1. Blog
  2. CV
  3. LinkedIn op je cv, ja of nee?
Geschreven door Paul DruryPaul Drury

LinkedIn op je cv, ja of nee?

12 minuten leestijd
LinkedIn op je cv, ja of nee?
Kunstwerk door:Liza Gagarina
Een informatief LinkedIn-profiel kan je als werkzoekende heel goed van pas komen. Wanneer zet je LinkedIn wel of niet op je cv?

Op je LinkedIn-profiel kun je als werkzoekende veel meer vertellen dan op je cv.

Je kunt er naast tekst bijvoorbeeld ook afbeeldingen en video inzetten, en laten zien dat je een actief netwerk hebt. Je LinkedIn profiel kan daarmee een goede informatiebron zijn voor een potentiële werkgever die graag iets meer wil weten over zijn of haar nieuwe werknemer. Het is een goede aanvulling op je sollicitatiebrief en cv.

Het antwoord op de vraag “LinkedIn op je cv, ja of nee?” is dus voor veel mensen zonder meer “ja, zeker doen!” en voor anderen “ja, dat zou je kunnen doen”. Maar dan wel alleen als je een goed LinkedIn-profiel hebt.

In dit artikel bekijken we de ins en outs van LinkedIn op je cv. We stellen onder meer de volgende vragen:

  • Waarom moet ik LinkedIn op mijn cv zetten?
  • Waar zet ik LinkedIn op mijn cv?
  • Voor wie heeft LinkedIn voordelen?
  • Wanneer is het beter om geen LinkedIn-profiel op mijn cv te zetten?

Als werkzoekende moet je elke gelegenheid aangrijpen om jezelf aan te prijzen. Met LinkedIn kun je op een heel nieuwe manier je verhaal vertellen.

Expert tip

Kijken werkgevers naar LinkedIn? Als jij een nieuwe medewerker moest aannemen voor een belangrijke functie binnen je bedrijf, zou je dan niet eerst zoveel mogelijk informatie over deze persoon proberen te vinden? Uit onderzoek is gebleken dat 95 procent van de recruiters het LinkedIn-profiel van sollicitanten bekijkt – ongeacht of dit op het cv wordt genoemd. Als je het je toekomstige baas makkelijk wilt maken, zet je dus een link naar je LinkedIn-profiel op je cv. 

Waarom moet ik LinkedIn op mijn cv zetten?

In de afgelopen tien jaar is LinkedIn een belangrijke factor geworden in het zoeken naar werk. 

Hier vind je banen, en hier word je als sollicitant gevonden. Je kunt netwerken met potentiële werkgevers, de meest invloedrijke recruiters in jouw branche volgen en interessante artikelen van prominente denkers lezen om je te helpen bij jouw loopbaankeuzes.

Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen kunnen we stellen: als je niet op LinkedIn zit, ben je niet geïnteresseerd in je carrière.

De meeste werkzoekenden zetten hun LinkedIn-profiel op hun cv. Maar de kwaliteit van die profielen varieert nogal. Bedenk eens goed of jouw profiel interessant is voor een potentiële werkgever. Zo niet, dan moet je het óf bijwerken óf niet op je cv zetten.

Maar dat laatste is een gemiste kans. Op LinkedIn kun je je loopbaanverhaal op een andere manier vertellen. Hoe meer tijd een werkgever besteedt aan jouw sollicitatie, des te meer top of mind jij wordt. Het werkt net als met de dwell time op een video of artikel op sociale media: je wilt die ogen zo lang mogelijk op jouw verhaal gericht houden.

Expert tip

Top vijf van (bijzondere) tips voor een goed LinkedIn-profiel:

De standaard tips voor het optimaliseren van je profiel ken je zo langzamerhand wel. Hier zijn vijf ideeën die je misschien nog niet kende:

  • Beschrijf jezelf in je koptekst in je toekomstige situatie (praat dus over je volgende functie, niet je huidige of vorige baan).
  • Schrijf je profieltekst in de ik-vorm. Zorg dat je zowel persoonlijk als professioneel overkomt.
  • Voeg per functie een multimedia-item in. Je kunt vast wel een passende afbeelding of video vinden.
  • Voeg zo veel mogelijk aanbevelingen toe. Die worden echt gelezen.
  • In het profielonderdeel 'Uitgelicht' kun je, zoals LinkedIn zelf aangeeft, 'laten zien waar je trots op bent'. In dit onderdeel kun je ook een link naar je cv zetten.

Waar zet ik LinkedIn op mijn cv? 

Je kunt de link naar je LinkedIn-profiel het beste in de koptekst van je cv zetten. Als je het verderop in je cv verstopt, ziet de lezer het misschien over het hoofd.

Maak een persoonlijke URL. Voeg als het kan een hyperlink toe (zonder het gedeelte 'www'). Als je geen hyperlink kunt toevoegen is dat ook niet erg, als je die persoonlijke URL maar wel maakt zodat de werkgever het webadres makkelijk kan intypen.

Met een link naar een LinkedIn-profiel boven aan je cv laat je de werkgever subtiel weten dat je veel meer te vertellen hebt dan je in je cv kwijt kunt. Als een werkgever interesse in je heeft, zal hij of zij je profiel meerdere keren bezoeken (en dat zie je waarschijnlijk ook terug onder 'wie heeft uw profiel bekeken?'). Zo kun je al vóór het sollicitatiegesprek met hem of haar in gesprek gaan. Zo belangrijk is LinkedIn dus!

Je kunt het LinkedIn-pictogram op je cv zetten, maar een gewone tekst-link is misschien een beter idee, omdat niet alle ATS-programma's pictogrammen herkennen.

Expert tip

Hoe maak ik mijn LinkedIn-profiel persoonlijk? Zorg ten eerste voor een persoonlijke URL. Dus niet www.linkedin.com/in/jouwnaam-hw6rfn8bs1d maar www.linkedin.com/in/jouwnaam. Dit kun je doen onder Ik / Instellingen en privacy / Zichtbaarheid / Uw openbare profiel bewerken. Veelvoorkomende namen zijn vaak al bezet, maar je kunt altijd een getal, tussennaam of initialen toevoegen. Zorg wel dat je URL professioneel overkomt. Gebruik dus liever geen bijnaam.

Voor wie heeft LinkedIn voordelen?

Een overtuigend LinkedIn-profiel, en een link naar dat profiel op het cv, kan nuttig zijn voor maar liefst 80 procent van de werkzoekenden. 

Zoals je in de volgende paragraaf zult zien, zijn er wel uitzonderingen. Maar tegenwoordig kunnen recruiters je LinkedIn-profiel heel gemakkelijk op hun telefoon bekijken. Elke extra afbeelding of video kan dan het verschil maken. 

Een vraag als “Wilt u mijn portfolio zien? Het staat op mijn LinkedIn-profiel” heeft al voor veel sollicitanten wonderen gedaan. Je gesprekspartner kan dan meteen tijdens het gesprek via LinkedIn je portfolio bekijken.

Voor mensen in de HR, sales, marketing en management moet LinkedIn natuurlijk deel van hun dagelijkse werk zijn. Maar nu recruiters in elke branche LinkedIn zijn gaan beschouwen als dé database van werkzoekenden, geldt dit eigenlijk voor iedereen, ongeacht je werkgebied of functie. 

Maar zorg dan wel voor een goed profiel, dat indruk maakt op recruiters en potentiële werkgevers.

Expert tip

Hoe actief moet je zijn? Zolang je niet solliciteert op een baan in de sociale media, marketing of sales, zal het je werkgever niet veel uitmaken hoe actief jij meepraat op LinkedIn. Je hoeft echt niet mee te doen aan de populariteitswedstrijd (behalve natuurlijk als dit onderdeel uitmaakt van je werk). Integendeel: als je te hard probeert 'likes' te verzamelen, kan dat wanhopig overkomen en potentiële werkgevers afschrikken. Je LinkedIn-profiel biedt een kijkje in de keuken van jouw professionele leven. Geïnteresseerden, zoals potentiële werkgevers, zullen zeker even komen kijken.

Percentage dat zijn cv niet op maat maakt
Percentage dat zijn cv niet op maat maakt

Wanneer is het beter om geen LinkedIn-profiel op mijn cv te zetten?

Het is zeker niet verplicht om LinkedIn op je cv te zetten. In bepaalde gevallen is het zelfs eerder uitzondering dan regel.

Als je profiel nog niet klaar is

Stel, je besluit spontaan te solliciteren op een baan, terwijl je LinkedIn-profiel nog niet klaar is om door een potentiële werkgever bekeken te worden. Dan zet je dit profiel niet op je cv. Deze situatie zal niet heel vaak voorkomen. Als werkzoekende zal het bijwerken van het LinkedIn-profiel meestal een van je eerste prioriteiten zijn. Dit is immers de plek waar werkgevers je kunnen vinden. Maar toch: als je LinkedIn-profiel geen indruk maakt, gebruik het dan niet.

Als je een beroep hebt waarvoor LinkedIn niet relevant is

Als verpleegkundige, leerkracht, vrachtwagenchauffeur, brandwacht of administratief medewerker, om maar een paar voorbeelden te noemen, heb je er niet zoveel aan om actief te zijn op LinkedIn. 

Misschien vind je het leuk om video's of presentaties op je LinkedIn-profiel te zetten om bepaalde aspecten van je werk te laten zien, maar een werkgever zal dit niet van je verwachten.

Als je profiel alleen maar een herhaling van je cv is

Het komt nogal lui over als je domweg het werkervaringsoverzicht van je cv kopieert naar je LinkedIn-profiel. Op LinkedIn kun je meer tekst kwijt dan op je cv, dus is het ook de bedoeling dat je een iets uitgebreider verhaal vertelt. 

Richt je vooral op het gedeelte 'Info'. Hier vertel je over de belangrijkste professionele prestaties die je al hebt geleverd. Deze tekst kun je natuurlijk niet afstemmen op een specifieke sollicitatie. Het moet een algemene tekst zijn, maar geen kopie van het persoonlijk profiel op je cv. Grijp elke mogelijkheid aan om jezelf optimaal aan te prijzen. Dat doen je concurrenten ook!

Kortom:

Een baan zoeken is hard werk, en een goed LinkedIn-profiel opzetten is geen eenvoudig klusje. Maar het kan je ook iets opleveren. Een bijzonder LinkedIn-profiel, dat je trots deelt op je cv, kan alle verschil maken.

  • Zet net even dat stapje extra om écht indruk te maken op je potentiële nieuwe baas.
  • Maak je profiel persoonlijk en zet een duidelijke link ernaartoe in de koptekst van je cv.
  • Als LinkedIn geen onderdeel van je werk is, dan hoef je niet per se heel actief te zijn.
  • In sommige gevallen is LinkedIn niet relevant.

Simpel gezegd: vertel op elke mogelijke manier mooie verhalen over je carrière.

Als LinkedIn je daarbij kan helpen, zet het dan op je cv!

Wat zet je in de LinkedIn samenvatting?
Gerelateerde artikelen
Wat zet je in de LinkedIn samenvatting?

Positief opvallen met je LinkedIn profiel? Schrijf een goede LinkedIn samenvatting! Tips voor een steengoede LinkedIn Info-tekst en voorbeelden ter inspiratie.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV13 minuten leestijd
Leeftijd of geboortedatum op je CV vermelden: wel of niet verstandig?
Leeftijd of geboortedatum op je CV vermelden?
Carriere12 minuten leestijd
Handboek voor perfecte functienamen 2024 + voorbeelden
Handboek voor perfecte functienamen 2024 + voorbeelden
CV20 minuten leestijd
Communicatievaardigheden - hoe toon je ze aan op je cv?
Communicatievaardigheden - hoe toon je ze aan op je cv?
Carriere22 minuten leestijd
14 belangrijke timemanagement vaardigheden (met tips en voorbeelden voor je cv)
14 timemanagement vaardigheden (en hoe je ze op je cv zet)
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren