Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Een vaardigheden-cv, wat is dat?

Je bent ongetwijfeld bekend met het oude vertrouwde curriculum vitae (cv). Hierop komen na de personalia, in omgekeerd chronologische volgorde, jouw banen en jouw opleidingen voorbij. Als je het goed doet, pas je de verantwoordelijkheden en resultaten onder elke vermelding steeds een klein beetje aan, zodat je cv nóg beter aansluit bij de vacature waar je op solliciteert.
Recruiters zijn dan ook heel gewend om een ‘normaal cv’ onder ogen te krijgen. Origineler en in sommige gevallen een betere keuze, zijn de vaardigheden-cv’s. Dit type cv wordt ook wel een functioneel cv of thematisch cv genoemd omdat het zich focust op de kwaliteiten van een kandidaat. Zaken die daar alleen maar van af kunnen leiden, zoals de maanden en jaren waarin je actief was en zelfs de namen van de werkgevers, kun je op een vaardigheden-cv weglaten.

Zo ziet een functioneel cv eruit

Net als bij een traditioneel cv begint je vaardigheden-cv met je personalia. Gegevens die je daarin minimaal vermeldt, zijn jouw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, of je eventueel of je een rijbewijs hebt. Ook is het slim om te vermelden per wanneer je voor die vacature beschikbaar bent. Vervolgens komen in een thematisch cv de onderstaande onderdelen langs.
  1. Opleidingen De vermelding van de opleidingen die je hebt gevolgd mag nog best via het oude vertrouwde format van het gewone cv, dus met de bijbehorende namen van de onderwijsinstellingen en de maanden en jaren waarin je er studeerde. Vermeld ook je vakkenpakket, specialisatie of scriptie-onderwerp.
  2. Vaardigheden en competenties In dit onderdeel beschrijf je wat je kunt en weet. Denk hierbij niet alleen aan vaardigheden die je bij jouw vorige banen hebt opgedaan, maar ook aan competenties die bij jouw hobby’s en nevenactiviteiten komen kijken. Het is belangrijker wát je hebt geleerd dan wáár je het hebt geleerd.Wees daarbij zo feitelijk mogelijk. “Ik beheers Engels in woord en geschrift” is vager dan “Ik spreek Engels op near-native niveau. Ik heb twee jaar in Bristol gewoond en ben geslaagd voor het CAE-examen.”
  3. Bereikte prestaties Prijzen, grote klanten, een meetbare omzetverhoging: dit is het onderdeel waarin je, oneerbiedig gezegd, over jezelf mag opscheppen. Zorg er wel voor dat jouw prestaties aansluiten bij de functie of de competenties die bij die functie worden gevraagd. Een voorbeeld: “Al mijn eerste jaar als online marketeer wist ik met een advertentiebudget van € 10.000,– een omzet van € 290.000,– te draaien, waarvan de winst ruim € 200.000,– bedroeg.”Ook artikelen en boeken van jouw hand passen hier goed. Heb je echter een waslijst aan publicaties omdat je bijvoorbeeld journalist of wetenschapper bent, dan kun je een aparte publicatielijst meesturen, terwijl je de drie, vier publicaties waar je het meest trots op bent bij je prestaties noemt.
  4. Relevante werkervaring Hierbij noem je niet zozeer functienamen, maar de rollen die je hebt gespeeld in jouw functies en nevenactiviteiten. Een teamchef zou hier bijvoorbeeld apart de rollen van planner, projectleider, aanspreekpunt en vertrouwenspersoon kunnen beschrijven. Pas de STAR-methode toe om duidelijk te maken wat je deed, welke acties je ondernam en welke resultaten die opleverden.
  5. Gewenste werkzaamheden Gebruik je dit soort cv bij een open sollicitatie, dan kun je als vijfde onderdeel na de personalia een kopje met daaronder de gewenste werkzaamheden toevoegen. Voeg je dit gedeelte niet toe, dan bestaat het risico dat een rekruteringsmanager jou voor een vacature uitnodigt die veel op een eerdere baan van jou lijkt, terwijl het jouw intentie natuurlijk is om de carrièreladder te beklimmen.

‘Wanneer moet ik een vaardigheden-cv gebruiken?’

Nu je weet wat een vaardigheden-cv is, borrelen er vast ideeën in je op over het al dan niet gebruik maken van dit document. Over het algemeen is dit soort cv een slimme keuze wanneer je niet genoeg werkervaring voor een bepaalde vacature hebt, bijvoorbeeld omdat je een echte jobhopper bent of omdat je een carrièreswitch maakt. Ook wanneer je freelancer bent en nu voor een baan in loondienst solliciteert, is het vaardigheden-cv een logische keus. Tot slot is een functioneel cv prima geschikt als je een gat in je cv hebt. Omdat er geen data op staan, verdwijnt zo’n gat als sneeuw voor de zon. Bereid je wel een goed antwoord voor op de vraag waarom je voor dit type cv koos?
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.