1. voorbeelden
 2. Timmerman
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Voorbeeld sollicitatiebrief Timmerman

Gebruik deze Timmerman voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Timmerman functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.5
Gemiddelde beoordeling
79 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Timmerman
Bewerk deze sollicitatiebrief

Voorbeeld sollicitatiebrief Timmerman

Wanneer je als timmerman aan de slag wilt bij een mooi bouwbedrijf of in een timmerwerkplaats, vormt jouw sollicitatiebrief de eerste kennismaking met je persoonlijkheid. In je sollicitatiebrief benadruk je (net als in je cv) jouw praktische vaardigheden en werkervaring. 

Het doel van je sollicitatiebrief is dat je de lezer ervan overtuigt dat jij een geweldige aanwinst zou zijn voor de organisatie en dat jouw sollicitatie op de ja-stapel thuishoort. 

Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in deze handleiding sollicitatiebrief opstellen voor timmermannen. Lees overigens ook zeker ons stappenplan sollicitatiebrief schrijven voor nóg meer tips.  

Opbouw sollicitatiebrief timmerman

Een sollicitatiebrief is een document waarin je – in aanvulling op je cv – kunt laten zien dat jouw werkervaring, ambities en affiniteit samenkomen in de rol van timmerman. In een brief van 250 à 400 woorden geef je de selecteur een voorproefje van wat je te bieden hebt. 

Hoewel het minder in het oog springt dan bij een cv, kent ook een sollicitatiebrief een vaste opbouw. Die vaste elementen van een sollicitatiebrief geven je houvast bij het schrijven en de lezer houvast bij het lezen. Een nieuwbouwproject begint immers ook niet met de afbouw. Volg deze indeling:

 • De kop van de sollicitatiebrief
 • De begroeting / aanhef
 • De introductie van je sollicitatiebrief
 • De middelste alinea's (hoofdgedeelte van de brief)
 • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en call-to-action)
Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief timmerman

Geachte heer Van ‘t Hof,

Ik heb mijn vakmanschap ingezet bij het afbouwen van enkele exclusieve boetieks in Amsterdam.  Mijn kennis en expertise zou ik graag naar uw particuliere klanten brengen. Het is de afgelopen tien jaar mijn passie geweest om met winkeleigenaren samen te werken en hun visie om te zetten in een prachtig eindresultaat. Hout is nog nooit zo populair geweest in nichewinkels. Het geeft klanten een warm gevoel en straalt luxe uit.

Ik ben betrokken geweest bij elk aspect van het ontwerp- en winkelinrichtingsproces: van het maken van de CAD-ontwerpen en het aanschaffen van de materialen tot het beslissen hoe de bouw moest worden aangepakt en het oplossen van problemen in de winkel zelf. Elk gebouw is uniek en elke winkel heeft zijn eigen sfeer.

Elke millimeter telt. Daarom is het belangrijk dat de specificaties en ontwerpen nauwkeurig tot stand komen en er foutloos wordt gemeten. Of ik nu een balie, pashokje, loungeplek of verhoogde vloer construeer, het moet perfect passen in de omgeving.  Ik ben gewend om samen te werken met gespecialiseerde ontwerpers en planners. Prefabricage speelt natuurlijk een rol, maar om de houten elementen écht in het interieur te laten passen, vindt de finishing touch plaats in het werk zelf.

Ik sluit een portfolio bij met een aantal van mijn beste werken en reviews van meer dan 30 zeer tevreden klanten. Ruim 90% van mijn opdrachtgevers heeft mij gevraagd voor nieuwe projecten en een aantal van mijn ontwerpen is te zien geweest in magazines voor winkelinrichting.

Teamwork en communicatie zijn van cruciaal belang in elk winkelinrichtingsproject. Er moeten veel elementen samenkomen en ik werk er hard aan om ervoor te zorgen dat het hele team op één lijn blijft met de visie van het project. Als dat zo is, kunnen we elkaar helpen om elk detail tot in de puntjes af te werken.

RetailBest heeft een zeer goede reputatie in de markt. Ik zou graag met u bespreken hoe ik waarde kan toevoegen aan uw organisatie en uw klanttevredenheid nog verder kan verhogen.

Met vriendelijke groet,

Zayn Jonker

Gekopieerd!
Expert tip

CVster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk onze verzameling aanpasbare voorbeeld sollicitatiebrieven en schrijfgidsen voor specifieke beroepen. 

Solliciteren op je eerste baan als timmerman

Als je solliciteert op je eerste baan als timmerman, heb je natuurlijk nog niet veel specifieke werkervaring waarmee je indruk kunt maken. In dat geval kan je je kwaliteiten en competenties aantonen via stage-activiteiten en je opleiding, hobby’s of bijbaantjes. Vertel in je brief op waarom je voor het beroep van timmerman hebt gekozen, je doelen voor je eerste baan en de harde en zachte vaardigheden die je al aantoonbaar in de vingers hebt.

Je toekomstige werkgever zal willen weten of je een harde werker bent. Als je nog nooit op een bouwplaats hebt gewerkt, probeer dan een andere situatie te beschrijven waarin je veel uren hebt gestoken of een project van begin tot eind hebt afgemaakt. Gebruik feiten en cijfers om de reikwijdte van de taak en jouw bijdragen duidelijk te omschrijven. Zeker als er een fysieke component aan het werk zat, kan je daarmee ook aantonen dat je geschikt bent voor een baan als timmerman.

Als beginner wil je ook laten zien dat je leergierig bent. Startende timmermannen leren immers veel door de kunst af te kijken bij anderen en te zien hoe ervaren timmermannen een klus aanvliegen. Denk bij het schrijven van je sollicitatiebrief aan de momenten waarop je snel een nieuwe vaardigheid oppikte of goed presteerde bij een taak waarop je niet helemaal was voorbereid. Laat in je anekdote zien dat je het geen probleem vond om ‘de leerling’ te zijn en het prima vond om uitleg te ontvangen en om feedback te vragen. 

" Vermijd het gebruik van te veel hoofdletters."
Vermijd het gebruik van te veel hoofdletters.

Sollicitatiebrief koptekst

In de kop van je sollicitatiebrief komt je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Zo ziet de selecteur alle benodigde informatie om met jou in contact te komen op een logische plek staan. 

Maar je wilt natuurlijk ook opvallen. Dat doe je door je naam lekker groot en in een afwijkende kleur boven aan de pagina te zetten. Dat voelt misschien gek, maar eigenlijk is het heel vanzelfsprekend: in je sollicitatiebrief verkoop/promoot je jezelf. Het draait om jou. Dus moet je naam er duidelijk uitspringen zodat jouw naam alvast kan gaan wortelen in het hoofd van de selecteur én je brief makkelijk teruggevonden wordt in de stapel. 

Twijfel je over de juiste kleur in je koptekst? Kijk dan naar de kleur(en) die de werkgever gebruikt op de website en in het logo, en gebruik die kleur of kleuren in je koptekst. 

Sollicitatiebrief begroeting

De aanhef of begroeting van je sollicitatiebrief is belangrijk. Een goed begin is immers het halve werk. Dat geldt ook voor zoiets simpels als de aanhef van je brief. De meeste selecteurs lezen graag hun eigen naam. Logisch, een persoonlijke begroeting is een veel warmere intro dan het ouderwetse 'Geachte heer of mevrouw'. 

Neem daarom de moeite om de naam van de juiste persoon te achterhalen. Bel het bedrijf en vraag aan wie je jouw sollicitatiebrief kunt richten. Let op de juiste spelling van de naam, het zou jammer zijn om je bonuspunten meteen weer te verliezen door een spelfout.

In de meeste gevallen, en vooral bij een sollicitatiebrief per e-mail, is 'Beste' een prima aanhef.

Meestal weet je wel of je met een man of een vrouw te maken hebt. Schrijf dan 'Beste mevrouw De Vries'. Als je niet zeker weet wat het geslacht van de ontvanger is, gok dan niet en kies voor een genderneutrale aanhef met de volledige naam: 'Beste A. de Vries'. 

Aanpasbaar voorbeeld aanhef sollicitatiebrief 

Geachte heer Van ‘t Hof,

Gekopieerd!

Introductie sollicitatiebrief: een goede openingszin voor je brief

Sla je de spijker op z’n kop met je openingszin? Dan is de kans groot dat de rest van je brief met grote aandacht wordt gelezen. Begin bijvoorbeeld met een anekdote, een relevant feit of een interessante persoonlijke mening. Schrijf een beknopte introductie, zo houd je genoeg ruimte over voor de hoofdtekst van je brief. 

Aanpasbaar voorbeeld introductie sollicitatiebrief 

Ik heb mijn vakmanschap ingezet bij het afbouwen van enkele exclusieve boetieks in Amsterdam.  Mijn kennis en expertise zou ik graag naar uw particuliere klanten brengen. Het is de afgelopen tien jaar mijn passie geweest om met winkeleigenaren samen te werken en hun visie om te zetten in een prachtig eindresultaat. Hout is nog nooit zo populair geweest in nichewinkels. Het geeft klanten een warm gevoel en straalt luxe uit.

Gekopieerd!

Hoofdtekst - de middelste alinea’s van je sollicitatiebrief

Timmermannen werken in renovatieprojecten of in de nieuwbouw, op een bouwplaats of in een timmerfabriek voor prefab woningen. Een timmerman maakt, repareert en monteert houten constructies. Waar ligt jouw kracht? Dat laat je zien in het middelste deel van je sollicitatiebrief: de hoofdtekst.

Bewijs je vakmanschap en laat zien dat je van aanpakken weet. Denk aan je ervaring met werktekeningen lezen, anderen aansturen en het werk planmatig, systematisch en nauwkeurig uitvoeren. Maakte je raamkozijnen en dakkapellen, dakwerken en scheidingswanden of bekistingen voor betonconstructies? Laat je vaardigheden en prestaties zien met voorbeelden die ook belangrijk zijn voor het type werk waarop je solliciteert. 

De hoofdtekst moet benadrukken dat jij een uitstekende timmerman bent en een aanwinst zal zijn voor het bedrijf. 

Aanpasbaar voorbeeld hoofdtekst sollicitatiebrief 

Ik ben betrokken geweest bij elk aspect van het ontwerp- en winkelinrichtingsproces: van het maken van de CAD-ontwerpen en het aanschaffen van de materialen tot het beslissen hoe de bouw moest worden aangepakt en het oplossen van problemen in de winkel zelf. Elk gebouw is uniek en elke winkel heeft zijn eigen sfeer.

Elke millimeter telt. Daarom is het belangrijk dat de specificaties en ontwerpen nauwkeurig tot stand komen en er foutloos wordt gemeten. Of ik nu een balie, pashokje, loungeplek of verhoogde vloer construeer, het moet perfect passen in de omgeving.  Ik ben gewend om samen te werken met gespecialiseerde ontwerpers en planners. Prefabricage speelt natuurlijk een rol, maar om de houten elementen écht in het interieur te laten passen, vindt de finishing touch plaats in het werk zelf.

Ik sluit een portfolio bij met een aantal van mijn beste werken en reviews van meer dan 30 zeer tevreden klanten. Ruim 90% van mijn opdrachtgevers heeft mij gevraagd voor nieuwe projecten en een aantal van mijn ontwerpen is te zien geweest in magazines voor winkelinrichting.

Teamwork en communicatie zijn van cruciaal belang in elk winkelinrichtingsproject. Er moeten veel elementen samenkomen en ik werk er hard aan om ervoor te zorgen dat het hele team op één lijn blijft met de visie van het project. Als dat zo is, kunnen we elkaar helpen om elk detail tot in de puntjes af te werken.

Gekopieerd!

Afsluiting sollicitatiebrief

Je laatste alinea moet uitnodigen tot actie. Je doel is immers om een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek binnen te slepen. Je kunt ook aangeven dat je over een week even contact opneemt voor een follow-up. Dat laat zien dat je een serieuze kandidaat bent voor de job en niet zomaar willekeurige brieven stuurt. En dikke kans dat de selecteur jouw brief met extra aandacht bekijkt nu hij weet dat je volgende week belt.

Na een goede afsluiting volgt de ondertekening. Schrijf “Met vriendelijke groet”, gevolgd door een spatie en je voor- en achternaam. Je kunt ook nog een gescande handtekening invoegen, maar dat is zeker geen vereiste als je je sollicitatie digitaal verstuurt. Verstuur je een papieren versie van je sollicitatiebrief, dan onderteken je wel met je handtekening.

Aanpasbaar voorbeeld afsluiting en ondertekening sollicitatiebrief 

RetailBest heeft een zeer goede reputatie in de markt. Ik zou graag met u bespreken hoe ik waarde kan toevoegen aan uw organisatie en uw klanttevredenheid nog verder kan verhogen.

Met vriendelijke groet,

Zayn Jonker

Gekopieerd!

Belangrijke vaardigheden toevoegen in je timmerman sollicitatiebrief

Als je solliciteert naar een functie als timmerman, is het belangrijk om belangrijke vaardigheden voor timmermannen in je sollicitatiebrie te benoemen. Dit zijn ze: 

 • Aandacht voor detail: het adagium "twee keer meten en één keer zagen" is niet voor niets het mantra van de timmerman. Het vermogen om efficiënt te werken zonder tijd of materialen te verspillen, is een van de belangrijkste eigenschappen voor timmerlieden. Laat in je sollicitatiebrief zien hoe jij als timmerman bijdraagt aan slim en efficiënt werken.
   
 • Aanpassingsvermogen: soms komen materialen niet op tijd aan, heeft een andere vakman zijn taak niet volledig afgemaakt of wijzigt een klant het plan tijdens het uitvoeren van het project. Laat in je sollicitatiebrief zien dat je flexibel bent en goed bent in timemanagement.
   
 • Samenwerking en communicatie: Timmerlieden werken vaak samen met veel andere vakmensen en moeten meestal meerdere projecten tegelijk overzien. Voor veel bedrijven is een goede teamspeler die duidelijk kan communiceren daarom een waardevolle aanwinst.
   
 • Harde vaardigheden: Je harde vaardigheden mogen je zachte vaardigheden niet overschaduwen, maar ze zijn een belangrijk onderdeel van een vak als timmerwerk. Je specialistische kennis van gereedschappen en materialen, wiskundige vaardigheden en je vermogen om technische tekeningen te begrijpen, zijn het vermelden waard in je sollicitatiebrief.

Belangrijkste leerpunten

 • Zelfs als je een connectie hebt in het bedrijf waar je solliciteert, is een motivatiebrief belangrijk. Je overtuigt de werkgever ermee van je kwaliteiten, je motivatie en je laat zien waarom jij een prettige collega bent op het werk.
 • Zorg ervoor dat je de gebruikelijke opbouw voor een sollicitatiebrief volgt. Dan houd je het document automatisch beknopt en gefocust, en bespaar je tijd tijdens het schrijfproces.
 • Specifieke feiten, cijfers en details zijn essentieel om je sollicitatiebrief onvergetelijk te maken voor selecteur.
 • Arbeidsethos en leergierigheid zijn vooral belangrijk voor beginnende timmerlieden. Als je ervaren bent, vergeet dan niet zachte vaardigheden zoals communicatie en aandacht voor detail te benoemen.
 • Ook de opmaak van je sollicitatiebrief is belangrijk. Gebruik een professionele template en online tool om een mooi opgemaakte brief te creëren.
 • Controleer je brief op de 7 onmisbare onderdelen in een goede sollicitatiebrief en neem ook de 20 tips en aandachtspunten bij sollicitatiebrieven even door.

Met CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een prachtige template. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder voor cv’s en sollicitatiebrieven. 

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
440.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
280.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
56.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
51.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren