1. Blog
 2. CV
 3. Vaardighedenanalyse: dit zetten mensen op hun cv
Geschreven door Susan ShorSusan Shor

Vaardighedenanalyse: dit zetten mensen op hun cv

13 minuten leestijd
Vaardighedenanalyse: dit zetten mensen op hun cv
Kunstwerk door:Antonina Kasyanikova
Probeer je je lijst met vaardigheden in te korten? Dan wil je weten met welke vaardigheden jij je kan onderscheiden van de massa en welke skills je gerust kunt schrappen zonder puntenverlies in het ATS. Onze analyse van miljoenen sollicitaties laat je precies zien welke vaardigheden en cursussen andere werkzoekenden op hun cv zetten.

Wat is erger: een dertien-in-een-dozijn cv, of een cv waarop je een belangrijke vaardigheid weglaat omdat iedereen die er al op zet? Het kan best lastig zijn om de balans te vinden tussen je onderscheiden van je concurrentie en toch alle vaardigheden te noemen waarnaar werkgevers op zoek zijn. 

In een goed vaardighedenoverzicht zet je niet alleen alle vaardigheden waar de werkgever om vraagt, maar leg je ook je eigen specifieke sterke punten langs de meetlat van de minimale functie-eisen. Hoe meer informatie je hebt, des te makkelijker je een goed vaardighedenoverzicht kunt maken waarmee je door het automatische Applicant Tracking System komt én de recruiter overhaalt je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

In dit blogartikel vind je een analyse die CVster.nl in het tweede kwartaal van 2023 heeft uitgevoerd met bijna 7 miljoen cv's uit 30 landen over de hele wereld. We laten je in detail zien welke vaardigheden en cursussen je concurrenten op hun cv zetten.

Belangrijkste vaardigheden die mensen wereldwijd op hun cv zetten

Het zal je niet verbazen dat werkgevers in verschillende landen (en verschillende branches) verschillende vaardigheden belangrijk vinden. Toch steekt de top 5 van vaardigheden met kop en schouders boven de rest uit. Op een gemiddelde werkdag gebruik je veel meer vaardigheden dan je op je cv kwijt kunt. Maar een paar daarvan zijn echt belangrijk en gewild bij werkgevers.

Samenwerken is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Niet gek dus, dat teamwork wereldwijd de ranglijst van belangrijke vaardigheden aanvoert. Maar liefst 24% van de sollicitanten noemt deze vaardigheid. Die wordt wel op de voet gevolgd door communicatie en Microsoft Office, beide met 22%. Met snel leren (18%) en aanpassingsvermogen (16%) is de top 5 compleet.

Wat opvalt, is dat vier van deze vijf vaardigheden soft skills zijn. Deze 'zachte vaardigheden' zijn populair onder recruiters en zijn tegelijkertijd lastiger te leren dan hard skills, zoals omgaan met Excel. Deze cijfers laten ook zien dat voor bijna alle beroepsgroepen ongeveer dezelfde soft skills populair zijn, terwijl het bij hard skills gaat om beroepsspecifieke kennis.

Expert tip

De meest gewilde vaardigheden

Hoe goed komen de vaardigheden die sollicitanten op hun cv zetten overeen met de vaardigheden die werkgevers zoeken? Hier is de top 10 van meest gewilde vaardigheden voor 2023 volgens LinkedIn, met het percentage cv's waarop ze volgens onze analyse voorkomen.

 1. Management
 2. Communicatie (22%)
 3. Klantenservice (5%)
 4. Leiderschap (1%)
 5. Verkoop
 6. Projectmanagement
 7. Onderzoek
 8. Analytische vaardigheden (in onze analyse krijgt probleemoplossend vermogen 2%)
 9. Marketing
 10. Teamwork (24%)

Communicatie scoort hoog

Wereldwijd scoort teamwork gemiddeld het hoogst, maar communicatie staat in de meeste individuele landen op de eerste plek. Niet vreemd, want kan jij een baan bedenken waarbij het niet nodig is om informatie en ideeën uit te wisselen met anderen?

In bepaalde landen wordt deze vaardigheid op meer dan de helft van alle cv's genoemd, en in sommige zelfs veel meer. In Australië is communicatie zo belangrijk dat maar liefst 94,3% van de sollicitanten deze vaardigheid op het cv zet. De Verenigde Staten staan in deze categorie met 84,1% op de tweede plek, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (66,5%), Egypte (62,5%), Canada (58,8%) en India (52,3%).

Expert tip

Maak het specifiek

Het lijkt misschien logisch om op je cv te zetten dat je goede communicatieve vaardigheden hebt. Maar als je jezelf wilt onderscheiden van de rest, kun je deze vaardigheden beter specifieker beschrijven.

Denk bij het opstellen van je vaardighedenoverzicht aan de vier belangrijkste vormen van communicatie:

 1. Mondeling
 2. Non-verbaal
 3. Schriftelijk
 4. Visueel

Klik hier om de afbeelding op volledige grootte te zien

Belangrijkste cursussen die mensen wereldwijd op hun cv zetten

Een manier om te bewijzen dat je een bepaalde vaardigheid hebt, is door relevante cursussen op je cv te zetten. Cursussen op het gebied van communicatie komen dan ook op heel veel cv's voor.

Cursussen als 'Communicatie voor gevorderden' en 'Effectief communiceren' worden wereldwijd door 19% van alle sollicitanten op het cv gezet. Op de tweede plek staat een andere vorm van communicatie: zakelijke digitale marketing wordt genoemd op 15% van alle cv's. De enige andere cursus die meer dan 10 procent scoort is EHBO met 13%. En met talen (8%) en projectmanagement (6%) is de top 5 van cursussen compleet. Nog 17 andere cursussen worden genoemd door minimaal 1% van de werkzoekenden over de hele wereld.

De reden voor deze grote spreiding in genoemde cursussen is dat hard skills, de specifieke vaardigheden die je nodig hebt voor een bepaalde functie, kunnen worden aangeleerd en dat die kennis gemakkelijker via cursussen kan worden geleerd en aangetoond. 

Klik hier om de afbeelding op volledige grootte te zien

Patronen in vaardigheden

Onze analyse laat verschillende patronen zien in het cv-onderdeel vaardigheden. In de meeste landen staan op minder dan 50% van de cv's dezelfde vaardigheden. Met andere woorden, in deze landen noemen sollicitanten hier een breder scala. In zowel Australië als de Verenigde Staten stond de volledige top 5 van vaardigheden echter op bijna de helft van alle cv's. Dat betekent dat de vaardighedenoverzichten in die landen nogal op elkaar lijken. En bij al die vaardigheden gaat het om soft skills.

Zoals al eerder gezegd, is de belangrijkste vaardigheid in Australië communicatie (94,3%). Dit wordt gevolgd door teamwork (66,8%), snel leren (58,5%), klantenservice (56%) en het vermogen onder druk te werken (53,2%).

Voor het gemiddelde Amerikaanse cv geldt ongeveer hetzelfde, alleen wordt de plek van werken onder druk hier ingenomen door aanpassingsvermogen (47,1%). De rest van de lijst: communicatie (84,1%), teamwork (52,3%), klantenservice (50,3%) en snel leren (48,8%).

Vergelijk dit eens met Finland. Hier komen de genoemde vaardigheden voor minder dan 10% overeen. De meest genoemde vaardigheid is Microsoft Office, maar dit staat slechts op 8,8% van alle cv's.

Patronen in cursussen

Zoals we hierboven al zagen, laten cv's veel minder overeenkomsten zien in cursussen dan in vaardigheden. In veel landen wordt de top 3 van cursussen op minder dan 1% van de cv's genoemd. Dit kan ook komen doordat niet elke sollicitant al zijn gevolgde cursussen op zijn cv zet.

Een uitzondering op dit patroon zien we in Egypte, waar bijna 5% van de sollicitanten het Europees Computer Rijbewijs op het cv zet (een diploma voor basis computervaardigheden; internationaal zowel ECDL (European Computer Driving License) als ICDL (International Computer Driving Licence) genoemd). Bovendien worden taalcursussen genoemd op 4,7% van de cv's.

In Finland is een cursus voedselveiligheid populair; deze komt op 9,8% van alle cv's voor. En in Denemarken noemt 5,5% van de sollicitanten een cursus EHBO, net als 2,8% van de Noren. In Mexico lijkt de top 3 sprekend op de internationale lijst, met communicatie voor gevorderden (3,7%), zakelijke digitale marketing (2,8%) en talen (1,5%).

Lokale focus - Nederland

Nederland is een land van pleasers, als je naar de top 5 van vaardigheden kijkt. Op nummer 1 staat ‘vriendelijk’. Deze vaardigheid komt voor op 20,3% van alle cv's in Nederland. Het enige andere land waar vriendelijkheid in de top 5 staat, is België. Wereldwijd wordt deze vaardigheid slechts op 2% van alle cv's genoemd. Nederlandse werkzoekenden zijn leergierig, flexibel, betrouwbaar en coöperatief. 

Bijna 5% van de Nederlandse sollicitanten noemt een EHBO-cursus op het cv, gevolgd door milieukunde en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook Australiërs nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus: dit is het enige andere land waar deze cursus ook voorkomt in de top 3.

Belangrijkste punten:

 1. Als je een vaardighedenoverzicht voor je cv gaat maken, moet je eerst goed nadenken op welke van je vaardigheden je de aandacht wilt vestigen. En daarvoor moet je weten waar je toekomstige werkgever om vraagt.
 2. Gebruik de informatie uit onze analyse van bijna 7 miljoen cv’s wereldwijd. Daarmee geeft CVster.nl jou een concurrentievoordeel.
 3. Zet niet het algemene 'communicatie' als vaardigheid op je cv, maar bedenk welke specifieke vaardigheden er onder die paraplu vallen.
 4. Werkgevers in verschillende branches, landen en culturen zijn op zoek naar verschillende vaardigheden.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief22 minuten leestijd
Hoe lang moet een sollicitatiebrief zijn?
Hoe lang moet een sollicitatiebrief zijn?
CV14 minuten leestijd
Hobby's en interesses op je cv vermelden
Hobby's en interesses op je cv vermelden
CV20 minuten leestijd
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
CV14 minuten leestijd
Handicap vermelden op je cv: ja of nee?
Handicap vermelden op je cv: ja of nee?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren