Werken bij Rabobank
Werken bij de tweede grootste bank van Nederland betekent werken bij een bank met een missie. Rabobank wil namelijk klanten helpen met hun (financiële) ambities, duurzaam ondernemen en daarnaast maken ze zich hard voor het wereldwijde voedselprobleem.
Rabobank is actief in 38 landen en ze hebben wereldwijd zo’n 9,5 miljoen klanten. Niet zo gek dus dat ze ontzettend veel personeel in dienst hebben en dat er – op het moment van schrijven – maar liefst 361 vacatures openstaan. Van klantadviseur tot IT’er en van analist tot hypotheekadviseur.
Ga je solliciteren bij deze bank, dan mag je rekenen op diversiteit, gelijkheid en inclusie, is te lezen op hun website. En daarmee doelen ze o.a. op gender, etniciteit, cultuur, leeftijd, seksuele geaardheid, beperkingen, ervaring, opleiding, gedragsstijlen en meer. Wat je achtergrond ook is, voel je dus vrij om te solliciteren bij de Rabobank.
Wist je trouwens dat de Rabobank een eigen cao heeft? De arbeidsvoorwaarden bestaan – naast je salaris – onder andere uit een 13e maand, 8% vakantiegeld, een Employee Benefit Budget, budget voor persoonlijke ontwikkeling, reiskostenvergoeding en een pensioenregeling.
Wil jij solliciteren bij Rabobank? Met onze handleiding voor jouw sollicitatiebrief voor de Rabobank helpen we jou aan een nieuwe stap in je carrière.
De sollicitatieprocedure bij Rabobank
De vacatures van Rabobank vind je op hun eigen website. Belangrijk: de sollicitatieknop in de vacature is de enige plek waar je je cv en sollicitatiebrief voor de Rabobank kunt insturen. Rabobank mailen met je sollicitatie heeft geen zin. Dat wordt namelijk niet in behandeling genomen.
Heb je je sollicitatie verstuurd? Dan ziet de procedure er als volgt uit:
- Er vindt overleg plaats tussen de recruiter en manager of je op gesprek mag komen.
- Je ontvangt wel / geen uitnodiging voor een gesprek.
- Ben je uitgenodigd en is je sollicitatiegesprek bij Rabobank goed verlopen? Dan volgt een uitnodiging voor een tweede gesprek.
- Mocht de functie erom vragen, kan een assessment worden afgenomen.
- Ben jij de ideale kandidaat? Dan ontvang je een aanbieding.
- Accepteer je de aanbieding? Dan volgt een screeningstraject waarbij ze referenties zullen benaderen. Dit duurt zo’n 10 dagen. Deze screeningtest is overigens gebruikelijk bij financiële instellingen en is bedoeld om te achterhalen of je betrouwbaar bent.
- Rabobank streeft ernaar de gehele sollicitatieprocedure binnen 5 weken af te ronden.
Aan welke eisen moet je voldoen?
De exacte eisen verschillen vanzelfsprekend per functie. Die eisen staan overigens duidelijk vermeld in de verschillende vacatures. Toch zijn er een aantal zaken waar je zeker aan moet voldoen als je wilt werken bij de Rabobank.
Betrouwbaar
Zoals hierboven al genoemd is een screening onderdeel van je sollicitatieprocedure. Dat houdt in dat er wordt nagegaan of je betrouwbaar genoeg bent om bij een financiële instelling te werken.
Representatief
Denk je aan een bankmedewerker, dan denk je aan iemand die er verzorgd uitziet. Zo wordt er van je verwacht dat je representatieve kleding draagt en een verzorgd uiterlijk hebt. Let hier dus ook op als je op sollicitatiegesprek mag komen!
Communicatievaardigheden
Werk je bij een bank, dan werk je met een divers palet aan mensen. Daarom wordt er gekeken naar jouw communicatieve vaardigheden. Zo moet je goed kunnen luisteren naar klanten en hen duidelijk te woord kunnen staan.
Nevenfuncties
Als medewerker van de Rabobank mag je geen eerdere en/of huidige nevenfuncties hebben die (kunnen) leiden tot imagoschade of belangenverstrengeling. Daarbij wordt ook gekeken naar eventuele nevenfuncties van directe familieleden.
Rabobank heeft op hun website staan dat ze verder kijken dan alleen je cv. En dat het bij hen vooral om je mentaliteit draait. Proactieve ideeën kunnen ze erg waarderen. Heb je dus bepaalde ideeën over de functie, innovatieve ideeën of het creëren van een betere wereld? Noem dit vooral in je sollicitatiebrief voor Rabobank. Het kan je een voorsprong geven!
Opbouw sollicitatiebrief Rabobank
Bij een bank houden ze van duidelijke taal. Daarom is het slim om in jouw motivatiebrief meteen ‘to the point’ te komen.
Een succesvolle sollicitatiebrief bestaat uit een aantal vaste onderdelen die jou helpen je droombaan in de wacht te slepen. Jouw sollicitatiebrief voor de Rabobank bevat bij voorkeur de volgende opbouw:
- Een kopregel met je contactgegevens;
- Een gepersonaliseerde aanhef;
- Een interessante introductie;
- Een middenstuk;
- Een afsluiting met call to action.
Wil je een gedetailleerd advies voor elk van deze onderdelen? Neem dan een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.
De kopregel van jouw sollicitatiebrief
Het zou zonde zijn als je een perfecte sollicitatiebrief schrijft, maar vergeet je contactgegevens erop te zetten. Als een recruiter niet in één oogsopslag kan zijn hoe hij/zij contact met je kan opnemen, is je kans misschien verkeken.
Begin je motivatiebrief dan ook met je naam en contactgegevens. Omdat je solliciteert bij een financiële instelling is het slim om je Rabobank sollicitatiebrief een strakke en nette opmaak te geven.
De aanhef van je Rabobank sollicitatiebrief
Met een gepersonaliseerde aanhef scoor je altijd bonuspunten. Recruiters zien nu eenmaal graag dat je de moeite hebt genomen om hun naam boven de brief te zetten. Kleine moeite, veel resultaat dus. Wat fijn is, is dat de Rabobank de naam van de recruiter vrijwel altijd in de vacaturetekst plaatst. Net als contactgegevens voor vragen over de vacature.
Sollicitatiebrief Rabobank: de introductie
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker voor sollicitatiebrieven. Met een enthousiaste en interessante openingszin heb je direct de aandacht van de recruiter. Vertel bijvoorbeeld in één zin dat je veel ervaring hebt in jouw vakgebied. Noem een voorbeeld van je eerdere prestaties.
Maar let op: maak van je sollicitatiebrief geen ‘kijk-eens-hoe-goed-ik-ben-verhaal’. Natuurlijk mag je je expertise laten blijken (graag zelfs), maar steek het vooral zo in dat je vertelt hoe jij de Rabobank kunt helpen. Met andere woorden: what’s in it for them als ze jou aannemen?
Geachte heer B. Namen,
Als ervaren verzekeringsadviseur haal ik dagelijks voldoening uit klanten helpen aan een passende verzekeringsoplossing voor hun persoonlijke situatie.
Hoofdtekst van je sollicitatiebrief
Heb je in de introductie de aandacht van de recruiter weten te trekken? Dan heb je in de hoofdtekst van je sollicitatiebrief (max. 3-4 alinea’s) de ruimte om jezelf te bewijzen.
Beschrijf hier:
- Wat jou de ideale kandidaat maakt voor de functie. Denk aan: relevante werkervaring, goede resultaten uit het verleden, behaalde diploma’s en certificaten etc.
- Wees hierin ook specifiek in het benoemen van je takenpakket. Wat heb je precies gedaan in je eerdere functies? Hoeveel hypotheken heb je afgesloten? Voor hoeveel klanten was jij het aanspreekpunt?
- Wat jij de Rabobank te bieden hebt. Waarom zouden ze jou aannemen en niet je concurrent?
- Waarom je kiest voor de Rabobank. En niet voor ING, om maar een voorbeeld te noemen.
Een goede tip is het gebruiken van praktijkvoorbeelden aan de hand van de STAR-methode. STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat. Kortom: beschrijf een concrete situatie die je hebt meegemaakt, wat daarin jouw taak was, hoe je het hebt aangepakt en waarin dat heeft geresulteerd.
Zo kun je bijvoorbeeld schrijven over een grote klant die twijfels had om een hypotheek af te sluiten, hoe jij hem als medewerker hypotheekzaken alsnog hebt overtuigd en hoe tevreden de klant achteraf was.
Na mijn studie ‘Business Studies’ (afstudeerrichting Banking & Insurance) ben ik direct begonnen als Adviseur dagelijkse bankzaken bij ABN AMRO. Hierin was ik de eerste contactpersoon van klanten met vragen over hun financiën of producten van de bank. Nadat ik dit werk 2,5 jaar met veel plezier heb gedaan, wilde ik me graag specialiseren. Daarom ben ik doorgegroeid naar de functie van verzekeringsadviseur. Na het behalen van mijn Wft Schade, Inkomen en Leven heb ik enkele honderden klanten (zowel zakelijk als particulier) mogen helpen aan een passende verzekering.
Zo is het regelmatig voorgekomen dat klanten die langskwamen voor één verzekering, er uiteindelijk vier afsloten. Niet met als doel om zozeer te verkopen, maar omdat ik – door goed te luisteren – ontdekte dat ze eigenlijk behoefte hadden aan meer zekerheid. Verzekeringen waar ze zelf nooit over hadden nagedacht. Omdat de zakelijke tak mij het meest aansprak, heb ik me intern verder gespecialiseerd in zakelijke verzekeringen voor het MKB.
Het leukste aan mijn baan vind ik het luisteren naar klanten en hun situatie. Een ondernemer die niet weet welke verzekeringen noodzakelijk zijn in zijn branche of een stel dat net een huis heeft gekocht. Ik haal voldoening uit tevreden klanten die beter slapen omdat ze weten dat ze goed verzekerd zijn. Wat ik de Rabobank kan bieden is een klantgerichte, proactieve houding en veel ervaring in het verzekeringsvak.
Mijn interesse in een baan bij Rabobank is ontstaan door mijn vader, die al jarenlang met veel plezier werkzaam is als Credit Risk Data Analyst bij jullie bank. Wat me verder aanspreekt in deze functie is de vooruitstrevende bedrijfscultuur en de vele doorgroeimogelijkheden.
Afsluiting sollicitatiebrief
Het slotstuk van je sollicitatiebrief is dé plek waar je de recruiter kunt overhalen om contact met je op te nemen. Dat doe je allereerst met een enthousiaste toon. Bovendien zou iedere motivatiebrief een call-to-action moeten bevatten.
Voorbeelden van call-to-actions zijn: dat je uitkijkt naar hun reactie. Dat je ze uitnodigt om contact met je op te nemen of dat je graag bereid bent je brief toe te lichten in een gesprek.
Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.
een slimme manier om de aandacht van een recruiter te trekken? Schrijf dat je een week na je sollicitatie contact met hem/haar op zult nemen. Hieruit blijkt namelijk dat je niet zomaar tien sollicitaties naar tien verschillende banken stuurt, maar dat je oprecht interesse hebt in hún functie.
Ik ben graag bereid om mijn cv en motivatiebrief toe te lichten in een gesprek. Ik kijk dan ook met belangstelling uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Braaksma
Wil je graag bankier worden, maar weet je nog niet zeker bij welke bank? Bekijk dan onze voorbeeld sollicitatiebrief + handleiding voor een bankier.
Wil jij die ene functie bij de Rabobank? Op CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een template die positief opvalt. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder. Tip: ook voor cv’s hebben we een handige builder klaarstaan!