Met meer dan een miljard leden verspreid over 200 landen is het geen verrassing dat LinkedIn een van de populairste methoden ter wereld is voor het vinden van en solliciteren op vacatures.
Door een indrukwekkend LinkedIn-profiel te maken en daar je cv aan toe te voegen, trek je sneller recruiters aan en leg je het fundament voor het opbouwen van een ijzersterk professioneel netwerk. Wel is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in de verschillende manieren waarop je je cv op LinkedIn kunt uploaden. In dit artikel komen drie opties aan bod, zodat je een methode kunt kiezen die bij je past.
Je kunt een goed, volledig ingevuld LinkedIn-profiel in principe als een soort online cv zien, maar het feit is wel dat niet iedereen (toegang tot) LinkedIn heeft of hier gebruik van maakt. Daarom is het belangrijk om ook altijd een apart, ‘klassiek’ cv te hebben. Deze kun je vervolgens toevoegen aan of integreren met je profiel.
In dit artikel lees je:
- Waar en op welke manieren je je cv kunt uploaden
- Wat de voor- en nadelen zijn van je cv op LinkedIn plaatsen
- Hoe je een cv kunt verzenden via LinkedIn
Met een goed LinkedIn-profiel en daaraan toegevoegd cv kun je potentiële werkgevers bereiken zonder dat je überhaupt een e-mail hoeft te verzenden. Daarmee zorg je dat je altijd vooraan paradeert op de banenmarkt en maak je sollicitatieprocedures zo comfortabel mogelijk voor jezelf.
Is het verstandig om je cv op LinkedIn te zetten?
Met een cv op je profiel trek je sneller de aandacht van recruiters. Maar hoewel het verstandig is om relevante informatie toe te voegen aan ingebouwde secties zoals ‘werkervaring’ of ‘opleiding’, geldt dat het niet altijd raadzaam is om je volledige cv op de website te plaatsen. Lees verder om voor- en nadelen te ontdekken.
Hoe voeg je een cv toe aan je LinkedIn-profiel
Er zijn drie verschillende manieren om je cv te uploaden op LinkedIn. Hieronder lees je welke dat zijn en met welke voor- en nadelen de verschillende opties gepaard gaan:
1. Gebruik de functie ‘uitgelichte media’ om je cv op LinkedIn te uploaden
Als je wil dat recruiters je volledige cv kunnen inzien zoals deze er ook op papier uitziet, kun je het originele bestand aan je profiel toevoegen. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door deze als mediabestand te uploaden en vervolgens uit te lichten. Je cv zal dan een van de eerste dingen zijn die recruiters zien wanneer ze op je profiel belanden.
Zorg ervoor dat je cv duidelijk is getiteld is en gebruik eventueel hoofdletters. Idealiter staat je cv helemaal links op je pagina. Als je ook andere documenten plaatst, moeten die minder opvallen.
Zo upload je je cv op LinkedIn:
1. Ga naar je profielpagina
2. Klik op ‘onderdeel toevoegen’
3. Ga naar ‘aanbevolen’ en klik vervolgens op ‘uitgelicht item toevoegen’
4. Selecteer je cv-bestand
Voordelen: Als je wil dat je recruiters je volledige cv kunnen inzien zoals deze er ook op papier uitziet, is dit een eenvoudige en doeltreffende manier om dat voor elkaar te krijgen.
Nadelen: LinkedIn is op zo’n manier opgezet, dat een volledig ingevuld profiel in feite als cv dient. Het los toevoegen van je cv kan daarom een beetje dubbelop of omslachtig zijn en het idee geven dat je niet zo bekwaam bent in het gebruiken van het platform. Bovendien staan er misschien onderdelen op je cv waarvan je niet wil dat iedereen ze zomaar kan inzien.
Hoe post ik mijn cv op LinkedIn?
Een alternatief voor de ‘uitgelichte media’-optie is om eenvoudigweg een post te plaatsen waarin je je cv opneemt. Een post is minder zichtbaar op je profiel, maar trekt de eerste dagen wel de aandacht van interessante connecties die door hun feed scrollen. Voor een optimaal effect is het natuurlijk ook belangrijk dat je een interessant bijschrift typt.
Om je cv te plaatsen, ga je eerst naar de startpagina en klik je vervolgens op ‘bericht plaatsen’. Daarna schrijf je een bericht zoals je dat op elk ander platform zou doen. Vergeet natuurlijk niet om te klikken op ‘document toevoegen’ en het juiste bestand te selecteren voordat je je bericht de wijde wereld in stuurt.
2. Voeg cv-informatie toe aan elke sectie van je profiel
Als je doel is om relevante informatie te delen, maar niet per se het document zelf, dan kun je er ook voor kiezen om je werkervaring en professionele vaardigheden in je profiel te integreren.
Het komt misschien wat lui over als je informatie van je cv simpelweg kopieert en plakt. LinkedIn biedt namelijk veel ruimte voor tekst. Benut deze ruimte door toelichtingen te geven. Let er ook op dat je informatie op je LinkedIn-profiel algemeen houdt, zodat je van verschillende soorten recruiters aandacht trekt. Anders dan wanneer je solliciteert, stem je je informatie dus niet af op een bepaalde functie. In plaats daarvan deel je een uitgebreide professionele profielschets van jezelf.
Zo voeg je cv-informatie toe aan je profiel:
1. Navigeer naar je profiel
2. Klik op ‘onderdeel toevoegen’
3. Gebruik het submenu om naar verschillende secties zoals ‘functie’, ‘vaardigheden’ en ‘opleiding’ te navigeren
4. Kopieer en plak de informatie van je cv in de daarvoor ontworpen tekstvakken en vul eventueel aan met extra informatie
Voordelen: Met deze methode benut je de verschillende functies van het platform optimaal. Je geeft daarmee een volledig beeld van je carrièrepad en toont aan dat je vertrouwd bent met het platform, wat je professionele imago ten goede komt.
Nadelen: Een goed ingevuld profiel is een fantastische aanvulling op je cv , maar kan deze niet vervangen als je gaat solliciteren. Houd het originele bestand daarom altijd paraat voor wanneer je deze nodig hebt.
Hoe post ik mijn cv op LinkedIn zonder dat mijn werkgever hierachter komt?
Er is geen manier om te garanderen dat je werkgever er niet achterkomt dat je aanpassingen hebt gemaakt op je LinkedIn-profiel. Wel kun je een aantal dingen doen om de kans daarop te minimaliseren.
Navigeer naar je profiel en ga vervolgens naar ‘instellingen’. Hier vind je een paar verschillende opties, zoals:
- ‘Profielupdates delen met uw netwerk’ uitschakelen onder het kopje ‘zichtbaarheid’.
- ‘Opties voor het bekijken van profielen’ op privémodus zetten onder het kopje ‘zichtbaarheid’.
- Je werkgever en collega’s blokkeren, zodat ze je profielupdates niet kunnen zien. Dit doe je door naar hun profiel te gaan en vervolgens onder ‘melden of blokkeren’ voor blokkeren te kiezen.
Je kunt ook besluiten om nog een stap verder te gaan en je werkgever en collega’s uit je netwerk te verwijderen. Ze krijgen hier geen melding van, maar als ze naar je profiel gaan kunnen ze wel zien dat ze niet langer een connectie met je hebben. Dat roept natuurlijk de nodige vragen op, dus houd daar rekening mee.
Een andere belangrijke tip: sla uitnodigingen om elkaar toe te voegen van mensen met heel weinig connecties liever af. Dit zijn soms nepprofielen. Je weet maar nooit wanneer een manager deze gebruikt om stiekem op je profiel te kijken.
Uiteraard is het niet altijd nodig om profielupdates te proberen te verbergen. Je kunt tenslotte gewoon tegen je werkgever zeggen dat je het als professional belangrijk vindt om een up-to-date profiel te hebben.
Het is belangrijk om te onthouden dat je wijzigingen in je profiel hebt aangebracht die je zichtbaarheid aantasten. Soms zul je ze na verloop van tijd weer willen terugveranderen. Normaal gesproken is het delen van updates tenslotte juist een goede zet om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
3. LinkedIn's ‘eenvoudig solliciteren’-functie gebruiken
Met een ontelbaar aantal vacatures in een op maat gemaakte feed is het geen wonder dat LinkedIn is uitgegroeid tot een grote favoriet onder de banenzoekers. Met de ‘eenvoudig solliciteren’-functie kun je je cv en andere gegevens eenvoudig toevoegen en je sollicitatie direct indienen.
Deze optie is alleen beschikbaar voor werkgevers die hiervoor betalen en er dus bewust voor kiezen om via LinkedIn te werven. Als er geen ‘eenvoudig solliciteren’-knop bovenaan een vacature staat, betekent dit dat je naar de website van het betreffende bedrijf moet om op de ouderwetse manier te solliciteren.
Wees je ervan bewust dat je bij deze manier van solliciteren gebonden bent aan een gestandaardiseerd format en dus geen volledige controle hebt over wat je wel of niet opstuurt. Bij de klassieke sollicitatie per mail kun je wel volledig op maat gemaakte documenten opsturen. Als je bijvoorbeeld ergens een toelichting op wil geven en het format daar geen ruimte voor laat, kun je dus beter per mail solliciteren in plaats van LinkedIn te gebruiken.
Volgens LinkedIn zelf gebruiken wekelijks 40 miljoen mensen LinkedIn om naar banen te zoeken en worden er elke minuut zes mensen via het platform aangenomen.
Zo solliciteer je via LinkedIn:
1. Ga naar de gewenste vacature
2. Klik op ‘eenvoudig solliciteren’ net onder de kop van de vacature
3. Klik in het pop-upvenster op ‘upload cv’
4. Navigeer naar het cv-bestand op je computer
5. Ga verder met het invullen van de nodige gegevens en beantwoord aanvullende vragen voordat je op de verzendknop drukt
Voordelen: Dit is de beste manier om je cv te uploaden en verzenden als je via LinkedIn wil solliciteren.
Nadelen: Omdat je je cv naar slechts één werkgever stuurt, wordt deze niet gezien door andere recruiters die op je profiel belanden.
Als werkgevers de mogelijkheid bieden om via meerdere kanalen je sollicitatie op te sturen, maak hier dan gebruik van. Je kunt dan gebruikmaken van LinkedIn en je cv daarnaast ook via de gebruikelijke kanalen van de werkgever versturen. Bekijk de originele vacaturepagina van het bedrijf op de website, want daar staat meestal een e-mailadres waar je je cv en sollicitatiebrief naartoe kunt mailen.
Onthoud: de best voorbereide kandidaten maken de grootste kans om een droombaan binnen te slepen. Naast het finetunen van je LinkedIn-profiel is het daarom ook verstandig om gebruik te maken van onze professionele cv-templates. In de bibliotheek vind je ter inspiratie meer dan 300 voorbeelden van cv’s die op specifieke functies zijn afgestemd. Veel succes!
Belangrijkste punten
Recruiters en werkgevers spenderen veel tijd op LinkedIn wanneer ze op zoek zijn naar talentvolle kandidaten. Daarom is het raadzaam je profiel tiptop in orde te maken en cv-informatie op je profiel weer te geven. Houd de LinkedIn-vacatures van recruiters nauwlettend in de gaten en dien je sollicitatie pas in wanneer je profiel 100% af is. Je kunt er tenslotte op rekenen dat recruiters die via LinkedIn werven hetzelfde platform zullen gebruiken om je te beoordelen. Wees geduldig en besteed tijd aan het nodige voorwerk. Solliciteren zal je daarna makkelijker afgaan.
Belangrijke punten om rekening mee te houden:
- Er zijn meerdere methoden om je cv via LinkedIn te delen, waaronder de ‘uitgelichte media’-functie, door cv-informatie in de juiste secties in te vullen of door het originele bestand te posten.
- Over het algemeen is het niet nodig om een pdf te uploaden, gezien het platform al speciale secties heeft waarin je belangrijke werkgerelateerde informatie kunt delen.
- De ‘eenvoudig solliciteren’-functie biedt je de mogelijkheid om je cv direct te delen met werkgevers die op zoek zijn naar nieuw talent.
- Hoewel er geen manier is om te voorkomen dat je werkgever je cv op LinkedIn tegenkomt, zijn er wel manieren om de kans daarop te minimaliseren.