet je benadrukken in je sollicitatiebrief?
- Welke veelvoorkomende fouten kan je voorkomen met onze tips?
Wat is het doel van een sollicitatiebrief?
Het doel van een sollicitatiebrief (samen met je cv) is: nieuwsgierigheid naar jou opwekken. Je wilt immers worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In je brief stel je jezelf voor, laat je zien waarom je een goede kandidaat bent en geef je context aan informatie die op je cv staat.
In je sollicitatiebrief benoem je jouw motivatie voor de sollicitatie en waarom je past bij de functie:
- Motivatie: waarom solliciteer je?
- Capaciteiten: waarom ben jij een geschikte kandidaat?
- Toegevoegde waarde: welk probleem los jij op, wat heb je de organisatie te bieden?
Voordelen van een sollicitatiebrief
Zie een sollicitatiebrief als waardevolle aanvulling op je cv. Met een sollicitatiebrief kan je de basisinformatie die je in je cv hebt verstrekt, verder uitdiepen. Want in je cv heb je slechts 3 à 4 regels om je persoonlijkheid te laten zien (in je persoonlijk profiel) en maximaal 2 pagina’s om het laatste decennium van je werkzame leven te beschrijven.
Dat is waar een sollicitatiebrief om de hoek komt kijken. Daarin heb je ruimte voor extra informatie en het tonen van je persoonlijkheid. Je kan je prestaties toelichten en beschrijven hoe je mooie resultaten hebt bereikt. Het vertelt je potentiële werkgever wat belangrijk voor jou is, juist door het feit dat je ervoor hebt gekozen erover te schrijven.
Je sollicitatiebrief biedt je ook de mogelijkheid om hiaten in je werkervaring uit te leggen, te vertellen hoe vaardigheden uit je vorige baan zich vertalen naar de baan waarop je solliciteert, of om toe te lichten waarom je solliciteert naar deze baan bij ditbedrijf.
Als je een starter op de arbeidsmarkt bent, kun je deze pagina gebruiken om werkgevers ervan te overtuigen dat je gebrek aan ervaring niet betekent dat het je aan vaardigheden en werklust ontbreekt.
Ten slotte geeft een sollicitatiebrief je de kans om jouw drie of vier topprestaties opnieuw te benadrukken.
Leest de selecteur je sollicitatiebrief?
Het antwoord is een volmondig "Misschien".
Maar waarom zou een werkgever vragen om een sollicitatiebrief en deze vervolgens niet lezen? Misschien enkel om te testen of je de vacature goed gelezen hebt?
Hoe dan ook: als de werkgever vraagt om een sollicitatiebrief, moet je er eentje schrijven. En als je dan toch bezig bent, kan je maar beter een goede brief maken. Wellicht levert het je extra bonuspunten op en sleep je met je enthousiaste sollicitatiebrief een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek in de wacht.
Hoe structureer je een sollicitatiebrief?
Hoewel het minder in het oog springt dan bij een cv, kent ook een sollicitatiebrief een vaste structuur. Elke sollicitatiebrief volgt een logische opbouw met vaste elementen die structuur geven aan je brief. Daarnaast geeft zo’n vaste opbouw jou de nodige houvast bij het schrijven.
Een goede sollicitatiebrief is opgebouwd uit deze 5 onderdelen:
- De kop van de sollicitatiebrief
- De begroeting / aanhef
- De introductie van je sollicitatiebrief
- De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
- De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
CVster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk onze verzameling aanpasbare voorbeeld sollicitatiebrieven en schrijfgidsen voor specifieke beroepen.
Als je solliciteert op je eerste baan, kan je je kwaliteiten en competenties aantonen via vrijwilligersactiviteiten, je opleiding, hobby’s, bijbaantjes of buitenschoolse activiteiten. Focus in je brief op waarom je voor deze carrière hebt gekozen, je doelen voor je eerste baan en de harde en zachte vaardigheden die je al aantoonbaar in de vingers hebt.
Onderstaand voorbeeld van een sollicitatiebrief geeft je een blauwdruk voor het schrijven van je eigen sollicitatiebrief:
Geachte heer Noordhoek,
Mijn ervaring met het managen van teams bij verandering heeft me geleerd dat als je mensen op de eerste plaats zet, al het andere op zijn plek valt. Ik leidde een team door een turbulente 18 maanden van inkrimping bij Tresmo BV, terwijl een zinderende groeiperiode bij Aexus weer een heel andere ervaring opleverde. Hoe het bedrijf ook vaart, er zijn altijd lessen te leren.
Toen ik vorig jaar mijn MBA afrondde, besloot ik dat het tijd was voor een managementfunctie met een internationale dimensie. Ook omdat ik het Spaans (mijn moedertaal) in een zakelijke context wil gaan gebruiken. Ik denk dat uw uitbreiding naar Zuid-Amerika mij in staat zal stellen om mijn verandermanagementvaardigheden in te zetten in een culturele omgeving die mij vertrouwd is.
Bij een start-up is het belangrijk om mensen in dienst te hebben met zowel operationele als commerciële expertise. Ik heb onderhandeld over contracten ter waarde van € 9,5 miljoen, de leveringsefficiëntie met 12% verbeterd, de verpakkingsstromen in het magazijn opnieuw ontworpen en de winstgevendheid naar een toonaangevend niveau gebracht. In mijn laatste jaar bij Aexus heb ik drie initiatieven geleid om de nettowinst te verbeteren van 5,2% naar 6,1%. Winsten verbeteren wanneer je alle bedrijfsprocessen onder de loep neemt.
Ik geloof erin om mijn teams de richting van hun ontwikkeling te laten bepalen. Ik heb ervaring in het samenwerken met HR om trainingsmodules te ontwerpen, iets dat zeer handig is in een start-up. Ik geniet van de creativiteit en uitdaging om uit te zoeken hoe je het meeste uit een diverse groep professionals kunt halen. 60% van mijn voormalige team heeft de afgelopen vijf jaar promoties gemaakt.
Ik kan niet wachten om meer te weten te komen over uw internationale uitbreidingsplannen en hoop dat ik u daarbij kan helpen. Ik zou graag persoonlijk kennismaken en mijn kwalificaties verder toelichten.
Met vriendelijke groet,
Lara Willems - Fernández
De koptekst van je sollicitatiebrief
De koptekst van je sollicitatiebrief heeft twee functies:
- je naam, functietitel, e-mailadres en telefoonnummer makkelijk vindbaar maken.
- een opvallend design meegeven aan je brief.
Als je solliciteert met een krachtige sollicitatiebrief, zal de selecteur direct contact met je willen opnemen. De koptekst maakt het makkelijk om je meteen uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek: je contactgegevens staan overzichtelijk op een logische plek. De selecteur kan zo eenvoudig doorpakken op je sollicitatie.
Naast informeren wil je met je koptekst ook positief opvallen. Dat doe je met kleur, lettertype en lettergrootte. Kies voor een professionele uitstraling met een vleugje flair om je te onderscheiden van andere sollicitanten.
Twijfel je hoe creatief je je koptekst kunt opmaken? Bekijk dan hoe formeel of informeel de organisatie zich online en offline presenteert en pas je keuze daarop aan.
Stem je cv en sollicitatiebrief op elkaar af
Je cv en sollicitatiebrief vormen samen jouw sollicitatiepakketje. Laat met het design zien dat ze bij elkaar horen. Stem lettertype, lettergrootte en kleuren op elkaar af. Dat ziet er professioneler uit dan wanneer je kiest voor twee verschillende opmaakstijlen. Daarnaast ziet de selecteur in een oogopslag welke twee losse documenten bij elkaar horen.
Heb je geen zin om zelf een cv en sollicitatiebrief te ontwerpen? Gebruik dan een cv-maker die ook bijpassende sollicitatiebrieven kan leveren. CVster.nl biedt cv-templates met bijpassende briefsjablonen, je hoeft alleen nog maar je gegevens in te vullen en dan landt alles automatisch op de juiste plek.
Aanhef sollicitatiebrief
De aanhef of begroeting van je sollicitatiebrief is belangrijk. Een goed begin is immers het halve werk. Dat geldt ook voor zoiets simpels als de aanhef van je brief. De meeste selecteurs lezen graag hun eigen naam. Logisch, een persoonlijke begroeting is een veel warmere intro dan het ouderwetse 'Geachte heer of mevrouw'.
Neem daarom de moeite om de naam van de juiste persoon te achterhalen. Meestal is dat de (corporate) recruiter, HR manager of directeur. Let op de juiste spelling van de naam, het zou jammer zijn om je bonuspunten meteen weer te verliezen door een spelfout.
In de meeste gevallen, en vooral bij een sollicitatiebrief per e-mail, is 'Beste' een prima aanhef.
Meestal weet je wel of je met een man of een vrouw te maken hebt. Schrijf dan 'Beste mevrouw De Vries'. Als je niet zeker weet wat het geslacht van de ontvanger is, gok dan niet en kies voor een genderneutrale aanhef met de volledige naam: 'Beste A. de Vries'.
Introductie sollicitatiebrief
De openingszin van je sollicitatiebrief moet interesse wekken en uitnodigen tot doorlezen. Recruiters en selecteurs hebben vaak weinig tijd om de eerste schifting in de sollicitaties te maken.
Daarom is het belangrijk om in de introductie – de eerste zinnen van je brief – meteen een statement te maken. Je wilt je onderscheiden van de andere sollicitanten.
Een gedurfde uitspraak, een relevant statistisch inzicht of een interessante anekdote kunnen je allemaal helpen om de selecteur nieuwsgierig te maken naar de rest van je sollicitatiebrief.
Maak ook duidelijk op welke functie je solliciteert en noem jouw belangrijkste kwalificaties voor de baan. Gebruik energieke, levendige taal waaruit enthousiasme en vertrouwen spreekt.
Zorg er wel voor dat je toon niet te amicaal of arrogant overkomt. Het doel van de introductie is dat je de selecteur prikkelt met informatie en een scheutje persoonlijkheid die samen uitnodigen tot verder lezen.
Mijn ervaring met het managen van teams bij verandering heeft me geleerd dat als je mensen op de eerste plaats zet, al het andere op zijn plek valt. Ik leidde een team door een turbulente 18 maanden van inkrimping bij Tresmo BV, terwijl een zinderende groeiperiode bij Aexus weer een heel andere ervaring opleverde. Hoe het bedrijf ook vaart, er zijn altijd lessen te leren.
Hoofdtekst sollicitatiebrief
In de middelste twee of drie alinea's van je sollicitatiebrief diep je je geschiktheid verder uit. Je bouwt voort op de boodschap die je in de introductie hebt gegeven. Heb je in je introductie gezegd dat je een ervaren softwaredeveloper bent? Dan overtuig je de selecteur in de hoofdtekst met voorbeelden van je prestaties en ervaringen als softwaredeveloper.
Duik in alle vaardigheden, prestaties en strategieën waarmee je opvalt in jouw werk. Kies je grootste prestatie en geef daar meer details over. Bijvoorbeeld aan de hand van de STARR-methode waarbij je een situatie schetst, jouw taak en actie toelicht, het resultaat noemt en reflecteert op je handelen. Kies een situatie uit die aansluit op je toekomstige takenpakket.
Geef ook aan welke harde en zachte vaardigheden je gebruikte om de prestatie te leveren. Je hebt in dit deel van je brief de ruimte om belangrijke zaken uit te leggen, lijsten met opsommingstekens te gebruiken en belangrijke prestaties en meetbare gegevens te benadrukken.
Laat je taalgebruik aansluiten op je persoonlijkheid. Hoe je je uitdrukt en je verhaal vertelt, zegt veel over jou als persoon. Gebruik je sollicitatiebrief om jezelf overtuigend te presenteren.
Wijkt jouw werkervaring af van de branche waarin je nu solliciteert? Doe dan extra grondig onderzoek naar het werkveld van de organisatie en laat in je sollicitatiebrief zien dat je de branche begrijpt.
Laat in dit deel van je sollicitatiebrief ook zien hoe jouw kwaliteiten kunnen bijdragen aan de vraagstukken die spelen in de organisatie. Je wilt namelijk de link leggen naar wat je komt brengen en denkt te kunnen toevoegen in jouw toekomstige rol. Benadruk hoe jij hen kunt helpen en waarom je goed bij het bedrijf past.
Toen ik vorig jaar mijn MBA afrondde, besloot ik dat het tijd was voor een managementfunctie met een internationale dimensie. Ook omdat ik het Spaans (mijn moedertaal) in een zakelijke context wil gaan gebruiken. Ik denk dat uw uitbreiding naar Zuid-Amerika mij in staat zal stellen om mijn verandermanagementvaardigheden in te zetten in een culturele omgeving die mij vertrouwd is.
Bij een start-up is het belangrijk om mensen in dienst te hebben met zowel operationele als commerciële expertise. Ik heb onderhandeld over contracten ter waarde van € 9,5 miljoen, de leveringsefficiëntie met 12% verbeterd, de verpakkingsstromen in het magazijn opnieuw ontworpen en de winstgevendheid naar een toonaangevend niveau gebracht. In mijn laatste jaar bij Aexus heb ik drie initiatieven geleid om de nettowinst te verbeteren van 5,2% naar 6,1%. Winsten verbeteren wanneer je alle bedrijfsprocessen onder de loep neemt.
Ik geloof erin om mijn teams de richting van hun ontwikkeling te laten bepalen. Ik heb ervaring in het samenwerken met HR om trainingsmodules te ontwerpen, iets dat zeer handig is in een start-up. Ik geniet van de creativiteit en uitdaging om uit te zoeken hoe je het meeste uit een diverse groep professionals kunt halen. 60% van mijn voormalige team heeft de afgelopen vijf jaar promoties gemaakt.
Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief
De afsluiting van je sollicitatiebrief gebruik je voor een positieve call-to-action. Wees enthousiast, maak nogmaals je interesse in de functie duidelijk en probeer ook in de conclusie van je brief de nieuwsgierigheid te prikkelen.
Nodig de recruiter of werkgever uit om contact op te nemen en nader kennis te maken. Eventueel kun je de lezer hier ook bedanken voor zijn tijd.
Eindig je brief vervolgens met een respectvolle ondertekening die past bij de aanhef van je brief. Je zit altijd goed met een eenvoudig “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een enter zodat je voor- en achternaam op de regel eronder komen.
Een handtekening is niet nodig bij een digitale sollicitatie. Solliciteer je met een papieren versie van je sollicitatiebrief, dan onderteken je wel met je handtekening.
Ik kan niet wachten om meer te weten te komen over uw internationale uitbreidingsplannen en hoop dat ik u daarbij kan helpen. Ik zou graag persoonlijk kennismaken en mijn kwalificaties verder toelichten.
Met vriendelijke groet,
Lara Willems - Fernández
Welke veelvoorkomende fouten kan je voorkomen met onze tips?
Je hebt tijd en energie gestoken in het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Check je brief nog even op veelvoorkomende fouten voordat je hem verstuurt. Dit zijn de aandachtspunten:
- Past je toon bij de bedrijfscultuur? Niet elke start-up is een broeiplaats voor freewheelende hipsters en niet elk advocatenkantoor heeft uitsluitend formeel ogende 50-plussers in dienst. Zorg ervoor dat je weet hoe formeel of informeel je kunt schrijven.
- Is je sollicitatiebrief op maat voor de organisatie en de functie? Uit je brief moet blijken dat je geen copy-paste tekst met je cv meestuurt, maar dat je echt tijd en aandacht hebt gestoken in het formuleren van een motivatie op maat. Onderzoek wat de specifieke behoeften van de werkgever zijn en pas je verhaal daarop aan. Laat zien hoe jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de specifieke uitdagingen van de organisatie.
- Zijn de spelfouten eruit en klopt de grammatica in elke zin? Bij het sleutelen aan je tekst, sluipen er ongemerkt fouten in je zinnen. Lees de eindversie hardop voor zodat je grammaticale missers eruit haalt. En haal je brief even door de spellingschecker (software of een goede vriend).
- Klopt de opmaak? Het design van je brief doet ook mee in de indruk die je achterlaat. Controleer of je alinea’s netjes zijn uitgelijnd, je koptekst past bij je cv-opmaak en je voldoende witregels hebt toegevoegd voor de leesbaarheid.
- Controleer je brief op de 7 onmisbare onderdelen in een goede sollicitatiebrief en neem ook de 20 tips en aandachtspunten bij sollicitatiebrieven even door.
Belangrijkste leerpunten
- Een sollicitatiebrief voegt echt iets toe aan je sollicitatie. Steek er tijd en moeite in, het zal je kansen op een uitnodiging vergroten.
- Het doel van een sollicitatiebrief is de selecteur ervan te overtuigen dat het de moeite waard is om persoonlijk kennis te maken in een sollicitatiegesprek.
- Pas je toon en stijl aan op de ontvanger van je brief en maak ook je motivatie op maat voor de organisatie en functie.
- Gebruik bijvoeglijk naamwoorden die je persoonlijkheid laten zien en goed gekozen actiewerkwoorden om een beeld te schetsen van wat je in je mars hebt.
- Geef voorbeelden die jouw toegevoegde waarde duidelijk maken.
Met CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een prachtige template. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder voor cv’s en sollicitatiebrieven.