Of je nu wat wil bijverdienen naast je studie of fulltime aan de slag wil, werken bij een supermarkt is een laagdrempelige manier om je bankrekening te spekken met een maandelijks inkomen. Soms volstaat het om je interesse kenbaar te maken bij de servicedesk van de supermarkt en een formuliertje in te vullen, andere keren wordt er gevraagd of je een cv en aanvullende brief kunt opsturen. In deze handleiding lees je daarom aan de hand van een voorbeeld hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft voor een baan bij de supermarkt.
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief supermarkt
Geachte heer Arends,
Er is toch niets mooier dan strakke rijen met appels, peren, komkommers en bloemkolen? Ik geniet ervan om de versafdeling met groente en fruit aantrekkelijk te presenteren. De afgelopen drie jaar heb ik me daarop uitgeleefd bij de Albert Heijn in het centrum van Amersfoort, waar ik verantwoordelijk was voor de vulploeg op de groente- en fruitafdeling en de winkelpresentatie.
Naast het aanvullen van de schappen en het inplannen van de vulploegmedewerkers, dacht ik mee over de bestellingen en hield ik toezicht op de vervaldata. De supermarkt gebruikt nauwkeurige prognosesoftware voor groente en fruit, die het voorraadbeheer vergemakkelijkt. Mijn kennis van voorraadbeheersystemen in combinatie met mijn oog voor detail en nauwkeurigheid zorgt ervoor dat we minimaal groente en fruit hoeven weg te gooien. Dat sluit mooi aan bij de campagne tegen voedselverspilling die Jumbo regelmatig organiseert.
Met de komst van een nieuw Jumbofiliaal in mijn eigen woonwijk, zie ik de kans om mijn kwaliteiten bij Jumbo Supermarkten in te zetten. Mijn ervaring met voorraadbeheer in de winkel heeft me geleerd dat er altijd ruimte is voor verbetering. Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan de lancering en het succes van jullie nieuwe locatie.
Ik kom graag tijdens een kennismakingsgesprek meer te weten over jullie specifieke voorraaduitdagingen en kijk ernaar uit om mijn sollicitatiebrief nader toe te lichten.
Met vriendelijke groet,
Lisanne Spanjaards
Secties van een supermarkt sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief is een document waarin je in zo’n 250 à 400 woorden laat zien wat je te bieden hebt. Een sollicitatiebrief heeft (net als een cv) een vaste opbouw. Volg deze indeling bij het schrijven van je brief:
- Kopregel: Zet bovenaan je naam en contactgegevens, eventueel aangevuld met de functie waarop je solliciteert, zoals vakkenvuller of kassamedewerker.
- Aanhef: Probeer de naam van de betreffende recruiter te vinden, zodat je deze persoon persoonlijk kunt aanspreken, in plaats van het algemene ‘Geachte heer/mevrouw’.
- Introductie: Open met een korte, pakkende introductie waarin je meteen laat zien dat je de klantgerichtheid en praktische aanpak hebt die nodig zijn in de supermarkt.
- Hoofdtekst: Leg uit hoe je opleiding en eerdere ervaringen je voorbereiden op deze rol, en laat merken dat je gemotiveerd bent.
- Afsluiting: Rond af met een enthousiaste oproep tot actie, waarin je aangeeft beschikbaar te zijn voor een gesprek om je motivatie verder toe te lichten.
Het is belangrijk dat je brief op één A4’tje past, anders loop je het risico dat de recruiter die jouw sollicitatie beoordeelt de aandacht verliest. Door maximaal 400 woorden te gebruiken, dwing je jezelf bovendien om ter zake te komen en niet de draad kwijt te raken.
Cvster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk onze verzameling aanpasbare voorbeeld sollicitatiebrieven en schrijfgidsen voor specifieke beroepen.
Introductie van een supermarkt sollicitatiebrief
Begin je sollicitatiebrief met een krachtige openingszin. Dan is de kans groot dat de rest van je brief met grote aandacht wordt gelezen. Gebruik energieke, levendige taal waaruit enthousiasme en werklust blijkt. Pas er wel voor op dat je niet te amicaal of arrogant klinkt. Zet vanaf het begin de juiste toon en schrijf een openingszin en introductie die uitnodigen tot verder lezen.
Geachte heer Arends,
Er is toch niets mooier dan strakke rijen met appels, peren, komkommers en bloemkolen? Ik geniet ervan om de versafdeling met groente en fruit aantrekkelijk te presenteren. De afgelopen drie jaar heb ik me daarop uitgeleefd bij de Albert Heijn in het centrum van Amersfoort, waar ik verantwoordelijk was voor de vulploeg op de groente- en fruitafdeling en de winkelpresentatie.
Hallo,
Ik zag dat jullie iemand zoeken voor de groente- en fruitafdeling, en bied mezelf graag aan als kandidaat. Ik heb al drie jaar ervaring, dus ik denk dat ik zeer geschikt ben.
Werkgevers zijn op zoek naar enthousiaste, vriendelijke professionals om hun supermarkten te representeren. Stop daarom een beetje liefde in je introductie door de naam van de ontvanger in de aanhef te zetten en met een leuke statement of anekdote te beginnen.
Hoofdtekst van je supermarkt sollicitatiebrief
Je openingszin heeft de aandacht getrokken, nu is het tijd je belangrijkste punt te maken in de hoofdtekst van je brief. Vertel in deze alinea’s over je vaardigheden en kwaliteiten zodat duidelijk wordt dat jij een aanwinst bent voor de supermarkt. Om structuur aan te brengen in je verhaal, kun je dit gedeelte het beste opsplitsen in twee secties:
- Geschiktheid voor de functie: Hierin benoem je je vaardigheden, werkervaring en opleidingsachtergrond.
- Afstemming op de organisatie: In dit gedeelte benadruk je waarom je juist bij deze supermarkt wilt werken.
Eerste alinea(’s) van de hoofdtekst: je geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)
Je openingszin heeft de aandacht getrokken, nu is het tijd je belangrijkste punt te maken in de hoofdtekst van je brief. Vertel in deze alinea’s over je vaardigheden en kwaliteiten zodat duidelijk wordt dat jij een aanwinst bent voor de supermarkt. Dat kun je onder andere doen door de volgende onderdelen in je brief op te nemen:
- Werkervaring: Beschrijf eerdere functies die je hebt gehad en kaart aan wat die rollen je hebben bijgebracht. Heb je bijvoorbeeld ervaring met het bijvullen van schappen, het helpen van klanten, of het plannen van vulploegen? Benoem dat dan zeker! Zelfs als je nog nooit eerder een baan hebt gehad, kun je beschrijven hoe eerdere ervaringen (zoals een stage, vrijwilligerswerk of klusjes die je voor iemand hebt gedaan) je hebben voorbereid op deze rol.
- Klantgerichtheid: Als je in een supermarkt aan de slag wil, is het natuurlijk belangrijk dat je een klantgerichte houding hebt. Werkgevers willen geen ongemotiveerde medewerkers die alleen maar komen om ‘hun tijd uit te zitten’, maar energieke en representatieve teamleden. Geef daarom aan dat je klantgericht en sociaal bent, en dat je goed kunt communiceren.
- Punctualiteit: Om de dagelijkse operaties binnen supermarkten soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat er systematisch wordt gewerkt. Geef aan dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt, oog voor detail hebt en nauwkeurig te werk gaat.
- Opleidingsachtergrond: Hoewel je voor veel functies in de supermarkt geen specifieke opleiding hoeft te volgen, is het raadzaam om wel iets over je opleidingsachtergrond te zeggen in je sollicitatiebrief. Je opleidingsachtergrond zegt tenslotte iets over je kennis en vaardigheden. Als je een opleiding volgt of hebt gevolgd die je ondersteunt in het werk (zoals detailhandel, logistiek, of management), dan is het natuurlijk ook slim om dieper in te gaan op de vaardigheden die je hebt ontwikkeld.
- Prestaties en resultaten: Geef heldere voorbeelden van om duidelijk te maken wat je kunt. Bijvoorbeeld met de STAR-methode: schets een Situatie en jouw Taak daarin en vertel over de Actie die je hebt ondernomen om een positief Resultaat te creëren.
Zorg voor een professionele cv-opmaak en kies een opvallende kleur. Overweeg die kleur af te stemmen op de huisstijl van de supermarkt. Kies bij een sollicitatie bij de Albert Heijn bijvoorbeeld voor lichtblauw, bij de Plus voor groen en bij de Jumbo voor geel.
Tweede alinea(’s) van de hoofdtekst: afstemming op de organisatie
In dit gedeelte is het belangrijk om je brief af te stemmen op de precieze supermarkt waar je aan de slag wil. Waarom solliciteer je bij deze Albert Heijn en niet bij de Aldi die daarnaast zit, bijvoorbeeld? Zelfs als je je brief naar meerdere werkgevers stuurt, moet het in ieder geval lijken alsof dat niet zo is. Je kunt onder andere de volgende redenen opgeven:
- Misschien biedt deze supermarkt goede doorgroeimogelijkheden. Als je graag teamleider wil worden of meer uitdaging wil door in een groter filiaal te werken, kunnen dat goede redenen zijn om ergens te solliciteren.
- Voel je een bepaald soort binding met deze supermarkt? Dan is ook dat een noemenswaardig punt. Zeg dat je van kinds af aan al bij deze supermarkt komt of dat je graag bij een bedrijf wil werken dat duurzaamheid bevordert (als je bij een biologische supermarkt solliciteert bijvoorbeeld).
- Als de precieze vacature goed aansluit op je vaardigheden, kan ook dat een goede manier zijn om je sollicitatie af te stemmen op de werkgever. De sollicitant uit ons voorbeeld geeft in haar sollicitatiebrief aan dat ze bij de vorige supermarkt ervaring heeft opgedaan op de groente- en fruitafdeling, en dat ze deze expertise nu graag opnieuw wil gaan inzetten. Haar vaardigheden sluiten dus naadloos aan op de functieomschrijving.
Zorg ervoor dat je in ieder geval één keer de naam van het bedrijf noemt. Je wil niet als ‘vakkenvuller’ aan de slag, maar als ‘vakkenvuller bij de Jumbo’.
Naast het aanvullen van de schappen en het inplannen van de vulploegmedewerkers, dacht ik mee over de bestellingen en hield ik toezicht op de vervaldata. De supermarkt gebruikt nauwkeurige prognosesoftware voor groente en fruit, die het voorraadbeheer vergemakkelijkt. Mijn kennis van voorraadbeheersystemen in combinatie met mijn oog voor detail en nauwkeurigheid zorgt ervoor dat we minimaal groente en fruit hoeven weg te gooien. Dat sluit mooi aan bij de campagne tegen voedselverspilling die Jumbo regelmatig organiseert.
Met de komst van een nieuw Jumbofiliaal in mijn eigen woonwijk, zie ik de kans om mijn kwaliteiten bij Jumbo Supermarkten in te zetten. Mijn ervaring met voorraadbeheer in de winkel heeft me geleerd dat er altijd ruimte is voor verbetering. Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan de lancering en het succes van jullie nieuwe locatie.
Afsluiting van je supermarkt sollicitatiebrief
De afsluiting van je sollicitatiebrief is als het schap met chocolade bij de kassa: je wilt nog één keer verleiden. Gebruik de laatste zinnen van je brief om aan te geven dat je enthousiast bent en graag in gesprek wilt. Je doel is immers een kennismakingsgesprek in de wacht slepen!
Je kunt je ondertekening eenvoudig houden. Schrijf “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een enter en je voor- en achternaam. Je kunt ook nog een gescande handtekening invoegen, maar dat hoeft niet bij digitale sollicitaties. Krijgt de supermarktmanager jouw sollicitatiebrief op papier, dan onderteken je wel met je handtekening.
Ik kom graag tijdens een kennismakingsgesprek meer te weten over jullie specifieke voorraaduitdagingen en kijk ernaar uit om mijn sollicitatiebrief nader toe te lichten.
Met vriendelijke groet,
Lisanne Spanjaards
Belangrijkste punten
Met een overtuigende sollicitatiebrief laat je zien waarom jij dé kandidaat bent om in de supermarkt aan de slag te gaan. Zorg dat de brief op één A4’tje past en een kopregel, aanhef, introductie, hoofdtekst en afsluiting bevat. In de hoofdtekst benadruk je relevante werkervaring, bijvoorbeeld met het aanvullen van schappen, klantenservice leveren en planningstaken uitvoeren. Daarnaast zijn ook soft skills zoals klantgerichtheid, stressbestendigheid en flexibiliteit belangrijk om te benoemen. Stem je brief vervolgens af op de specifieke werkgever waarvoor je aan de slag wil.
Kun je wel wat hulp gebruiken met het maken van de perfecte sollicitatiebrief? Met cvster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigend verhaal in een prachtige template. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder voor cv’s en sollicitatiebrieven.