1. Blog
  2. CV
  3. Wel of niet doen: geboorteplaats op cv vermelden?
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Wel of niet doen: geboorteplaats op cv vermelden?

5 minuten leestijd
Wel of niet doen: geboorteplaats op cv vermelden?
Geboorteplaats op je cv vermelden: wel of niet doen? In deze blogs lees je hoe je de afweging maakt.

Je geboorteplaats op je cv vermelden. Voor de één is het vanzelfsprekend, de ander moet er goed over nadenken. Vooral als je tijdens eerdere sollicitatieprocedures te maken hebt gekregen met discriminatie. In deze blog leg ik je de voors en tegens uit van een geboorteplaats op je cv en hoe je een juiste afweging kunt maken.

Is een geboorteplaats verplicht op een cv?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je geboorteplaats op je cv vermelden is niet verplicht.

Waarom geen geboorteplaats op je cv?

Er kunnen meerdere redenen zijn om je geboorteplaats niet te vermelden op je cv. Een praktische reden is ruimtegebrek. Een cv is doorgaans maximaal 1 of 2 A4’tjes lang. Aangezien een geboorteplaats op je cv niet verplicht is, kun je die regel misschien beter gebruiken voor een ander doel.

Voor sommige sollicitanten is het noemen van een geboorteplaats iets waar ze goed over nadenken. Vooral wanneer discriminatie om de hoek komt kijken. Hoewel discriminatie strafbaar is in Nederland (het staat zelfs in artikel 1 van de Grondwet), komt het bij sollicitatieprocedures nog regelmatig voor. Dat bleek ook uit ons eigen onderzoek.

Hoewel steeds meer bedrijven er actief op letten dat zij niet discrimineren bij sollicitatieprocedures, sommige bedrijven er (intern) onderzoek naar laten doen of zelfs anoniem solliciteren in het leven roepen, wordt er nog altijd gediscrimineerd op basis van afkomst, achternaam, leeftijd of geslacht. Om dezelfde redenen worstelen sommige sollicitanten met de vraag: welke achternaam zet je op je cv?

Als je een migratieachtergrond hebt en wilt voorkomen dat jouw cv op voorhand al op de ‘nee-stapel’ belandt, kan het slim zijn om je geboorteplaats achterwege te laten. Jij wilt immers beoordeeld worden op je kwaliteiten, niet op je achtergrond.

Is het strafbaar om te liegen op je cv?

Als je in het verleden te maken hebt gehad met discriminatie, kan de verleiding groot zijn om te liegen op je cv. Je noemt bijvoorbeeld een andere geboorteplaats of verzint een oer-Hollandse achternaam.

Dit is echter niet slim om te doen. Om te beginnen willen werkgevers betrouwbare werknemers in dienst. Als je de baan krijgt op basis van een leugen, en je werkgever komt later alsnog achter de waarheid, volgt meestal ontslag op staande voet.

Daarnaast is liegen op je werk natuurlijk vermoeiend en kan het ook bij toekomstige banen tot reputatieschade leiden.

Daarnaast is het strafbaar om te liegen op je cv. In artikel 225 van het wetboek van strafrecht staat dat het vervalsen van documenten strafbaar is. Vervalste documenten, diploma’s of een cv met verzonnen feiten kan in het ergste geval leiden tot een celstraf en/of fikse geldboete.

In dat geval kun je je geboorteplaats dus beter gewoon weglaten op je cv.

Wat mag er niet gevraagd worden bij een sollicitatiegesprek?

Stel: je noemt je geboorteplaats niet op je cv. Mag een potentiële werkgever er dan naar vragen tijdens een sollicitatiegesprek? Het antwoord is ‘nee’.

Het is wettelijk zo bepaald dat tijdens een sollicitatieprocedure alleen vragen mogen worden gesteld die relevant zijn voor de functie. Vragen over je privésituatie of gezondheid mogen dus niet gesteld worden. Gebeurt dat toch? Dan ben je niet verplicht om antwoord te geven.

Waarom wel geboorteplaats op je cv?

Voor andere sollicitanten is het vermelden van hun geboorteplaats op hun cv een vanzelfsprekendheid. Net als het vermelden van hun geslacht of nationaliteit. Ze zien het als een ‘gewoonte’. En het noemen van je geboorteplaats kan ook in je voordeel werken!

Bijvoorbeeld als je wilt werken bij een groot bedrijf dat veel internationale contacten heeft en daarom een multicultureel team wil. Of als je gaat solliciteren in je geboortestad. Dan kan je geboorteplaats je net dat streepje voor geven. Al helemaal wanneer je bijvoorbeeld gids wilt worden of bij de gemeente gaat solliciteren.

Waar vermeld je je geboorteplaats op je cv?

Of je je geboorteplaats op je cv vermeldt of niet, is dus een eigen keuze. Het is niet verplicht, maar het mag wel. Als je je geboorteplaats wilt noemen, is de beste plek om dat te doen onder het kopje ‘personalia’. Je vermeldt dan je geboorteplaats achter of onder je geboortedatum.

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij de indeling van je cv? Dan ben je bij CVster.nl aan het juiste adres. In onze online cv-maker vind je tal van bewezen effectieve en mooie templates. Zowel voor je cv als motivatiebrief! Wij hebben het opmaakwerk voor je gedaan, jij hoeft alleen nog je gegevens in te vullen.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief16 minuten leestijd
10 tips voor een goede afsluiting in je sollicitatiebrief
10 tips voor een goede afsluiting in je sollicitatiebrief
CV14 minuten leestijd
De volgorde van onderdelen op je cv
De volgorde van onderdelen op je cv
Carriere8 minuten leestijd
25 jaar in dienst? Alles wat je moet weten over een 25-jarig jubileum en bonussen
25 jaar in dienst? Alles over de jubileumbonus en cadeaus!
CV19 minuten leestijd
Zachte vaardigheden voor op je cv: ontdek alles over soft skills
Soft skills op je cv vermelden - tips
Alles Doorbladeren