1. Blog
  2. CV
  3. Nederlandse of Nederlander? Alles over het vermelden van je nationaliteit op je cv

Nederlandse of Nederlander? Alles over het vermelden van je nationaliteit op je cv

14 minuten leestijd
Nationaliteit: Nederlands, Nederlandse of Nederlander
Hoe schrijf je je nationaliteit op je cv? En schrijf je de nationaliteit van een Nederlandse man anders dan die van een Nederlandse vrouw? Kortom: Nederlands, Nederlandse of Nederlander, wat is juist? In dit artikel lees je het antwoord op die vraag. Daarnaast kom je erachter of het überhaupt verstandig is om je nationaliteit te vermelden en welke factoren daarop van invloed zijn.

Nationaliteit op je cv: Nederlands, Nederlandse of Nederlander?

Allereerst beantwoorden we je maar eens je meest prangende vraag. Wil je je nationaliteit op je cv vermelden? Dan schrijf je:

Nationaliteit: Nederlandse

Het bijvoeglijk naamwoord Nederlandse is de gangbare vorm die ook op officiële documenten (je paspoort) staat. Je mag ook 'Nationaliteit: Nederlands' op je cv zetten, maar de officiële schrijfwijze Nederlandse is breder geaccepteerd.

Met al die mogelijkheden is het niet vreemd dat je bij het maken van je curriculum vitae al bij de sectie Personalia aan het twijfelen slaat en niet precies weet of je nu eigenlijk Nederlands, Nederlandse of Nederlander moet invullen. Met twee correcte schrijfwijzen, waarvan één de gangbare vorm voor officiële documenten en volop voorbeelden van verkeerde schrijfwijzen is het niet gek dat je even uitzoekt hoe het precies zit. 

In dit artikel leggen we uit waarom de juiste schrijfwijze Nederlandse is, Nederlander de verkeerde schrijfwijze is en de schrijfwijze Nederlands ook prima kan. 

Nationaliteit Nederlands of Nederlandse

Een man die als nationaliteit Nederlandse op zijn cv zet... Dat is misschien even wennen, want het klinkt een beetje raar. Een vrouw is een Nederlandse, maar een man is toch een Nederlander

Niet dus, want voor elk geslacht geldt dat je het beste voor "nationaliteit: Nederlandse" kunt kiezen. Hieronder lees je hoe het taalkundig in elkaar steekt.

Nederlander of Nederlandse?
Nederlander of Nederlandse?

Nederlandse is het bijvoeglijk naamwoord, nationaliteit het zelfstandig naamwoord

Het woord nationaliteit is een zelfstandig naamwoord. Maar aan alleen het woord nationaliteit heb je niets op je cv. Je wilt namelijk nog vertellen welke nationaliteit je hebt. Dat doe je met een bijvoeglijk naamwoord. Het bijvoeglijk naamwoord Nederlandse geeft aan welke nationaliteit je hebt: de Nederlandse nationaliteit.

Ik heb de Nederlandse nationaliteit: met buigings-e

Natuurlijk snapt de recruiter ook dat je de Nederlandse nationaliteit hebt als je jezelf omschrijft als Nederlander. Maar het is niet gebruikelijk om te zeggen ‘Mijn nationaliteit is Nederlander’. Daarom vermeld je het niet op die wijze op je cv. Je zou ook kunnen stellen dat de schrijfwijze 'Nationaliteit: Nederlandse' een verkorte weergave is het antwoord op de onderstaande vraag: 

Vraag: "Welke nationaliteit heb je?"
Antwoord: "Ik heb de Nederlandse nationaliteit"
Notatie: Nationaliteit: Nederlandse

De Nederlandse nationaliteit: schrijfwijze met buigings-e

Ter controle kun je hier ook andere woorden invullen:

Vraag: "Welke nationaliteit heb je?"
Antwoord: "Ik heb een bijzondere nationaliteit", "Ik heb een geheime nationaliteit", "Ik heb een dubbele nationaliteit", "Ik heb een unieke nationaliteit".

Mijn nationaliteit is Nederlands: zonder buigings-e

Natuurlijk kun je volgens dezelfde redenatie ook stellen dat de schrijfwijze zonder buigings-e juist is. In dat geval schrijf je een verkorte weergave van onderstaand antwoord op de vraag:

Vraag: "Welke nationaliteit heb je?" 
Antwoord: "Mijn nationaliteit is Nederlands"
Notatie: Nationaliteit: Nederlands

Deze schrijfwijze sluit goed aan bij andere vormen op je cv: 

Nationaliteit Nederlands: schrijfwijze zonder buigings-e

Ook hier kun je ter controle weer andere woorden invullen:

Vraag: "Welke nationaliteit heb je?"
Antwoord: "Mijn nationaliteit is bijzonder", "Mijn nationaliteit is geheim", "Mijn nationaliteit is dubbel", "Mijn nationaliteit is uniek".

 

Je nationaliteit wel of niet op je cv vermelden?

Goed, je weet nu hoe je je nationaliteit op de juiste manier op je cv vermeldt. De vraag is alleen: is het überhaupt verstandig om dat te doen? Het antwoord op die vraag hangt af van enkele factoren, zoals of je wel of niet uit Nederland komt. Enkele overwegingen om mee te nemen in je beslissing:

Expert tip

Is het noemen van je nationaliteit verplicht?

Laten we allereerst een mythe uit de weg helpen: de nationaliteit is nooit een verplicht onderdeel op een cv. Je hoeft hem niet per se te vermelden, je kiest er zelf voor of je deze informatie wel of niet geeft. Hieronder geven wij je tips en voorbeelden, zodat je weet of en wanneer het verstandig is om je nationaliteit op je cv te zetten.

Als je uit Nederland komt

Laten we om te beginnen aannemen dat je een Nederlands klinkende achternaam hebt, zoals De Vries of Van Dijk. In dat geval een recruiter uit je achternaam afleiden dat je uit de spreekwoordelijke Hollandse klei bent getrokken en wordt het vermelden van je nationaliteit dus overbodig. Een andere mogelijkheid is dat je Nederlander bent, maar een buitenlands klinkende achternaam hebt. In zo'n geval kan je er wel voor kiezen je nationaliteit (Nederlands dus) op je cv te zetten. Zo voorkom je dat er op nationaliteit wordt gediscrimineerd, ook al is discriminatie verboden.

Ondanks het verbod op discriminatie is uit onderzoek van CVSter gebleken dat sollicitanten met een buitenlands klinkende achternaam slechtere kansen hebben op de arbeidsmarkt. Hun cv’s worden minder vaak geopend en ze worden minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wil je meer weten over ons onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt bij mensen met een migratieachtergrond? Lees het onderzoek dan hier

Als je uit een ander land komt

Ben je buitenlander en solliciteer je bij een Nederlandse onderneming, dan zou je buitenlandse nationaliteit je in de weg kunnen zitten en kun je deze dus beter niet op je cv zetten. We gaven hierboven al aan dat discriminatie bij de wet verboden is, maar dat biedt je geen garanties. Ook al spreek je goed Nederlands en mag je hier gewoon werken, kan het zijn dat je vanwege je buitenlandse nationaliteit wordt afgewezen. 

In een zeldzaam geval kan het zijn dat je jouw buitenlandse nationaliteit juist nadrukkelijk op je cv wilt vermelden. Voor sommige banen kan dit namelijk voordelig zijn, bijvoorbeeld wanneer vloeiend Duits wordt gevraagd en je van oorsprong Duits bent. Of bijvoorbeeld voor een baan bij een internationaal bedrijf, waar ze specifiek vragen om iemand met een internationale achtergrond. In zo'n geval zou het onverstandig zijn om dat gegeven weg te laten.

Als je een dubbele nationaliteit hebt

Als je een dubbele nationaliteit hebt, heb je geluk: dan mag je waarschijnlijk twee landen thuis noemen! Helaas kan je met een dubbele nationaliteit daar ook op gediscrimineerd worden, omdat bedrijven of instellingen je loyaliteit betwijfelen. Ook dit is strafbaar, maar aangezien handhaving op discriminatie weinig voorkomt, raden we je hier aan om je Nederlandse nationaliteit te vermelden, en je tweede nationaliteit niet. Behalve natuurlijk als die tweede nationaliteit juist van meerwaarde kan zijn, zoals in de voorbeelden hierboven. 

Een dubbele nationaliteit of een andere nationaliteit vermelden op je cv

Deze officiële schrijfwijze van je nationaliteit geldt ook voor andere nationaliteiten:

  • Nationaliteit: Engelse
  • Nationaliteit: Duitse
  • Nationaliteit: Turkse
  • Nationaliteit: Franse
  • Nationaliteit: Marokkaanse
  • Nationaliteit: Surinaamse
  • Nationaliteit: Griekse
  • Nationaliteit: Poolse
  • Nationaliteit: Amerikaanse
  • Nationaliteit: Zuid-Afrikaanse
  • enzovoort

Het woord Nederlandse zegt niets over je geslacht

Het woordje Nederlandse zegt dus iets over de nationaliteit, en niet over je geslacht. Daarom omschrijf je de nationaliteit van een Nederlandse man hetzelfde als de nationaliteit van een Nederlandse vrouw: zij hebben allebei de Nederlandse nationaliteit. Wil je toch duidelijk maken wat je geslacht is? Dan kun je dat apart vermelden in je persoonlijke gegevens. Dat kan handig zijn wanneer je een unisex naam hebt zoals Sam, Bo, Charlie, Dominique, Kim, Anne, Luca, Mattie, Mees, Nicky, Ezra etc. Ook wanneer je een buitenlandse of weinig voorkomende naam hebt en regelmatig merkt dat mensen niet goed weten of je een man of een vrouw bent, kan het slim zijn je geslacht te vermelden. 

Expert tip

Zowel je nationaliteit als je geslacht hoef je niet te vermelden in je cv. Maar soms kan het handig zijn onduidelijkheden te voorkomen. Je weet zelf het beste of dat voor jou van toepassing is, bijvoorbeeld omdat je een unisex naam hebt, en of je die onduidelijkheden direct in je cv wilt tackelen.

Hoe schrijf je je nationaliteit op je cv? - Conclusie 

  • Voor zowel mannen als vrouwen geldt, de juist schrijfwijze is: Nationaliteit: Nederlandse. Zo staat het ook op officiële documenten.
  • Ook mogelijk, maar minder gebruikelijk: Nationaliteit: Nederlands.
  • Of het wel of niet verstandig is om je nationaliteit op je cv te noemen, hangt er (helaas) vanaf of je wel of niet uit Nederland komt en op welke functie je solliciteert.
  • Heb je een dubbele nationaliteit, dan is het is aan jou of je er één, twee of geen vermeldt.
  • En, wellicht ten overvloede, je schrijft Nederlandse altijd met een hoofdletter.

Waarom correct schrijven belangrijk is bij sollicitaties

Het komt nog maar weinig voor dat je een eerste indruk op iemand maakt via het geschreven woord. En zelden is het belang ervan zo groot als bij een sollicitatie. Voor een goede eerste indruk is het van essentieel belang dat je cv en sollicitatiebrief foutloos zijn. 

Tijdens een sollicitatieprocedure ligt alles onder een vergrootglas. Bewust en onbewust vormt de recruiter zich een beeld van jou. Met een foutloze brief en cv laat jij zien dat je professioneel bent en oog voor detail hebt. Want dat is iets dat werkgevers graag in nieuwe medewerkers zien. 

Slim dat je online de juiste schrijfwijze van de Nederlandse nationaliteit hebt opgezocht. Je kunt dat ook bij andere taalkwesties doen. Ik raad je in elk geval aan om je brief en cv door anderen te laten nalezen. Zij kijken er met een frisse blik naar en zij zien wellicht andere dingen dan jij. 

Een andere tip is om in onze cv-maker de tekstsuggesties te gebruiken. Daarmee zit je altijd goed en je hebt meteen weer nieuwe inspiratie voor je cv of sollicitatiebrief!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief12 minuten leestijd
Hoe verwerk je een referentie in je sollicitatiebrief? (Met voorbeelden)
Hoe verwerk je een referentie in je sollicitatiebrief? (Met voorbeelden)
Carriere12 minuten leestijd
Handboek voor perfecte functienamen 2024 + voorbeelden
Handboek voor perfecte functienamen 2024 + voorbeelden
CV14 minuten leestijd
Referenties
Referenties
CV7 minuten leestijd
Hoe maak je een inspirerend cv?
Hoe maak je een inspirerend cv?
Alles Doorbladeren