Nationaliteit op je cv: Nederlands, Nederlandse of Nederlander?
Wil je je nationaliteit op je cv vermelden? Dan schrijf je:
Nationaliteit: Nederlandse
Het bijvoeglijk naamwoord Nederlandse is de gangbare vorm die ook op officiële documenten (je paspoort) staat. Je mag ook 'Nationaliteit: Nederlands' op je cv zetten, maar de officiële schrijfwijze Nederlandse is breder geaccepteerd.
Met al die mogelijkheden is het niet vreemd dat je bij het maken van je curriculum vitae al bij de sectie Personalia aan het twijfelen slaat en niet precies weet of je nu eigenlijk Nederlands, Nederlandse of Nederlander moet invullen. Met twee correcte schrijfwijzen, waarvan één de gangbare vorm voor officiële documenten en volop voorbeelden van verkeerde schrijfwijzen is het niet gek dat je even uitzoekt hoe het precies zit.
In dit artikel leggen we uit waarom de juiste schrijfwijze Nederlandse is, Nederlander de verkeerde schrijfwijze is en de schrijfwijze Nederlands ook prima kan.
Nationaliteit Nederlands of Nederlandse
Een man die als nationaliteit Nederlandse op zijn cv zet... Dat is misschien even wennen, want het klinkt een beetje raar. Een vrouw is een Nederlandse, maar een man is toch een Nederlander?
Je kunt je afvragen of je überhaupt je nationaliteit moet vermelden op je cv. (Lees daarover meer in dit artikel: Nationaliteit vermelden.) Want geen nationaliteit vermelden, lost meteen het probleem van de juiste schrijfwijze op.
Maar dit artikel is voor iedereen die zijn nationaliteit wil noemen op het cv en daarbij de juiste schrijfwijze wil hanteren. We hebben al verteld dat je het beste voor "Nationaliteit: Nederlandse" kunt kiezen. Hieronder lees je hoe het taalkundig in elkaar steekt.

Nederlandse is het bijvoeglijk naamwoord, nationaliteit het zelfstandig naamwoord
Het woord nationaliteit is een zelfstandig naamwoord. Maar aan alleen het woord nationaliteit heb je niets op je cv. Je wilt namelijk nog vertellen welke nationaliteit je hebt. Dat doe je met een bijvoeglijk naamwoord. Het bijvoeglijk naamwoord Nederlandse geeft aan welke nationaliteit je hebt: de Nederlandse nationaliteit.
Ik heb de Nederlandse nationaliteit: met buigings-e
Natuurlijk snapt de recruiter ook dat je de Nederlandse nationaliteit hebt als je jezelf omschrijft als Nederlander. Maar het is niet gebruikelijk om te zeggen ‘Mijn nationaliteit is Nederlander’. Daarom vermeld je het niet op die wijze op je cv. Je zou ook kunnen stellen dat de schrijfwijze 'Nationaliteit: Nederlandse' een verkorte weergave is het antwoord op de onderstaande vraag:
vraag: "Welke nationaliteit heb je?"
antwoord: "Ik heb de Nederlandse nationaliteit"
notatie: Nationaliteit: Nederlandse
Ter controle kun je hier ook andere woorden invullen:
vraag: "Welke nationaliteit heb je?"
antwoord: "Ik heb een bijzondere nationaliteit", "Ik heb een geheime nationaliteit", "Ik heb een dubbele nationaliteit", "Ik heb een unieke nationaliteit".
Mijn nationaliteit is Nederlands: zonder buigings-e
Natuurlijk kun je volgens dezelfde redenatie ook stellen dat de schrijfwijze zonder buigings-e juist is. In dat geval schrijf je een verkorte weergave van onderstaand antwoord op de vraag:
vraag: "Welke nationaliteit heb je?"
antwoord: "Mijn nationaliteit is Nederlands"
notatie: Nationaliteit: Nederlands
Deze schrijfwijze sluit goed aan bij andere vormen op je cv:
Ook hier kun je ter controle weer andere woorden invullen:
vraag: "Welke nationaliteit heb je?"
antwoord: "Mijn nationaliteit is bijzonder", "Mijn nationaliteit is geheim", "Mijn nationaliteit is dubbel", "Mijn nationaliteit is uniek".
Een dubbele nationaliteit of een andere nationaliteit vermelden op je cv
Deze officiële schrijfwijze van je nationaliteit geldt ook voor andere nationaliteiten:
- Nationaliteit: Engelse
- Nationaliteit: Duitse
- Nationaliteit: Turkse
- Nationaliteit: Franse
- Nationaliteit: Marokkaanse
- Nationaliteit: Surinaamse
- Nationaliteit: Griekse
- Nationaliteit: Poolse
- Nationaliteit: Amerikaanse
- Nationaliteit: Zuid-Afrikaanse
- enzovoort
Wanneer je een dubbele nationaliteit hebt, kun je beide nationaliteiten vermelden. Dat is aan jou: het is namelijk niet verplicht je nationaliteit te vermelden op je cv, dus kies vooral wat voor jou het best passend voelt.
Het woord Nederlandse zegt niets over je geslacht
Het woordje Nederlandse zegt dus iets over de nationaliteit, en niet over je geslacht. Daarom omschrijf je de nationaliteit van een Nederlandse man hetzelfde als de nationaliteit van een Nederlandse vrouw: zij hebben allebei de Nederlandse nationaliteit. Wil je toch duidelijk maken wat je geslacht is? Dan kun je dat apart vermelden in je persoonlijke gegevens. Dat kan handig zijn wanneer je een unisex naam hebt zoals Sam, Bo, Charlie, Dominique, Kim, Anne, Luca, Mattie, Mees, Nicky, Ezra etc. Ook wanneer je een buitenlandse of weinig voorkomende naam hebt en regelmatig merkt dat mensen niet goed weten of je een man of een vrouw bent, kan het slim zijn je geslacht te vermelden.
Zowel je nationaliteit als je geslacht hoef je niet te vermelden in je cv. Maar soms kan het handig zijn onduidelijkheden te voorkomen. Je weet zelf het beste of dat voor jou van toepassing is, bijvoorbeeld omdat je een unisex naam hebt, en of je die onduidelijkheden direct in je cv wilt tackelen.
Hoe schrijf je je nationaliteit op je cv? - Conclusie
- Voor zowel mannen als vrouwen geldt, de juist schrijfwijze is: Nationaliteit: Nederlandse. Zo staat het ook op officiële documenten.
- Ook mogelijk, maar minder gebruikelijk: Nationaliteit: Nederlands.
- Heb je een dubbele nationaliteit: het is aan jou of je er één, twee of geen vermeldt.
- En, wellicht ten overvloede, je schrijft Nederlandse altijd met een hoofdletter.
Waarom correct schrijven belangrijk is bij sollicitaties
Het komt nog maar weinig voor dat je een eerste indruk op iemand maakt via het geschreven woord. En zelden is het belang ervan zo groot als bij een sollicitatie. Voor een goede eerste indruk is het van essentieel belang dat je cv en sollicitatiebrief foutloos zijn.
Tijdens een sollicitatieprocedure ligt alles onder een vergrootglas. Bewust en onbewust vormt de recruiter zich een beeld van jou. Met een foutloze brief en cv laat jij zien dat je professioneel bent en oog voor detail hebt. Want dat is iets dat werkgevers graag in nieuwe medewerkers zien.
Slim dat je online de juiste schrijfwijze van de Nederlandse nationaliteit hebt opgezocht. Je kunt dat ook bij andere taalkwesties doen. Ik raad je in elk geval aan om je brief en cv door anderen te laten nalezen. Zij kijken er met een frisse blik naar en zij zien wellicht andere dingen dan jij.
Een andere tip is om in onze cv-maker de tekstsuggesties te gebruiken. Daarmee zit je altijd goed en je hebt meteen weer nieuwe inspiratie voor je cv of sollicitatiebrief!