Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Vaardigheden op je cv vermelden

Of je nu werkervaring hebt of niet, iedereen –dus jij ook– beschikt over vaardigheden of competenties. Wanneer deze ook maar enigszins nuttig kunnen zijn voor de uitoefening van je (gewenste) beroep, doe je er goed aan deze vaardigheden op je cv te zetten.
Je kunt zelfs een stapje verder gaan en een cv maken waarin jouw competenties de hoofdrol spelen. Aan dit zogeheten vaardigheden-cv hebben we een aparte blogpost gewijd. Samengevat is zo’n vaardigheden-cv ideaal voor wie nog weinig werkervaring heeft of een gat op zijn of haar cv bezit door een reis, een ziekte of een zwangerschap en het zorgen voor een kind. Het feit dat mensen cv’s speciaal op vaardigheden focussen, zegt al genoeg: vaardigheden zijn soms zelfs belangrijker dan de opleidingen die je hebt gevolgd.

Welke vaardigheden vermelden?

Maar laten we niet afdwalen. Voor dit artikel gaan we ervan uit dat je een ‘normaal cv’ opstelt, bijvoorbeeld in de chronologische of teruglopende volgorde. Daarin komt het gedeelte Vaardigheden onder jouw lijstjes met werkervaring en opleidingen te staan. Er zijn vaardigheden die beroeps-specifiek zijn, zoals beheersing van een programmeertaal of het besturen van een heftruck, en zaken die voor vrijwel elke baan gewaardeerd worden, zoals sociale vaardigheden en flexibiliteit. Voor

Gebruik voorbeelden op je curriculum vitae

Helemáál mooi is het als je het niet bij een droge opsomming van competenties houdt, maar ook concrete voorbeelden kunt geven van die vaardigheden. Heb je organisatietalent? Noem dan een voorbeeld van een evenement dat je georganiseerd hebt. Ben je stressbestendig? Schets dan een situatie waarin je, ondanks de grote druk, het hoofd koel wist te houden. Kun je de voorbeelden kwantificeren –er dus abstracte aantallen, percentages of bedragen bij noemen– dan ben je extra overtuigend. Uiteraard heb je hier wel meer regels voor nodig en wordt je cv op die manier wat langer, maar zolang je onder de pakweg 2 velletjes blijft is er niets aan de hand. Dreig je wel dat richtaantal te overschrijden, dan kun je wellicht ergens anders dingen schrappen of inkorten. Let je er ook op dat je voor elke vacature een unieke cv maakt? Je kunt uitgaan van een soort van ‘basis-cv’, maar hier vaardigheden, cursussen en verantwoordelijkheden aan toe voegen of juist uit verwijderen zodat je cv extra relevant wordt voor die baan en werkgever. Met onze online app is het opstellen van een cv en het aanpassen van cv’s voor bepaalde vacatures een fluitje van een cent.

Zó vermeld je vaardigheden op je cv

Nu je weet dat het belangrijk is om jouw competenties op je cv te zetten, kunnen we kijken hóe je ze het beste op je cv kunt zetten. Net als andere elementen, zoals Werkervaring en Opleidingen, is het verstandig om ze schematischen op volgorde van belangrijkheid te noteren – onder elkaar met bij elk item een uitleg of voorbeeld. Er hoeven geen maanden of jaren bij te staan, dus je kunt in plaats daarvan je competenties links zetten en het voorbeeld ervan rechts. Over voorbeelden gesproken, hieronder zetten we wat competenties op een rij, zodat je een goed idee hebt van wat recruiters graag zien.

Vaardigheden

Communicatief Ik ben zowel mondeling als schriftelijk vaardig en leg makkelijk nieuwe contacten. Als callcentermedewerker had ik het hoogste klantentevredenheidscijfer (9,3) van mijn afdeling. Flexibel Dankzij mijn flexibele instelling pas ik me eenvoudig aan onverwachte situaties aan. Toen een zalencomplex onze bedrijfspresentatie op het laatste moment annuleerde, hield ik het hoofd koel en vond ik een nóg betere locatie die binnen het budget paste. Besluitvaardig Ik geloof in de kracht van beslissingen en neem die dan ook graag. Hierbij vertrouw ik op mijn ervaring én mijn intuïtie. Tijdens mijn huidige baan zag ik een kans in Facebook-marketing voor ons bedrijf. Ik besloot een ongewoon hoog advertentiebudget hieraan toe te wijzen, wat resulteerde in een ROI van 37% en de focus naar Facebook-marketing verlegde.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.