1. voorbeelden
  2. Bankier
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Bankier

Gebruik deze Bankier voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Bankier functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.6
Gemiddelde beoordeling
51 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Bankier
Bewerk deze sollicitatiebrief

Brieven van banken zijn vriendelijk maar professioneel. De schrijver komt snel ter zake en eindigt met de uitnodiging om contact op te nemen met de bank als je vragen hebt. 

Je sollicitatiebrief als bankier of bankmedewerker moet net zo zijn. Houd het kort, vriendelijk en professioneel, maak een onweerstaanbare pitch en sluit af met een verzoek om nader kennis te maken. H

et doel van een sollicitatiebrief is om een ​​persoonlijke band met de selecteur op te bouwen en hem ervan te overtuigen dat een sollicitatiegesprek de moeite waard is. 

Zorg voor een foutloze koptekst in je sollicitatiebrief

De kop van je sollicitatiebrief moet aantrekkelijk en overzichtelijk ontworpen zijn. Zo ziet de recruiter in een oogopslag je naam, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel je huisadres. 

Vaak is dit ook een mooie plek om als bankier je exacte functietitel te noemen (zoals Financieringsspecialist Grootzakelijk, Senior Hypotheekacceptant of Adviseur MKB), in lijn met de functie waarop je solliciteert.

Een passende aanhef boven je sollicitatiebrief

Probeer je sollicitatiebrief aan een specifiek persoon te richten, in plaats van aan het hele bedrijf. 

Mensen lezen graag hun eigen naam en jij laat ermee zien dat je de moeite hebt genomen om de naam van de juiste persoon te achterhalen. Meestal is dat de (corporate) recruiter, HR manager of teamleider. 

Gebruik de naam in de aanhef en let op de juiste spelling, het zou jammer zijn om je bonuspunten meteen weer te verspelen. 

Wanneer eerste namen gebruiken in sollicitatiebrief
Wanneer eerste namen gebruiken in sollicitatiebrief

Een slimme bankier kiest een opvallende introductie 

Je eerste alinea moet een opvallende introductie zijn. Eentje die duidelijk maakt op welke functie je solliciteert en een inkijkje geeft in jouw kwalificaties voor de baan. Gebruik energieke, levendige taal waaruit enthousiasme en vertrouwen blijkt. Pas er wel voor op dat je niet te amicaal of arrogant klinkt. Zet vanaf het begin de juiste toon en schrijf een openingszin en introductie die uitnodigen tot verder lezen.

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief bankier

Als near-native English speaker met zes jaar ervaring bij Rabobank en BNG, zou de rol van Risk Analist bij BNP Paribas een fascinerende volgende stap in mijn bankcarrière zijn.

Gekopieerd!

De hoofdtekst van je sollicitatiebrief bewijst je geschiktheid 

In de middelste twee of drie alinea's van je sollicitatiebrief moet je je punt maken. 

Beschrijf je werkervaring, eerdere prestaties in het bankwezen en andere kwalificaties die je geschikt maken voor de baan. Wees specifiek in het beschrijven van je taken en verantwoordelijkheden in eerdere rollen. Gebruik waar mogelijk feiten en cijfers die aantonen welke groei of verbeteringen je bereikt hebt, de hoogtes van leningen en hypotheken waarmee je je bezig hield, hoeveel voor hoeveel zakelijke klanten je het vaste aanspreekpunt was, etc.

Een sollicitatiebrief is een mooie plek voor een korte anekdote waarin je een specifieke uitdaging beschrijft waarmee je in het verleden als bankier te maken had. Beschrijf de situatie en hoe je deze hebt opgelost.

Je kunt er ook voor kiezen om de hoofdtekst van je brief te gebruiken om je opleiding, eventuele speciale certificeringen en aanvullende diploma’s te beschrijven. 

Of sta stil bij je interesse in het bedrijf en jouw motivatie voor de baan, wat maakt de organisatie zo’n aantrekkelijke werkgever voor jou? Leg daarbij wel meteen de link naar wat je komt brengen c.q. wat je denkt toe te voegen in het bedrijf.

Vergeet echter niet dat je ook nog een cv meestuurt. Natuurlijk zal je sommige informatie in beide documenten opnemen, maar probeer de waardevolle ruimte in je brief te gebruiken om iets te zeggen wat je cv niet zegt.

Onthoud dat je brief niet moet gaan over waarom jij een baan verdient, maar over hoe je het bedrijf kunt helpen door een probleem op te lossen, geld te besparen of de efficiëntie te verhogen. Benadruk hoe jij hen kunt helpen, niet hoe zij jou kunnen helpen.

Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief bankier

Na mijn bachelor Bedrijfseconomie werkte ik drie jaar in corporate finance, waarna ik terug de schoolbanken in ging voor een master International Finance Economics aan de Universiteit Utrecht. Een leerzame tijd bij Rabobank bracht mij uiteindelijk naar de rol van analist bij de Bank Nederlandse Gemeenten. De afgelopen vier jaar bij BNG heb ik de leiding gehad over zes deals van in totaal € 1,8 miljard en heb ik als specialist bijgedragen aan tientallen andere deals. Ik heb ruime ervaring met accounting en risicoanalyse in internationale markten.

Naast het werken aan waarderingen en het beoordelen van de financiële levensvatbaarheid van cases, maakte en actualiseerde ik pitch books. Het schrijven van talloze executive summary’s leerde mij dat woorden het verschil maken als je vertrouwen opbouwt. De juiste gegevens geven aan de juiste persoon krijgt elke deal over de streep.

Ik solliciteer bij BNP Paribas omdat jullie meer internationaal werken en een breder scala aan kansen bieden. Ik ben bekend met de cultuur en reputatie van BNP Paribas aangezien mijn oom er al vele jaren werkt als senior internal auditor. Door zijn enthousiaste verhalen ontstond mijn ambitie om voor u te werken. Toen deze positie beschikbaar kwam, pakte ik natuurlijk meteen mijn kans.

Gekopieerd!

Afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief bankier

Je laatste alinea moet uitnodigen tot actie - je kijkt uit naar een antwoord, je zou graag een kennismaking plannen, enz. 

Je kunt ook aangeven dat je over een week even contact opneemt voor een follow-up. Dat laat zien dat je een serieuze kandidaat bent voor de job en niet zomaar willekeurige brieven stuurt. En dikke kans dat de selecteur jouw brief met extra aandacht bekijkt nu hij weet dat je volgende week belt.

Je ondertekening kan je eenvoudig houden. Schrijf “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een spatie en je voor- en achternaam. Je kunt ook nog een gescande handtekening invoegen, maar dat is zeker geen vereiste als je je sollicitatie digitaal verstuurt. Verstuur je een papieren versie van je sollicitatiebrief, dan onderteken je wel met je handtekening.

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief bankier

Een brief en cv geven een beknopt beeld. Daarom hoop ik dat we binnenkort persoonlijk kunnen kennismaken. Ik zie uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Jasper van Balen

Gekopieerd!

Verder lezen over dit onderwerp? Bekijk ons uitgebreide stappenplan sollicitatiebrieven schrijven of lees over solliciteren per e-mail

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren