1. Blog
  2. Sollicitatiebrief
  3. Onderzoek: hoe verschillen sollicitatiebrieven wereldwijd?
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

Onderzoek: hoe verschillen sollicitatiebrieven wereldwijd?

7 minuten leestijd
Onderzoek: wereldwijde verschillen in sollicitatiebrieven
Kunstwerk door:Antonina Kasyanikova
Solliciteren gebeurt natuurlijk overal. Maar hoe solliciteren werkzoekenden in verschillende landen naar een baan? Ziet een Nederlandse sollicitatiebrief er anders uit dan elders? Om de verschillen bloot te leggen, analyseerde CVster.nl ruim 350.000 sollicitatiebrieven uit 19 landen.

Nederlandse sollicitanten in top 5 langste brieven

Nederlandse sollicitanten blijken relatief lange sollicitatiebrieven te schrijven. Gemiddeld hebben ze er 275 woorden voor nodig. In slechts vier andere landen beschrijft een sollicitant zijn motivatie gemiddeld met meer woorden. 

Denen zijn de enige die gemiddeld meer dan 300 woorden gebruiken in hun sollicitatiebrief. Brazilianen zijn het kortst van stof: zij benadrukken waarom zij geschikt zijn voor een baan in iets meer dan 150 woorden.

Italianen en Britten schrijven langste zinnen

Hoe lekker leest zo’n sollicitatiebrief voor een recruiter? Met name Italiaanse recruiters moeten zich door lange zinnen heen worstelen. Gemiddeld gebruiken Italiaanse sollicitanten namelijk 23 woorden per zin.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden

Heb je een goede sollicitatiebrief nodig? Gebruik ons stappenplan voor het schrijven van een opvallende en overtuigende sollicitatiebrief. Hiermee haal je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek binnen!

Ook Britten blijken van lange zinnen te houden. Zij formuleren zinnen van gemiddeld 22 woorden. In Nederland zijn zinnen een stuk compacter, namelijk met ongeveer 17 woorden per zin. Canadezen zetten een punt na iedere tien woorden en schrijven daarmee de kortste zinnen.

Aanhef verschilt tussen landen

Ook de aanhef die het meest wordt gebruikt verschilt per land. In Nederland, evenals in vijf andere landen, richten sollicitanten de brief het vaakst aan ‘meneer/mevrouw’. In veel Engelstalige landen, waaronder Australië, Canada en de Verenigde Staten, wordt een brief direct gericht aan de wervingsmanager. 

In enkele andere landen blijkt een bepaalde sekse de voorkeur te genieten. Indiërs richten hun brief aan ‘meneer de manager’ en ook in Italië, Spanje en Tsjechië is de aanhef overwegend mannelijk. Belgische en Duitse sollicitanten richten hun brief het vaakst aan een vrouw.

Meest gebruikte aanhef Landen
Meneer/mevrouw Groot-Brittannië, Indonesië, Maleisië, Nederland, Polen, Zuid-Afrika
Wervingsmanager Australië, Brazilië, Canada, Mexico, Verenigde Staten
Meneer Italië, Spanje, Tsjechië
Mevrouw België, Duitsland 
Meneer de manager India

 

Enkel Tsjechen beginnen brief meestal niet met ‘ik’

In vrijwel ieder land begint een sollicitatiebrief het vaakst met ‘ik’. Enkel in Tsjechië wordt een ander woord gekozen: ‘onlangs’. Australiërs beginnen het meest over zichzelf, in bijna de helft van alle brieven. In Nederland begint 18,1% van alle brieven met ‘ik’.

Het gebruiken van een tijdsaanduiding als start voor een sollicitatiebrief is naast in Tsjechië overigens in de andere landen ook geen uitzondering. In alle onderzochte landen staan woorden als ‘wanneer’ of ‘nadat’ ook in de top 10 woorden waarmee een sollicitant de brief opent.

Belgen en Britten die een baan zoeken, starten hun brief bovendien regelmatig beleefd. Onder de 10 meest gebruikte openingswoorden in die landen, bevindt zich ook het woord ‘graag’.  

Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief? Schrijfgids + voorbeeld voor een perfecte open sollicitatie
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief? Schrijfgids + voorbeeld voor een perfecte open sollicitatie

Wil je in 2023 aan de slag bij jouw favoriete werkgever maar is er geen vacature? Dan kun je een open sollicitatie schrijven. Maar hoe werkt zo’n open sollicitatie en hoe schrijf je een opensollicitatiebrief? In dit artikel laten we zien hoe je een goede opensollicitatiebrief schrijft en geven we je bruikbare voorbeelden die je eenvoudig kunt aanpassen voor jouw open sollicitatie.

Werk staat meestal centraal, maar niet in Nederlandstalige brieven

In de meeste landen worden de woorden ‘werk’ of een werkwoordvervoeging van werken het vaakst in sollicitatiebrieven gebruikt. In Nederland en België zit dat net anders. In Nederlandstalige brieven is ‘graag’ namelijk het meest gebruikte woord. 

De lijst met meest voorkomende woorden verschilt verder niet heel sterk tussen de verschillende landen. Wat wel opvalt, is dat veel sollicitanten met name focussen op wat ze al kunnen, en minder op de ontwikkeling die ze hopen te maken in de beoogde functie.  

Het is overal gebruikelijk om in een sollicitatiebrief te spreken over bijvoorbeeld ‘ervaring’ en ‘vaardigheden’, terwijl ‘ontwikkelen’ en ‘kans’ minder vaak hoog in de top 10 staan.

Meest voorkomende woord Landen
Werk Verenigde Staten, Australië, Canada, Zweden, Denemarken, Spanje, Groot-Brittannië, Brazilië, Mexico, Indonesië, India, Zuid-Afrika
Graag Nederland, België
Functie Italië, Tsjechië
Ervaring Duitsland, Maleisië

Onderzoeksmethode

Hoe zien sollicitatiebrieven er meestal uit, en zijn er verschillen tussen landen? Om daar een antwoord op te geven, heeft CVster.nl van duizenden sollicitatiebrieven wereldwijd onderzocht hoe lang deze zijn en hoe het woordgebruik verschilt. In totaal zijn er 361.312 brieven geanalyseerd, waarvan 48.302 van Nederlandse werkzoekenden.

Internationaal solliciteren?

Wie over de grens gaat solliciteren, heeft vaak een sollicitatiebrief in een andere taal nodig. We schreven twee artikelen om je daarbij te helpen. Voor mensen die in Duitsland aan de slag willen, is Hoe schrijf je een Duitse sollicitatiebrief? een mooi vertrekpunt. Ga je bij een bedrijf werken waar Engels de voertaal is of buiten Nederland aan de slag? Dan helpt het artikel Hoe schrijf je een Engelse sollicitatiebrief? je bij het schrijven van een goede cover letter. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere22 minuten leestijd
Solliciteren met een psychische aandoening - zo pak je het aan
Solliciteren met een psychische aandoening - zo pak je het aan
Carriere12 minuten leestijd
Spam van recruiters: wat doe je eraan?
Spam van recruiters: wat doe je eraan?
Carriere23 minuten leestijd
14 belangrijke timemanagement vaardigheden (met tips en voorbeelden voor je cv)
14 timemanagement vaardigheden (en hoe je ze op je cv zet)
CV14 minuten leestijd
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Alles Doorbladeren